Soustruh Arno Plauert
Soustruh Arno Plauert
Ahoj stal jsem se majitelem starého soustruhu zn. Arno Plauert a vzhledem k tomu že jsem úplný laik tak se chci zeptat , zda tu někdo nemáte podobný či stejný a byly by jste ochotný mi poradit co a jak má chodit. Myšleno strojni posuvy, řazení otáček atd. Budu rád za každou odpověď
Kladivo je dobrá věc, ale palice je palice!!
- exot
- Kontaktovat uživatele:
Re: Soustruh Arno Plauert
Mozna by pomohlo foto treba by ho nekdo poznal. Pak by se asi radilo lépe.Predpokladam ze by mohlo jít o transmisák.Otacky jsou obecne reseny nekolika zpusoby a to dvouotackovym motorem (u nekterych strojů) dale prevodovkou na nakonec na vretenu jeste predlohou ktera deli ty puvodni otacky treba 1: 4-7-8 a pod(jeste se pouziva variator ale ten maji jen male stroje).
Vše co potřebujeme k běžnému životu nás učili v základní škole!
Nejvetší problém je mezi sedačkou pedálama a volantem!
Svareni to je moje:)
- exot
- Kontaktovat uživatele:
Byl jsi rychlejsi;).
Vyhoda ze tenhle soustruh uz ma nortonku(ten hreben s dirkama pod vretenikem).
Vyhoda ze tenhle soustruh uz ma nortonku(ten hreben s dirkama pod vretenikem).
Ahoj to ty jsi byl rychlejší ty fotky se tam načítají asi tejden Tak a teď k čemu je nortonka? A asi nej by bylo si o tom někde přečíst , chtěl jsem si stáhnout příručku pro začínající soustružníky ale jediný co jsem našel byl manual na Stachanovy nože Což asi fakt ještě není pro mě. A manual k soustruhum Arno taky nee,buď blbě hledam nebo nejsou
- exot
- Kontaktovat uživatele:
Ony soustruhy jsou principielne velmi podobny v zasade jde o pohon vretene prez nejake prevody ktere mas v noze pod vretenem a pak dal kozenym remenem na vreteno (ty tam mas jeste predlohu pokud se nepletu za vretenem kde z vreteniku vysunes kolik a priklopis k nemu predlohu na excentru ktery ovladas tou oakou z leve stravy vzadu za vretenem.
BACHA pokud je priklopena predloha musi byt odjisteny kolik v remenici
a z vretene se berou otacky na posuvy(posuv je logicky svazany s otackou) jsou v zasade dva druhy pisuvu jeden je dany posuvovym sroubem(na zavity) a druhy tyci ktera prenasi otacky do suportu a dale pres prevody na hreben co byvy zepredu pod lozem(na bezne soustruzeni).
BACHA pokud je priklopena predloha musi byt odjisteny kolik v remenici
a z vretene se berou otacky na posuvy(posuv je logicky svazany s otackou) jsou v zasade dva druhy pisuvu jeden je dany posuvovym sroubem(na zavity) a druhy tyci ktera prenasi otacky do suportu a dale pres prevody na hreben co byvy zepredu pod lozem(na bezne soustruzeni).
tož vitaj mezi majitele historickejch soustruhů
Mám od letoška podobnej, ale ještě trochu starší (bez Nortonky), viz
http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... &p=1643889
v devátém příspěvku odshora- nějak mi fórum už nebere ruční přelinkování na ten správnej příspěvek.
Ani ale nevím, co je ten můj za výrobce a typ, tak jsem mu ani nezakládal vlákno.
Koukám, že máš taky v levé noze nějakou převodovku - já v ní mám jen reverzační převod.
A podle foto se mi zdá, že máš na ovladači ručního příčného posuvu ulomenou rukojeť - ta je třeba dost často, to bych asi opravoval mezi prvními.
Mám od letoška podobnej, ale ještě trochu starší (bez Nortonky), viz
http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... &p=1643889
v devátém příspěvku odshora- nějak mi fórum už nebere ruční přelinkování na ten správnej příspěvek.
Ani ale nevím, co je ten můj za výrobce a typ, tak jsem mu ani nezakládal vlákno.
Koukám, že máš taky v levé noze nějakou převodovku - já v ní mám jen reverzační převod.
A podle foto se mi zdá, že máš na ovladači ručního příčného posuvu ulomenou rukojeť - ta je třeba dost často, to bych asi opravoval mezi prvními.
Nazdar,ja mam taky isty.Akurat pohon som prerobil na klinovy remen.Ak si ho este nepozeral,tak na tvojom mieste by som vybral vreteno a pozrel,ci su v klznych loziskach tie filcove vankusiky a ci niesu stvrdnute,alebo zodrate.Vycistit a namazat axialne lozisko,plus vycistit a mazaciu dierku v remenici,ak budes castejsie pouzivat predlohu.Ked tie filce niesu dobre nasiaknute olejom,ci nedoliehaju na vreteno,tak sa vo vyssich otackach dost hreje.Mas tam este ulomenu packu s aretaciou na volici posunov.Pozeram,ze tabulky tam mas,su prehladne spracovane.Len skontroluj,ci ti sedi pocet zubov prveho a tretieho kolieska podla tabulky.Ja mam tych koliesok viac a tak narezem aj nenormalizovany zavit.Je to celkom fajna masinka,ako stvorena pre nas hobikov.
Tak soustruh je zatím mimo provoz. Vysypala se dvě kola v převodovce a nejak se mi je nedaří sehnat