Soustruhy

soustruhy, frézky a další stroje

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
exot
Kontaktovat uživatele:

Re: Soustruhy

#5971 Nový příspěvek od exot »

Včera jsem zjistil že na mé R 12 přestalo fungovat spinani nižší rychlosti a dnes už nešla vypnout ani vyšší .Musela jit ven předloha se spojkama a opravoval jsem ovladací mechanismus co se rozpadl.Zrovna jsem odmastil i remenice a seridil spojky obou rychlostí.
Už vše vrtí tak jak má.Jsem špinavej až za ušima.
Vše co potřebujeme k běžnému životu nás učili v základní škole!
Nejvetší problém je mezi sedačkou pedálama a volantem!
Svareni to je moje:)

mek123

#5972 Nový příspěvek od mek123 »

Ahoj,

pořídil jsem si domu taky kocoura SV18R. Sice jsem začátečník, ale hrozně mě to baví a stále se rád učím novým věcem. Dnes jsem narazil na jeden problém a jdu sem pro radu. Stočil jsem průměr, změřil mikrometrem a univerzálky mám rozměr 38,91mm a u koníka 39,04. Měřená místa jsou od sebe cca 250mm. Nevíte čím to může být? Je to projeté lože?

Děkuji za jakoukoliv radu

Obrázek

brutalforce

#5973 Nový příspěvek od brutalforce »

spis mas jenom vyosenyho konika, jestli jo tak ho staci pritahnout bliz k sobe, dal od steny

ITS

#5974 Nový příspěvek od ITS »

Podobný dotaz a řešení http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... h#p1342053

(osmý dotaz na stránce od čtverdy)

mek123

#5975 Nový příspěvek od mek123 »

Díky moc, zkusím toho koníka ... to by byla nejlepší varianta :) Soustruh jsem se snažil vyrovnat pomocí strojní vodováhy a teď už je zabetonovanej

ota

#5976 Nový příspěvek od ota »

Ještě zkus různě tím hrotem otočit a narazit ho znovu do koníka. Když jsem si rovnal soustruh na kuželovitost, zkoušel jsem to i hrotem. Tam je třeba u nového hrotu v novím morse pouzdru minimální nesouosost. Ale starší otočný hrot a starší morse redukce udělá i 5 stovek rozdílu když to narazíš jednou tak a podruhé třeba o 90° otočeno. Mám na hrotu na jednom místě značku a nevyndavám to z morse redukce. Aby to bylo pořát stejné. Dávám ho značkou nahoru.
Další i 3 až 5 stovek můžeš nahnat tím že lehce přitáhneš kličku na koníku co aretuje posuv pinoly. Běžně to využívám. Teď v týdnu jsem dělal hřídele a na nich 300 mm dlouhý průměr 30h6. A dá se to vyrovnat a udělat v té délce na půl stovky kuželovitost. Tam už ale záleží na každém detailu. A myslím, že lože bude taky projeté i u mě a zatím pohoda. Tam už záleží i na ostrosti nože, atd.

mek123

#5977 Nový příspěvek od mek123 »

Ok, děkuji za rady. Je pravda, že ten můj hrot vypadá trošku "unaveně". Minulý týden sem vyhrál nový na aukru, tak na něj čekám. Uvidím, jestli to bude lepší a určitě vyzkouším všechny rady.

Ještě bych se chtěl zeptat ohledně lichoběžníkových závitů. Četl jsem, že se udělá nejdříve obdelníkový "střed" a pak se rozjíždí do stran tzn. ten zavit se dělá na 3x?? Nějak mi to není jasný. Hlavně třeba potom najetí při výměně nože... :red:

kenybz

#5978 Nový příspěvek od kenybz »

i víc jak na 3x 7-12 na střed si najedeš takto: ustavíš nový nůž lichoběžníkového profilu a matici pro posuv závitování neodpojuj. na střed si najedeš pomocným suportem, který budeš používat i pro rozjíždění

mek123

#5979 Nový příspěvek od mek123 »

tak jsem nasadil nový hrot, hejbnul s koníkem a najednou mám rozdíl na průměrech 0,02mm. Ještě to doladim. Super, díky za rady 8)

Lukáš 805

#5980 Nový příspěvek od Lukáš 805 »

Len nezabudni, že na inej dlžke obrobku to može robiť zase vačší kužel. :)

mek123

#5981 Nový příspěvek od mek123 »

no teď to mám ustavený na těch cca 250mm ... delší věci budou jen výjímka, ale už aspoň vím jak na to :)

Tady je ... časem ho dám trošku do pucu, ale teď jsem zatím spokojen a hraju si :)

Obrázek

Ještě jsem včera dostal zadara nějaký ruský čerpadlo na chlazení a protože origo tam není, tak ho osadim k vaně a bude i chlazení.

Obrázek

mek123

#5982 Nový příspěvek od mek123 »

Ahoj, dneska se mi dostal do garáže tenhle kousek.... nemá někdo nějaký návod? nebo by to mohlo být podobné něčemu jinému?

Obrázek

Obrázek

ota

#5983 Nový příspěvek od ota »

S tou kuželovitostí. Dneska jsem dělal hřídel 450 mm dlouhou. Na konci ještě jeden průměr. Kouknu na výkres a tam byla jen ten průměr osazení 50h6. Tak volám pro instrukce a prej no tak udělej i ten druhej rozměr h6. A ten je stočit z 65 mm na 60 a tak tedy 60h6. Kurva kouknu do tabulek a nezbláznil jsi se to je na brusku a ne soustruh. Nevadí udělj to jak to půjde. Tak upnu štangly 465 mm dlouhou navrtanou opřu koněm a vezmu šponu. Chvění jako prase, kouknu na výkres a tam napsáno cosi Německy. Jdu k noťasu a přeložím materiál 15 xxx zušlechtěno před obráběním. Aha tak proto to dělá bordel. Tedy jinej plátek do držáku CNMG a pak ohrubovat. Vyfoukat ventylátorem a otočit ostrej plátek na WNMG a načisto. Nechal jsem si 3x po 0,2 mm abych mohl honit kuželovitost. Už jsem s tím počítal. Přejedu a skoro v půl stovce na té délce. Paráda sjel jsem to na míru. Pak jedu to osazení. Změřím po první šponě a 5 stovek kužel na tom krátkým rozměru. Kurva dlouhej dáš a krátkej ne? Dohnal jsem to koníkem a dobrý. Hotovo.
No kolikrát si člověk dělá hlavu s dlouhým rozměrem a ono to udělá a pak 100 mm kousek a je tam kužel. :vztek:
Obrázek

Tech

#5984 Nový příspěvek od Tech »

Ahoj, tak jsem se po delším shánění přivezl domů soustruh. Je to rumun SN400/1000. Teď řeším zapojení, motor 7,5kW 1000ot. Doma samozřejmě jistič 25A s obyč charakteristikou. Ještě jsem ho tedy nezkoušel, ale myslím že na 99% vypadne. Alespoň prodávající říkal, že musel dávat 50tku jistič. Bohužel motor nejde ani přepojit na rozběh hvězda/trojuhelník, je na hvězdu 380V viz foto štítku. Nejradši bych to vyřešil nějakým softstarterem. Nemá někdo zkušenost, jestli by např. ten v odkazu mohl sloužit pro můj motor ? Je tam milion hodnot ze kterých nejsem moudrý, je softstarteru jedno jestli je motor do hvězdy nebo do trojuhelníku ?. :)
Foto štítku:
https://postimg.cc/image/h8mxe3g4t/

Softstarter:
https://www.google.cz/search?q=SIEMENS+ ... h7pyIvq0EM:

Atlan
Kontaktovat uživatele:

#5985 Nový příspěvek od Atlan »

Najprv sa zamysli ci ti tam treba taky motor, a isiel by som skor do FM ako softstartu.
Ludi co nemaju dost rozumu som zablokoval. Ked raz nato niekto nema, tak skoda sa snim bavit.

Odpovědět

Zpět na „Stroje a zařízení“