Frezka TOS FA3U
Re: Frezka TOS FA3U
Ahoj ano vřeteno u toho stroje točí 10 000 ot/min. Ale bohužel netočí bo leží asi 2 roky na tom stole. Možná že k prodeji bude namontováno. Jenže je to krapet jiné vřeteno ne z tohoto stroje. Tento stroj fungoval jako ,,dárce orgánů" Bohužel už nikdo přesně nevěděl jaké orgány daroval a které se tam nainstalovaly ze stroje rozbité a které ani vůbec ne. Co si kluci pamatovali tak to bylo jistě přez 15 součástek které se vyndaly. Takže mašina by se při troše dobré vůle mohla rozjet ale časem by se mohlo stát, že něco odejde nebo třeba nepůjde. Stroj stojí bez hnutí něco kolem 3 roků. Na jednom obrázku je vidět i cedule která tam byla ,,mimo provoz" Ale jinak toho moc neměla naběháno. Byl to v té řadě nejnovější stroj, ale to vřeteno zlobilo. Proto se to odstavilo.
Jinak když se jel dural tak tyhle mašiny jely něco kolem těch 8 000 ot/min pořát. Jeden klučina naproti téhle rozebrané mašiny dělal dural skoro pořát. A od něho šly zvuky, jako když hobluješ na hoblovce prkna. Jel v 5 svěrákách 5 kusů na jeden program. On tu jeho mašinu měl bezporuchovou. Přišla jako nová a za asi 5 roků vyměnili nějaké čidlo a hadice na hydrauliku která se prošoupala o kryt. Jinak bez problémová. U té co je v prodeji se může stát že pojede budoucí zákazník potom vnitřní průměr a vůle ve vřetenu udělá elipsu. To se stávalo u starších mašin. A když se vzal kalibr, tak se tam lehce strčil a bylo to dobré. Ale jinak se to houpalo jak kachna. Když se vzal dvoubodový mikrometr, byla tam i 7 stovek ovalita. A potom dělaj háčkovou díru.
Jinak když se jel dural tak tyhle mašiny jely něco kolem těch 8 000 ot/min pořát. Jeden klučina naproti téhle rozebrané mašiny dělal dural skoro pořát. A od něho šly zvuky, jako když hobluješ na hoblovce prkna. Jel v 5 svěrákách 5 kusů na jeden program. On tu jeho mašinu měl bezporuchovou. Přišla jako nová a za asi 5 roků vyměnili nějaké čidlo a hadice na hydrauliku která se prošoupala o kryt. Jinak bez problémová. U té co je v prodeji se může stát že pojede budoucí zákazník potom vnitřní průměr a vůle ve vřetenu udělá elipsu. To se stávalo u starších mašin. A když se vzal kalibr, tak se tam lehce strčil a bylo to dobré. Ale jinak se to houpalo jak kachna. Když se vzal dvoubodový mikrometr, byla tam i 7 stovek ovalita. A potom dělaj háčkovou díru.
A nevíš co tam má MAHO-DECKEL za ložiska?Pár vřeten této velikosti jsem repasoval,sice Kovosvit MAS a vždy jsem skončil se záběhem na 8mi tisících.Dál už to nešlo a to jsem zkoušel FAGy,TIMKENy,NSKy a nic.Jak jsem pustil 8 a půl tisíce,už se hřály.Beru to,že MAHO a CHIRON jsou jinej level ale přece nemají svoje vlastní nebo speciální ložiska.
Ahoj, tak to nevím co tam je. Ale třeba u DMG co tam bylo bylo vřeteno součást motoru. Motor měl už si přesně nepamatuju asi 18kW. Nasadili nové vřeteno a zabíhali a zabíhali. Trvalo to celkem dni než to bylo zaběhnutý. A potom po pár dnech jsem se šel podívat jak to maká. No a klučina mi ukazoval. No a já na něj když nastavil kolik to točíš teď? A on hádej. No a já 1500 otáček? A on že trošku přidej. A tak já že 3000 otáček? A on že 10 000 otáček. Potom mi pustil 13 000 otáček. Ono to u těhle mašin zkresluje. protože to nedělá žádnej herberk jako třeba u mě. Proto se mi zdálo, že se to prd točí. Nebylo to vůbec slyšet když to běželo a když zmáčknul stopku, než by jsi řekl švec, stálo to. Právě tyhle Deklovky mají ty vřetena vymakaný. Ten klučina s tím duralem to měl puštěný celej den v těch točkách. Jen vyměnil kusy a jel dál. Dělal třeba 300 ks. A jel to v těhle točkách i 14 dní. Než to všechno zdělal. bylo tam třeba 10 operací s přesností že to měřili CNC měřákem na kontrole. Muselo to být super šlo to do Němec.
No kdybych toho llučinu potkal, zeptal bych se ho na to. Ale většinou servisáci to budou vědět. Ale oni ty vřetena většinou vyndali a odvezli a přivezli jiný. Ta oprava se plánovala a tak přivezli kus za kus. Akorát tenkrát tady u té mašiny to potřebovali nějak narychlo prohodit do jiný vedle a tak to servisák rozhodil a přehodil a už to zůstalo tak nechaný.
Jinak Chiron už jede. Byla tam nějaká totální prkotina. Přijel servisák a prošel to a odstranil závadu a už se to točí. Výměna nástroje je opravdu rychlá. Ale nelíbí se mi to, když by se někdo přechmátnul a spletl si parametr, nakopne to ten vehement co nasazuje nástroj do hlavy a můžeš se jít klouzat! Ale jsme to jeli jen na málo toček, bo bylo na dílně právě asi 8°C a to není pro ten stroj dobré. Zato VXD nejede. Tak nějak to urvalo nahoře kleštinu. No pořát říkám že ta teplota není pro tyhle stroje. No a nějak se hydraulika zapoměla a fouklo to olej bokem přez budík, prasklo uvnitř něco a opadl tlak a zrovna přišla výměna a bez tlaku neotevřelo kleštinu a rup ulítla na kleštině taková pacička no pojištění. Tak zatím se do toho nikomu nechce hrabat. Ale bude se to muset opravit zase. To se stalo při spuštění stroje při první výměně.
No kdybych toho llučinu potkal, zeptal bych se ho na to. Ale většinou servisáci to budou vědět. Ale oni ty vřetena většinou vyndali a odvezli a přivezli jiný. Ta oprava se plánovala a tak přivezli kus za kus. Akorát tenkrát tady u té mašiny to potřebovali nějak narychlo prohodit do jiný vedle a tak to servisák rozhodil a přehodil a už to zůstalo tak nechaný.
Jinak Chiron už jede. Byla tam nějaká totální prkotina. Přijel servisák a prošel to a odstranil závadu a už se to točí. Výměna nástroje je opravdu rychlá. Ale nelíbí se mi to, když by se někdo přechmátnul a spletl si parametr, nakopne to ten vehement co nasazuje nástroj do hlavy a můžeš se jít klouzat! Ale jsme to jeli jen na málo toček, bo bylo na dílně právě asi 8°C a to není pro ten stroj dobré. Zato VXD nejede. Tak nějak to urvalo nahoře kleštinu. No pořát říkám že ta teplota není pro tyhle stroje. No a nějak se hydraulika zapoměla a fouklo to olej bokem přez budík, prasklo uvnitř něco a opadl tlak a zrovna přišla výměna a bez tlaku neotevřelo kleštinu a rup ulítla na kleštině taková pacička no pojištění. Tak zatím se do toho nikomu nechce hrabat. Ale bude se to muset opravit zase. To se stalo při spuštění stroje při první výměně.
Tak to už mluvíš o elektrovřetenu.
-
Vyřešeno, na to el.magnetu byla ze zadní strany odpadlá část ''pružiny'' a nějakého plechu. tak sem to nahradil a už to frčí .... už se točí
Pěkný den, někdy v lednu se tu řešilo ukládání trnů, taky jsem něco připsal a teď i zrealizoval poličky do skříňky Tona. Po vybourání původních závěsů a zpevnění jsem do skříňky přišrouboval police z hliníkového plechu tl.2, výška je 30 mm, šířka 127 a délka 598, díry pr.46. Původně je zadní stěna jenom zasunutá mezi zdvojené úhelníky bočnic, které jsou svařené s horním a spodním dílem, ale protože za ní je celá skříňka zavěšená, je nutné ji pevně spojit se zbytkem. S barvou si musí počkat na lepší počasí, do dveří přijdou držáky na manuál a tabulky k děličkám.
Pěkné ale počkejte co jsem si nechal tento týden vypálit.I Ota bude čubrnět.
Počkej, počkej já budu čubrnět! Dneska jsem zrovna seděl v dílně na židly ( jelo to asi 10 minut jednu stranu a to jsem jel dvě strany, každou 3x.) A tak nějak jsem si povídal, kolik mám těch trnů? Pořát jsem socka na trny. No a počítám a hele ono jich je už asi 27 ks. No to je celkem málo, když vezmu v potaz, že na DMG jich bylo v zásobníku 300 ks. To se musím ještě hodně otáčet než jich budu mít pro mě tak nějak akorát. No a tak jsem si povídal, že jsem si tenkrát přinesl dvě tašky těch plastovejch držáků na ně a asi už budou takhle plný. Já to věděl, že jsem se měl ještě aspoň jednou otočit, však ruce mám dvě a tašky bych dvě ještě unesl.
Držák to u mě asi nebude problém. Až budou mašiny všechny v nové dílně tak dojde i na tohle. Ale problém bude hlavně s místem. Kam s tím! Regálek se vyrobí lehce, ale místa nebude.
Ono já na ty srovnaný věci a nářadí moc nejsem. Dělám s tím každej den a nebaví mě to každej večer urovnávat do fůšků a nebo třeba klíče jejda, to já nemám i když mám doma několik držáků na klíče, tak jsem většinou prázdné.
Držák to u mě asi nebude problém. Až budou mašiny všechny v nové dílně tak dojde i na tohle. Ale problém bude hlavně s místem. Kam s tím! Regálek se vyrobí lehce, ale místa nebude.
Ono já na ty srovnaný věci a nářadí moc nejsem. Dělám s tím každej den a nebaví mě to každej večer urovnávat do fůšků a nebo třeba klíče jejda, to já nemám i když mám doma několik držáků na klíče, tak jsem většinou prázdné.
Já Ti říkal,že tu dílnu máš natáhnout alespoň 10 metrů do silnice.
Ahoj, jo hochu oni udělali nějakou digitalizaci map a já kouskem rohu stojím jinde. Nevím co dělali ale střihli mi roh uplně jinde. Sousedovi vrazili do parcely takovej trojůhelník s cizí parcelou. No a teď kdyby to bylo ještě větší, tak by byly větší problémy s tím. Jo směrem nahoru by to šlo. Tam to je moje. Ale zase bych se dostal hodně do země. Taková jako ,,zemljanka" Okna jedině do stropu! No co, ale bych mohl tedy potom ověšet stěny krámama, nevadily by oknům!
Ahoj frézáci s menším morse v mašině s MK 3 tady je jedna hodně dobrá nabídka. Je tu na prodej hlavička MK 3/16 s klíčem + nějaké kleštiny a cena 200 Kč nové nepoužité. Nepsat na odpověďní email, rovnou volat!
http://stroje.bazos.cz/inzerat/59350319 ... ro-Jal.php
http://stroje.bazos.cz/inzerat/59350319 ... ro-Jal.php
Mal si ju vziať, mám zopár s ISO, ale aj takúto cez vložku, a keď potrebujem mať viac vysunutý nástroj napr pri sklučidle deličky je super.
Starý, dobrý je to stroj, som rád že mám traktor môj.
Ahoj, já mám doma už 2 kusy sice tedy MK4 ale to je taky dostačující. Ta MK 3 bude asi ještě víc vysunutá, ale nebude to už tak rozdíl.
Právě když by měl někdo menší morse v mašině tak by se mu hodila. A cena jestli je 200 Kč tak je uplně super! Za to se většinou prodává ten klíč samotnej.
Právě když by měl někdo menší morse v mašině tak by se mu hodila. A cena jestli je 200 Kč tak je uplně super! Za to se většinou prodává ten klíč samotnej.
Pánovi jsem volal,byl jsem 6tý,neměl ani ponětí o ceně.Odpoledne to smázne.
Mám frézku FU2A - MAS, chtěl jsem zprovoznit čerpadlo emulze, ale to vestavěné mechanické už je po smrti - ojeté zuby. Tak jsem si pořídil elektrické s výškou sání12cm, jenomže kam ho dát?
Pokud bych ho dal tam kde z konzole teče emulze do podstavce, tak bych konzolí nesjel do nejnižší polohy. Takže asi nejlépe externí nádrž někde na bok frézky, neřešili jste někdo stejný problém? Díky za nápady.
Pokud bych ho dal tam kde z konzole teče emulze do podstavce, tak bych konzolí nesjel do nejnižší polohy. Takže asi nejlépe externí nádrž někde na bok frézky, neřešili jste někdo stejný problém? Díky za nápady.