zakladam male hospodarstvi

Moderátoři: rezis, Leo, Milhauss

Zpráva
Autor
malotraktor

Re: zakladam male hospodarstvi

#121 Nový příspěvek od malotraktor »

Barush píše:
frturek1 píše:no jestli vas tohle ma uzivit doma, tak drzim palce a sem zvedavej na vysledky
No muj chodi do prace tedy hospodarit budu spise ja. Zatim jsem na materske jeste dva a pul roku budu takze mam jeste nejaky cas. Ja do prace nechci hlavne kvuli detem abych mohla byt s nima a nemusela je nekde odkladat. Pocitam ze usetrime neco za jidlo a neco potrebuji privydelat cca tak 7000 mesicne by bodlo. Jeste nevim kolik bude ze sadu ovoce to chci hlavne mostovat.No a za tech par let uz snad budou plodit jahody a boruvky.
Investici budu muset udelat hlavne do Variny a potom sazenice,chovatelske zazemi,ploty...
Jo a prostory na skladovani taky jsou.
Nečetl jsem to všechno slovo od slova, ale není 7000 měsíčně z tkovéhého nějakého šmrdlání trochu přehnaná představa???
Nevěř všemu co si myslíš

pejo

#122 Nový příspěvek od pejo »

[quote="Barush"]Ahoj chystam se zalozit mensi hospodarstvi a rada se podelim o vsechny radosti i starosti.
Zakl.info: 7000m ted docela zarostle louky,4000m vysokokmenneho ext.sadu,necele 3000m policek,7000m krovi a lesiku.

Ja by som doporučil chovať aj kozy a umiestniť ich na 7000 m2 krovia a lesíku, alebo aj do sadu, starým, vysokokmenným stromom neublížia. Ja chovám hnedé krátkoststé a sú celoročne vonku. Majú k dispzícií zateplený prístrešok bez dverí, s vchodom prekrytým plachtou. Ak nemrzne, nesneží nocujú vonku, do prístrešku sa schovajú len ak je nepriaznivé počasie.
Nissan Patrol K260, traktor Pejo 4x4 vo výstavbe.

serpenton
Kontaktovat uživatele:

#123 Nový příspěvek od serpenton »

pejo píše: Ja by som doporučil chovať aj kozy a umiestniť ich na 7000 m2 krovia a lesíku.
Hmm to se mě jeví jako dobrá myšlenka, kozy "jdou" skoro samy a v silách jednoho člověka je postarat se o ně i zpracovat mléko.
Obávám se ale že to po Barush bude málo rozmanité ...
Asi by byla nějaká investice na zpracovatelské zázemí, protože dneska už to nejde vařit v kuchyni. Ale možná by to byla lepší investice než do Vari ...
Jediný co má na světě cenu je hlína a co z ní vyroste ..

Vlasatej

#124 Nový příspěvek od Vlasatej »

Nechci nikomu kazit radost ani plány, ale začínat by se mělo postupně, protože jinak člověk skončí s dluhama sedřenej na trámu ve stodole. :shock:

Barush

#125 Nový příspěvek od Barush »

No i kdyby 5000 plus jidlo tak je to ok.Ja jsem schopna rocne vydelat na tych vazbach cca 30000. Ze vsech vajec a hedv.kuratek by mohla byt prumerne ta tisicovka.Co se tyce boruvek min.sklizen by mela byt za 10000.Jahody z 600m aspon snad za 20000.Potom tam bude na prodej ten cesnek a dyne ve vetsim vubec netusim kolik to muze hodit dejme tomu 15 000. Na podzim bude ze sadu hodne jablek a svestek,- taky netusim ale udelam hlavne most a povidla.zPotom nejake ty drobnosti rezane kvetiny,prebytecne sazenice z treba ty nasusene bylinky,vlna ovci a angorska (to mam uz i odbyt) marmelady, sirupy masticky...taky bude uz treba nejaky med navic na prodej....Jakoze nejaky financni plan teda presne nemam taky toto pocitam az tak za ty dva tri roky.
No a az budou konici tak nakl.mi pomuze proplatit dotace obcas treba bude nejake hribe, obcas povozim deti...libilo by se mi delat nejake exkurze pro deti z mesta.

Barush

#126 Nový příspěvek od Barush »

Pejo koza bylo moje prvni zvire...bylo mi patnact a z trucu ze nasi mi nechteli poridit kone a donutili me jit na gympl jsem si do bytu dovezla kozy... 8)
Mam na ne krasne vzpominky, nakonec si je vzala teta a chova kozy dodnes. Jsou to inteligentni zvirata...no jako super ale proste tady je ten stejny problem co s mladaty???

Barush

#127 Nový příspěvek od Barush »

Vlasatej píše:Nechci nikomu kazit radost ani plány, ale začínat by se mělo postupně, protože jinak člověk skončí s dluhama sedřenej na trámu ve stodole. :shock:
Ja vim ale jakoze teda pujcky zadne brat nehodlam, co zainvestuju zainvestuju na co uz mit nebudu holt bude muset pockat...

malotraktor

#128 Nový příspěvek od malotraktor »

serpenton píše:
pejo píše: Ja by som doporučil chovať aj kozy a umiestniť ich na 7000 m2 krovia a lesíku.
Hmm to se mě jeví jako dobrá myšlenka, kozy "jdou" skoro samy a v silách jednoho člověka je postarat se o ně i zpracovat mléko.
Obávám se ale že to po Barush bude málo rozmanité ...
Asi by byla nějaká investice na zpracovatelské zázemí, protože dneska už to nejde vařit v kuchyni. Ale možná by to byla lepší investice než do Vari ...
Kozy aby dojily musí mít kůzlata a co s nimi. Zabít? Ale to se přece žvížátkům nedělá :'(
Nevěř všemu co si myslíš

Marie

#129 Nový příspěvek od Marie »

a dyť ta koza nemusí mít 2x do roka mladý
nepořizuj kozla a jen na poprvé ti je obskočí nějaký z dědiny (tedy kozel, myslím)
Jak chceš aby lidé jednali s tebou, jednej ty s nimi.

Barush

#130 Nový příspěvek od Barush »

No jako nedokazala bych to....asi jsem srab slaboch nebo ja nevim co ale nedokazala bych je ani nekomu prodat s vedomim ze je zabije. Pripadala bych si zodpovedna za to co by se stalo.

Marie

#131 Nový příspěvek od Marie »

no tak to když by mladý nebyly ani na prodej - tak to fakt nevím jak to chceš udělat...

asi ty bylinky
Jak chceš aby lidé jednali s tebou, jednej ty s nimi.

Vlasatej

#132 Nový příspěvek od Vlasatej »

Však já nepíšu o půjčkách, ale o práci a taky o penězích který člověk vydá za krmení, veterinu atd. Další podle mýho základním přepokladem hospodáře je, být schopen zvíře sprovodit ze světa - buď za účelem jídla, nebo jen protože že je třeba nemocné a nenechat ho trápit. Kolikati malým kuřatům sem už musel zakroutit krkem... Mám hejno slepic, loni 50hus labutích, 7 včelstev, dva psy, hromadu králíků, kačeny, zkouším kapry, velkej záhon zeleniny, skleník, řepu, brambory, a můžu ti říct že je to pro dva lidi který choděj do práce velkej časovej i fyzickej zápřah. Kolikrát by hlava chtěla ale tělo už nemůže. Kámen úrazu je , že vyrobit dnes umí všichni ale prodat už je horší. Vejce prodáváme za 4kč, med za 150kč/kg, husy za 500kus, králíky za 250kč atd, prodá se to, ale pomalu . Pšenice stojí metrák >400kč a je jí velká spotřeba. K tomu všemu máme sad na švestky na jabka , rybíz atd, všechno se to zpracovává. Jabka krmíme králíkům, švesty vyjdou nejlíp na slivovici.
Prostě já doporučuju začít od pár slepic a postupně po zvládnutí přibírat další, a ne si toho naložit a pak to nestíhat.
Ale dělej jak myslíš. :)
Barush píše:
Vlasatej píše:Nechci nikomu kazit radost ani plány, ale začínat by se mělo postupně, protože jinak člověk skončí s dluhama sedřenej na trámu ve stodole. :shock:
Ja vim ale jakoze teda pujcky zadne brat nehodlam, co zainvestuju zainvestuju na co uz mit nebudu holt bude muset pockat...

Barush

#133 Nový příspěvek od Barush »

Vlasatej mas teda pekne hospodarstvi.Ja mam ted 5 slepic tak kdyz to rozsirim na 15 tak to neni takovy rozdil. Jako je mi jasne ze to nebude vsechno hned najednou...No uvidime jak to pujde...

Barush

#134 Nový příspěvek od Barush »

Vlasatej s tim prodejem mas pravdu trochu vvtomhle spoleham na okruh rodiny a znamych neco trznice nebo treba snad internet uvidime.Ale je mozne ze treba poptavka bude uplne nez nabidka.

honza461

#135 Nový příspěvek od honza461 »

Pořád čtu z čeho budou příjmy ale výdaje žádný.I když ty příjmy,no nevím,není to spíš přání?Přeju ti at ti to vyjde ale já tomu pramálo věřím.Ale je to hezký snění.

Odpovědět

Zpět na „Naše farmy“