Soustruhy

soustruhy, frézky a další stroje

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
Lukáš 805

Re: Soustruhy

#6421 Nový příspěvek od Lukáš 805 »

kenybz: Toto je robota ešte v pohode neni nad to ked niekto zalomi cele to jadro a ostane tam kus zavitu. Strašne zle sa to odtial vybera je z nejakeho materialu čo sa neda ani hlbiť keď som tam chcel spraviť 6 hran aby sme to povolili elektrodu mi uplne ožulo a v materiali ani nebolo vidieť že sa opracoval. Tak nakoniec sme to tiež len vyšparali na sustruhu. S tymito ohrevmi robím veĺmi nerad.

ladiki

#6422 Nový příspěvek od ladiki »

torpédko je vidět na 1.fotce. Je to takový "směšovač" v těle horké trysky pod vtokovým ustím. Používá se to u vstřikovacích forem na plasty.

Kenybz, to mě překvapuje, že takové díly vyrábíš. Pro Synventive jsou díly do druhého dne a takové torpédo není drahé.

Strojařsky pěkná práce 8) JEn tam máš nepřesnost v uzavíracím kuželu. Je to hned vidět oproti originálu. A taky si nejsem moc jistý, že je použit vhodný materiál. Tyto díly s vyrábí s cílenými vlastnostmi. To samozřejmě neříkám Tobě, ale soíše lidem co to po Tobě požadovali, protože je to špatné, byť asi záchranné řešení. Můžeš mi prosím napsat lisovnu......do SZ....děkuju. Jen s profesní stránky.......
Naposledy upravil(a) ladiki dne pát led 05, 2018 10:38 pm, celkem upraveno 1 x.

ladiki

#6423 Nový příspěvek od ladiki »

to lukáš: podle druhu taveniny "plastu" se používají materiály odolné otěru. Často se vyskytují tvrdokovy. To pak můžeš při klasicky erodovat donekonečna. Na takové materiály se používájí wolframové elektrody.....

Lukáš 805

#6424 Nový příspěvek od Lukáš 805 »

Vidiš to ma nenapadlo vyskušať wolfram. Váčinou robim všetko len s medou a grafitom. Budem ale teda musieť vyskušať aj wolfram. Dik za radu.

kenybz

#6425 Nový příspěvek od kenybz »

fréza byla 2mm díl byl objednaný od synventive stojí 130euro, ale zákazník nepočká forma musí jet tak jsem to udělal a dal dokopy
vstřikuje se tam PA6 bez skla takže je to skoro šumák navíc barva černá ano ten přechod je špatně od toho prvního kužele je tam hluché místo což by dělalo problém u některých materiálů vím o tom.... já jsem na závěr zmenšoval ten průměr toho menšího čepu a tím to vzniklo navíc neni přesný ten malý kužel ještě jsem si říkal že jsem mohl vytočit hlavu na frézce i děličku a ten kužel jsem mohl vyfrézovat uplně přesně
originál bude nějaká wolframová slitina asi no výrobce to neprozradí

kenybz

#6426 Nový příspěvek od kenybz »

jinak teda hlavní funkcí torpédka je přenášet teplo do ústí horkého vtoku.. dále omezovat výtok taveniny no a to směšování je zanedbatelné nato se používají mísíscí komory nebo trysky

Lukáš 805

#6427 Nový příspěvek od Lukáš 805 »

My sme asi 2 mesiace do zadu mali taky problem, že ten priemer na konci tej trysky kam už ide torpedko Synventive nevyraba priemer 8mm je iba 6mm alebo až 10mm (aspon sa mi zda že to bola 8mm). Prvy krat sme to navarali a a obrusili ale po čase to prasklo. Tak nakoniec sme to komplet cele vyrabali ale keď sme chceli od nich nejaky vykres bol to tiež problem.

kenybz

#6428 Nový příspěvek od kenybz »

no oni si to hlídají je to všechno strašně drahé celý ten systém stojí půl mega...jednoduchá horká tryska 60 litrů
a navíc to dělají tak, že se nedá vyměnit topné těleso jenže i to by šlo udělat
protože tu jsou 2 trysky tak z jedné jsem vytáhl dobré torpédko a výkres si nakreslil a pak šup na R-5ku a pak na frézku no 2mm frézu jsem si pujčil v nástrojárně takové šušně nemám

Lukáš 805

#6429 Nový příspěvek od Lukáš 805 »

No veď jasne ale s tymi cenami to už naozaj niekedy prehanaju. Formarčina je pekna robota stale robíš s niečim novym. Len keby tie terminy neboli take prisne :D Ale to je tak asi so všetkým.

kenybz

#6430 Nový příspěvek od kenybz »

no nebyl by to špatný výrobní program dělat hv systémy ale udělat si jméno by trvalo hodně let...cena neni všechno jsou i levnější firmy ale neumí to ale já říkám že by to šlo

vitex

#6431 Nový příspěvek od vitex »

Hele Zbyňo,nějaký malý frézky možná mám ale neznám rozměr z hlavy.Zítra dopoledne mě brnkni,podívám se co mám a kdyžtak Ti je pošlu.Mě jsou naprd.

kenybz

#6432 Nový příspěvek od kenybz »

vitex nemusíš mě řekli v nástrojárně vem si co chceš a tak jsem bral mám jich asi 40ks nejmenší je jednička :)
dali mě jednu novou a v krabici s tvrdokovým odpadem že si mám vzít kolik chcu ...toto jsou z grafitky a jim když už to trochu píše tak to vyřadí už se to nebrousí protože to nikdo tak dokonale nenabrousí jako když je to nové...no a tyto vyřazené jsou naprosto v pohodě použitelné

ladiki

#6433 Nový příspěvek od ladiki »

jj, já znám fci torpéda. Jen mi přišlo lepší napsat směšovač, kvůli pochopení těch tří oválných drážek co jsi dělal v děličce. Pro torpédo jsou stěžejní teplotní vlastnosti. Proto materiál výrobce logicky tají a vyrobit jej z oceli navíc bez dotačného doleštění ve směru toku taveniny je holt záchranná situace.

Když už je horký systém na světě, tak vypadá jednoduše. Co se ale platí, je systém návrhu, dimenzování a to je to know-how každého dobrého výrobce HS.
Škoda, že jsi mi nenapsal tu lisovnu, zajímají má mě, jak se to kde dělá......

Sorry za offtopic :OT:

kenybz

#6434 Nový příspěvek od kenybz »

přijeď na návštěvu a provedu tě v jedné dělám technologa + vedoucího technického úseku a děvku pro všechno skoro 24 let
dneska ten materiál jde zjistit respektive jeho složení je to i vyleštěné dělal jsem to z 15230 protože ten matroš mám i na otěr to bude trochu odolné ta tyčovina je předem zušlechtěná akorát je to obráběné postupně jinak by to uhlo tak jsou tam vidět místa kdy jsem zastavil řez i po vyleštění to trochu prostupuje
no a pak jsem to předvrtal v děličce 2mm vrtákem a pak frézoval nakonec jsem frézoval posuvem pinoly, protože nato nebylo vidět když jsem zkoušel frézovat otáčením děličky
a nechtěl jsem tu frézu zlomit pak jsem srazil hrany a udělal náběhy fortunkou a nakojec vnitřní oválné díry proleštil diamantovíma pilníkama
ještě vysvětlím pro ostatní kdyby to náhodou někoho zajímalo
konstrukce torpéda a vůbec celého horkého systému musí být taková, aby nedocházelo k úbytku vstřikovacího tlaku, dále aby nedocházelo k turbulentnímu proudění taveniny a aby nebyly nikde hluchá místa
to jsou různé přechody, kde se materiál napíšu neodplavuje a zůstává v těchto místech to je vážný problém například při zpracování Průhledného PMMA a i u jiných materiálů které jsou světlé barvy a jsou nestabilní.
Potom dochází k vzhledovým vadám /prskance tečky, fleky atd/

ladiki

#6435 Nový příspěvek od ladiki »

tak to bych uvítal 8) a aby jsi mě špatně nepochopil, mě se líbí, jak jsi to řemeslně vyrobil 8) jen mě překvapilo, že to dnes ještě někdo vyrábí. Poslední díly do HS, jsem nechal vyrábět naposledy tak před 5 lety. To jsme tenkrát i motaly např. topné dráty,výraběly čidla, i ústí jsme vyráběly z práškových nástrjovek apd. Ale dnes se to prostě nevyplatí....... :friends:

Odpovědět

Zpět na „Stroje a zařízení“