Sloupová vrtačka

soustruhy, frézky a další stroje

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
vita01

Re: Sloupová vrtačka

#136 Nový příspěvek od vita01 »

pokud je tak velký rozdíl v konstrukční kvalitě gude (a jiné podobné výrobce) a na druhé straně jihokov, nebo třeba ta jihlavan, tak defakto ta cena za jihlavan i když to je na GO je dobrá, protože
člověk ji opraví třeba za 5 tis a má super kvalitní vrtačku.
Tedy nemá cenu vůbec uvažovat o těch nových vrtačkách a zaměřit se na ty staré české?

vita01

#137 Nový příspěvek od vita01 »

to Jean, ano, měl jsem si nejdříve ověřit ty otáčky. Tzn. při stejných "papírových" parametrech - tzn. nové ne ale vždy staré české?

jean

#138 Nový příspěvek od jean »

Do firmy som kupil promu, vaha cca 70 kilo. Vrtam s tym vsetko. Nie je dovod, aby to nefungovalo. Kup, co sa ti bude pacit. Ak chces velke priemery, tak potrebujes otacky pod 200

Fizz

#139 Nový příspěvek od Fizz »

Koupil bych promu.

Teda já ji koupil.

BOW Hanácká, LP chod, 380v, tuším mk2.

Řemen mám na nejpomalejší točky. Skeva z 15tna 7.

Ještě máš záruku, když máš LP chod můžeš se závitovaci hlavou i zavity.
"... to že máš internet neznamená, že sr@čky co máš v hlavě a považuješ je za myšlenky musíš ventilovat veřejně..."
Other-Side II. '23

vita01

#140 Nový příspěvek od vita01 »

můžeš prosím označení

Fizz

#141 Nový příspěvek od Fizz »

Bow optimum myslím B20, možná B23, z hlavy fakt nevim.

Typuju že teď bude běžně kolem 20t. V akci nebo v bazaru bude i pod půlku
"... to že máš internet neznamená, že sr@čky co máš v hlavě a považuješ je za myšlenky musíš ventilovat veřejně..."
Other-Side II. '23

vita01

#142 Nový příspěvek od vita01 »

trochu mě to mate, výrobce Proma není BOW?

jean

#143 Nový příspěvek od jean »

To mas jedno, vsetko je to z Ciny.

Fizz

#144 Nový příspěvek od Fizz »

Asi tak.

Stejná vrtacka o nekolik litrů lepší cena.
Other-Side II. '23

pavel sk

#145 Nový příspěvek od pavel sk »

vitex píše: sob bře 04, 2023 4:42 pm Je podstatně tužší ale bude mít s vrtákem 13mm o něco menší problém než Güde,nebo Holzmann.
Ja s tym Holzmanom (šikmooky Rakušan :smich: ) som zatial vrtal len 22mm diery a ta vrtacka s tym nemala najmensi problem 8) . Pri vrtacke bolo v baleni sklucovadlo s upinacim trnom do 16mm vrtaka.

vita01

#146 Nový příspěvek od vita01 »

můžeš prosím označení toho šikmookého holzmana. dík

pavel sk

#147 Nový příspěvek od pavel sk »

Je to: Holzmann SB4115N. Niekde v mojom vlakne som davnejsie daval aj fotky. https://www.zipper-holzmann.sk/p/283/st ... ka-sb4115n

ota

#148 Nový příspěvek od ota »

Kluci chce to sledovat inzerci. Stejnou co je v odkazu, ale Promu jsem koupil na bazoši. Paní vyklízela po tatínkovi dílnu. Volal jsem hned na inzerát. Je to ta Proma s Mk2 tedy do 23 vrtáku. A trval na tom, že pro ni ihned jedu. Paní že je na nakupu a za půl hoďky bude doma. Říkám mám to asi 45 min k vám, zrovna vyjíždím. Jo vrtačka byla za 1000 Kč! Proto jsem jel hned! Vrtačku měl pán na čištění věcí k opravám alternátorů. Ve sklíčisle ježatý kolečko a stav nové vrtačky. Skoro na ní mepracoval. A ještě jsem vzal za 200 Kč dvoukotoučovou brusku k tomu.
Jinak tu mám tu malou Promu ještě jednu. A pak mám myslím Dačickou V20? Sloupovku litinovou. Samozřejmě z inzerce. Opět ,,kováno ihned". Jel jsem se na ní podívat a zrovna mi ji prodejce nalozil a vezl dom. Taky byla za opravdu dobrou cenu. Už si lřesně nevzpomenu, asi za 7000 Kč. Má Mk3 a váží k 500 kg. Stará litinovka. Jo měli ji varhanáři a pracovala celou dobu s jednim vrtákem nějakou dírku do píšťal s ni vrtali, nic jiného. Nikdy nevrtala ocel. Byla plná dřevěných pilin.
No a pak mám tu největší Promu s Mk4. Není to jak říká kolega ,,žádnej šlágr" ale nakonec vyvrtá všechno. Mám na ní pěknej lehonkej svěrák Snina co po přečepování umí 150 mm rozevření. A řemeny nahozený na min otáčky a vrtám tam jen větší díry. Nebo závituju.
Tuhle jsem vrtal na všech 4 vrtačkách. Na jedné předvrtával, na druhé jeden rozměr díry na druhé další rozměr díry a nakonec hvězdičkou posrážel hrany. A obrobek komplet hotovej. Když je to třeba 50 ks je to ulehčení mít víc vrtaček. 8) Jo ta velká Proma opět z inzerátu. Pán pracoval ve firmě a ta neměla na výplaty. Tak si mohl odebrat zboží a prodat si ho, aby měl výplatu. Byla uplně nová v bedně zabalená. A byla asi o 5000 Kč levnější než v obchodě. Když jsem pro ní byl, volalo dalších asi 5 zájemců.

jean

#149 Nový příspěvek od jean »

OTA, tak to som nečakal, že aj ty vrtáš na číňanoch :)

ota

#150 Nový příspěvek od ota »

Já to tady píšu, nezáleží na čem vrtáš, ale čím vrtáš. To že u vrtačky neběží vřeteno nic neznamená. Ale jakou díru dělá vrták, jak je naostřený o tom to je!
Ty Promy jsou ještě české výroby. Chvilku jim už je! To ještě fungovala firma tady v čechách.
Vždycky se směju, když někdo ošlapuje u vrtačky s indikátorem a hledá na vřetenu setinky. Ano na souřadnici je to jasné. Ale u domácí kutilský vrtačky ne. Kolikrát tam strčim vrták a žvejkám diru. Od oka vidím, jak to šmatlá. Vyvrtám, změřím a dobrý. Vyvrtám krabici kusů a vyndám vrták uklidím do stojanu. A říkám si ,,hlavně ho Oto neostři" dělá díru i když šmatlá dobrou.
Včera na burze hladal pán u prodejce 3 mm průměr TK vrtáčky. Neměl je tam, ale měl tam TK frézy. Prej tak si vezměte ty frézy. Jsou po 10 Kč/kus. A chlápek no to nevím, abych tu díru udělal! A já se ptám ,,máte doma souřadnicovou vrtačku"? Pán na mě kouká, co to je ta souřadnicová? A já aha, a na čem vrtáte ty 3 mm dírky TK vrtákem? A on no víte já jsem to viděl na Yotubce u kutila ve videu, vrtal tam do tuhého materiálu těma černejma vrtákama díry. Tak to chci doma na stolní vrtačce vrtat taky tak". Koukneme na sebe s prodejcem že na stolní vrtačce? Jo jo to přeci musí jít ne? A prodejce tak to si kupte celé balení těch TK vrtáčků. :D

Odpovědět

Zpět na „Stroje a zařízení“