Kdo zavaří prasklý spoj plastového bazénu (levně) - JČ kraj

Moderátor: Mikro

Pravidla fóra
1. platnost inzerátu je 30 dní (stále nabídky nutno aktualizovat)
2. název tématu musí obsahovat Nabídka: / Poptávka: (nebo N:/P:)
3. nabídky služeb jsou pouze pro dlouhodobé uživatele fora
4. nepatří zde dotazy, technické problémy a další jiné diskuze

Špatně pojmenovaná, zařazená, nebo zde nepatřící témata budou bez upozornění mazána.
Zpráva
Autor
pepa.traktor

Re: Kdo zavaří prasklý spoj plastového bazénu (levně) - JČ k

#61 Nový příspěvek od pepa.traktor »

tak už si tam někoho měl na :prace:
zetor 5645,7211,unhz500 a ted lítám fabií 1,9 sdi combi + teraccan s vlekem +multivan+ mini coper a přibyl 6745

Terablick
Kontaktovat uživatele:

#62 Nový příspěvek od Terablick »

Ne ne. Kopal jsem drenáž. Musel jsem tozebrat dlažbu, vykopat výkop 150cm hlubokej v dýlce 2,5 metru, prosekat půl metru kvalitního "modrýho" betonu, a teď musím sehnat nějakou vhodnou trubku, obsypat štěrkem, pak písek, zaházet výkop, znovu položit dlažbu... :) Voda tedy už odtekla, tak snad už by se i nechal pozvat někdo kdo to zavaří... :) Ale asi to nechám až na příští tejden. Domluvený to předběžně mám :)
Rád poradím s hydraulikou. Pište ale vždy na email hydraulika@post.cz

Moje stránky o HYDRAULICE (klik). Kalkulátory (řízení, naviják, štípačka, hadice, ...), návody, katalogy, vychytávky...

Farming Simulator a další hry levně

dms

#63 Nový příspěvek od dms »

Terablick píše:Ano, 1,5 baru, ale na každý cm čtvereční :) A stejných 1,5 baru na centimetr čtvereční tlačí i do stěn :) Takže kdyby bazén nebyl v zemi, roztrhalo by ho to jako nic :)
Ako si dosiel k 1,5 bar pri vyske vodneho stlpca 1,5 m, resp. este aj na kazdy cm2?
1,5 bar (+/- 1,5 atm) by hadam bolo pri vyske sltpca 15 m, nie 1,5 m, mimo to tlakova jednotka uz v sebe plochu zahrna (bar je sila (hmotnost) na jednotku plochy)..
Tlak, ktory je pri spodku bazena s vyskou 1,5 m je 1500 kg/m2 co je teda cca 0,15 bar alebo 0,15kg/cm2
Nema to nic s celkovym objemom vody v bazene, suvisi to len s vyskou vodneho stlpca.

Terablick
Kontaktovat uživatele:

#64 Nový příspěvek od Terablick »

Vždyť já píšu že to nemá co dělat s objemem vody, ale jen a pouze s hloubkou :) S tou desetinnou čárkou máš pravdu, to mi ujelo :) Je to samozřejmě jen 0,15 baru :) Ale ono tu nešlo o tu hodnotu. Ta debata vznikla proto, že jsem napsal, že na dno bazénu působí necelých 30 tun vody a tohle mi bylo odpovězeno:

Kód: Vybrat vše

[quote="trago105"]tlačí na to 30 tun vody ? to je trochu moc ne ? jestli máš hloubku bazénu 1,5 metru tak bude-li bazén plný vody tak na dno bude tlačit jen 1,5 tuny. Ve škole nás učili že nezáleží na ploše vodního sloupce ale záleží pouze na jeho výšce[/quote]
, tak jsem uváděl na pravou míru to, že se nesmí zaměňovat hmotnost vody v bazénu a tlaková síla na povrch dna :) Opravdu tam je necelých 30 tun vody a nikam se neztratí, ale tlak kterej generuje na plochu dna samozřejmě odpovídá jen těm 0,15 baru (na cm2, což je potřeba v tomhle případě zdůraznit by byl vidět rozdíl mezi hmotností působící na celou plochu dohromady a tlakem, kterej je sice malej, ale působí na malou plochu a násobí se tedy plochou dna), nikoliv tedy nějaké 1,5 tuny, což samozřejmě neni hodnota tlaku, a podobné nesmysly) :) Šlo zkrátka o to upřesnit o čem se bavíme :) Ta desetinná čárka mi v tom ujela, protože jsem přemýšlel nad tím jak to vysvětlit aby to bylo jasné :) Nejde totiž vůbec o to jestli na plochu dna působí na každej centimetr čtvereční 0,15kg vody, ale o to, že těch skoro 30 tun vody se snaží spodek bazénu roztrhnout od sebe do stran, takže ve spoji dna a stěny vzniká veliké pnutí. To je totiž ten problém o kterej šlo :) A tam nemá cenu se bavit o tlaku na centimetr čtvereční, ale o síle působící na spoj, kterou generuje celá ta masa vody :)

Moje stránky o HYDRAULICE (klik). Kalkulátory (řízení, naviják, štípačka, hadice, ...), návody, katalogy, vychytávky...

romus145

#65 Nový příspěvek od romus145 »

už se čvachtáš?
Věrný člen agresorů.com

Sadra17

#66 Nový příspěvek od Sadra17 »

zase tak těžký udělat bazén nejni http://www.napadynavody.sk/chlapci-si-v ... nieko-p144
malej traktorista v malým traktoru

Terablick
Kontaktovat uživatele:

#67 Nový příspěvek od Terablick »

Těžký ne, jen drahý :) Ta plachta vyjde na 10-15 tisíc :)

Terablick
Kontaktovat uživatele:

#68 Nový příspěvek od Terablick »

romus145 píše:už se čvachtáš?
Zalepeno je, ale teď musím nějak napustit vodu. Ze studny to nehrozí, tam je díky suchu tak kubík vody a přítok skoro nulovej. Na běžnou spotřebu to bohatě stačí, ale bazén bych napouštěl měsíc nebo dva... Takže asi zejtra budu řešit nějaký čerpadlo a vodu vezmu z řeky :) Nic co bych vzal a strčil do řeky tu ale nemám. Budu muset improvizovat. Možná čerpadlo ze starý pračky, nebo tu mám nějaký to na vrtačku... Uvidím co najdu :)

dms

#69 Nový příspěvek od dms »

Terablick píše:.....že těch skoro 30 tun vody se snaží spodek bazénu roztrhnout od sebe do stran, takže ve spoji dna a stěny vzniká veliké pnutí...
Bohuzial nemas pravdu :), vsetko zavisi len od vysky vodneho stlpca. Aby si pochopil poviem to na priklade, ak by bol bazen 2 vacsi plochou ale rovnako hlboky (bolo by v nom povedzme 60 ton vody) tak by sa podla tvojej teorie "snazilo" roztrhnut spodok bazenu 60 ton vody :)? Nie je to tak spodok bazenu by posobil vo vsetkych smeroch presne taky isty tlak ako ked je tam tej vody 30 ton a zavisle to je len od vysky vodneho stlpca ... Podstatny je tam tlak nie celkova hmotnost ....
Teda postatne je to, ze na 1 cm2 tvojej pukliny tlaci cca 150 gramov, a je ti jedno, ci je v tom bazene 100, 200 alebo 500 ton vody ...
Resp. presne taky isty tlak bude na ten spoj posobit ak to bude obycajny 1,5 m vysoky sud s vodou ....

Terablick
Kontaktovat uživatele:

#70 Nový příspěvek od Terablick »

Pravdu nemáš ty, protože ten vodní sloupec se počítá jedině a pouze na 1cm (nebo m) čtvereční. A když je plocha bazénu 2x větší, je 2x větší i síla která na stěny tlačí :) Proč myslíš že hydraulickej píst o větším průměru má větší sílu, když podle tebe závisí všechno jen na tlaku :) Tlak je pořád stejnej, ale působí na větší plochu, tedy vygeneruje větší sílu :) Stejný to je u tlakových nádob, nádrží atd :) Kdyby totiž záleželo jen na výšce (tedy tlaku sloupce kapaliny), neměla by hydraulika vůbec smysl :) Těch obvyklých 160 barů tlaku co v ní je je totiž jen blbých 160kg na 1cm čtvereční :) Takže kdyby to fungovalo jak píšeš, každej píst bez ohledu na jeho průměr by měl sílu právě jen na zvednutí cca 160kg :) Ale nemá, protože se to sčítá. těch 160kg působí na každej centimetr čtvereční plochy, takže v součtu ten píst vygeneruje sílu mnoha tun, protože jeho plocha je mnoho centimetrů čtverečních :)
Pokud jde o sílu působící na spoj, tak nejde jen o tlak vody, ale o sílu která roztahuje stěny od sebe, protože se stěny bohužel vyboulily dovnitř, ale vrátit zpátky je nejde, protože se materiál stěny roztáhl teplem, což bohužel je vlastnost plastových bazénů :( Takže až se bazén napustí, bude na stěny působit veliká síla a ta se bude snažit od sebe stěnu a dno odtrhnout :( Naštěstí vyboulení není velké, a já se snažil dutinu pod stěnou vyplnit, tak snad to vydrží... Uvidíme...

dms

#71 Nový příspěvek od dms »

Este raz tlak (pascal, atmosfera, bar) je sila na plochu dalsiu plochu do toho nemiesaj :), ta plocha je uz zahrnuta v tej jednotke.
Daj si k spodku bazena tlakomer ukaze ti tam tlak vody, presne rovnaky bude ci je to sud na vodu v hlbke 1,5m alebo bazen s hlbkou 1.5 m v ktorm je 100 ton vody.
V tvojom bazene bude na 1cm2 spoja posobit cca 150 gramov, na 2 cm2 stvorcove 300 gramov atd, ale vzdy to bude na plochu toho spoja rovnaka sila, ktora zavisi len
od vysky vodneho stlpca, nie od toho kolko je v bazene ton vody (teda moze mat akukolvek plochu, sila posobiaca na tvoju prasklinu sa nezmeni).
Nechapes, ze so zvysovanim plochy tvojho bazena pri zachovani rovnakej vysky sice stupa celkova hmotnost vody v bazene ale na tvoju prasklinu, ktora ma
stale tu istu plochu posobi stale ten isty tlak (potazmo vysledna sila), ktory zavisi len od vysky vodneho stlpca v mieste, kde je ta prasklina
a vobec nezavisi od toho kolko vody je v bazene.
Ozaj aka je to tajomna sila, co roztahuje tie steny od seba ak to nie je tlak vody :)?
Podla tvojej teorie :) je v mori, kde je tych ton vody nekonecne vela je uzasne velky tlak (nekonecny :)?), ktory posobi napr. na pristavnu hradzu, zaujimave, ze ho zadrzi 1 m siroka betonova hradza :) (nie je to tak, odolnost tej hradze je projektovana podla hlbky vody pri nej + zohladnuje nejaky dynamicky napor vytvoreny napr. prudenim vody a pod ...).
Alebo inac podla tvojej teorie, ak by som stal oprety o stenu v bazene, kde je 30 ton vody pri vyske 1,5 m tak na moje nohy v tej hlbke 1,5 m tlaci mensia sila ako keby mal ten bazen 200 ton vody pri rovnakej vyske 1,5m. To by potom zakonite spelo k tomu, ze ak by som sa postavil k hrazdi v mori, tak to by mi uz tie nohy uplne rozpucilo, ci nie :)?

Na tvoju prasklinu posobi rovnaka vysledna sila, nezavisle od toho, ci je v tom bazene 100, 200 alebo 300 ton vody, zavisi to len od vysky vodneho stlpca v mieste tej praskliny...

Terablick
Kontaktovat uživatele:

#72 Nový příspěvek od Terablick »

Ano, pascal atd je jednotka tlaku, ale kg/tuna je jednotka hmotnosti :) A Newton jednotka síly která působí na stěnu bazénu. A tuhle sílu mi jde :) Je to síla působící na celé dno a celou stěnu dohromady. Tvoje nohy asi nemají plochu několik desítek čtverečních metrů, že :) A navíc když jsi ponořenej v té kapalině, fungujou tam maličko jiné věci než když máš nádobu s kapalinou která nemá z venku další kapalinu :) Zkus ten sud vyrobit třeba z igelitového pytle :) Těžko by se dal naplnit vodou aby to vydržel, že? Ale ponoř ho do bazénu a naplň vodou. nestane se vůbec nic, protože okolní voda na něj tlačí stejnou silou z venku jako tlačí voda v něm zase ven, takže síly se vyrovbnaj a pytel jen volně plave ve vodě. Ale na suchu se rozletí okamžitě. A o tom to je. Ta stěna musí držet celou tu masu vody, protože nedoléhá pevně z venku na hlínu, ale je tam vzduchová mezera vyplněná polystyrenem, a navíc ta kapsa vzniklá vyboulením stěny, ve které netlačí z venku nic :) Kdyby platilo to co píšeš, mohly by hydraulické písty být z 1mm plechu :) Tlačí na ně blbých 160 barů, tedy 160kg/cm2. To plech unese, nebo ne? Když leží na zemi a položíš na něj 160kg, nestane se mu vůbec nic. Takže je třeba chápat rozdíl mezi tlakem vody a silou působící na dno stěny :) Síla (v Newtonech) je díky velké ploše obrovská, i když tlak je malej :) Kdyby byl bazén ponořenej v ještě větším bazénu, bude se síla vzájemně rušit, ale on neni. A neni ani dokonale přilehlej k betonu a zemině okolo, takže pnutí tam je, a právě to pnutí vytvořilo tu prasklinu. Vznikla tam kapsa kde stěna nedolejhá k betonu (polystyrenu) a tam se to trhlo. A nejde přitom vůbec o to jakej tlak vody působí na plochu tý samotný praskliny. Jde o to jaká celková síla tlačí stěnu pryč od dna.

dms

#73 Nový příspěvek od dms »

Terablick píše:... A Newton jednotka síly která působí na stěnu bazénu. A tuhle sílu mi jde :) ....
Uz sme skoro tam :) a na aku stenu bazenu posobi na nejaku stenu bez plochy alebo s plochou :)? Dufam, ze s plochou :).
No a ak s plochou, tak ide o velkost tej plochy teda o posobenie sily na plochu co je teda tlak (a ten je v tom bazene vsade rovnaky), pevnost materialu tej steny nebude uvedena nikdy v N pripadne v Kg, lebo to by bolo nejake cislo, ktore nehovori nic, ta pevnost materialu steny bude uvedena podobne ako napr. pevnost zvaru, pevnost betonovej platne atd v tlakovych jednotkach.
Ale uz koncim :) ...

mufik

#74 Nový příspěvek od mufik »

Aby jsme to uvedli na pravou míru,je třeba se vrátit k základům fyziky.1 atm je definována jako tlak způsobený 10 m vodního sloupce.Z toho si myslím že vyplývá naprosto všecko,jak ohledně tlaku tak síly a váhy která působí na celý bazén.Tlak v kapalině se šíří všemi směry rovnoměrně a klesá směrem k hladině,u hladiny je prakticky 0.Tlak 1 atm /záměrně použiju staré značení v kg/ se tedy dá označit jako 1kg/cm2,100 kg/dm2,10 000 kg/m2,nebo 200 000 kg/20m2.V případě 1,5m hlubokého bazénu o ploše 20m2 lze tedy tlak označit taky jako 15kg/dm2 nebo taky 30 000 kg/20m2.Je to tlak který působí pouze na dno,směrem k hladině samozřejmě klesá.Pokud byly snad fyzikální zákony novelizovány tak mě opravte.
Není problém to vymyslet složitě,ale jednoduše./Kalašnikov/

Terablick
Kontaktovat uživatele:

#75 Nový příspěvek od Terablick »

Ano, pokud jde o tlak, máš pravdu :) Ale pořád nějak vypouštíme hmotnost, ale ona nikam nezmizela :) No a pak tu tedy máme sílu působící na stěnu, která se jí snaží vytlačit do strany. Kdyby ten bazén nebyl zakopanej, nikdy by nevydržel pohromadě. Na tom se asi shodneme :) No a problém o kterém píšu je ten, že ta stěna v jednom místě (asi tak 0,5m2 nedoléhá až na betonovej korpus co je za ní, protože vlivem tepelné roztažnosti toho plastu se vyboulila dovnitř, když byl bazén bez vody. No a ted tam je bublina, kterou nejde nijak eliminovat, a tou uzounkou spárou se tam nedá rozumně dostat nic co by jí vyplnilo, takže se obávám toho, že stěna, která je ke dnu ted přilepená ve vybouleném stavu, se vzduchovou kapsou za ní, se po napuštění vody bude snažit vrátit kus zpět (asi ne zcela, ale kus ano) a že tím spoj povolí, protože zezadu v tom té stěně prakticky nic nebrání. Dno je rovné a hladké, takže spoj neni zrovna nejpevnější pokud jde o mechanickou pevnost. Je to jen slepená dvojice desek z nichž jedna stojí na té druhé, a za ní je kus místa kde nic neni, a až pak je beton, polystyren atd. A je to, jak už bylo řečeno, až u samého dna, čili v místě s největším tlakem vody. Vyboulené to je v délce asi 50cm, do výšky tak 20-30cm, a o řekněme 5cm dovnitř, tedy je za stěnou asi 5cm prostoru kde nic neni. Tyhle plastové svařované bazény drží pohromadě jen pokud jsou z vnější strany "podepřené" betonovým korpusem a hromadou zeminy okolo, takže když ta opora chybí, bojím se co to udělá. To je celé :) Pokud jde o fyziku, tak tam myslím nemáme zásadní spor, jen každej popisujeme maličko jiné jevy. Tlak vody u dna nemá v tomhle případě rozhodující vliv, protože je něco úplně jiného když bude nádoba na 15 litrů vody (tedy řekněme 10x10x150 cm) a nebo na 30 000 litrů vody. Síla snažící se rozervat spoj stěny a dna jaksi nebude stejná v obou případech, že :) Ale tlak vody u dna stejný bude :) Rozdíl je právě v celkové ploše na kterou ten tlak působí, a tedy celkové síle, nikoliv té bodové :) Pokud se bavíme o proděravění materiálu, je to něco jiného, ale pokud se bavíme o roztržení spoje, tak tam je potřeba brát celou sílu, a ne jen lokální tlak vody :)

Odpovědět

Zpět na „Služby a výpomoc“