Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

vše co nejde zařadit nikde jinde

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
Uživatelský avatar
Čárls
Příspěvky: 13337
Registrován: sob kvě 28, 2016 1:22 pm
Bydliště: Dvůr Králové n/L

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#3721 Nový příspěvek od Čárls »

Kdysi mražáky nebyli tak se u nás nakládalo do masovek sklenic zavářelo 2x a pak do kamenýho sklepa bez oken Byla to ňamka V dnešní době bohužel nesmysl už nemám kamený sklep a ve sklepě nejsou ty 47 stupňů Zatím jsem už nezkoušel nakládat maso kdysi jsme to dělali ale to ještě byli zejmy Dnes asi jedině do vakua a do ledničky Jen se nasoluje přidá čenek a zavakuje Pak jen kontroluje je to dobře viditelný no uvidíme zda se do toho někdy pustím tak nějak jezdíme k soukromýmu řezníkovi a má velice dobrý uzený a za rozumnou cenu
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/

Uživatelský avatar
ota
Příspěvky: 20974
Registrován: úte říj 21, 2008 10:21 pm
Bydliště: Nepoměřice

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#3722 Nový příspěvek od ota »

Ve sklenicích máme doma hafo těhle pokrmů. I uzené maso. To je u nás běžný standart. Normálně ve špajzu v regále vyrovnaný sklenice. Nildy se nic nestihlo zkazit. Stačíme to dost brzo sežrat. Ale z těch plechovek, nemůžu si pomoct je to jiná liga. Teď jsem snědl kus vepřového z plechovky. Manželka načnula.
Jinak naložit na uzení u nás tak v lesnu, unoru. Ideál aby to mělo ve sklípku teplotu. Jiné měsíce bych to raději neriskoval. Každý rok syn kupuje od řezníka naložené maso na uzení. Vloni jsme tahli dvě bedny a musel udit na 2x. A to myslím do udírny vleze k 30 kouskům. Začínal s pár kusama. A teď si u něj z práce objednávají kluci. A vychází to že je to na štědrý den. No on se s řezníkem zná a v té bedně je papírek s jmenovkou. Je to určeno jen nám. :red: Zatím max spokojenost s přípravou od řezníka. Akorát budu muset dojet pro tu suchou svestku za ves, aby bylo na prostřídání dřeva na uzení. Posledně nám švestka došla už. Ta je na šmak.


Uživatelský avatar
UR1SK
Příspěvky: 1532
Registrován: pát črc 15, 2011 10:19 am
Bydliště: Liptov

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#3724 Nový příspěvek od UR1SK »

Joj sliny sa zbiehajú. Kto robíte klobásy z diviny, aký dávate pomer bravčovina/divina. Vždy som dával 6/4 kg ale klobásy rýchlo vyschli. Známy mi vravel že 8/2 je akurát.
Na fotke sú 6/4 kg
Čo vy na to?
O dva týždne idem robiť.

Obrázek

Obrázek

Tomas6
Příspěvky: 5449
Registrován: pon dub 09, 2012 8:23 pm
Bydliště: Slušovicko

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#3725 Nový příspěvek od Tomas6 »

Já dneska naložil do soli a česneku 17kg krkovice a během příštího týdne by měli dovézt cca 20kg boku. Čumkartu nemám, to až pak z udírny.
Můj 7045 horal (pokladnička)viewtopic.php?f=36&t=118233

palobobo
Příspěvky: 1940
Registrován: ned říj 11, 2015 7:44 pm
Bydliště: malacky

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#3726 Nový příspěvek od palobobo »

UR1SK: ono to zalezi aj aku mas tu bravcovinu. Ked som kupoval bocik u mesiara z malych prasiat tak to bolo chude same o sebe. Teras ked dom zabijal velke prasa tak orez a meso na klobasky bolo dost masne pridal som divinu a kralika. Pomer ti nepoviem aky tam bol.
Obrázek

Obrázek

Klobasky a turisticky salam podla receptu od Brit

pavolk
Příspěvky: 270
Registrován: stř led 30, 2013 8:32 pm
Bydliště: Rabča

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#3727 Nový příspěvek od pavolk »

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Tak toto sú moje . Štyridsať kilo. Baranina plus bôčik 50:50

Uživatelský avatar
DanculSK
Příspěvky: 14815
Registrován: čtv pro 29, 2011 4:10 pm
Bydliště: ješková Ves

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#3728 Nový příspěvek od DanculSK »

Chlapi , nemdráždiťe
:red:
.....AJ MUŽI MAJÚ SVOJE DNI....

Kratky navod ako sem nahrať fotky
https://youtu.be/I5ymR1-wi70

Uživatelský avatar
Čárls
Příspěvky: 13337
Registrován: sob kvě 28, 2016 1:22 pm
Bydliště: Dvůr Králové n/L

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#3729 Nový příspěvek od Čárls »

Neboj stromy rostou všude a nějakej provaz na uvázaní se najde :smich:
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/

Uživatelský avatar
UR1SK
Příspěvky: 1532
Registrován: pát črc 15, 2011 10:19 am
Bydliště: Liptov

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#3730 Nový příspěvek od UR1SK »

Nedávam bôčik ani výrez. Do klobás zásadne chrbtovú slaninu a plece v správnom pomere. ;-) Včera bola spoločná polovačka, nám sa ušla jelenica, dnes po rozrábke mi do klobás vyšlo 4kg jeleniny, tak vyskúšam k tomu 12 kg bravčoviny.

ceratio1
Příspěvky: 803
Registrován: ned říj 14, 2012 12:58 pm
Bydliště: bílovec

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#3731 Nový příspěvek od ceratio1 »

Online foto ;-) Obrázek

ceratio1
Příspěvky: 803
Registrován: ned říj 14, 2012 12:58 pm
Bydliště: bílovec

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#3732 Nový příspěvek od ceratio1 »

Obrázek

Obrázek

Mňam ;-)

Uživatelský avatar
vitex
Příspěvky: 20452
Registrován: ned srp 28, 2011 8:01 pm
Bydliště: Kuřim

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#3733 Nový příspěvek od vitex »

No nic,jdu na čabajku.

Uživatelský avatar
UR1SK
Příspěvky: 1532
Registrován: pát črc 15, 2011 10:19 am
Bydliště: Liptov

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#3734 Nový příspěvek od UR1SK »

Dnes sme spravili 17 kg. Ale bolo to trápenie, kôli črevám, črevá čo som kúpil nejaká nekvalita boli krátke kusy, hrubé, trhali sa. Trochu ma to nasralo, ale naštastie to nebude mať vplyv na chuť klobásy. Akurát sú kratšie, lebo keby sme robili štandardnú dĺžku by boli dvojchlapové. A budú sa údiť o deň naviac. Tie črevá sú lotéria, nevidíš do balíka čo je tam. A to ich kupujem stále od toho istého mäsiara. Robí do nich klobásy aj on. No keď budem s ním tak mu toto poviem.
Fotky som zabudol - lebo celý deň mastné a zapaprikované ruky. A mobil som nemal.
Ale aby som sa nesťažoval dám Vám aspoň recept čo som dal na tých 17 kg:
7 kg bravčové plece
6,5 kg chrbtová slanina
3,5 kg jelenie chudé mäso (lopatka, orez zo stehna)
374 g soľ
380 g mletá červená paprika (kupovaná aj so štiplavou tu: https://ostatne.bazos.sk/inzerat/157325 ... domaca.php ) vynikajúca,krásna
80 g mletá štipľavá paprika
30 g mleté čierne korenie
30 g rasca mletá
cesnak (ja nedávam veľa, aby sa po zjedení negrgalo len cesnakom)
koreniny zmiešané a rozpustené v miske vo vlažnej vode na úplne riedku kašu, následne naliate do pomletého mäsa

Jelenina mletá na šajbe 8
Bravčovina mletá na šajbe 10

Foto dám potom, keď budú hotové.

andre.marek
Příspěvky: 665
Registrován: stř črc 05, 2017 8:24 am
Bydliště: Nový Jičín

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#3735 Nový příspěvek od andre.marek »

Včerejší výsledek našeho snažení. Králík a trochu hovězího.
Na dietní vánoční dárky :)
Obrázek

Obrázek

Odpovědět

Zpět na „Ostatní“