Včeličky

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
z4011be

Re: Žádne včely

#691 Nový příspěvek od z4011be »

včelstev ubývá, jednak nemoci snižují jejich počty, jednak používaná chemie, ale hlavně ubývají chovatelé

ola

#692 Nový příspěvek od ola »

Čím věčí kladivo, tým věčí odborník, kurva podaj ně to pořádné kladivo!
Kůkni na triála.http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... =2&t=19240

creative

#693 Nový příspěvek od creative »

Jak píše Ola, téma o včelách pod tebou a ty založíš nové.Je to normální?

thovt

#694 Nový příspěvek od thovt »

Včela medonosná není jediný opylovač, existuje včela samotářka těch několik druhů v ČR, potom jsou čmeláci a pestřenky těch je taky několik druhů.

ota

Re: Včeličky

#695 Nový příspěvek od ota »

Ahoj jen k tomu že nehučí rozkvetlé stromy včelkami. Bude to mít víc důvodů.
Asi třeba je to tím, že ubývají chovatelé včel. Tady ve vsi co včelařím, bylo kolem času když jsem se sem přistěhoval v každé druhé chalupě nějaké včelstvo. Alespoň dvě snad všude. To měl tenhle druhej a vedle soused. Dnes jsou to jen prázdné úly, včelníky úly jsou už co stály jen tak po venku všechny pryč, vzaly za své. Nevím přesně, ale ve vsi bylo haldy úlů se včelama. Každej nabízel roje v sezoně. Teď tu mám včely jen já, možná švára má dva úly ani vlastně nevím jestli ještě má a za vsí stojí kočovný vůz, který měl náběh na mor včelího plodu. Majitel vyměnil staré souše za nové a tak nějak to snad zažehnal. Zatím nevím jak s tím na tom je, není registrovaný ve spolku co jsem já. Tady v okolí jsou vesnice, kde není ani jedno včelstvo. Je jich víc kolem sebe. Takže vidět včelu v té vesnici je skoro zázrak. Průměrný věk v našem sdružení je 67 roků. Staří odcházejí a mladí to nedělají protože z toho nepadají hnedle peníze a je to celkem časově náročné. Jo letos tam přibyli nějací mladší včelaři jsou to většinou rodiní příslušníci už starých včelařů.
S tou chemií je to jak kde. Tuhle jedu z práce a u Kolína jezdí postřikovač a valí to řepkou a jen to za ním hulí. No krásně bylo to musí pole být plné včel. No oni spoléhají na to, že je na kanistru napsáno ,,pro včely relativně neškodný" :( Tady u nás je zatím tak nějak vžité, že tyhle kvetoucí pole projíždějí když je brzo po ránu, nebo večer, nebo pod mrakem a zimnějc. Nebo tady zkoušejí tu bílou řepku. Prej je to taky kvůli tomu, že na ní nelétají brouci co mají rádi žlutou. Škoda jen že to po jaru spláchla ta přívalová dešťová vlna. Aby bylo vidět výsledek změny. Prej se to nemusí tolik stříkat proti škůdcům, broukům.
No a za další bych řekl že to bude taky tím, že všechno kvete najednou. Pamatuju si, že dřív to bylo všechno trochu dýl. Dával jsem včely první týden v květnu z vrchu dolů. Mám napsáno v sešítku že první týden v květnu výměna nástavků. Z vrchu dolů a tedy začátek jara. Teď to dělám skoro první týden v dubnu. Potom všechno kvete hned a hlavně ve spolupráci s řepkou. U mě včelky jak ta řepka začne vonět, jak říkám medovat, tak to je šrumec a všechny včelky valí nahoru za zahradu na pole. Létají tím směrem všechny. Dneska jsem byl celý den venku a to je hukot tím směrem. Byl jsem se podívat asi pětkrát na ně. Všude je tady pylu uplně žluto. Mám hned u nosu za zahradou ty tři pole řepky a další pole je asi 300 m na jednu a 300 m na druhou opačnou stranu. A to bude skoro ke 100 ha. Tak to už nějaká ta ,,kytka" bude! Proto jsem to rozjel co to jde, abych dal včelkám tu přemíru řelky pořádně využít.

jokr68

#696 Nový příspěvek od jokr68 »

Mám na záhrade štyri úle so včelami. Teraz na konci apríla začali hneď vedľa včelína kvitnúť čerešne, potom slivky, hrušky a jablone. V okruhu cca 30 metrov kvitli postupne všetky stromy ale tie moje včely si lietali niekde inde. V korunách bolo pár včiel. A to si pamätám že v minulosti to bol riadny bzukot. Najbližšia repka mi kvitne vo vzdialenosti cca 4-5 km.
Predpokladám, že včela si nejakým spôsobom vyhodnotí čo sa jej "oplatí" zbierať a radšej si zaletí o kus ďalej. A tiež sa mi zdá že tohto roku všetko kvitne akosi naraz.
PF62, samohyb1203, Suzuki Intruder VS 1400

Pavel

#697 Nový příspěvek od Pavel »

tak i vcelky sou mazany

ludko
Kontaktovat uživatele:

#698 Nový příspěvek od ludko »

Myslím, že je to jen přirozené výběr. Proč by měly létat na větrem vysoušené květy stromů a vysávat zbytky, když v doletu je lán květů plných nektaru a pylu.
Letos bylo docela suché a větrné jaro. Zpočátku taky většina včelstev slabých po loňské invazi roztoče.
Tak to vidím já.
( TZ-4K-14 + Yanmar F18D) Su Moravák jak poleno a su na to hrdé.

Miniagro

#699 Nový příspěvek od Miniagro »

Zdarec všem,u nás je to pravý opak.Ve spolku je nás čím dál víc a včelstev také. Loni jsme přijali 9 nových členů, s více jak stovkou včelstev. Nevím co se to děje.O schůzi už nemůžem do hospody,protože se nevejdem,tak chodíme do školy a s občerstvením máme jen výročku.Ta poslední nás stála 4500,-.Včely to mají zařízené tak,že jsou věrný květu.Co dává víc,tam se zalétají a létají tam tak dlouho až jiná včela ozámí tanečkem nový zdroj snůšky. Nemusí to být řepka. Velké firmy ji stříkají repelentem aby tam včely nešli a měly pokoj od otrav včelstev.Považují ji za samosprašnou.Tak rozkvetlé vše najednou ,jako letos nepamatuji.Taky mě kvetou jablůňky a jsou bez včel. Při tom, aby byl květ jabloně kvalitně opylen, musí jej včela navštívit 7krát.

miru01

#700 Nový příspěvek od miru01 »

kuligrado píše:Ahoj,
my jsme začínali před 4ma rokama a brali jsme dotaci pro začínající na úly. Rámkovou míru 39x24, jak jsem psal tak prakticky všichni okolo na ní jedou. S úlama jsme udělali test, vzali jsme 2 dřevěné zateplené a dva polystyrénové. U těch zateplených jsem udělal vlastní dna ptž ty kupné se mi nezdály moc praktické. Od té doby vlastně kopíruju ty dřevěné nástavky a občas jich pár spáchám. Polystyrénové si doma nelepím. Pro ty polystyreňáky jsem udělal taky nové dna prakticky ze stejného důvodu a navíc jsem je chtěl na teplou. Líp se mi listuje v plástech. Ale toto je o zvyku. V současné době máme 7 včelstev a jeden oddělek. Z toho jsou jenom dvoje a oddělek v polystyrénu (oddělek protože mi došly čtvercové dna). Loni sem tu dával fotku u našich včelek s děckama, je tam vidět oba typy úlů. Jak jsem psal výše každé má svoje pro a proti, ale ty (respektive manželka) v tom budeš včelařit tak se musíš rozhodnout sám. Když jsme se rozhodovali doma my, taky jsem z toho všeho měl hlavu jak kopačák a coby kdyby jakby. Jinak se omlouvám, nestihl jsem ti ten článek najít, ale teď už je to asi zbytečné řešit, co?

Rado
Ahoj,
tak už létají i z nových úlů. Nově máme 2 langstroh a k tomu dvě od loni v čechoslovákách, ty bychom chtěli postupně přesídlit taky do nových, budu muset vyrobit nějakou přechodnou redukci, aby se nový nástavek dal dát pod medník, uvidíme jak se to letos stihne. Oddělky jsme brali od včelaře co je měl právě v polystyrenu, chválil si jak v tom včely jdou, ale nástavky prasklé v spojích, raději dřevo.
Na zahradě to jen hučí, na jaře kvetla broskev, pak třešně, teď dokvítají jabloně a pak už to bude asi horší, řepka bylo loni za zahradou, letos je tak 1,5 km vzdušnou čarou, tak nevím jestli tam létají.
Jinak také myslím, že včelaři spíše přibývají, u nás ve vsi je sice oběma již přes 70, ale co jsem koukal do seznamu dotace, tak pro jižních čechy tam bylo dobře 250 dotací, z toho tak půlka ženský. Když jsi každý pořídí 4 včelstva, tak to je 1000 nových včelstev jenom tady.

ota

#701 Nový příspěvek od ota »

Dneska jsem tam byl. Dával jsem mezistěny. A zkouknul jako vždycky. Je to celkem našláplé medem. Ještě nejsou víčka zatím ani ve čtvrtém nástavku. No povídal jsem tuhle že bych to možná dělal příští týden. Ale zatím to na to nevypadá. Ale zase na druhou stranu, v plodišti je kolem plodu sem tam med a už není jako voda. Je snůška to je jasný, protože jsou nanošený i ještě nedostavěný mezistěny. Uprostřed ze zakledeno a po krajích med. A některé nové mezistěny jsou nanošené medem taky. Ale jinak byl problém vyndat rámeček z plodiště aby jsem dal mezistěnu. Je zakledeno co se dá. Ono mám loňské matky a ty zakladou každou díru co kde potkají.
Kdyby to takhle jelo dál bude medu hromada. Však řepku mám u nosu. A jak voní i teď večer. Z té bílé je pěkenej pyl a celkem je ho v rámkách dost. Tuhle mi povídal syn, že je tady jetel a ten nachový. To kdyby bylo a medovalo, kurva to bych se namlsal medu. Už se mi to jednou takhle stalo. A lidi hned oči jako tenisáky, ježiš lesní tmavej tekutej med!! :evil: No než jsem se rozkoukal, neměl jsem ani já na ochutnání a to ho bylo přez 100 kilo za deset dní nanošenejch od pěti včelstev.
No snad to vydrží takhle dál mám objednáno asi cisternu medu. Tak abych to pokryl. Už se lidi a hlavně stálí známí naučili. A to ten chce 10 kilo, ten 15 kilo a ten 8 kilo. Málokdo si vezme jednu sklenici. Je to dobře, prodá a rozdá se to samo. A nemusím skladovat. Spíš se mi nedostane.

Miniagro

#702 Nový příspěvek od Miniagro »

Dnešní přínos byl 3,5 kg a úl na váze má 101kg. Ještě 19 kg a jdu na ně s klikou.U nás je ale velké sucho.Jinak by byly výsledky lepší,řepka by přisadila a déle by kvetla.Doufám,že zítra konečně zaprší.

ludko
Kontaktovat uživatele:

#703 Nový příspěvek od ludko »

Tak a je po snůšce, zima jak v Rusku. Už 3 dny jde váha dolů. Co teď, vytáčet nebo čekat na oteplení a další snůšku z hořčice? Vloni to bylo u nás podobné, kdž se dívám do historie teplot a dat na váze. Pak se mi včelstva začala i po vytočení rojit.
Obrázek

Tu se zobrazí aktuální údaje i s údaji o vlhkosti vzduchu a svitu slunce na solární panel.
Obrázek

ludko
Kontaktovat uživatele:

#704 Nový příspěvek od ludko »

Kdesi se tu řešilo, jaké typ úlu je nejlepší. Myslím, že není špatné vidět, co se v úlu děje, ale neotravovat přitom včely. K temu je dobré mít okénko, třeba jen v některém nástavku. Já si koupil jeden úl a ostatní si podle něho vyrobil sám.
Toto je pohled do nástavku medníku v době tepla a kvetení řepky. Dávám hned za okénko stavební rámky, abych viděl, jakou mají náladu.
Obrázek

Miniagro

#705 Nový příspěvek od Miniagro »

Taky jsem v začátcích běhal každý den koukat za okýnko,pak jsem změnil úly a odvykl jsem a taky to jde.Dnes byl přínos 11,5 kg.Úl má 114,5kg.Už připravuju konve.

Odpovědět

Zpět na „Zvířata, chovatelství“