Frezka TOS FA3U

soustruhy, frézky a další stroje

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
juro4448

Re: Frezka TOS FA3U

#3346 Nový příspěvek od juro4448 »

Ja som dal za nu2000 eur taka pekna vyzerala byt natreta, setko sa šupi jako ja som sa okabatil

Carl_P

#3347 Nový příspěvek od Carl_P »

Chtěl bych se zeptat, u frézek s U (FA3u, FU2A) nebo horizontek je hlava přišroubována k vedení konzoly. Jak se zajišťuje kolmost v ose y? Osa x je jasná, je tam stupnice.
Jedná se mi o to, že mám plátkovou frézu 160mm a v ose x jsem si ji srovnal aby křížkovala a osa y nekřížkuje, je skloněná.

vitex

#3348 Nový příspěvek od vitex »

Tak za prvé:Označení os u horizontálních strojů je-svislá"Y",podélná "X" a příčná"Z".U vertikálních se zaměňuje "Z" za "Y".Za druhé:Kolmost v ose "Z"nemáš,protože je vyběhané svislé vedení konzoly a je potřeba je přeškrabat s uvolněním středové části konzoly(podškrabání).Provizorně se dá upravit,aby ses vyhnul škrabání ale tuto radu velice nerad prezentuji,protože další potencionální uživatel by už nedal geometrii stroje nikdy dohromady a navíc to ani nepotřebuješ.Kolmost obrobků to ovlivní minimálně.

Carl_P

#3349 Nový příspěvek od Carl_P »

K zaškrabání bych musel mít pravítko a to neseženu. Frézoval jsem povrch takové placky 200mm průměr, frézou narex 10plátku 160mm průměr, jak jsem psal ve směru osy podélného stolu to křížkuje pěkně, ale když potom frézuji zbytek, tak je tam znatelný schod, nevím jak jinak bych to měl frézovat, aby se to neprojevilo. Nemohl jsem udělat chybu v nasazení svislé hlavy? Jsem ji dal na konzoli, přijel s ní k ozubenému kolu, najel a postupně utáhl ty 4 šrouby na klínech, bych řekl že standardní postup. Nejsem vyučený frézař, tak se mým dotazům nesmějte :)

vitex

#3350 Nový příspěvek od vitex »

Těžko radit,protože nevím,zda máš k dispozici nějaká měřidla.Nedříve zkusit spároměrama,zda nejdou pod spodní dosedací plochu hlavy.0,01-0,02mm........

Carl_P

#3351 Nový příspěvek od Carl_P »

Mám pouze úchylkoměry + stojánek, úhelníky, posuvku, mikrometry,spároměrky mám taky - vyzkouším.

havtor

#3352 Nový příspěvek od havtor »

V Barku v Lomnici vřeteník asi FNK25 bez převodovky a motoru pohonu,vypadá nepoužitý,nebo minimálně v jednom místě fixem napsáno zmetek,ale v některé části dost orezlí hlavně vstupní hřídel+něco ulomené od zacházení v kovošrotu.Pro někoho na pokusy se samodomo frézku by se mohlo hodit,určitě by šlo rozchodit.Pořád prodávají za 10kč/kg.Foto má v mobilu švagr tak kdyby chtěl někdo zkouknout tak sem hodím.

Carl_P

#3353 Nový příspěvek od Carl_P »

Tak spároměrku mám nejmenší 0.05mm a ta nejde strčit mezi hlavu a tělo frézky nikde. Ani nahoře, ani dole.

elbarto
Kontaktovat uživatele:

#3354 Nový příspěvek od elbarto »

To havtor: davejte sem kluci prosim rovnou fotky. Na srotaku musi byt clovek rychly a bez posouzeni stavu tezko rovnou frcet nekam daleko. FNK25 by mela mit ISO 30 coz bych urco uzivil.

havtor

#3355 Nový příspěvek od havtor »

Tato má ISO 40,tak to možná bude z něčeho většího,ale vzhledově stejné z FNK 25,foto dám během dopoledne

havtor

#3356 Nový příspěvek od havtor »

Zde fotoObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek

elbarto
Kontaktovat uživatele:

#3357 Nový příspěvek od elbarto »

Za fotky dekuju. Tohle bylo prilis dlouho kompostovane a do huti uz to bohuzel patri :-(

ota

#3358 Nový příspěvek od ota »

Ahoj, dneska jsem si vyráběl na frézce přípravek. Už jsem to měl osoustružený a přišroubovaný na unášecí desku pro upnutí na soustruh. Tak jen jsem dal otočnej stůl a frézoval drážku pro upínání domečků na soustruh. Potom jsem si to na frézce všechno ještě navrtal, aby to bylo přesně. Domečky mají být rozteče + - 0,1 mm a díry pro ložiska 52H7. Tak jsem to frézoval co nejpřesněji. Abych jen založil domeček přišrouboval a soustružil. Jenže domečky byly říznutý jen na pásovce a tak jsem s tím trošku laboroval. Hloubkoměrem jsem to odměřoval a odpočítával rozdíly. Měly mít 140 mm na délku a takhle byl jen jeden. Jinak to lítalo + - 0,5 mm. Bylo to jen 4 a 4 ks domečků na zkoušku. Ty další jsem nechal neřezat o 2 mm delší a zafrézuju je. Bude jich 200 ks a nerad bych se s tím babral jako dneska.
Díra pro ložisko šla dělat v pohodě. Měl jsem tam předvrtanou díru a jen jsem to rozjížděl na 52H7. Dva vnitřní nože, jeden nahrubo a druhej jen přídavek 0,3 mm a načisto. Půjde to i dělat těch 200 ks. Pak do toho přijdou ložiska a válečky a těch je taky 200 ks. Ty mají na koncích zase 25g6. Už jsem jich asi 30 ks na zkoušku udělal. A dobrý. Akorát čekám, jak to bude po kalení. Kalí se jen ta středová část, snad se to nějak nezdeformuje a budu to moct potom až to přivezou z kalení rozjet.
Takže mám před sebou haldu kloudný páce.
Na té frézce jsem to zmáknul, potom vyvrtal vyřezal závity nasadil na soustruh a tradá domečky valte sem!
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

BohousSPE

#3359 Nový příspěvek od BohousSPE »

Dotaz amatéra nepolíbenýho frézkou.....kamarád má v práci frézku a něco bych si na ni chtěl zajet vyrobit. Je to korejka (tuším že F1-250? :zapomel: ) de facto kopie FA3U, nemýlím-li se. Chtěl bych vědět, v jakých místech za zamyká stůl a ostatní pohyby - v návodu (na FA3U) jsem nic nevykoukal :hm: Díky 8)

Obrázek

vitex

#3360 Nový příspěvek od vitex »

Ahoj,to Ti nejlépe poradí Ota,jako starý zkušený obráběč.Je ovšem noční pták,vstává až v poledne. :smich:

Odpovědět

Zpět na „Stroje a zařízení“