Nečetl jsem to všechno slovo od slova, ale není 7000 měsíčně z tkovéhého nějakého šmrdlání trochu přehnaná představa???Barush píše:No muj chodi do prace tedy hospodarit budu spise ja. Zatim jsem na materske jeste dva a pul roku budu takze mam jeste nejaky cas. Ja do prace nechci hlavne kvuli detem abych mohla byt s nima a nemusela je nekde odkladat. Pocitam ze usetrime neco za jidlo a neco potrebuji privydelat cca tak 7000 mesicne by bodlo. Jeste nevim kolik bude ze sadu ovoce to chci hlavne mostovat.No a za tech par let uz snad budou plodit jahody a boruvky.frturek1 píše:no jestli vas tohle ma uzivit doma, tak drzim palce a sem zvedavej na vysledky
Investici budu muset udelat hlavne do Variny a potom sazenice,chovatelske zazemi,ploty...
Jo a prostory na skladovani taky jsou.
zakladam male hospodarstvi
Moderátoři: rezis, Leo, Milhauss
-
Re: zakladam male hospodarstvi
Nevěř všemu co si myslíš
[quote="Barush"]Ahoj chystam se zalozit mensi hospodarstvi a rada se podelim o vsechny radosti i starosti.
Zakl.info: 7000m ted docela zarostle louky,4000m vysokokmenneho ext.sadu,necele 3000m policek,7000m krovi a lesiku.
Ja by som doporučil chovať aj kozy a umiestniť ich na 7000 m2 krovia a lesíku, alebo aj do sadu, starým, vysokokmenným stromom neublížia. Ja chovám hnedé krátkoststé a sú celoročne vonku. Majú k dispzícií zateplený prístrešok bez dverí, s vchodom prekrytým plachtou. Ak nemrzne, nesneží nocujú vonku, do prístrešku sa schovajú len ak je nepriaznivé počasie.
Zakl.info: 7000m ted docela zarostle louky,4000m vysokokmenneho ext.sadu,necele 3000m policek,7000m krovi a lesiku.
Ja by som doporučil chovať aj kozy a umiestniť ich na 7000 m2 krovia a lesíku, alebo aj do sadu, starým, vysokokmenným stromom neublížia. Ja chovám hnedé krátkoststé a sú celoročne vonku. Majú k dispzícií zateplený prístrešok bez dverí, s vchodom prekrytým plachtou. Ak nemrzne, nesneží nocujú vonku, do prístrešku sa schovajú len ak je nepriaznivé počasie.
Nissan Patrol K260, traktor Pejo 4x4 vo výstavbe.
- serpenton
- Kontaktovat uživatele:
Hmm to se mě jeví jako dobrá myšlenka, kozy "jdou" skoro samy a v silách jednoho člověka je postarat se o ně i zpracovat mléko.pejo píše: Ja by som doporučil chovať aj kozy a umiestniť ich na 7000 m2 krovia a lesíku.
Obávám se ale že to po Barush bude málo rozmanité ...
Asi by byla nějaká investice na zpracovatelské zázemí, protože dneska už to nejde vařit v kuchyni. Ale možná by to byla lepší investice než do Vari ...
Jediný co má na světě cenu je hlína a co z ní vyroste ..
Nechci nikomu kazit radost ani plány, ale začínat by se mělo postupně, protože jinak člověk skončí s dluhama sedřenej na trámu ve stodole.
No i kdyby 5000 plus jidlo tak je to ok.Ja jsem schopna rocne vydelat na tych vazbach cca 30000. Ze vsech vajec a hedv.kuratek by mohla byt prumerne ta tisicovka.Co se tyce boruvek min.sklizen by mela byt za 10000.Jahody z 600m aspon snad za 20000.Potom tam bude na prodej ten cesnek a dyne ve vetsim vubec netusim kolik to muze hodit dejme tomu 15 000. Na podzim bude ze sadu hodne jablek a svestek,- taky netusim ale udelam hlavne most a povidla.zPotom nejake ty drobnosti rezane kvetiny,prebytecne sazenice z treba ty nasusene bylinky,vlna ovci a angorska (to mam uz i odbyt) marmelady, sirupy masticky...taky bude uz treba nejaky med navic na prodej....Jakoze nejaky financni plan teda presne nemam taky toto pocitam az tak za ty dva tri roky.
No a az budou konici tak nakl.mi pomuze proplatit dotace obcas treba bude nejake hribe, obcas povozim deti...libilo by se mi delat nejake exkurze pro deti z mesta.
No a az budou konici tak nakl.mi pomuze proplatit dotace obcas treba bude nejake hribe, obcas povozim deti...libilo by se mi delat nejake exkurze pro deti z mesta.
Pejo koza bylo moje prvni zvire...bylo mi patnact a z trucu ze nasi mi nechteli poridit kone a donutili me jit na gympl jsem si do bytu dovezla kozy...
Mam na ne krasne vzpominky, nakonec si je vzala teta a chova kozy dodnes. Jsou to inteligentni zvirata...no jako super ale proste tady je ten stejny problem co s mladaty???
Mam na ne krasne vzpominky, nakonec si je vzala teta a chova kozy dodnes. Jsou to inteligentni zvirata...no jako super ale proste tady je ten stejny problem co s mladaty???
Ja vim ale jakoze teda pujcky zadne brat nehodlam, co zainvestuju zainvestuju na co uz mit nebudu holt bude muset pockat...Vlasatej píše:Nechci nikomu kazit radost ani plány, ale začínat by se mělo postupně, protože jinak člověk skončí s dluhama sedřenej na trámu ve stodole.
-
Kozy aby dojily musí mít kůzlata a co s nimi. Zabít? Ale to se přece žvížátkům neděláserpenton píše:Hmm to se mě jeví jako dobrá myšlenka, kozy "jdou" skoro samy a v silách jednoho člověka je postarat se o ně i zpracovat mléko.pejo píše: Ja by som doporučil chovať aj kozy a umiestniť ich na 7000 m2 krovia a lesíku.
Obávám se ale že to po Barush bude málo rozmanité ...
Asi by byla nějaká investice na zpracovatelské zázemí, protože dneska už to nejde vařit v kuchyni. Ale možná by to byla lepší investice než do Vari ...
Nevěř všemu co si myslíš
a dyť ta koza nemusí mít 2x do roka mladý
nepořizuj kozla a jen na poprvé ti je obskočí nějaký z dědiny (tedy kozel, myslím)
nepořizuj kozla a jen na poprvé ti je obskočí nějaký z dědiny (tedy kozel, myslím)
Jak chceš aby lidé jednali s tebou, jednej ty s nimi.
No jako nedokazala bych to....asi jsem srab slaboch nebo ja nevim co ale nedokazala bych je ani nekomu prodat s vedomim ze je zabije. Pripadala bych si zodpovedna za to co by se stalo.
no tak to když by mladý nebyly ani na prodej - tak to fakt nevím jak to chceš udělat...
asi ty bylinky
asi ty bylinky
Jak chceš aby lidé jednali s tebou, jednej ty s nimi.
Však já nepíšu o půjčkách, ale o práci a taky o penězích který člověk vydá za krmení, veterinu atd. Další podle mýho základním přepokladem hospodáře je, být schopen zvíře sprovodit ze světa - buď za účelem jídla, nebo jen protože že je třeba nemocné a nenechat ho trápit. Kolikati malým kuřatům sem už musel zakroutit krkem... Mám hejno slepic, loni 50hus labutích, 7 včelstev, dva psy, hromadu králíků, kačeny, zkouším kapry, velkej záhon zeleniny, skleník, řepu, brambory, a můžu ti říct že je to pro dva lidi který choděj do práce velkej časovej i fyzickej zápřah. Kolikrát by hlava chtěla ale tělo už nemůže. Kámen úrazu je , že vyrobit dnes umí všichni ale prodat už je horší. Vejce prodáváme za 4kč, med za 150kč/kg, husy za 500kus, králíky za 250kč atd, prodá se to, ale pomalu . Pšenice stojí metrák >400kč a je jí velká spotřeba. K tomu všemu máme sad na švestky na jabka , rybíz atd, všechno se to zpracovává. Jabka krmíme králíkům, švesty vyjdou nejlíp na slivovici.
Prostě já doporučuju začít od pár slepic a postupně po zvládnutí přibírat další, a ne si toho naložit a pak to nestíhat.
Ale dělej jak myslíš.
Prostě já doporučuju začít od pár slepic a postupně po zvládnutí přibírat další, a ne si toho naložit a pak to nestíhat.
Ale dělej jak myslíš.
Barush píše:Ja vim ale jakoze teda pujcky zadne brat nehodlam, co zainvestuju zainvestuju na co uz mit nebudu holt bude muset pockat...Vlasatej píše:Nechci nikomu kazit radost ani plány, ale začínat by se mělo postupně, protože jinak člověk skončí s dluhama sedřenej na trámu ve stodole.
Vlasatej mas teda pekne hospodarstvi.Ja mam ted 5 slepic tak kdyz to rozsirim na 15 tak to neni takovy rozdil. Jako je mi jasne ze to nebude vsechno hned najednou...No uvidime jak to pujde...
Vlasatej s tim prodejem mas pravdu trochu vvtomhle spoleham na okruh rodiny a znamych neco trznice nebo treba snad internet uvidime.Ale je mozne ze treba poptavka bude uplne nez nabidka.
Pořád čtu z čeho budou příjmy ale výdaje žádný.I když ty příjmy,no nevím,není to spíš přání?Přeju ti at ti to vyjde ale já tomu pramálo věřím.Ale je to hezký snění.