Kogenerační jednotka
Kogenerační jednotka
Nemá někdo na foru zkušenost s malou kogenerační jednotkou ? . Lidé kteří byli v severských zemích tvrdí že se tam dost používají.
Občané kteří neumí nakopat do ...... své zlorumpované mocné , nejsou schopní samostatné existence....
- 6911
- Kontaktovat uživatele:
Re: Kogenerační jednotka
myslim ze o tomto mluvil asi pred mesicem rezis, jestli to je ono=> zkus se zeptat jeho
No jde docela o to co chces kogenerovat? A co s energii pak? Zemni plyn se nevyplati.
Neco uz jsem videl v provozu. Neco mam doma ve stadiu pokusu. Musim dodelat prozatimni chladic a budu testovat. Jenze nejak neni cas. A navic kde sehnat dostatek paliva
Neco uz jsem videl v provozu. Neco mam doma ve stadiu pokusu. Musim dodelat prozatimni chladic a budu testovat. Jenze nejak neni cas. A navic kde sehnat dostatek paliva
Bydlím v Dětmarovicích udal bych i ulici, ale bohužel je tady nemáme
- Petr 55
Rezisi, jaké palivo tedy chceš používat? Na zemní plyn je to nejjednodušší. Dá se předělat naftový motor z Liazky, ze Zetora. Dá se použít i benzínový motor z Favorita nebo Felicie. U naftových motorů se musí hlavy upravit na zapalovací svíčky a pořídit elektronické zapalovací jednotky. U bioplynů je větší problém se zachováním čistoty a stálé kvality. Pro domácí použití je asi nejjednodušší předělaný benzínový motor. Musí se sehnat nebo vyrobit spalinový výměník, přes který jdou výfukové plyny a odevzdávají teplo.
Ferda Mravenec - můj vzor.
- Petr 55
A zapomněl jsem na to nejdůležitější, sehnat třífázový alternátor o vhodném výkonu.
- Petr 55
Podívejte se na stránky tuzemského výrobce značky Tedom. Nebo na rakouského výrobce Jenbacher. Ale z cen se vám protočí panenky.
- Petr 55
Ještě mě napadlo, použít jako palivo nějaký levně získaný rostlinný olej. Naftový motor by se ani nemusel moc upravovat.
- _petr_
- Kontaktovat uživatele:
jj o tom tu vykladal Bastardtraktor, byl u nekoho na navsteve a mel tam myslim na tohle nejaky naftovy jednovalec a daval mu olejPetr 55 píše:Ještě mě napadlo, použít jako palivo nějaký levně získaný rostlinný olej. Naftový motor by se ani nemusel moc upravovat.
A Vy pracujete jako co? Jako ďas, pane!
A toto mam v planu.Petr 55 píše:Ještě mě napadlo, použít jako palivo nějaký levně získaný rostlinný olej. Naftový motor by se ani nemusel moc upravovat.
Jinak motor z favorita dokaze vyrobit cca 22kW elektrické energie a okolo 50kW tepelne. Jenze co s ní? CEZ to vykoupí za směšnou cenu. Tedy nevyplatí se to.
Mám v plánu spalovat rostlinný olej zda to vyjde se uvidí. Elektrinu zatim natlacim do primotopu.
Elektromotor klasický asynchronní 3f. Pripojení do síte v 1500 (3000) ot/min a zvysovaní az do jeho nominalniho.
Chtelo by to nejaky maly vodou chlazeny jednovalec. Protoze klasicke z aut produkuji nadmiru energie (tepla a elektriny) a je pak problem napr. s jistici a varici vodou
Dalsi problem je ze by chtelo oddelit okruh topeni domu od okruhu motoru. Tedy sehnat vymeik na 50kW
Pokud uz to bude topit chtelo by to automaticky start.
A hlavi problem.
odkud nabrat dostatek paliva?
Měl jsem na mysli něco menšího do 5 - 10kw. To co je firemní je pro nás nepoužitelné. Představa - naftový motor přestavěný na plyn-třeba i stejnosměrné dynamo/triodyna/ -odpadním teplem z motoru přitápět, stejnosm. proud na svícení přebytek na už. teplou vodu ev. přitápění. Zásobník na vodu blízko agregátu-při 24V nutné sil. vodiče. Nutnost dvojího vedení na osvětlení. Prý to takhle nějak funguje na severu.Střídavý proud se prý nepoužívá - dynamo samo nabudí a není citlivé na otáčky.
Občané kteří neumí nakopat do ...... své zlorumpované mocné , nejsou schopní samostatné existence....
To by slo to i pisu. Kdyby byl spalovaakorad ze s malym motorem a primo ho drzet v siti. Otacky nejsou problem. Pokud se pouzije asynchroni motor s kotvou nakratko reguluje se otackama vykon dodavany do site. tedY ma to jakousi snahu autoregulace. A nemusi byt dvoji vedeni a pod. Znamy to ma v provedeni na plyn primo s motorem z favorita a rika ze pro nej je vyhodnejsi plynem primo topit a nahrivat vodu nez blbnout. Ze soudruzi uz na to prisli a dle toho upravili podminky pro vykupduchodce píše:Měl jsem na mysli něco menšího do 5 - 10kw. To co je firemní je pro nás nepoužitelné. Představa - naftový motor přestavěný na plyn-třeba i stejnosměrné dynamo/triodyna/ -odpadním teplem z motoru přitápět, stejnosm. proud na svícení přebytek na už. teplou vodu ev. přitápění. Zásobník na vodu blízko agregátu-při 24V nutné sil. vodiče. Nutnost dvojího vedení na osvětlení. Prý to takhle nějak funguje na severu.Střídavý proud se prý nepoužívá - dynamo samo nabudí a není citlivé na otáčky.
Mám na mysli toto. Ne proud prodávat -je to hodně složité- ale jestli je výhdnější plynem přímo topit- ono totiž i kondenzační kotle mají své mouchy-anebo použít tyto jednotky, produkují elektřinu i teplo.
- Petr 55
Provozovat kogenerační jednotku se vyplatí v době vysoké sazby za elektřinu. Také jsem už kolikrát přemýšlel o nějaké ale není to tak jednoduché. Výměníky na vodu se dělají parádní a malé ale asi nejsou zadarmo. Spalinový výměník by se asi musel vyrobit.
- Petr 55
Synchronní motor se dá nabudit a provozovat pomocí kondenzátorů i bez zapojení do sítě ale jak kvalitní je takový proud nevím.
- Petr 55
Oprava, měl jsem samozřejmě na mysli asynchronní motor.