Kotoučový katr

soustruhy, frézky a další stroje

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
petr j

Re: Kotoučový katr

#31 Nový příspěvek od petr j »

výsledná přesnost je závislá jen na tobě. pokud jsi dráhu postavil rovně a dřevo upneš rovnoběžně s dráhou, řez je naprosto přesnej

ota

#32 Nový příspěvek od ota »

Tak, tak, jak píše petr j, záleží hlavně na Tobě, jak si seřídíš dráhu vůči pile. Když řežu, třeba 3 m dlouhý kuláky, je to třeba do 3 mm. Stane se, že je to naprosto přesný. Odříznu ze třech stran a nakonec řežu čtvrtou krajinu a potom už prkna, trámky, nebo fošny, podle toho jak to vychází, nebo co potřebuju. Když jsem řezal max délku 6,3 m, tak to bylo jak co, do 5 mm. Ono řezal jsem trámky a když to řežeš v té délce, tak se to po odříznutí skroutí samo a rozhodí se míra. Některej kulák se nehne, ale většina se kroutí po odřezání třeba 2/3 materiálu. Když řežu ty 3 m tak je třeba klín toho prkna ( rozdíl mezi sílou na jedné straně a druhé něco kolem 1 mm ) To kdyby to bylo hodně, tak bych se nato vyprdnul a musel to upravit. To by bylo kurvení dřeva. Každý jaro než jdu řezat, tak pilu zkusím na nějakém kuláku a třeba porovnám, většinou neví potřeba.
No a teď o těch profi pilách, kámoš si dal nařezat na pilu, na katr prkna. Po asi 5 letech je chtěl ohoblovat. Tak jich káru přivezl a hoblovali jsme. Některý prkno to sotva že líznulo a některý prkno mi málem zastavilo hoblovku, kolik válec bral. Některý prkno mělo klín na šířku ve 20 cm, i 6 mm. Museli jsme všechny prkna přebrat a potom zčít s nejsilnějšíma a postupně přidávat třísku, až byly všechny stejný. Páč kdyby jsme daly všechny na protažení, tak byl rozdíl na sílu i 12 mm. Nevím, ale určitě se to takhle špatně neseschnulo. Já když hobluju moje nařezaný prkna, tak dám třísku a protahuju a bere to tak nějak stejně. Takže s tou přesností to je opravdu jak kdo to seřídí a dá si s tím práci.
Jěště když jsme u těch pil a katrů, nemá někdo doma na prodej Hanibalku pilu průměr 80 cm? Takovouhle co je na obrázku, nejraději Středočeký kraj.
Přílohy
P4120866.jpg
P4120868.jpg

Imh0tep

#33 Nový příspěvek od Imh0tep »

díky za vaše reakce. Ještě mám jeden dotaz:

zhlediska přesnosti...je lepší když kulatina stojí a pojíždí pila, nebo naopak(pila stojí a pojíždí vozík s kuláčem)?

je jasný, že pro druhou variantu potřebuji pro tutéž délku dvakrát delší koleje, ale přesto se na to ptám. (Pochybuju, že někdo tu takové řešení má)

Řekl bych, že je to vše o tom nastavení a upnutí, takže kvalita řezu (přesnost) by mohla být víceméně stejná

díky za vaše postřehy

ota

#34 Nový příspěvek od ota »

Řekl bych, že je to jasný. Když budeš mít vozík a na něm kulák, jak píšeš potřebuješ jednou tak dlouhou trať a místo. Tím pádem máš i jednou tolik štelování roviny. Musel bys mít rovné koleje a pěkně srovnané. Aby kulák jel pěkně rovně. Když budeš mít pilu na kolejích, tak máš na rovnání přesnosti míň a ta pila se nechá na tom vozíku taky poštelovat. Jinak bys musel mít štelovací všechny držáky těch dvojnásobně dlouhejch kolejí.
Ale zase věc názoru. Někdo má raději pojížděcí pilu a někdo pojížděcí kulák. Já mám pilu na vozíku a pojíždím s ní po kolejích. Je to sice jen 6,3 metru řezná délka. Kdybych měl opačně, potřeboval bych skoro 13 metrů a to bych nedal. Už by se mi tam pila nevešla.

winch

#35 Nový příspěvek od winch »

004 (3).JPG
005 (2).JPG
Tiež občas niečo porežem, a občas ma takmer zasypú drevom :vztek: Pila mi reže odspodu nahor a piliny mi vyhadzuje asi 3 až 5 metrov od píly. Používam 80 cm kotúče hrúbky 4,5 mm, šírka rezu 6,5 -7 mm otáčky pily 1400, motor 7,5 kW. Upínanie mám podobné, ale je sklopné takže drevo vybehne na pilu samo, upínam elektrickou šrobovačkou. Presnosť reziva je viac ako dobrá, občas sa stane že niekde je nejaký mm naviac alebo chýba, ale to je velmi zriedka, skôr je to tak max. v 1mm a zozačiatku ked som to zostavil tak som dosky meral šublerou 8) ale to bolo pred štvrťstoročím.
Starý, dobrý je to stroj, som rád že mám traktor môj.

sychrovak

#36 Nový příspěvek od sychrovak »

Super 50 1963 ,1961,samodomo 4x2 r.v 85 1,2,teď vv 1,4D

ota

#37 Nový příspěvek od ota »

Teda ta pásovka s těma pneumatikovejma kolama, tak to je teda rychlost! To už bych měl za tu dobu odříznutý tři fošny. To to jede jako šnek! Ale třeba je to už jako ohoblovaný. :smich: Ale ten parní stroj s tou pilou je pěknej!

sychrovak

#38 Nový příspěvek od sychrovak »

Třeba má tupý pás..............ale kdybych dělal pásovku já použil bych z truhlářský pásovky,

Imh0tep

#39 Nový příspěvek od Imh0tep »

Pánové ještě mě zajímá jaký motor máte na vašich katrech. Museli jste řešit i tento problém, který je popsán na:

http://technik.bloguje.cz/739364-cirkularka.php ???

sice se to týká rozběhu motoru 4kW + kotouče 600mm, ale předpokládám, že pro vyšší výkony a průměru to platí také.

cituji:

Kód: Vybrat vše

List kotouče o průměru 60 cm má velkou setrvačnost a je lepší spouštět motor pomocí přepínače Y/Δ. Sníží se nám rozběhový proud a nevypadává slabší jistič. Abych ho mohl ale použít, musí mít motor cívky na 400V. Motor který má na štítku napsáno 380/220 Y/Δ totiž má cívky jen na 220V a v naší síti 3x400/230V se smí zapojit jen do Y. V některých částech prahy (možná už nikde) kde je stará síť 3x220/127 V může být zapojen do Δ. Takovýto motor má taky větší odběrný proud při stejném výkonu, protože má menší napětí na cívkách. Takže motor musí mít na štítku buď jen 400V Δ, nebo nově 600/400V Y/Δ. Takovýto motor má cívky na 400V a můžeme ho spouštět pomocí přepínače Y/Δ.
a jiný zdroj:

Kód: Vybrat vše

u silnějšího motoru může nastat problém s rozběhem. Většínou bývá hlavní jistič 25A s charakteristikou B a motor 5,5kW s napnutými řemeny a kotoučem 700mm se už považuje za těžký rozběh a může vybavit vypnutí hlavního jističe 25A. Přepínaní rozběhu hvězda/trojůhelník je řešení, ale takový motor na to musí být navinut, nejde to z každým motorem.
takže například motor 7,5kw 2800 otáček Y / D 380/220 není možno použít?

mám v tom trochu zmatek, pokud mi nějaký elektrikář jasně vysvětlí, jaký typ motoru je možno použít, budu jen rád (řekněme, že chci 7,5kW a pilový kotouč 800mm)

Vladimír Šimo

#40 Nový příspěvek od Vladimír Šimo »

Pro Imh0tep: Elektrika je pro mně španělská vesnice (omlouvám se všem španělským vesnicím).
Mám motor 7,5 kW, 1450 ot/min, kotouč 70 cm, rozběhový vypínač, pojistky 25A. Podle mně to autor toho zeleného textu pojímá vědecky. Prostě motor 7,5 kW tam můžeš použít + rozběhový vypínač hvězda trojúhelník.
Jen ty otáčky 2800/min budou na 800 mm kotouč už moc.
Mirek

Imh0tep

#41 Nový příspěvek od Imh0tep »

jasne ty otacky to je mi jasne... to byl jen prvni motor, ktery jsem nasel v bazaru na netu..

jinak díky za reakci, uvidime co napisi ostatni

sychrovak

#42 Nový příspěvek od sychrovak »

::::::Jen ty otáčky 2800/min budou na 800 mm kotouč už moc.

Ahoj mám katr stavěný na metrovou pilu ale používám 90" Hanibal a tenkrát otec vyčetl /nevím kde/ že na tuto velikost je vhodné mít 1900 ot./min.
Motor mám 7,5 Kw /2800ot. hvězda trojůhelník a na posuvu do řezu mám 1,1 kw.Tlačím ručně ale asi předělám.Řežu ,,rekreačně"

Vladimír Šimo

#43 Nový příspěvek od Vladimír Šimo »

Každý řeže s tím, co má k dispozici.
PILANA - doporučení výrobce - obvodová rychlost do 80ti metrů/sec.
Otec to vyčetl +-dobře 3,14 x 0,9 x 1900 : 60 = 90m/s, což je kápku víc.
Ty s těma 2800 ot už jsi o dost výš.
Mirek

sychrovak

#44 Nový příspěvek od sychrovak »

Já mám výsledný točky 1900 ot/min je to řemenicema nahnaný.Jen se mi nedaří řezat tak rychle jako tady ! :-/ http://www.youtube.com/watch?v=4sX-rkDp ... re=related a to vypadá na Jasan.Trámy jdou rychle a musím dávat klín.
Všude co jsem koukal jezdí kláda.a zajímalo by mě ten posuv jak tahají?? A dokonce mají i protahovačku na pohon přes traktor..........
http://www.youtube.com/watch?v=YTq4dLRC ... re=related

Vladimír Šimo

#45 Nový příspěvek od Vladimír Šimo »

Sychrovák: Jáj, tak sorry, myslel jsem, že máš převod jedna k jedný. Takhle to máš v pohodě.

Ty videa obojí moc dobrý, akorát u toho prvního by si zasloužili stejné obracení. Dyk je to jednoduchý. El. navijáček u stropu a klacek přes lanko na okul.

Takovou pracovní výkonnost a rychlost jen tak někdo nemá. Co se týče rychlosti řezu na těch videích (nebo videech?) - jsou i hubeňoučký kotouče (a nebývá to Hanibalka) okolo 3mm síly stěny s SK břity. To řeže úplně jináč. Co maj na těch ukázkách netuším ale nedivil bych se...
Mirek

Odpovědět

Zpět na „Stroje a zařízení“