Orba pole pro RRD, obec sluštice, sever Říčan u Prahy

Moderátor: Mikro

Pravidla fóra
1. platnost inzerátu je 30 dní (stále nabídky nutno aktualizovat)
2. název tématu musí obsahovat Nabídka: / Poptávka: (nebo N:/P:)
3. nabídky služeb jsou pouze pro dlouhodobé uživatele fora
4. nepatří zde dotazy, technické problémy a další jiné diskuze

Špatně pojmenovaná, zařazená, nebo zde nepatřící témata budou bez upozornění mazána.
Zpráva
Autor
tom_9217422

Orba pole pro RRD, obec sluštice, sever Říčan u Prahy

#1 Nový příspěvek od tom_9217422 »

Dobrý den,
poptávám výpomoc v podobě orby 1000 m2 v obci Sluštice (severně od Říčan u Prahy). V nejbližších dnech dojde k vykácení náletových dřevin. Pozemek byl kupován jako parcela pro stavbu RD, bohužel kvůli změně Územního plánu to v dnešní době není možné. Tak jsme se rozhodli pro sadbu Japonského topolu. Orba do hloubky 20-30 cm je více než doporučována.

Kdyby se našel někdo z okolí, kdo by byl ochotný tam za úplatu sjet, tak bych byl rád. Nebo aspoň doporučit někoho v okolí.
Děkuji, přeji všem pevné zdraví!

Cobrow

Re: Orba pole pro RRD, obec sluštice, sever Říčan u Prahy

#2 Nový příspěvek od Cobrow »

Vykašli se na Japonský topol a dej tvar náletům, co tam máš. Případně dosázej břízou.

tom_9217422

#3 Nový příspěvek od tom_9217422 »

Ono je jednodušší sehnat informace a řízky topolu než břízy. Tím, že nejsem hospodář je to pro mě mnohem jednodušší cesta, bohužel.

thovt

#4 Nový příspěvek od thovt »

Pluhem do zbytků naletových dřevin nikdo nepůjde, aby si nenatáhl pluh, nezničil pluhový ostří.

Topol má stejnou výhřevnost jako obyč borovice.
Bříza je super výhřevnost blíží k dubu, jde zní i pít vodu, přírodní upravna vody.

Jan_2

#5 Nový příspěvek od Jan_2 »

tom_9217422 píše:Dobrý den,
Pozemek byl kupován jako parcela pro stavbu RD, bohužel kvůli změně Územního plánu to v dnešní době není možné. Tak jsme se rozhodli pro sadbu Japonského topolu.
no ve Slusticich se pohybuje cena za m2 2500+ , teda koupit si pozemek a pak nesledovat zmenu uzemniho planu, nevim, nevim, jestli to ty topoly zachrani. O ty topoly bude potreba se v tom suchu, co je ted tady starat, aspon na zacatku a kdyz nekdo neni na to, aby ohlidal urceni pozemku, jestli neni lepsi si v dnesni dobe to drevo radeji koupit.
Zetor 6911
BSS 5 tuna 3x
BSS 7 tuna
Belorus EO 2621 V

tom_9217422

#6 Nový příspěvek od tom_9217422 »

Nejcennější informace, kterou jsem zatím získal je, že orba může být problém, pokud se nezbavím kořenů - při likvidaci náletu tomu budu věnovat větší pozornost, děkuju thovte.
Ostatním děkuji taky za reakce, chápu, že místní matadoři mají potřebu se vyjádřit ke každému příspěvku a zvlášť mudrovat nováčkovi s jedním příspěvkem a přitom si porušují vlastní pravidla plevelením vlákna.

@Jan_2: Já pozemek nekupoval, pouze jsem přišel s nápadem ho alespoň nějak využít, když leží ladem, tak konám.

oco13

#7 Nový příspěvek od oco13 »

thovt píše:Pluhem do zbytků naletových dřevin nikdo nepůjde, aby si nenatáhl pluh, nezničil pluhový ostří.
Troška ťa opravím - je kategoria "traktorista dobrodruh" a tá nehladí na nič , len orie a orie. :smich:
Kamarátovi som dal zadarmo do užívania pol hektára role kde som predtým pílil a klčoval džunglu. Tri roky sa mi chodil chváliť kde aký velký koreň vyoral. A veru bola toho kopa pomaly za vlečku. :typek:

PEST

#8 Nový příspěvek od PEST »

otázkou je jestli je nutná komplet orba, jestli by nestačilo zpracovat jen pásy půdy, fotka by asi napověděla více, jinak je tu téma o RRD i uživatel co to dělá profi, třeba by poradil víc....kořeny problém na orání jsou, ale ono je kořen a kořen, fakt záleží jak to vypadá, každopádně na takovouhle práci se nikdo extra nehrne, kor ted na jaře, kdy je normální neorat aby se neodřízla voda zespodu...osobně bych se na orbu vyprd a sázel do toho co je, okolí pak řešil všemi nenáviděným glyphosatem...ale zkušenost nemám

ota

#9 Nový příspěvek od ota »

Něco podobného jsem měl na koupeném pozemku. Bylo to chvíli před Kyrylem. Když přešel Kyryl polámal několik stromů. Naštěsťí se nic nestalo. Ale ten největší jasan se sčesl a ta část spadla na silnici. Auta i autobus musely objížďkou. Zpracovali jsme to a zrovna zažádali o pokácení. Obecní zastupitelstvo během pár dnů udělalo na místě prohlídku a pro bezpečnost komunikací kolem pozemku vydalo rozhodnuťí stromy pokácet. Vše byly nalety na navážce, tedy se špatným podkladem pro koreny. Vše se pokacelo. Pak přijel pan s Honem a všechny pařezy vybagroval, vytrhal. I ten z jasanu ten tedy dal zabrat i největšímu traktoru v zdejším ZD, ale asi po hodíně tahání ho dostal ven. Ten pán s ťím Honem mi takovejma silnejma ,,hráběma" přehrabal celej pozemek. Asi fůra kořenů z toho byla. Něco co bylo vrostlé do plotu jsem po odřezání natřel neředěným randapem. Po par letech to spouchlo samo.
No myslím že pokácet nálety a pak někde v okoli sehnat pásáka co má za sebou podrýváky. Tady taky bylo Détko s podrývakem. Ten to nahrubo vytrhá všechno. Pojetzdit to křížem. Posbirat .Po tom bych to srovnal do roviny pojezdil váleckem a rovnou sázel. Ten podrývák za pásákem udělá to nakypření plus vytahá ty kořeny navíc. Sice jeho hodina vyjde asi dráž než u toho pluhu. Ale já bych tam pluhem orat nikdy nešel. To je o zkurvení pluhu. Pásák má podrýváky na to stavěný, nema problém. Toliko co vím o těhle pracech. Kámoš má plantáž topolů taky. V léťě je to super zalíst mezi ně. Je tam jak v lázních. Ale pár roků to trvá. Nejhorší je asi pár prvních rokú. Než se topoly zmůžou a zakoření. Ale pak, pak je to paráda. 8)

tom_9217422

#10 Nový příspěvek od tom_9217422 »

Oto, díky za info. Jak jsem psal, je to mimo můj oboru ale tohle jsou střípky informací se kterýma už můžu nějak pracovat. Fotky dodám večer, jedu se tam dneska podívat.

Fizz

#11 Nový příspěvek od Fizz »

Záleží co tam má, mohl by to třeba řešit půdní frézou.

Edit: podrývak taky dobrý, otazka je zda vytěžit to rostlé nebo to zapracovat.

Já bych trošku probral nálety, pokud to není samej bez, takových ploch uz jsem něco vytěžil a na topení parádní, menší průměry ani není třeba štípat, tvrdý je to hodně, výhřevnost super, popela málo. A zbytek bych nechak růst dokud nebudeš mít zase potřebu dřeva.

Jinak než to orat pozval bych si bagr +-10t at to prohrabe. To bude asi poměr cena výkon nejekonomičtější. Nic menšího nebrat omezovala by ho rypná síla.
"... to že máš internet neznamená, že sr@čky co máš v hlavě a považuješ je za myšlenky musíš ventilovat veřejně..."
Other-Side II. '23

Sadra17

#12 Nový příspěvek od Sadra17 »

thovt píše:Pluhem do zbytků naletových dřevin nikdo nepůjde, aby si nenatáhl pluh, nezničil pluhový ostří.
bývalý sad jsme po vytrhání velkých pařízků brali podrejvákem a pak pluhem 8)
malej traktorista v malým traktoru

Killer Koly

#13 Nový příspěvek od Killer Koly »

nejdriv bych to nechal pojezdit necim takovym
https://www.youtube.com/watch?v=8jTwPCuQQxE
jestli je tam hodne kameni, tak tohle
https://www.youtube.com/watch?v=XVEfhg4oQRc

teprve potom bych uvazoval, ze to budu nejak obdelavat
Ferda Mravenec, práce všeho druhu

ota

#14 Nový příspěvek od ota »

Tak to si nedovedu představit, co by stály tyhle dvě hračky kdyby pojezdily plac. To je pro našince holej nesmysl. Na kolik přijde jen hodina a třeba doprava toho prvího zgarbáka na místo. Jak píšu ve vlastních možnostech a třeba kohosi v místě to zplanýrovat a osázet. Jestli tam má sem tam šutr, vem ho čert. Ty co jsou vidět sebrat a je. Taky se chystam asi pro pět šutrů na pole k lesu. Jeden plocháč jak stůl a dva oblázky, že jsem s ním ani nehnul. Plácnu si je na dvoreček. 8) Ale až to trochu oschne, je tam mokro.

Killer Koly

#15 Nový příspěvek od Killer Koly »

asi to moc drahe nebude, kdyz si to muze dovolit turecky zemedelec.
Ferda Mravenec, práce všeho druhu

Odpovědět

Zpět na „Služby a výpomoc“