Soustruhy

soustruhy, frézky a další stroje

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
Čárls

Re: Soustruhy

#9961 Nový příspěvek od Čárls »

Nějaký ten strojek ještě mám doma po dědovi na klasický žiletky nedám dopustit nic jiného nepoužívám
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/

oco13

#9962 Nový příspěvek od oco13 »

:typek: to by som vyzeral jak Krvavý Bill. :smich:

Britt

#9963 Nový příspěvek od Britt »

Nech se běkdy oholit břitvou. To je orgasmus a týden se nemusíš holit.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.

Fizz

#9964 Nový příspěvek od Fizz »

Nemá někdo doma volnou malou nožovou hlavu?
"... to že máš internet neznamená, že sr@čky co máš v hlavě a považuješ je za myšlenky musíš ventilovat veřejně..."
Other-Side II. '23

stanik84

#9965 Nový příspěvek od stanik84 »

Udělat ;)

Zrovna jsem začal robit držáky do rychlohlavy... Takovej malej kousek 1100 mm... Pak to rozflakam na pile na menší. Vyfrezuju rybiny. Osazení na nože udělám asi na soustruhu. Mám přechodku MK 6/ISO 40. Tak to narvu do vřetene.
Pak cement,kalit, brousit...

https://www.rajce.net/f1445205491

Fizz

#9966 Nový příspěvek od Fizz »

Na to šolichani kupim, i se 4ma rychloupinacima adapterama cca 3t. Stejne potřebuju nějaký malý kudličky. Tak to vezmu naraz. Spíš se dívám po konikovi na schaublina, snad neco vyplave.
"... to že máš internet neznamená, že sr@čky co máš v hlavě a považuješ je za myšlenky musíš ventilovat veřejně..."
Other-Side II. '23

ota

#9967 Nový příspěvek od ota »

Tak kdo potřebuje malej soustruh, třeba do dílničky už volejte a jeďte! Tady jeden je. A cena je velmi příznivá! Je to Kart EMU- 250. Mnozí ho zde mají.
https://stroje.bazos.cz/inzerat/1223490 ... mu-250.php

dvk

#9968 Nový příspěvek od dvk »

Už bude asi pryč. Je to fajn mašinka. 8)

ota

#9969 Nový příspěvek od ota »

A zase jeden soustruh Volman. Tenhle je malenko větší, ale i do garáže by pasoval. Je vidno, že bude potřebovat trochu péče. Asi je špatně skladován. No třeba si s ním někdo pohraje a trochu péče mu dá. Za tu cenu 11 000 Kč to dost ujde. Než kupovat transmisák za nesmysl, tohle je zase už dospělejší mašina. Tuším jsme dva měli na učňáku a pak je vyměnili za SV 18 RA. No kdo si s tím trochu dokáže pohrát, neváhejte, taky se asi dlouho neohřeje v inzerci.
https://stroje.bazos.cz/inzerat/1224259 ... volman.php

StaPo3011

#9970 Nový příspěvek od StaPo3011 »

tak jsem soustruh přesunul na vybetonovanej podstavec a trochu ho umyl
Obrázek
a metodou pokus-omyl jsem si zjistil funkci všech ovladačů a hejblátek. Ono jich tam zas tolik přespočetně není :) .
Páka v levé noze je reverzace otáček od motoru - v noze je reverzní převodovka, tak jsem v ní rovnou vyměnil olej. Kolečka se zdají býti v pořádku
Obrázek
Bohužel je vylomená aretace (kulička s pružinou) pro neutrální polohu, budu tam muset časem něco zbastlit
Obrázek
Co mi ale vadí víc, je momentálně nefunkční předloha-levá půlka vřetene je s pravou půlkou natvrdo sešroubována, takže zařazením předlohy se to zablokuje. Nevíte někdo, co tam kdysi mohlo být jako zapínatelná a vypínatelná aretace místo tohohle šroubu? Je tam v ozubeném kole nálitek jenom jeden, a v něm je teď ta matice - tipoval bych, že tam mělo bejt něco jako tlačítko, nebo odendací/zastamdací čučmudl, nikde jinde než v tomhle místě mne nenapadá, kde by se to dalo jinak zaaretovat
Obrázek
Zkusil jsem matici povolit, ale šlo to jen kousek, pak se začal celej šroub protáčet, a šlo pak pootočit mezi půlkama vřetene jen o pár stupňů sem a tam, jak to asi vaklalo na tom šroubu. Tak jsem matici zkusil zase zpět dotáhnout, a po pár protočeních celého šroubu se mi to povedlo, hlava šroubu se asi uvnitř o něco kousla, a já matici dotáhl. Takže budu asi bez předlohy a uvidím, na rozebírání celého vřetena nemám morál :'(

Zbýňa

#9971 Nový příspěvek od Zbýňa »

Místo šroubu tam má být kolík s pružinou a malým čepem do boku. Kolík povytáhneš ven pootočíš a malý příčný kolíček zapadne do mělčí drážky, pak se zařazuje předloha. Když se kolíček pak povytáhne a otočí o 180° tak zajede hlouběji až do řemenice a spojí tak ozubený kolo s řemenicí, pak se předloha vyřazuje protože při jejím zařazení je pohon přeurčenej (zablokovanej). To lze využít na blokaci vřetene. Někdy má řemenice dvě polohy pro kolíček, aby se snadněji hledala správná poloha. Pozor při otočení kolíku pro spojení ozubeného kola a řemenice je potřeba hnout ručně řemenicí, aby kolík zapadnul. Při spuštění bez zaskočenýho kolíku se může kolík ulomit nebo prasknout řemenice.
Pro opravu je to potřeba komplet rozebrat.

StaPo3011

#9972 Nový příspěvek od StaPo3011 »

jj, něco takovýho jsem odhadoval, že to tak asi bylo.
Ale kde to sehnat? Asi nikde, leda vyrobit podle vzoru. A i ten vzor se bude shánět obtížně...
A pak to rozebrat, vyhodit šroub, a vložit tam ten kolíček s pružinou.
Hm, asi si budu muset zatím vystačit bez předlohy. Je tam klíňák dopomala hned od motoru, a pak klasická trojřemenice na plochej řemen, taky lze dopomala. Asi mi to bude muset zatím stačit, závitování stejně zatím neplánuju.

Čárls

#9973 Nový příspěvek od Čárls »

Pokud ti bude stačit chce to do budoucna dát měnič a obejdeš se i bez tý předlohy
Já mam v práci SN 50 a po dodělání měniče od elektrikářských v práci se zvedla využitelnost o 50% co se týká otáček to klasika převodovka na ní nikdy nedá
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/

zelenac

#9974 Nový příspěvek od zelenac »

Ja som to mal na starom Plauertovi tak isto,ked som ho kupil.Akurat sroba bola s hlavou a predloha sa zapinala ci vypinala zasrobovanim alebo vysrobovanim sroby a zaistenim kontramatkou.
Carlsi,s tym menicom mas absolutne pravdu :friends: !Nema to chybu.

brigadnik
Kontaktovat uživatele:

#9975 Nový příspěvek od brigadnik »

ahoj, na TOS S32 mi při ručním pohybu suportem při vyřazených posuvech drnčí matka o vodící šroub na závity, tedy je asi málo "vyřazená". Vymezuje se někde nějaká vůle? Předpokládám, že sundání suportu mě nemine, ale co pamatuju, tak tam nebyl nikam moc přístup.

Odpovědět

Zpět na „Stroje a zařízení“