Soustruhy

soustruhy, frézky a další stroje

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
Čárls

Re: Soustruhy

#11341 Nový příspěvek od Čárls »

Já svýho času sem na sv18 prostě ten zavitový suport sprachprostě odmastil a zalepil loktaidem na pojišťování šroubů ne po celý dílce jen kraje a vykašlal se na něj
naučil sem se odjíždět kličkou Nedělal sem seriovky ale kusovky takže sem tam nějaký závit většinou na Km matky takže jemný stoupání a měl sem klid
Chlapi na dílně se hrozně divili Já na to odjíždění kličkou byl zvyklý z velký mašiny tak mi to nevadilo
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/

ota

#11342 Nový příspěvek od ota »

Nojo já ho dost často používám. Dělám takové nerez závity na kotvení stropních konstrukcí do metra. Jsou to M20 s výběhem. Tam je to třeba. Musím se na to soustředit. Jinak stačí o fous přejet výběh a urve to špičku. Dělám různé délky těch závitů. Od 25 mm po 120 mm délky závitu. Třeba po 120 ks od různých délek. Docela pakec, ale jak se chytí rytmus jde to v pohodě. Nebo jiný závitování.
Tam je ten problém nepřesnosti. Odpoledne jsem si dával pozor a záležet na vůlích a vcelku v pohodě. Ty opatření z pátku jsou znát.
Příště to zkusím podle Winchových rad. Vyjedu si tím vyjížděním ze závitu na druhou stranu ,,do tahu". Zkusím sehnat novej palec i s uložením. Tam se mi to taky pořát nezda. Mám už zbytek kusů a nechce se mi to rozhodit.
Jinak to odměřování jsem letmo koukal na ten Newall a jednotka vyjde od 12000 Kč vejš a lišty pak od 3000 Kč. Zapoměl jsem udělat fotku, toho co mám teď. Není to špatný, je to pevný, akorát to má blbě umístěnej displei a neumí to polovinu. Takže jak píšu orientační to je dobrý. Hlídá mi to supotrt a vůli ve šroubu. To stačí. Aby to fakt bylo dobrý, musel by být snímač na špičku každého nože. Stačí maloučko nedotlačit proti palci a na noži je to 0,5 mm jinde.

Čárls

#11343 Nový příspěvek od Čárls »

Oto nožovka a otáčení bolest 18nactek nemaj osazenou dosedací plochu a bordýlek se prostě pod nožovku dostane Vytluče se palec vosazení a nesedí na nožovce
Pokud je to vše fungl nový je to paráda a sedí Jinak na to závitování taky stačí ne pačku do zadní ale vyšroubovat pačku a přehnat to dopředu pak dotáhnout klínky pod plechem překlápění a podložit pravítko pokud je ošoupaný a dotáhnout natvrdo to pak taky slušně drží akorád když jdeš dělat hafo závitů musí se vše znova ponastavovat
Ono stačí i pořádně dotáhnout ten klín na saních malého suportu na ty závity

ota

#11344 Nový příspěvek od ota »

Čárlsi dneska problém! Ten Němec se mnou cvičí! Šéf volá všeho nechcej a na nerez závity vyrobit spěchej! Vše si připravím a uříznu trubky. Otevřu šuflík a hledám držák na destičky na závity. Kurva, není tady. Hledám pak kolem soustruhu, koukám na hlavy v regálku. Držák nikde. Kam já jsem ho zase vrazil? Však tu mám všechny hlavy celkem sedm kousků. No držák nikde. Kurva kam bych ho vrazil? Jdu znovu do šuplíku a přehrabu ho a nic. Pak mě naštěstí trklo, vždyť v té hlavě co býval co jsou upichováky je zapichovací CBN destička v držáku co jsem tuhle upravoval. Vždycky tam byl ten držák na závity. Tedy jsem ho musel vyndat a ten držák Horn tam dát místo něj! A pak spásně zapálilo, nemám ještě jednu hlavu někde? Samolitr položil jsem ji bokem na hromadu kotoučů a na ní položil rukavice! Hurá držák tam. Sám jsem se pak podivil, tak já mám už těch hlav osm! Kdo by to řekl! :D

Čárls

#11345 Nový příspěvek od Čárls »

No vidíš Já na sv 18 měl po celý soustružnický život jen dvě a ta druhá byla na vrtání abych nemusel točit kobylou No a na velkým byla vždy jen jedna i na sn50 takže to bylo straňák uběrák a zbejvající polohy dle potřeby upichovák zapichovák a nebo nůž do díry ty jsem střídal no nejel sem seriovky když bylo 20 kusů byl to svátek. Nože těch asi 15 držáků obsáhlo vše co jsem kdy dělal Na ně byla skříňka a u každýho podložky a desky do nich za nima náhradní díly na nože Jen si tak říkám Kdo vi jestli sou ještě na místě a kluci si je nerozebrali :smich:

jhamos

#11346 Nový příspěvek od jhamos »

jhamos píše: pát led 28, 2022 12:45 pm Dostal sem se k soustruhu Plauert,je po základní očistě a půjde se dělat nová elektroinstalace.
Potřeboval bych nějaké info,model atd,projel sem net a nic sem nenašel a bohužel není koník...
Zde foto https://www.rajce.net/a17689865
Tak sem poptával v Tos identifikaci a bylo mi řečeno,že neví,že celej jejich archiv je pryč... :(

Fizz

#11347 Nový příspěvek od Fizz »

Stejně jako Transporta,.... A mnoho dalsich.

Přitom při cenách manuálů kopírovaných či z druhé ruky by to též byl dobrý kšeft.

Poslední dobou se moje potřeba vlastnit maximální množství manuálů a příruček k technice těžce vyplácí.
"... to že máš internet neznamená, že sr@čky co máš v hlavě a považuješ je za myšlenky musíš ventilovat veřejně..."
Other-Side II. '23

ota

#11348 Nový příspěvek od ota »

Ty manuály asi dobrý. Koukam tam jen když chci prvně měnit olej, nebo množství. Maximálnrě kouknu do výkresů, když něco někde škvrčí. U toho RDčka co mám elektrikář donesl schéma a hlavně věděl co s tím. Jasně vidím značku tak vím co to je. Ale on vyndal měřák a podle schema měřil, měřil a najednou povídá, tahleta dioda ja pryč! Vyměnil ji a ještě takovej prťavej váleček a mašinysta jel dál. U těhle pro mě složitejch věcí jde hlavně o praxi. Pán to dělal celej život a věděl co a proč s čím spolupracuje.
Čárlsi zapoměl jsem včera čumkartu. Vlastně jsem musel na ty závity všechny ty aretace a vychytavky oddělat a narychlo sfouknout 4 trubky s 1" závitem. Už mám kartičku od minula napsanou na všechny závity co dělám. Dám ji na nástěnku a jedu. Mám tam rozjíždění a hloubku a tak. Ale ten nerez je čím dál tím snad tužší než býval!
Bohužel nejde ta fotka dát! :( jakási chyba.

jhamos

#11349 Nový příspěvek od jhamos »

Fizz píše: stř úno 02, 2022 1:02 pm Stejně jako Transporta,.... A mnoho dalsich.

Přitom při cenách manuálů kopírovaných či z druhé ruky by to též byl dobrý kšeft.

Poslední dobou se moje potřeba vlastnit maximální množství manuálů a příruček k technice těžce vyplácí.
Dal bych za manuálo asi cokoliv,ale nemam se čeho chytit,vůbec nevím co je to za soustuh,nenašel sem vůbec nic...

Fizz

#11350 Nový příspěvek od Fizz »

J znám to, jakmile něco pořídím prolizam bazary a fóra, většinou kvůli přesné identifikaci ke které se dostanu přes horu blábolů a mýtů, nakonec se mi nejak podaří dostat k návodu či manuálu. Takže za těma +- 40 stránkama je minimálně stejný počet hodin. Stejně ale zase pochytiš z těch diskuzí cosi tak se to oplatí.
"... to že máš internet neznamená, že sr@čky co máš v hlavě a považuješ je za myšlenky musíš ventilovat veřejně..."
Other-Side II. '23

havtor

#11351 Nový příspěvek od havtor »

https://stroje.bazos.cz/inzerat/147927783/soustruh.php Dnes za 15000 za 14 dnů za 62000.Počítám že od Mladé Boleslavy vyjíždí auto z rukou.

Čárls

#11352 Nový příspěvek od Čárls »

Jestli mu nic nechybí tak to je za míň jak za šrot (odhaduji ) škoda že doma na takovou mašinku není místo :-/

DanculSK

#11353 Nový příspěvek od DanculSK »

No už tam není,..
:zapomel:
.....AJ MUŽI MAJÚ SVOJE DNI....

Kratky navod ako sem nahrať fotky
https://youtu.be/I5ymR1-wi70

havtor

#11354 Nový příspěvek od havtor »

Obrázek Tady je aspoň foto uvidíme kde se ukáže.

Čárls

#11355 Nový příspěvek od Čárls »

No už jste někdy viděli takovouhle ptákovinu ? https://stroje.bazos.cz/inzerat/1479265 ... brobku.php
To by musela být strojírenská vodováha a neházející kulatina v univerzále :) Já měl svýho času rysku na příčným suportu a stačilo to 8)

Odpovědět

Zpět na „Stroje a zařízení“