Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Kdysi mražáky nebyli tak se u nás nakládalo do masovek sklenic zavářelo 2x a pak do kamenýho sklepa bez oken Byla to ňamka V dnešní době bohužel nesmysl už nemám kamený sklep a ve sklepě nejsou ty 47 stupňů Zatím jsem už nezkoušel nakládat maso kdysi jsme to dělali ale to ještě byli zejmy Dnes asi jedině do vakua a do ledničky Jen se nasoluje přidá čenek a zavakuje Pak jen kontroluje je to dobře viditelný no uvidíme zda se do toho někdy pustím tak nějak jezdíme k soukromýmu řezníkovi a má velice dobrý uzený a za rozumnou cenu
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Ve sklenicích máme doma hafo těhle pokrmů. I uzené maso. To je u nás běžný standart. Normálně ve špajzu v regále vyrovnaný sklenice. Nildy se nic nestihlo zkazit. Stačíme to dost brzo sežrat. Ale z těch plechovek, nemůžu si pomoct je to jiná liga. Teď jsem snědl kus vepřového z plechovky. Manželka načnula.
Jinak naložit na uzení u nás tak v lesnu, unoru. Ideál aby to mělo ve sklípku teplotu. Jiné měsíce bych to raději neriskoval. Každý rok syn kupuje od řezníka naložené maso na uzení. Vloni jsme tahli dvě bedny a musel udit na 2x. A to myslím do udírny vleze k 30 kouskům. Začínal s pár kusama. A teď si u něj z práce objednávají kluci. A vychází to že je to na štědrý den. No on se s řezníkem zná a v té bedně je papírek s jmenovkou. Je to určeno jen nám. Zatím max spokojenost s přípravou od řezníka. Akorát budu muset dojet pro tu suchou svestku za ves, aby bylo na prostřídání dřeva na uzení. Posledně nám švestka došla už. Ta je na šmak.
Jinak naložit na uzení u nás tak v lesnu, unoru. Ideál aby to mělo ve sklípku teplotu. Jiné měsíce bych to raději neriskoval. Každý rok syn kupuje od řezníka naložené maso na uzení. Vloni jsme tahli dvě bedny a musel udit na 2x. A to myslím do udírny vleze k 30 kouskům. Začínal s pár kusama. A teď si u něj z práce objednávají kluci. A vychází to že je to na štědrý den. No on se s řezníkem zná a v té bedně je papírek s jmenovkou. Je to určeno jen nám. Zatím max spokojenost s přípravou od řezníka. Akorát budu muset dojet pro tu suchou svestku za ves, aby bylo na prostřídání dřeva na uzení. Posledně nám švestka došla už. Ta je na šmak.
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Já dneska naložil do soli a česneku 17kg krkovice a během příštího týdne by měli dovézt cca 20kg boku. Čumkartu nemám, to až pak z udírny.
Můj 7045 horal (pokladnička)viewtopic.php?f=36&t=118233
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
UR1SK: ono to zalezi aj aku mas tu bravcovinu. Ked som kupoval bocik u mesiara z malych prasiat tak to bolo chude same o sebe. Teras ked dom zabijal velke prasa tak orez a meso na klobasky bolo dost masne pridal som divinu a kralika. Pomer ti nepoviem aky tam bol.
Klobasky a turisticky salam podla receptu od Brit
Klobasky a turisticky salam podla receptu od Brit
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Chlapi , nemdráždiťe
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Neboj stromy rostou všude a nějakej provaz na uvázaní se najde
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Nedávam bôčik ani výrez. Do klobás zásadne chrbtovú slaninu a plece v správnom pomere. Včera bola spoločná polovačka, nám sa ušla jelenica, dnes po rozrábke mi do klobás vyšlo 4kg jeleniny, tak vyskúšam k tomu 12 kg bravčoviny.
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
No nic,jdu na čabajku.
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Dnes sme spravili 17 kg. Ale bolo to trápenie, kôli črevám, črevá čo som kúpil nejaká nekvalita boli krátke kusy, hrubé, trhali sa. Trochu ma to nasralo, ale naštastie to nebude mať vplyv na chuť klobásy. Akurát sú kratšie, lebo keby sme robili štandardnú dĺžku by boli dvojchlapové. A budú sa údiť o deň naviac. Tie črevá sú lotéria, nevidíš do balíka čo je tam. A to ich kupujem stále od toho istého mäsiara. Robí do nich klobásy aj on. No keď budem s ním tak mu toto poviem.
Fotky som zabudol - lebo celý deň mastné a zapaprikované ruky. A mobil som nemal.
Ale aby som sa nesťažoval dám Vám aspoň recept čo som dal na tých 17 kg:
7 kg bravčové plece
6,5 kg chrbtová slanina
3,5 kg jelenie chudé mäso (lopatka, orez zo stehna)
374 g soľ
380 g mletá červená paprika (kupovaná aj so štiplavou tu: https://ostatne.bazos.sk/inzerat/157325 ... domaca.php ) vynikajúca,krásna
80 g mletá štipľavá paprika
30 g mleté čierne korenie
30 g rasca mletá
cesnak (ja nedávam veľa, aby sa po zjedení negrgalo len cesnakom)
koreniny zmiešané a rozpustené v miske vo vlažnej vode na úplne riedku kašu, následne naliate do pomletého mäsa
Jelenina mletá na šajbe 8
Bravčovina mletá na šajbe 10
Foto dám potom, keď budú hotové.
Fotky som zabudol - lebo celý deň mastné a zapaprikované ruky. A mobil som nemal.
Ale aby som sa nesťažoval dám Vám aspoň recept čo som dal na tých 17 kg:
7 kg bravčové plece
6,5 kg chrbtová slanina
3,5 kg jelenie chudé mäso (lopatka, orez zo stehna)
374 g soľ
380 g mletá červená paprika (kupovaná aj so štiplavou tu: https://ostatne.bazos.sk/inzerat/157325 ... domaca.php ) vynikajúca,krásna
80 g mletá štipľavá paprika
30 g mleté čierne korenie
30 g rasca mletá
cesnak (ja nedávam veľa, aby sa po zjedení negrgalo len cesnakom)
koreniny zmiešané a rozpustené v miske vo vlažnej vode na úplne riedku kašu, následne naliate do pomletého mäsa
Jelenina mletá na šajbe 8
Bravčovina mletá na šajbe 10
Foto dám potom, keď budú hotové.
-
- Příspěvky: 665
- Registrován: stř črc 05, 2017 8:24 am
- Bydliště: Nový Jičín