Sloupové vrtačky

soustruhy, frézky a další stroje

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
kenybz

Re: Sloupové vrtačky

#1096 Nový příspěvek od kenybz »

velké vrtačky co mají jakoby dvě díry na vyrážecí klín, tak tam jde ta vyvrtávací hlava přitáhnout.
Bacha na jednu věc perfektně upnout obrobek vřeteno je ohlé raz dva. Ono totiž za relativně velkým pouzdrem pro morze je jen slabá dlouhá hřídelka. asi 1/4 průměru pouzdra.
Nebyla to radiálka Vo 50 tu jsme měli v dílnách taky řadilo se pákou nahoru nějaký elektromagnet to tam flákl a některé hovádka z řad spolužáků dělali prasečiny..mrsklo se tam 2800otáček a pak předvolilo 16 roztočit a a při doběhu flák tam těch 16 :shock: z školních dílen bych mašinu nikdy nebral bo se na tom školáci vyřádili :vztek:
toto by měl být oný bazmeg pro přitažení kuželu na kužel se musí našroubovat protikus v provozu jsem to nikdy neviděl
https://forum.strojirenstvi.cz/viewtopi ... 52&t=30326

Shrek

#1097 Nový příspěvek od Shrek »

Jooo, to je ona, VO 50, predvolil jsi a pak zaradil, a jisteni proti pohybu bylo asi nejaky hydraulicky, zmacklo se to tacitko uprostred a kdyz svitilo nedalo se s tim hejbat.
Ono je to moc let, tenkrat jsem vykruzoval nejaky nerezovy plechy, docela velkou diru a stalo to zahovno, taxe to pak delalo tou vyvrtavaci hlavou.
a taky si pamatuju, jaxem na ty vrtacce neco zabil pac se mi to hlo, dostal jsem pohlavku ze sem si to nezajistil... Jenze to tlacitko blblo, rozsvitilo se samo i kdyz to bylo odbrzdeny, paxem to mistrovi ukazoval a eletrikar to opravoval. Kuwa to uz je let, mi bylo asi 15-16 :-)))))
Kazdy vi co delam, jen se to nesmi psat v podpisu. V kolonce povolani je to snad v poradku, pokud ne, tak kolonku z duvodu zbytecnosti odstranit.
O cenach prodavanych veci nediskutuji.
roztrhnisikusnuhakem zavinac gmail.com

kenybz

#1098 Nový příspěvek od kenybz »

přesně tak to bylo no uměla urvat 70-ku vrták klučina ho tam zlámal a tak blbě že se podélně ulomil a byl už na vyhození musel tehdá platit pětikilo taky je to tak 25 a víc roků spíš 28...
ve třídě byly 3 holky a vždycky se nasměřoval šlauch od emulze a kohout naplno vzadu za vrtačkou se vypl jistič od čerpadla a pak se některá z dívčin zavolala a jestli to mám jako dobře upnuté a druhý stál za vrtačkou a nahodil jistič kolikrát to dostala doxichtu :smich: :smich: :smich: a e svařečáku jaké se dělaly kraviny jo už je to let

ota

#1099 Nový příspěvek od ota »

U bráchy je radiálka tuším VR 80. Vrtali na ní 110 mm vrtákem, větší nenašli. Jde tam naladit myslím 9 ot/min nejmíň. Nacvakneš si na pianku a až ty točky potřebuješ, takovou malinkou páčkou hneš a ono to zařadí. Je to v tom vřeteníku, jak kdyby dala meziplyn a šup! 8) Když na ní jdu vrtat dám si k ní bednu marsku vzhůru nohama a je to tak docela akorát, že mám ještě ruce nahoru na ty páky. Váží asi kolem 13 tun. Je jasný že tam se stroje taky využívají na uplně jiný věci, než jsou určený. Kolikrát kroutím hlavou a je tohle možný? Vedle mají kluci stáčečku na plechy a jednou tam stáčeli 20 mm tlustej plech 2 m širokej a skoro 5m dlouhej. S pomocí jeřábu. Docvakli hrany k sobě, přišel svářeč nastehoval to ve stáčečce a pak vysunuly ten zámek z boku a vytahly tu stočenou trubku jeřábem ven. Jo někdy jsou tam slušný zgarbáky co elektrárna potřebuje. 8)

Jaro25

#1100 Nový příspěvek od Jaro25 »

rourek píše:Jaro, jestli dobře chápu, měl jsi upnutý nějaký vykružovák v klasickém vrtačkovém sklíčidle??
Nie, mal som normálnu vyvrtávaciu hlavičku 30 mm, niečo ako si dal na obrázku. Tu by to malo byť vidieť https://youtu.be/xcIly3A8FEY
Mám rád traktory, ale môj najobľúbenejší je ZLÍN 37 ČMELÁK

rourek

#1101 Nový příspěvek od rourek »

Parádní video jaro, poskytl jsi mi důkaz že to jde, na youtube jsem jiné video s vyvrtáváním na stojanovce nenašel. Díky!
Ta moje V 40 má vřeteno bez znatelné vůle, ale taky už to někdo nakopl a hází mi to 3 desetiny. Na vrtání je to bez problému, ale při tom vyvrtávání hlavou se bojím, aby mi to nedělalo kuželové díry. To ale nezjistím jinak, než že to vyzkouším.
Koukal jsem že i tvůj soustruh si rád hraje na frézku :).
Těžká práce stroji patří, proč se dřít, když dělá za tři..

Jaro25

#1102 Nový příspěvek od Jaro25 »

Kužeľ to robiť nebude, ak je ohnuté len vreteno a nie samotná pinola, ktorá robí posuv vretena. A to asi na takej veľkej vŕtačke nebude. Daj si na stôl indikátor a vysúvaj vreteno do maxima, či to pôjde rovno. Ak áno, tak by si namal mať problém.
A k tomu sústruhu - frézke. Robil som s tým, čo som mal k dispozícii. Teraz už mám obrážačku, tak rovinné plochy môžem robiť tým, čo je na to určené.
Mám rád traktory, ale môj najobľúbenejší je ZLÍN 37 ČMELÁK

rourek

#1103 Nový příspěvek od rourek »

Pinola určitě ohnutá nebude, ale záleží na tom, jestli je ohnuté vřeteno po celé délce (jakoby do luku), nebo jestli je ohnuté v tom krku nad dírou pro vyrážecí klín, jak už tady někdo psal.
Rovnal jsem si vřeteno na V 20 a celkem se to povedlo z šesti desetin na +- jednu desetinu, ale do toho vřetena z V 40 se mi zatím nechce.
Až se mi povede sehnat vyvrtávací hlavu za rozumné peníze, tak vyzkouším a uvidím jak se to bude chovat.
Těžká práce stroji patří, proč se dřít, když dělá za tři..

venca.m

#1104 Nový příspěvek od venca.m »

kenybz píše: Ono totiž za relativně velkým pouzdrem pro morze je jen slabá dlouhá hřídelka. asi 1/4 průměru pouzdra.
Jen pro zajímavost...

Asi to tak bývá u novějších nebo menších vrtaček, ale zrovna z V40 se mi tu válí ohlé vřeteno tak jsem to změřil, pouzdro pro morse má 52mm, průměr pro ložisko 45mm, dále to pokračuje ve stejném duchu 8)

kenybz

#1105 Nový příspěvek od kenybz »

no vidiš a i tak se ohlo...u menších vrtaček to je jak jsem psal

venca.m

#1106 Nový příspěvek od venca.m »

No to jo... 3mm na kuželu :)

kenybz

#1107 Nový příspěvek od kenybz »

a to už bylo nebo se ti zadařilo? vřeteno jde narovnat je tu jeden člen na fóru co to umí ale on nemá rád když mu dahazuju takové kšefty :smich: třeba se ti ozve sám

venca.m

#1108 Nový příspěvek od venca.m »

To už bylo, vrtačka byla 5Kč/kg a mimo tohoto jakž takž, tak jsem ji vzal... Už to mám rok rozebrané a nemám na to čas, třeba se k tomu ještě někdy vrátím, docela bych ji využil...

Vím koho myslíš, ale na tohle je ho myslím škoda ;-) abych pak zase za rok zjistil že už si nepamatuju jak to složit :D

ota

#1109 Nový příspěvek od ota »

Ale myslím, že když by Jsi nalil trochu toho ,,dobrého vypáleného" do pořádně velké skleněné butelky, obměkčil by Jsi toho šikovného člena fora a třeba by se na to podíval. 8) Jakože třeba ,,mazání na rovnané vřeteno". Podobně jak tenkrát u nás ve velkých mrazech zamrzal Tatrovka kompresor při kopání studny. Lili jsme do sání kompresoru lih. Když lih došel, babička přinesla asi 5l slivovice. Tady to stejně nikdo nepije nalejte to tam. Hm chudák kompresor. Všechno jsme mu skoro vychlastali se švárou a strejdou. Sem tam jsme mu teda dali taky loknout takové té horší. Ale když pak dole ve studni, to byla vůně a nahoře -15°C a dole v tryčku. I přez velké vnitřní spalování červa jsme to všichni co popili a dole v tryčku rubali odmarodili. Asi bylo málo kořalky či co. :D

vitex

#1110 Nový příspěvek od vitex »

Potřeboval bych srovnat vřeteno vrtačky VS 20,háže mě asi 0,1mm.Myslíte,že se ten člověk ozve i mě?

Odpovědět

Zpět na „Stroje a zařízení“