jenom mě překvapilo jak popisuješ všechny ty dobroty co jsou ve výrobcích ---tak jsem si říkal někdo od fochuserpenton píše:ne, to nejsem - pročpak?pepa.traktor píše:ty jsi řezník ?
Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
- pepa.traktor
- Příspěvky: 4261
- Registrován: úte led 27, 2009 3:03 pm
- Bydliště: táborsko
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
zetor 5645,7211,unhz500 a ted lítám fabií 1,9 sdi combi + teraccan s vlekem +multivan+ mini coper a přibyl 6745
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
kušuj s takovými přísadami. rychlosůl používáme asi všichnipepa.traktor píše:jenom mě překvapilo jak popisuješ všechny ty dobroty co jsou ve výrobcích ---tak jsem si říkal někdo od fochuserpenton píše:ne, to nejsem - pročpak?pepa.traktor píše:ty jsi řezník ?
- pepa.traktor
- Příspěvky: 4261
- Registrován: úte led 27, 2009 3:03 pm
- Bydliště: táborsko
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
pro domácí používání 100% rychlosůl a u ní to končíradas píše:kušuj s takovými přísadami. rychlosůl používáme asi všichnipepa.traktor píše:jenom mě překvapilo jak popisuješ všechny ty dobroty co jsou ve výrobcích ---tak jsem si říkal někdo od fochuserpenton píše:ne, to nejsem - pročpak?pepa.traktor píše:ty jsi řezník ?
ale ve velkovýrobách budtě klucí raději že nevíte co baštíme --škroby různých typů a dextroza je vlastně cukr pro rozvinutí chutě ale to ostatní raději vám nebudu kazit chutě v tomto vlákně
zetor 5645,7211,unhz500 a ted lítám fabií 1,9 sdi combi + teraccan s vlekem +multivan+ mini coper a přibyl 6745
- serpenton
- Příspěvky: 1375
- Registrován: čtv kvě 12, 2011 10:11 pm
- Bydliště: Svitavy
- Kontaktovat uživatele:
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
... právě, právě - i když nejsem řezník, tak vím dobře co tam míchají ...pepa.traktor píše: raději vám nebudu kazit chutě v tomto vlákně
Jediný co má na světě cenu je hlína a co z ní vyroste ..
- pepa.traktor
- Příspěvky: 4261
- Registrován: úte led 27, 2009 3:03 pm
- Bydliště: táborsko
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
oni ty sýry a jogurty co mají rádi dívčiny na aby zahnaly hlad nebo jak to nazvat tak to bude ůplně stejnýserpenton píše:... právě, právě - i když nejsem řezník, tak vím dobře co tam míchají ...pepa.traktor píše: raději vám nebudu kazit chutě v tomto vlákně
zetor 5645,7211,unhz500 a ted lítám fabií 1,9 sdi combi + teraccan s vlekem +multivan+ mini coper a přibyl 6745
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
tak po několika letém váhání jsem se do toho uzení pustil taky, v létě jsem si dovezl ze sběrného dvora velký mrazák-že si udelám sušárnu na bylinky, ale potom jsem to strčil do zásuvky a on běhal a to mi bylo líto ho rozebrat, takže jsem si na něm nastavil 1nad nulou a maso tam zustalo na 2 měsíce naložené, jenom v obyčejné soli a je po vyuzení krásně červené, nemá to chybu
není umění udělat nové z nového, ale ze starého
- serpenton
- Příspěvky: 1375
- Registrován: čtv kvě 12, 2011 10:11 pm
- Bydliště: Svitavy
- Kontaktovat uživatele:
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Vím o čem mluvíš, ale na trhu je pořád dost kvalitních jogurtů a sýrů - oproti uzeninám.pepa.traktor píše: ...oni ty sýry a jogurty co mají rádi dívčiny na aby zahnaly hlad nebo jak to nazvat tak to bude ůplně stejný
A ty přísady co jsem vyjmenoval, ještě nejsou ty nejhorší, toto se dává i do uzenin které stojí i mnoho přes 170kč/kg.
Nedávno mě byl předložen ke svačině ohřátý párek, no nechtěl jsem urazit tak jsem projevil doboru vůli to sníst. Dvakrát jsem si kousl a i když jsem nechtěl urazit, tak jsem to odmítl dojíst. Pak jsem potají koukl na cenovku na papíře - 68kč/kg. Já vím, že a že všechno kolem, ale to než takovej výrobek(schválně nepíšu párek) tak to radši chleba s medem. Taky jím uzeniny, ale dám si radši jednou týdně kvalitu, než denně kvantitu.
A i přesto uzeniny nejsou to nejhoší, třeba Tang to je správnej chemickej koktejl nebo tzv energy drinky a různý cukrovinky pro DĚTI !!! Prostě hnus a legálně se to prodává. Vrchol pak je např E210 nebo E951 a ten ještě v nápojích a potravinách které se podávají tepelně upravené nebo je nemožné je nevystavit teplu ( už skoro zvracím ). Nebo palmový tuk - ten je pro naše cévy horší než vepřové sádlo, nebo jenom ten blbej rohlík, kterej kromě 4-6 základních surovin obsahuje dalších více jak 20 přídatných látek. Ale v tomto vlákně je to mimo mísu a já už jsem uplně do běla, tak abych nebyl uplně offtopic tak to všechno jsem napsal jako pochvalu Vám, kteří věnujete usiílí a čas aby jste si připravily chutné uzeniny
Jediný co má na světě cenu je hlína a co z ní vyroste ..
-
- Příspěvky: 30
- Registrován: stř pro 05, 2007 11:26 pm
- Bydliště: jsem lenivý své bydliště vypsat
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Ahoj chlapi,
jak vidím jste se činili a výsledky vypadají a určitě chutnají skvěle. Také jsem pár kousku vyudil a není nad domácí uzené dobroty. Člověk ví co jí a necpe do sebe chemii, která je v těch kupných uzeninách. Na ukázku posílám pár fotek. Plánuju i klobásky, které už jsem párkrát dělal a vydařili se co do chuti, jen se chci zeptat zkušenějších čím docílit aby byly klobásky šťavnatější??????
Petr
jak vidím jste se činili a výsledky vypadají a určitě chutnají skvěle. Také jsem pár kousku vyudil a není nad domácí uzené dobroty. Člověk ví co jí a necpe do sebe chemii, která je v těch kupných uzeninách. Na ukázku posílám pár fotek. Plánuju i klobásky, které už jsem párkrát dělal a vydařili se co do chuti, jen se chci zeptat zkušenějších čím docílit aby byly klobásky šťavnatější??????
Petr
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Tak jsem zkousel vyudit kachnu. Mela asi 2,5 kg, radne jsem ji protrel soli, nalozil jsem ji na tri dny do lednice a potom pres 8 hodin udil nad svestkou. Vysledkem byla syrova kachna, ktera mi moc nejela, i kdyz vonela nadherne. Takze jsem ji strcil na 2,5 hodiny do trouby, podlil vodou, priklopil pekac a svete div se, kachna je naprosto super. Ze je pecena se nepozna, krasne voni a chutna jeste lip. Orezal a obral jsem co slo a kosti se zbytky masa sly do vody a udelal jsem z nich vyvar. Potom jsem doobral kosti a maso nahazel do vyvaru. Deti a manzelka se mohly utlouct. Akorat kocky na ty holy kosti koukaly jak telata na novy vrata.
-
- Příspěvky: 1413
- Registrován: ned pro 13, 2009 10:08 pm
- Bydliště: jsem lenivý své bydliště vypsat
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
ahoj má otázku ohledně uzení klobás. mám připravené maso z divočáka a uvažuji jestli by nebylo lepší je před uzením ještě trošku povařit ve vodě, nemáte s tím někdo zkušenost?
- pepa.traktor
- Příspěvky: 4261
- Registrován: úte led 27, 2009 3:03 pm
- Bydliště: táborsko
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
tohle sem takhle nikdy nedělal ani u nás v ale po uzení se nechají cca 10 min při 72 c v jádře a pak je to bráno za tepelně opracovanéhajney píše:ahoj má otázku ohledně uzení klobás. mám připravené maso z divočáka a uvažuji jestli by nebylo lepší je před uzením ještě trošku povařit ve vodě, nemáte s tím někdo zkušenost?
myslím že když to uděláš obráceně tak bude malá prostupnost kouře a nebude to asi ono co od klobás čekáme
jinak co jsem popsal že se zaudí a pak dovaří se vyrábí veškeré párky ,špekáčky,točené salámy ,konina, klobásy které nejsou na sušení a zrání ,--to nařizuje norma
zetor 5645,7211,unhz500 a ted lítám fabií 1,9 sdi combi + teraccan s vlekem +multivan+ mini coper a přibyl 6745
-
- Příspěvky: 1413
- Registrován: ned pro 13, 2009 10:08 pm
- Bydliště: jsem lenivý své bydliště vypsat
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
No dovařit radši nee. Já mám postup 4 hod udírna 1-2hov brutar s 80-85st. vodu a potom zase udírna na cca 2hod.
-
- Příspěvky: 1413
- Registrován: ned pro 13, 2009 10:08 pm
- Bydliště: jsem lenivý své bydliště vypsat
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Klobásy jsem nechal dvě hodiny v udírně, pak 3/4 h ve vodě 70st.C a potom na hodinku zpět do udírny. Jsou dobré, není to "sušená" klobása, ale kvůli původu masa raději takto. Salámy nechám ve vodě 1,5h.
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
takové salámky z klobásové směsi dělám zároveň s masem. ani nepředehřívám ani nedovařuju a jsou super