zakladam male hospodarstvi

Moderátoři: rezis, Leo, Milhauss

Zpráva
Autor
Barush

Re: zakladam male hospodarstvi

#91 Nový příspěvek od Barush »

Hafany uz mam dva ale mam obavu jestli nebudou radej lezet doma na gauciku hlidaci.

serpenton
Kontaktovat uživatele:

#92 Nový příspěvek od serpenton »

Barush píše:Jeste jen tak pro informaci nevite nekdo jak se da dlouho krava dojit?Kdyz to ted neberu ekonomicky ale spise z biologickeho hlediska.Kdyz ji preci neprestanu dojit tak se laktace nezastavi? Urcite se snizi produktivita ale zajimalo by me to casove obdobi.
Než kráva začne doji potřebuje minimálně jednou otelit to píšeš správně. Pak už dojí nezávisle na tom jestli k dašímu otelení dojde i několik let ( 3/4 roky i víc). Klesá jí ale produkce mléka a proto, se to v praxi nedělá. Když je dobrá dojnice tak jednak není zájem aby jí dojivost klesala a jednak je předpoklad že předá své geny dobré dojivosti a proto je požadavek na potomky. Já osobně vidím jako rozumné aby měla tele 1 za 2max 3 roky. To je podle mne kompromis mezi efektivitou a "pohodlím" zvířete.
Když jsem dělal na statku, tak tam se bežně dojivost hýbala přes 30litrů, nejepší dojnice i kolem 40ti. Ty co dojili pod 20 dostaly červenou kartu a pod 15 šli na jatka.
Já jsem tam byl tenkrát doslova jako honák krav. Ale z té doby mám hodně pěkných vzpomínek. Krávy vůbec nejsou blbý - kolikrát mě jazykem schválně zavřely petlici na vrátkách a pak čekaly za rohem až poběžím aby viděly jak si natluču ... :)
Nebo když jsem usnul ( chodil jsem na 1 v noci, tak jsem někdy opřen o zábradlí zdřímnul ) tak ke mně nějaká přišla o blejzla mě tváž - fuj takovej slizkej šmirgl :D
Nebo tam byla taková rohatá a te se vždycky chodila "pomazlit" drbat za rohama, na líci nebo boku ...
Pak jsem "povýšil" na dojiče a to už nebyla ta sranda. Skončilo to tím, že mě jedna kráva skopala do kulata, že mě odvezly na jipku. Ona za to ale uplně nemohla. Byla to čerstvá kráva po prvním teleti, tak byla vystresovaná, neznala to, navíc měla zánět ve vemeni a ješte bbě narostý struky ( každej na jnou stranu ) a jak jsem se pod ní natáhl tak ji došla trpělivost a kopytama mě fackovala - no hádej se s krávou která má přes 4 metráky, to nemůže být :pohar:
Jediný co má na světě cenu je hlína a co z ní vyroste ..

radas

#93 Nový příspěvek od radas »

samice se snesou jako kdy míval jsem i 5 v jedné ohradě ve stodole . rozdělil jsem je až po připuštění. mladé se snesou pohromadě samci nee velcí vůbec a dorost za cenu pokousaných uší a věčných šarvátek. u té krávy je to kus od kusu jiné

Barush

#94 Nový příspěvek od Barush »

Serperton: Fakt az na jipce.?No ty jo. Ja kdysi na brigade ve chvilich volna jsem chodila k telatum no asi jim chybely mineraly protoze me okamzite zacli oblizovat.Vydrzela jsem tam s nima sedet i pulhodiny no masaz perfektni.Ale kravy jsou inteligentni prave se mi hrozne libi ale bohuzel to nepripada v uvahu.Aspon zatim.Potrebovala bych navic minimalne hektar na obili a hektar pastviny pre jak jsem pochopila tak v EZ muzou byt 2kravy na 1ha (i kdyz jedna na jeden je ideal ze) Koukala jsem i po tech zakrslych ale Dexter mivaji casto nejakou vadu a dahomeyky snad nejsou mlecne a navic ta cena za kravu. Takze jedine ta jerseyka. A i kdyz sezenu nakou loucku tak by museli s konikama zvladnout stejne zimoviste a porad nedokazu prijit na to co s tema telatama. Protoze krave by taky jedne bylo smutno tak by musely byt dve coz znamena dvakrat vice telat. :( A me teda prijde dost i tech 15litru... 8) Je ale pozitivni ze ted snad je povoleno prodavat mleko ze dvora.

Barush

#95 Nový příspěvek od Barush »

radas píše:samice se snesou jako kdy míval jsem i 5 v jedné ohradě ve stodole . rozdělil jsem je až po připuštění. mladé se snesou pohromadě samci nee velcí vůbec a dorost za cenu pokousaných uší a věčných šarvátek. u té krávy je to kus od kusu jiné
Super takze poridim samicky... 8) Jak si tu ohradu pro ne mel velkou?

serpenton
Kontaktovat uživatele:

#96 Nový příspěvek od serpenton »

2 koně a kráva, to není jen tak. Jenom toho sena ...

Barush

#97 Nový příspěvek od Barush »

Serperton:mimochodem cos delal v kravine v jednu rano??? :shock:

DYK

#98 Nový příspěvek od DYK »

serpenton píše:
Barush píše:Jeste jen tak pro informaci nevite nekdo jak se da dlouho krava dojit?Kdyz to ted neberu ekonomicky ale spise z biologickeho hlediska.Kdyz ji preci neprestanu dojit tak se laktace nezastavi? Urcite se snizi produktivita ale zajimalo by me to casove obdobi.
Než kráva začne doji potřebuje minimálně jednou otelit to píšeš správně. Pak už dojí nezávisle na tom jestli k dašímu otelení dojde i několik let ( 3/4 roky i víc). Klesá jí ale produkce mléka a proto, se to v praxi nedělá. Když je dobrá dojnice tak jednak není zájem aby jí dojivost klesala a jednak je předpoklad že předá své geny dobré dojivosti a proto je požadavek na potomky. Já osobně vidím jako rozumné aby měla tele 1 za 2max 3 roky. To je podle mne kompromis mezi efektivitou a "pohodlím" zvířete.
Když jsem dělal na statku, tak tam se bežně dojivost hýbala přes 30litrů, nejepší dojnice i kolem 40ti. Ty co dojili pod 20 dostaly červenou kartu a pod 15 šli na jatka.
Já jsem tam byl tenkrát doslova jako honák krav. Ale z té doby mám hodně pěkných vzpomínek. Krávy vůbec nejsou blbý - kolikrát mě jazykem schválně zavřely petlici na vrátkách a pak čekaly za rohem až poběžím aby viděly jak si natluču ... :)
Nebo když jsem usnul ( chodil jsem na 1 v noci, tak jsem někdy opřen o zábradlí zdřímnul ) tak ke mně nějaká přišla o blejzla mě tváž - fuj takovej slizkej šmirgl :D
Nebo tam byla taková rohatá a te se vždycky chodila "pomazlit" drbat za rohama, na líci nebo boku ...
Pak jsem "povýšil" na dojiče a to už nebyla ta sranda. Skončilo to tím, že mě jedna kráva skopala do kulata, že mě odvezly na jipku. Ona za to ale uplně nemohla. Byla to čerstvá kráva po prvním teleti, tak byla vystresovaná, neznala to, navíc měla zánět ve vemeni a ješte bbě narostý struky ( každej na jnou stranu ) a jak jsem se pod ní natáhl tak ji došla trpělivost a kopytama mě fackovala - no hádej se s krávou která má přes 4 metráky, to nemůže být :pohar:
A co Pláničkova metoda, neproběhla?
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod

Barush

#99 Nový příspěvek od Barush »

serpenton píše:2 koně a kráva, to není jen tak. Jenom toho sena ...
2konici a 2 kravky..... ;-)
Ja vim sena,obili....hnoje. :) S tou kravou je to zatim hodne vzdalena budoucnost treba i deset let nez vsechno bude jakztakz klapat. Zatim budou jen ty drobnejsi zviratka.Mam tedy dost casu vypremyslet co s mladyma...

Marie

#100 Nový příspěvek od Marie »

Držím ti palce, milá Barush,
s tím česnek, bylinkami to vidím dobře.
Bylinky teď letí, pokud si dokážeš sehnat odběratele, bylo by to fajn.
Jak chceš aby lidé jednali s tebou, jednej ty s nimi.

serpenton
Kontaktovat uživatele:

#101 Nový příspěvek od serpenton »

DYK píše:A co Pláničkova metoda, neproběhla?
To tak ještě - kraviny do kravína :)

serpenton
Kontaktovat uživatele:

#102 Nový příspěvek od serpenton »

Barush píše:Ja vim sena,obili....hnoje. :)
... hnoje a peněz nemá sedlák nikdy dost.

toyotatoyotatoyota

#103 Nový příspěvek od toyotatoyotatoyota »

Báro,jezdíš na motorce?????? :) :D

Barush

#104 Nový příspěvek od Barush »

Marie píše:Držím ti palce, milá Barush,
s tím česnek, bylinkami to vidím dobře.
Bylinky teď letí, pokud si dokážeš sehnat odběratele, bylo by to fajn.
Dekuju, no mamka ma takovou nobl kavarnicku takze neco pujde na zkousku tam a zbytek snad znami/internet treba to pujde aj na tech trzich. Akorat jsem si tedy jeste nezjistovala jaka je legislativa...na prodej bylinek.

serpenton
Kontaktovat uživatele:

#105 Nový příspěvek od serpenton »

Barush píše:Akorat jsem si tedy jeste nezjistovala jaka je legislativa...na prodej bylinek.
Hlavně nesmíš tvrdit že to nedejbože léčí ...
To by jsi porušila směrnici vydanou na základě nařízení Evropského parlamentu a Rady evropského společenství č. 1924/2006

Odpovědět

Zpět na „Naše farmy“