mláceni obili v malem
- Killer Koly
mláceni obili v malem
mam cca 2a policko obili a potreboval bych ho vymlatit. bohuzel to neni rentabilni ani pro tak maly stroj jako je napr. columbus (mimo jine i z duvodu spatne pristupnosti). mate nekdo nejaky napad, jak to jednoduse udelat? starou mlaticku jsem zavrhnul, nemam na ni misto a o funkcnosti stroju z ruznych inzeratu celkem pochybuju. navic jim ani moc nerozumim
Ferda Mravenec, práce všeho druhu
Re: mláceni obili v malem
po staru - kosa, a pak treba pomoci nunchaku (dnes bojova zbran, puvodne maly cep na ryzi) na plachte,
nebo mlatit o sud.
Hodne stesti - pokud nejses nezamestnany, nebo to neni nejake specialni obili je to dost drina.
nebo mlatit o sud.
Hodne stesti - pokud nejses nezamestnany, nebo to neni nejake specialni obili je to dost drina.
Zetor 6911
BSS 5 tuna 3x
BSS 7 tuna
Belorus EO 2621 V
BSS 5 tuna 3x
BSS 7 tuna
Belorus EO 2621 V
Najlepšie s to nechať vymlátiť, ak má niekt v okolí nejaký menší kombajn. Ono z tých 2 a v podstate nebudeš mať nič. Prípadne skosiť na zeleno.
Je tu ešte jedna možnosť - japonský minikombajn. Ale to je všetko o peniazoch.
Je tu ešte jedna možnosť - japonský minikombajn. Ale to je všetko o peniazoch.
- Killer Koly
Matúš: tak presne tohle bych potreboval, uz jsem na to koukal, ale za cenu toho kombajnu bych si mohl obili kupovat dosmrti a mozna jeste moje deti.... s tim malym kombajnem jsem to psal uz vyse, poradne tam nezajede ani columbus, je to do kopce a pres mez a jeste dost blbe do prudke zatacky. sekal mi to jednou, musel tam zajet bez listy, ta se montovala na miste. prijezd, 2x montaz a demontaz listy zabrala cca 3 hodiny + kombajner si rekl o 1000,- a jeste jsem musel poslouchat jeho blbe poznamky o tom, co je to za mizerny kseft. vlastni posekani potom trvalo cca 5 minut
loni jsem to zkousel rucne, pres valnik jsem polozil katrovaci sito a rucne jsem o nej otloukal jednotlive snopy. prace to nebyla ani tak tezka, jako spis jednotvarna a slo to desne pomalu. timto zpusobem jsem vymlatil sotva 1/3 policka, zrno bylo vsude a dost ho zustavalo i v klasech.
to uz se mi vic libi to mlaceni cepem. rozmery a zpusob vyroby bych snad nekde nasel, ale neni mi jasne, jak potom vybrat to zrno ze slamy
loni jsem to zkousel rucne, pres valnik jsem polozil katrovaci sito a rucne jsem o nej otloukal jednotlive snopy. prace to nebyla ani tak tezka, jako spis jednotvarna a slo to desne pomalu. timto zpusobem jsem vymlatil sotva 1/3 policka, zrno bylo vsude a dost ho zustavalo i v klasech.
to uz se mi vic libi to mlaceni cepem. rozmery a zpusob vyroby bych snad nekde nasel, ale neni mi jasne, jak potom vybrat to zrno ze slamy
tak nejaky videa malych mlaticek
Zetor 6911
BSS 5 tuna 3x
BSS 7 tuna
Belorus EO 2621 V
BSS 5 tuna 3x
BSS 7 tuna
Belorus EO 2621 V
Zrno s plevama propadne skrz slámu dolů. A pak to chce fukar na oddělení plev.
U nas sa pradavno mlatilo cepami. PO cepoch prisli prve mini mlatacky (bol to len mlatiaci bubon so sytom) o velkosti cirk
ularky. Potom prisli velke mlatacky. Na jednej mlatime aj my ale je to vacsia masina MST-24 Wichterle-Kovarík.
ularky. Potom prisli velke mlatacky. Na jednej mlatime aj my ale je to vacsia masina MST-24 Wichterle-Kovarík.
Naposledy upravil(a) pavel sk dne pát led 29, 2016 5:37 pm, celkem upraveno 1 x.
cisti se "fofrem" , je toho plny bazos. Takovy ventilator se sitama.
Zetor 6911
BSS 5 tuna 3x
BSS 7 tuna
Belorus EO 2621 V
BSS 5 tuna 3x
BSS 7 tuna
Belorus EO 2621 V
U nas sa to volalo vejarka, alebo rošta.
- Killer Koly
ja mel ve stodole tohle
http://asoffi.rajce.idnes.cz/nastenka#P4280030.jpg
netusim, jestli fungovala, ale byla desne velka a potreboval jsem stodolu prazdnou
jinak se mi libi ta "mlaticka" na ryzi. fungovalo by to i na psenici?
http://asoffi.rajce.idnes.cz/nastenka#P4280030.jpg
netusim, jestli fungovala, ale byla desne velka a potreboval jsem stodolu prazdnou
jinak se mi libi ta "mlaticka" na ryzi. fungovalo by to i na psenici?
A nemůžeš tam zasít něco jiného než obilí a obilí potom koupit?Když ještě žil otec,každý rok se muselo sít obilí,brambory a střídat to s trávou /trojhonné hospodářství/.Samozřejmě ideální stav pro půdu,obilí se mlátilo v mlátičce,celá rodina v pohotovosti a potom jsme stejně ještě obilí dokupovali/to samozřejmě vyšlo daleko levněji/,ten výnos byl nic moc,valašsko.Z hlediska ekonomického to absolutně nedávalo smysl /celková výměra cca 2ha/.
Není problém to vymyslet složitě,ale jednoduše./Kalašnikov/
- Killer Koly
mufik: nemuzu a ani nechci. otce by sis mel vazit, delal to velice moudre (ve vztahu k pude). presne tohle me naucil i muj deda a tak to delam i ja. pro ty moje 3 slepice se psenice moc nevyplati kupovat. dalsim benefitem je, ze to co si vypestuju, je 100% eko, nepouzivam ani NPK, jen kompostovanou travu z vedlejsi louky a do toho hnuj od slepic. za rok sezobou cca pytel obili a ten si na tom policku dokazu vypestovat vcetne kbeliku osiva na pristi rok
Niekto seje a mlati na mlatacke s nostalgie, je to zazitok ktory sa uz bezne len tak nezazije a aby mlatacka nestuhla naveky . Pred dvoma rokmi sme mali zasiate žito (raž) na cca 6 aroch. Vynos to nebol velky, len 130kg cisteho zrna ( na palenku staci) . Najlepsie su na tom tie dožinky Vlani sme tam mali ovos (avena sativa). Dost nam ho ponicila vysoka zver, ale tych 80kg pre sliepky to dalo. Vo svojom vlakne mam aj foto. A po žnich k Turkovy
- Antony30011
- Kontaktovat uživatele:
Na 2 ary fakt kup tu starou mlátičku s fukarem/fofrem. Kombajn se ti neoplatí. A není lepší to koupit? Nebo chceš dělat bio?
- Killer Koly
mlaticku jsem mel, ale nebyla kde uskladnit. proto musela pryc . to obili delam castecne z nostalgie, castecne z ucty k pude a castecne z toho, ze je to bio.
jinak jsem prave prisel z hospody, kde jsem se dozvedel spoustu uzitecnych informaci ohledne mlaceni cepem a hlavne jsem sehnal mlatce
jinak jsem prave prisel z hospody, kde jsem se dozvedel spoustu uzitecnych informaci ohledne mlaceni cepem a hlavne jsem sehnal mlatce