Soustruhy
- exot
- Kontaktovat uživatele:
Re: Soustruhy
Včera jsem zjistil že na mé R 12 přestalo fungovat spinani nižší rychlosti a dnes už nešla vypnout ani vyšší .Musela jit ven předloha se spojkama a opravoval jsem ovladací mechanismus co se rozpadl.Zrovna jsem odmastil i remenice a seridil spojky obou rychlostí.
Už vše vrtí tak jak má.Jsem špinavej až za ušima.
Už vše vrtí tak jak má.Jsem špinavej až za ušima.
Vše co potřebujeme k běžnému životu nás učili v základní škole!
Nejvetší problém je mezi sedačkou pedálama a volantem!
Svareni to je moje:)
Nejvetší problém je mezi sedačkou pedálama a volantem!
Svareni to je moje:)
Ahoj,
pořídil jsem si domu taky kocoura SV18R. Sice jsem začátečník, ale hrozně mě to baví a stále se rád učím novým věcem. Dnes jsem narazil na jeden problém a jdu sem pro radu. Stočil jsem průměr, změřil mikrometrem a univerzálky mám rozměr 38,91mm a u koníka 39,04. Měřená místa jsou od sebe cca 250mm. Nevíte čím to může být? Je to projeté lože?
Děkuji za jakoukoliv radu
pořídil jsem si domu taky kocoura SV18R. Sice jsem začátečník, ale hrozně mě to baví a stále se rád učím novým věcem. Dnes jsem narazil na jeden problém a jdu sem pro radu. Stočil jsem průměr, změřil mikrometrem a univerzálky mám rozměr 38,91mm a u koníka 39,04. Měřená místa jsou od sebe cca 250mm. Nevíte čím to může být? Je to projeté lože?
Děkuji za jakoukoliv radu
-
spis mas jenom vyosenyho konika, jestli jo tak ho staci pritahnout bliz k sobe, dal od steny
Podobný dotaz a řešení http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... h#p1342053
(osmý dotaz na stránce od čtverdy)
(osmý dotaz na stránce od čtverdy)
Díky moc, zkusím toho koníka ... to by byla nejlepší varianta Soustruh jsem se snažil vyrovnat pomocí strojní vodováhy a teď už je zabetonovanej
Ještě zkus různě tím hrotem otočit a narazit ho znovu do koníka. Když jsem si rovnal soustruh na kuželovitost, zkoušel jsem to i hrotem. Tam je třeba u nového hrotu v novím morse pouzdru minimální nesouosost. Ale starší otočný hrot a starší morse redukce udělá i 5 stovek rozdílu když to narazíš jednou tak a podruhé třeba o 90° otočeno. Mám na hrotu na jednom místě značku a nevyndavám to z morse redukce. Aby to bylo pořát stejné. Dávám ho značkou nahoru.
Další i 3 až 5 stovek můžeš nahnat tím že lehce přitáhneš kličku na koníku co aretuje posuv pinoly. Běžně to využívám. Teď v týdnu jsem dělal hřídele a na nich 300 mm dlouhý průměr 30h6. A dá se to vyrovnat a udělat v té délce na půl stovky kuželovitost. Tam už ale záleží na každém detailu. A myslím, že lože bude taky projeté i u mě a zatím pohoda. Tam už záleží i na ostrosti nože, atd.
Další i 3 až 5 stovek můžeš nahnat tím že lehce přitáhneš kličku na koníku co aretuje posuv pinoly. Běžně to využívám. Teď v týdnu jsem dělal hřídele a na nich 300 mm dlouhý průměr 30h6. A dá se to vyrovnat a udělat v té délce na půl stovky kuželovitost. Tam už ale záleží na každém detailu. A myslím, že lože bude taky projeté i u mě a zatím pohoda. Tam už záleží i na ostrosti nože, atd.
Ok, děkuji za rady. Je pravda, že ten můj hrot vypadá trošku "unaveně". Minulý týden sem vyhrál nový na aukru, tak na něj čekám. Uvidím, jestli to bude lepší a určitě vyzkouším všechny rady.
Ještě bych se chtěl zeptat ohledně lichoběžníkových závitů. Četl jsem, že se udělá nejdříve obdelníkový "střed" a pak se rozjíždí do stran tzn. ten zavit se dělá na 3x?? Nějak mi to není jasný. Hlavně třeba potom najetí při výměně nože...
Ještě bych se chtěl zeptat ohledně lichoběžníkových závitů. Četl jsem, že se udělá nejdříve obdelníkový "střed" a pak se rozjíždí do stran tzn. ten zavit se dělá na 3x?? Nějak mi to není jasný. Hlavně třeba potom najetí při výměně nože...
i víc jak na 3x 7-12 na střed si najedeš takto: ustavíš nový nůž lichoběžníkového profilu a matici pro posuv závitování neodpojuj. na střed si najedeš pomocným suportem, který budeš používat i pro rozjíždění
tak jsem nasadil nový hrot, hejbnul s koníkem a najednou mám rozdíl na průměrech 0,02mm. Ještě to doladim. Super, díky za rady
Len nezabudni, že na inej dlžke obrobku to može robiť zase vačší kužel.
no teď to mám ustavený na těch cca 250mm ... delší věci budou jen výjímka, ale už aspoň vím jak na to
Tady je ... časem ho dám trošku do pucu, ale teď jsem zatím spokojen a hraju si
Ještě jsem včera dostal zadara nějaký ruský čerpadlo na chlazení a protože origo tam není, tak ho osadim k vaně a bude i chlazení.
Tady je ... časem ho dám trošku do pucu, ale teď jsem zatím spokojen a hraju si
Ještě jsem včera dostal zadara nějaký ruský čerpadlo na chlazení a protože origo tam není, tak ho osadim k vaně a bude i chlazení.
S tou kuželovitostí. Dneska jsem dělal hřídel 450 mm dlouhou. Na konci ještě jeden průměr. Kouknu na výkres a tam byla jen ten průměr osazení 50h6. Tak volám pro instrukce a prej no tak udělej i ten druhej rozměr h6. A ten je stočit z 65 mm na 60 a tak tedy 60h6. Kurva kouknu do tabulek a nezbláznil jsi se to je na brusku a ne soustruh. Nevadí udělj to jak to půjde. Tak upnu štangly 465 mm dlouhou navrtanou opřu koněm a vezmu šponu. Chvění jako prase, kouknu na výkres a tam napsáno cosi Německy. Jdu k noťasu a přeložím materiál 15 xxx zušlechtěno před obráběním. Aha tak proto to dělá bordel. Tedy jinej plátek do držáku CNMG a pak ohrubovat. Vyfoukat ventylátorem a otočit ostrej plátek na WNMG a načisto. Nechal jsem si 3x po 0,2 mm abych mohl honit kuželovitost. Už jsem s tím počítal. Přejedu a skoro v půl stovce na té délce. Paráda sjel jsem to na míru. Pak jedu to osazení. Změřím po první šponě a 5 stovek kužel na tom krátkým rozměru. Kurva dlouhej dáš a krátkej ne? Dohnal jsem to koníkem a dobrý. Hotovo.
No kolikrát si člověk dělá hlavu s dlouhým rozměrem a ono to udělá a pak 100 mm kousek a je tam kužel.
No kolikrát si člověk dělá hlavu s dlouhým rozměrem a ono to udělá a pak 100 mm kousek a je tam kužel.
Ahoj, tak jsem se po delším shánění přivezl domů soustruh. Je to rumun SN400/1000. Teď řeším zapojení, motor 7,5kW 1000ot. Doma samozřejmě jistič 25A s obyč charakteristikou. Ještě jsem ho tedy nezkoušel, ale myslím že na 99% vypadne. Alespoň prodávající říkal, že musel dávat 50tku jistič. Bohužel motor nejde ani přepojit na rozběh hvězda/trojuhelník, je na hvězdu 380V viz foto štítku. Nejradši bych to vyřešil nějakým softstarterem. Nemá někdo zkušenost, jestli by např. ten v odkazu mohl sloužit pro můj motor ? Je tam milion hodnot ze kterých nejsem moudrý, je softstarteru jedno jestli je motor do hvězdy nebo do trojuhelníku ?.
Foto štítku:
https://postimg.cc/image/h8mxe3g4t/
Softstarter:
https://www.google.cz/search?q=SIEMENS+ ... h7pyIvq0EM:
Foto štítku:
https://postimg.cc/image/h8mxe3g4t/
Softstarter:
https://www.google.cz/search?q=SIEMENS+ ... h7pyIvq0EM:
- Atlan
- Kontaktovat uživatele:
Najprv sa zamysli ci ti tam treba taky motor, a isiel by som skor do FM ako softstartu.
Ludi co nemaju dost rozumu som zablokoval. Ked raz nato niekto nema, tak skoda sa snim bavit.