Soustruhy

soustruhy, frézky a další stroje

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
ota

Re: Soustruh a jiné do dílny

#5506 Nový příspěvek od ota »

Ahoj, to duchodce takhle velkej kus zatím ne. To víš když jsem do toho z čela vrtal 5 díru mazací kanálek v délce 95 mm tak jsem vrtal jen tak volně. To byla poslední operace. Jo ještě zítra kolmo díru na propojení toho kanálku k ložisku. Ale to je už jen asi 30 mm. Ty rozměry naštěstí jsou ještě s přídavkem 0,4 mm na pozdější broušení nakulato po zušlechtění. Takže tam je rezerva. Akorát jak to znám z vlastní zkušenosti, hodně jsem to vyrovnával to až to někdo bude brousit, abych neškytal! :D Já jsem si vyrobil čelisti na to a protočil na mašině, takže minimálně hází.
No to víš, že jsem už taky něco zkurvil. Ale většinou malí věci. Nebo opravitelný. Tohle by opravit nešlo. To by byl mazec asi. Sere mě na tom, že je to magnetický jako prase a musím pořát dávat pozor, abych to neměřil se šponou. Zákledem je předem pořádně skouknout výkres, doplnit koty co tam nejsou a třeba ještě víckrát do toho výkresu chvilku čučet. Nejhorší taky že to je o 10 mm delší a nelze to dělat bez opěrného hrotu. Takže utáčím kam to jde a potom bohužel nakonec letmo. Taky to trvalo než jsem těch 10 mm odtočil. Původní průměr 170 mm. Náboje 60 mm. No trochu toho šlo pryč.
Naposledy co jsem trochu pokonil, tak jsem frézoval takové silné pásoviny a v nich drážky skrz. Bylo to 70 x 40 x 850 mm. Z jedné strany vybrání. A já osel dělal 3 ks a jeden jsem tam dal vzhůru nohama. Takže jsem to pustil a když to dojelo na koncák, koukám tady jsou drážky? Ty mají být na druhé straně. Kurva 3 mm odfrézováno. No vzal jsem měď cočko a pěkně podle mědi navařil mantynely z obou stran a potom vyvařil mezi mantynelama co chybělo. Přefrézoval ošlechtil a skoro to ani nepoznali. Akorát že prej jsou ty kusy nějaký jako luky! No a já ře to asi jak to berou jeřábama když je to v 6 metrech tak je to jak rohliky. A vzal jsem dvě jiný taky takhle tlustý a dal k sobě a oni byly fakt jak luk. Hm, tak to je jasný, je to zž když to přivezou. :red:
To Exote takhle jednou panáček z Němec nakreslil výkres a tam deska 20 mm silná. Takovej obdelníček. Já do toho vyfrézoval drážky a vyvrtal díry a vyřezal závity. Chlapec z Němec vyosil střed i s dírama o 2 mm. Chlapec to přivařil do svařence. Svařenec 5 tun. No jenže si to nezměřil a navařil to to opačně. Tedy celkem o 4 mm mimo to co to mělo být. Změřili to a přišli na to. No nejlíp kostku odřezat a udělat novou. Ne to prej zavářneme a vyvrtáme vedle. Takže odpoledne to vyvařili a já přijel a prej vyvrtej díry znova. No chlapec chodil po dílně a posbíral cosi a nastrkal do děr které potom zavařil. Kurva byly to odřezaný pevnostní šrouby 10,9. Kurva dvě díry celkem dobře, ale dvě díry jsem dělal asi 4 hodiny. Takže jsem si s tím hrál celej den. Mazec. kdyby se tu uřízlo zahodilo a přivařil novej. No ale sváry na tom kurevský.
No občas se něco předělává.

duchodce

#5507 Nový příspěvek od duchodce »

Tohle byla litina , nahrubovat , pak to šlo na další operace. No když jsem musel s pravdou ven , tak jsem navrhl že do do toho uděláme vložku . Odsouhlaseno , čekalo se co firma. Přišla pochvala , ta litina byla porovitá , žrala jim plunžry a ta vložka jim to vyřešila . Ta vložka byla opičárna asi 3 rozměry i na délku a kraj se osazoval na kužel, vsunout za tepla-jeden pokus. Zachraňoval mě jeden "echt" kolega.
Občané kteří neumí nakopat do ...... své zlorumpované mocné , nejsou schopní samostatné existence....

Tomáš S.

#5508 Nový příspěvek od Tomáš S. »

ota píše: Ze začátku lezly jen struny, než jsem to trochu odebral a potom už lítaly špony po celé dílně. :D
No a zítra davaj větší váleček hrubý stav 80 kg a výsledný podle výkresu 33 kg. Tedy bude zase soudek špon. :D

Obrázek
To jsou docela dlouhý špony, toho musí být pěkná hromada. Používám na hrubování klasické nože s pájeným SK plátkem a vybroušeným lamačem. Při správné řezné rychlosti a posuvu z toho jen prší krátké třísky cca 5mm a padají přímo do vany.
Já těm výměnným destičkám pořád nějak "nepřišel na chuť."

mihi

#5509 Nový příspěvek od mihi »

:D Keď som ho kupoval (z autoservisu) majitel tvrdil, že za 20 rokov, čo ho tam mali, nebrúsili nič okrem šajb a nožíkov na mlýnky, tak v tom bude pokračovať. No a Mihi sa už prihlásil s s nožíkmi na nabrúsenie :) :) Jako veštec za jedna 8) Aký nás čaká budúci rok 2017?? :)[/quote]

Tak tak, ja sa hlásim do budúcna na brúsenie nožov do špalíkovača, dostal som od kamoša aj prípravok na uchytenie k brúske, nejako to tam budeme musieť Winch napasovať.

Ďakujem
Mihi

kenybz

#5510 Nový příspěvek od kenybz »

15142 to je sviňa materiál jako mechanicky je výborný i se dobře obrábí má trošku větší odpor ale prostě to dělá pružiny a nesype to špóny to bys musel brat velkým posuvem prostě tlustou špónu a to by ota tu 18-ku zastavil u nás ve šrotě mívají 15230 to je podobná ocel akorát jiné % legur a sem tam si pár špalíčků vemu dělám z toho trny pro propojení s lisem a ten sakra něco vydrží než se urve
ale špóna jede jede jen se dívám aby mě nevlezla do gatí a neufikla mě ho :smich:
jedině přerušovat posuv pak padají takové delší kousky jak má ota v soudku
trochu bych měl strach to mít uplé za tu neobrobenou část a druhou půlku dělat skoro nahotovo ono se to v tom válcovaném hrbatém povrchu může hnout

Tomáš S.

#5511 Nový příspěvek od Tomáš S. »

No hloubku řezu volím podle maximálního výkonu motoru což je při 2,5 kw asi 1,5mm. Posuv 0,18mm/ot. a řezná rychlost 160m/min. Je to fofr ale všechny oceli tř. 11, 12, 13 mi dělají krátkou třísku. Chce to mít správný radius špičky a šířku lamače, tříska se pak stáčí a láme se o rotující obrobek ještě před nožem. Podstatně to urychlí hrubování a nemám strach, že mi špona vleze třeba do rukávu.
Ocel 15 142 moc nedělám, ale schválně někdy vyzkouším.

kenybz

#5512 Nový příspěvek od kenybz »

Baťa1

#5513 Nový příspěvek od Baťa1 »

no ocel 15xxx to je sviňa na sóstružení nélíp tak dyž je to už nejak zušlechtěny to pak padá drobisko, ale jak je to přírodní stav tak většinó kolikrát mužeš heblat pákama přehazovat posuvy otáčky měnit nože brósit lamače a nepomuže ani boži vůle, nakonec až se to jakš takš vychytá tak je konec je to hotovy, mám na tuto ocel tuto vzpomínku pojednává se tam aji druhá tu zmiňovaná příhoda o šupléře:
to sem si jednó taky najebal výrobek, eště v práci na kovárně, dělal sem jakysi futra velky, pruměr asi 200venek 180vnitřek délky taky tak nejak a z plné kulatiny :shock: , vrcu, točim, klešťama vytahuju ty dráty co to dělá, měřim a najednó čumim že ta stěna je nejaká slabá , óóó :( to su debil u díry sem zapoměl připočítat capky na šupléře omajngot celé den to tady šudlám a všecko v riti a zitra to bude potřeba tak znovu a lépe, materiálu bylo co hrdlo ráčí tam problém nebyl, ale času málo než se ten balvan napáčil po fošně na pilu (jeřábnik už dávno v hospodě) než se to upajtlilo taky jakási minuta no tak sem vrtal a motal celó noc ale ráno to bylo :jazyk: taky sem pak šel marodit chytli mě s teho záda celé deň a noc u sósruhu a teho ostatního taky... :vysmech:

teď teda se mě taky občas stane že to najebu, třeba nedávno sem dělal jakysi futra do ramen tak vyklepu stary poměřím domyslím chybějící části a jedu, honem honem protože nélíp včerá kdyby to šlo nebo už loni? roky to leží v kopřivách až je to pak potřeba tak se zjistí že je to rozbitý, no nadělal sem futer a chcu je dat do tech dír a co to? díra velká a tady eště věčí tady zase malá, no ony ty díry v ramenech byli každá jiná, dopr... které debil, to teda mě nenapadlo ramena z jednyho stroja aji podle návodu futro jeden rozměr měli byt všecky stejny ale asi nekdo opravoval-upravoval a udělal díry jak libo a nebo fe fabrice moc kořalky.. tak znova, materiál bronz..
Frézování, soustružení a jiné činnosti v dílně, Zetor 50 super

kenybz

#5514 Nový příspěvek od kenybz »

to mě sa občas stává u širších zápichů že na první zápich přičtu šířku nože a ke koncu ju zapomenu odečís a je to v pérdeli :)

capumpor

#5515 Nový příspěvek od capumpor »

Koukal jsem, že jste tady řešili magnetky. Tak kdyby někdo potřeboval nabrousit něco na magnetce velikosti magnetu 300x1000, tak bych o jedné věděl.
Taky jsem si udělal Ježíška nebo resp. Mikuláše. Je to BPH300 dovezená 6.12. Akorát je dost velká a tak bude potřebovat nějakou boudičku na spaní :-)
Obrázek

Lišák1
Kontaktovat uživatele:

#5516 Nový příspěvek od Lišák1 »

Copak takové drobnosti, to se lehce opravuje. Kdysi jsem dělal na dvoumetrovém soustruhu, 12m délka, dva suporty. Zcela vyjimečně nám dali hrubovačku, výkovky 5 kusů, váha kolem 5 tun. Udělali jsme dva kusy, kolega dodělával třetí. Na těch dvou byl odběr kolem 10cm na plochu, tak ten třetí od oka sjel na ten odběr a když to změřil, byl pod čistou mírou. No průser jak dělo. Na soustruh nám nainstalovali něco jako dnešní CO, klubo drátu, jen místo plynu se do svaru sypal jakýsi písek. Nastavil se posuv a otáčky a navařovalo se. Když se to navařilo, vyčistit mašinu od písku, celé se to přesoustružilo a znovu navařit. Pak se to přesoustružilo a mělo to nějakou špatnou pevnost, tak se to vyhodilo. To se nedá skočit do řezárny a ufikni mně kousek, udělám to znovu.
Nissan Terrano 3,0 TDI, Zetor 5211

Atlan
Kontaktovat uživatele:

#5517 Nový příspěvek od Atlan »

Zvaranie pod tavidlom sa to vola. Zvara to atomat a vysledok je ako namalovane krasna kresba.
Ludi co nemaju dost rozumu som zablokoval. Ked raz nato niekto nema, tak skoda sa snim bavit.

ota

#5518 Nový příspěvek od ota »

Ještě k tomu soustružení té 15 142 či jestli ty poslední číslíčka jsem měl jiný? No původně to mělo být 15 420 ale to neměli tak se vzalo tohle. Oni tomu říkají ,,pérovka"
Takhle, s tím letovaným plátkem to lze taky dělat. Ale problém je, jak najedeš nebo přejedeš na tom vykovaném povrchu tak se stane že je tam krapet pecka, ale není vidět, jen to poznáš když ji potom přesoustružíš, tak se trochu leskne máš nůž fuč. Můžeš mít naostříno jako svět a je to mrd a hotovo. Jdeš brousit. Tenhle držák s kterým jsem to jel má plátky CNMG 1204xx
No koukni, dal jsem tam povlakovanej plátek říkal jsem si, tenhle má takové jiné tvary utvařeče třísky ten by mohl brát. No a jednou hranou jsem ty dva válce udělal. Aniž bych plátek otočil. Tedy řekněme 80 kg špon z něho. To co je v tom soudku jsou špony které jsou dlouhé 5, 7 cm. Oni jsou takhle spletený do sebe. To jsem vždycky vytahal z vany takovej chchvalec.
No jak píšeš o tom poměru otáčky posuv, řezná rychlost to já nějak neznám. Prostě si tak asi myslím a něco tam naladím, jel jsem to na předlohu, protože roztoč na mašině velikosti SV 18 matroš 80 kg + 25 kg univerzála s vysunutím 400 mm délky sice navrtáno podepřeno. Po začátku špona 2 mm a potom po odtočení na asi 100 mm průměr, špona 2,5 mm a ke konci od 70 mm na těch 60,4 mm po 1 mm. Protože matroš chvěl na menší točky. Já měl akorát starost, aby to moje RD vydrželo a neschořel mi ten měnič. Jelo to na Ampermetru na 10A, jinak to jede na volno asi 1,5A. U mě je ukazatel jak hučí mašina a jaké lezou špony a aby to nechvělo, protože s tímhle bagem v univerzálce by se všechno při chvění vyrajblovalo. Párkrát jsem už točil tyhle matroše a je to řekl bych lepší práce než když dělám hlazenku. Teď nevím co je to za výrobce hlazenky a ta se tak lepí na nůž jako bláto. Celkem rád dělám z nerezu. Tam když je dobrej nůž, tak to jede hak fík a povrch hladkej.
No tak jak píše Kenybz. Tak nějak to je. Jinak tady u toho špalku jsem upnul, navrtal opřel, vyhruboval jednu stranu všechny rozměry a potom udělal načisto. I s tím velkým průměrem 160,4 mm. Akorát středovou díru nevrtal. Otočil, vyrovnal to celkem běželo samo. Navrtal opřel. vyhruboval všechny rozměry. Znovu přerovnal na hodinky a na čisto všechny rozměr. Vyvrtal středovou mazací dírku a poté otočil a vyvrtal tu druhou středovou dírku vyřezal závity na mazničky. Zítra ještě vyvrtám kolmou dírku to aby z kanálku od mazničky lezlo mazivo potom mezi ložiska a na jednom průměru vyfrézuju dráčku na pero. A už podonou chujovinu nechci do chalupy! Nebo snad koupit na to mašinu. Jo kdyby byla SU 50 to by se to hrubovalo! To by byla jiná muzika.

kenybz

#5519 Nový příspěvek od kenybz »

to bpháčko ja NA 8) to je jiná liga

Tomáš S.

#5520 Nový příspěvek od Tomáš S. »

ota píše: No jak píšeš o tom poměru otáčky posuv, řezná rychlost to já nějak neznám. Prostě si tak asi myslím a něco tam naladím,
Celý trik je v tom, že otáčky a posuv se musí nastavit přesně nebo jen v úzkém rozmezí.Řeznou rychlost a posuv najdu v soustružnických normativech, zároveň s potřebným výkonem motoru. To je základ a z toho vycházím. Konkrétně pro SV18 s 6kw motorem to je např.: řezná rychlost 140m/min, posuv 0,18mm/ot a hloubka řezu 5mm, špička nože r 0,5mm, potřebný výkon motoru 6kw.
Kdyby se to chvělo při opření hrotem tak pak jít na menší hloubku řezu a větší rychlost, opět podle tabulek.
Lamač vybrušuju stupínkový na obyčejné kotoučové brusce. Musí mít jen správnou hloubku a šířku. Pak je mi úplně jedno jaký materiál dělám, jestli hlazenku nebo válcovaný, pořád mi to dělá jen krátkou třísku. To je velká výhoda SK nožů, vybrousím si co potřebuji. VBD destičky jsou tvarově dané a většinou jsou určeny pro jiné rychlosti a posuvy než mají konvenční stroje.

Odpovědět

Zpět na „Stroje a zařízení“