Motorové pily

vše co nejde zařadit nikde jinde

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
DYK

Re: Motorové pily

#8926 Nový příspěvek od DYK »

U všech plastových odměrných nádob bych byl ostražitý. Jejich stupnice nejsou přesné. Změřte si to. No a třeba u nových pil Dolmar bych se vyhnul jiným olejům než Dolmar a to z důvodů, katalitických tlumičů výfuku. Na míchání poměrů existuje na obchod pley aplikace kde se dosadí poměr a objem benzínu - vyplivne to kolik oleje.
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod

chobotek

#8927 Nový příspěvek od chobotek »

Výborně, tak trojčlenku už počítá aplikace...
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.

Čárls

#8928 Nový příspěvek od Čárls »

Teda tak tohle jsem nikdá nepotřeboval a to nijak v matice nevynikám max je kalkulačka pokud je víc počítání
V práci stačil kus papíru a tabulky :smich:
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/

DYK

#8929 Nový příspěvek od DYK »

Chobotku je mě líto, ale někteří prostě mají problém s centilitrama, kolik to je a tak. Dokonce odpověď na otázku kolik mililitrů se vejde do litru trefí jen někteří.

Slávek55

#8930 Nový příspěvek od Slávek55 »

Tak se mi zdá,že tu fyziku nějak neovládáte.A pokud toto fórum by mělo sloužit k nějakému poučení,tak začnem matematikou.
Karle 1000 mll. benzinu děleno 20 mll.oleje se rovná 50. Takže 1: 50
3000 mll.benzinu děleno/ 4x 20 mll. se rovná 80/ takže 3000 děleno 80 se rovná 37,5 takže 1: 37,5
A teď si představte,že výrobce pil většinou udával poměr v %.Většinou 2 % nebo 4 %. To znamená,že vezmete 980 mll. benzinu a přidáte 20 mll. oleje,nebo 960 mll. benzinu a přidáte 40 mll. oleje.To je dohromady 100 %.A teď babo raď.A máte v tom hnedle guláš.Takže se držme osvědčeného postupu raději trochu přidat,ale opravdu trochu.Je to v jednotkách mll.
A ještě ke spojeným nádobám DYKA.Zde platí jiný zákon.V jedné nádobě je atmosferický tlak,tedy v hadičce která je nad hladinou nádrže.Ale v nádrži,která je víčkem u kterého nefunguje odvzdušnění, uzavřená dochází k přetlaku.Ten vytlačí benzin do mnohem větší výšky.
Jak tam přetlak vznikne? Zase fyzika.Benzin má obrovskou tepelnou rozpínavost.Minimální změna teploty vyvolá přetlak.A stačí i trochu pohybu s nádrží a odpařování udělá to samé.To jste nikdy neotevítali kanistr s benzínem?
Dříve,než začaly u pil a křovinořezů pumpičky,tedy primery,tak se systém přetlaku v nádrži používal.Ale byl tam ventilek,který pouštěl vzduch pouze směrem do nádrže,jak ubývalo palivo.Přetlak v nádrži vlastně doplnil karburátor,který je až nad nádrží.Nebylo nutné mnohokrát tahat za šnůru a čekat,až impulzní vedení přez membránu naplní palivovou komoru.

chobotek

#8931 Nový příspěvek od chobotek »

mll je co? Koncentrace roztoků i mísící poměr jsou naprosto jednoznačně definované. Odkud pochází ten guláš a proč má radit baba?

Slávek55

#8932 Nový příspěvek od Slávek55 »

Chobotku,já mám vzhledem k tomu,že mě ty fyzikální jednotky učili před min. 55 lety trochu jiné názvy.Asi jsem to napsai špatně,ale 1 mll. je jeden kubický centimetr.Kouknul jsem na injekční stříkačku a tam je psáno ml.
A jestliže vezmu 1 díl oleje a přidám 50 dílů benzinu,tak jsem dostal poměr 1:50
Ale jestli mám 2% oleje a přidám 98 % benzinu,tak jsem dosáhl 100% celku.
To -babo raď je takové české pořekadlo,když nevíš,jak dál.

chobotek

#8933 Nový příspěvek od chobotek »

Kubický centimetr je ccm nebo cm³. Předpona se jmenuje mili, zkratka m a značí tisícinu, tedy ml, mililitr (podobně mA, mV). Uvádí to tak i literatura z let šedesátých. Pořekadlo znám, ale nevím, proč by tady mělo dojít jakéhokoliv užitku. Jestliže výrobce udává množství oleje, jako koncentraci roztoku (v %), vždy jde o množství rozpuštěného oleje v celkovém množství paliva. To je z definice koncentrace. Zkrátka považuji za užitečnější vědět, co je co, protože takto je pak možné míchat postřiky, elektrolyt do akumulátorů, cukerné roztoky a provádět spoustu jiných podobných činností. A tuto vědomost si lze opakovat při každém míchání paliva do motorové pily, takže zůstane stále svěží a připravená k upotřebení při jiných příležitostech. To je praktické, ne?
Já vás chápu (tebe a DYKa), jen se mi zdá, že ta snazší cesta dlážděná dobrými úmysly (aplikace nebo trochu přidat), vede do :zadek:. Pak si tady kde kdo stěžuje, jak „mladí nic neumějí” a vy je k tomu takhle navádíte ;-)

DYK

#8934 Nový příspěvek od DYK »

Uznávaný znak pro mililitr je ml, nevím o jiném. Stejně tak pro centilitr není ctl. ale cl. Čárlsu fak nechceš ten odkaz na aplikaci? Při poměru 1:45 a objemu 3 litry benzínu se tedy přimíchává 66ml oleje. Jde o to, že za nás bylo 4x20=80.

DYK

#8935 Nový příspěvek od DYK »

Milý Slávku 55. Je mi divné, že za celou tvoji profesní dobu ti to nikdo nevyjasnil. Myslím tím ta procenta. Pokud byl doporučován dvou procentní poměr, nebo jedno kolikati procentní, tak 100% tvořilo množství benzínu. Tedy půl litru, litr, dva, pět apod. A až z toho se vypočítanalo, kolik jsou třeba ta dvě procenta. Nečekal bych, že toto bude třeba někomu vysvětlovat.
Dále doporučuju si přečíst závadu u Oty a jeho sekačce. Benzín NEDOTÍKAL!! Protože nepřivzdušňovalo víčko nádrže. Dal hadičku vejš předpokládám nad nádrž či hladinu- nic neteklo. povolil to víčko a začal vytíkat benzín a tady jsem zareagoval na spojené nádoby. Je to špatně? Roztažnost paliva, tlak par a pod, jsou v tomto případě zcela irelevantní i proto, že se uvolnilo, Ota uvolnil, víčko nalévacího otvoru nárdže. Takže v tomto případě tvoje úplně zbytečná přednáška. Ale zajímalo by mě, jaká může být tepelná roztažnost zhruba půl litru benzínu.

Slávek55

#8936 Nový příspěvek od Slávek55 »

Dyku,možná jsem špatně pochopil Oty popis,ale pokud měl hadičku výš jako hladinu v nádrži a opět klesala níž,takže tvořila jako obrácené U a byla naplněna benzinem,tak benzin vytéká ven.Když tedy má do nádrže přístup vzduchu.Je to ten samý princip jako když se vysává např. benzin z nádrže auta.
Já to ale pochopil že zdvihne konec hadičky nad hladinu v nádrži.A to je to,co jsem popsal.K tomu aby vytékal benzín muí na jednu ze spojených nádob působit větší hmotnost,abych se tedy správně vyjádřil,a ta vznikne tepelnou rozpínavostí v nádrži,čímž zvýší tlak protože je uzavřená.Stejně funguje např. hadicová vodováha.Oba konce se musí otevřít.
O kolik se roztahne třeba půl litru benzinu ti nedokážu odpovědět,protože moje tabulky z roku 1965 toto nemají.Ale vím,že plná nádrž u motocyklu má značný rozdíl hmotnosti když je naplněná s dvacetistupňovým rozdílem teplot.Byla taková soutěž,kdy se hádala hmotnost motocyklu s plnou nádrží a slečnou,a tam se vážilo na gramy a důsledně se musela dodržet teplota benzinu.
A musíte si uvědomit,že když je mi 70 let tak používám zcela jiné technické výrazy a spoustu znaků na počítači ani neumím napsat,jako třeba Chobotek.Ti mistři,co mě něco učili jsou již dávno po smrti a jejich výrazům by jste dnes asi také nerozuměli.Ale pochopili jsme je a to mnohdy mluvili hodně německy.
Já vás chápu (tebe a DYKa), jen se mi zdá, že ta snazší cesta dlážděná dobrými úmysly (aplikace nebo trochu přidat), vede do :zadek:. Pak si tady kde kdo stěžuje, jak „mladí nic neumějí” a vy je k tomu takhle navádíte ;-) To je věta Chobotka.Já ji chápu,ale já se kvůli mladým nebudu dneska učit správné výrazy.Když chtějí něco umět,ať se to naučí oni.Když tedy ještě někdo má snahu jim něco vysvětlovat.A myslím, že když tady napíšu 1 mll. a ne správně 1ml.v souvislosti s injekční stříkačkou a olejem tak většina pochopí,co tím myslím.

Sadra17

#8937 Nový příspěvek od Sadra17 »

DYK to má správně, zrovna i na tom LS+ oleji je nebo minimálně bylo značení benzínu +2% oleje 8)
malej traktorista v malým traktoru

Vladimír Šimo

#8938 Nový příspěvek od Vladimír Šimo »

Ty jo, já řeším pilu a tady se jedou takový pecky.
Slávku, já ty tvoje mll jednotky pochopil. Asi jsem divnej... Pila funguje, čtvrtek a pátek jedu do lesa.

Vladimír Šimo

#8939 Nový příspěvek od Vladimír Šimo »

Pila zatím jede jak má. Nastavení karburátoru jsem zatím neměnil, zejtra vyšroubuju svíčku a uvidím. Vyjetých šest nádrží, jede jako dřív ale ten pocit se změřit nedá. Možná jde trochu tíž startovat než dřív takže (opět možná) vyšší komprese. Až bude fungovat i příští sezonu tak začnu věřit, že se podařilo. Zatím moc dík zúčastněným za rady.

vitex

#8940 Nový příspěvek od vitex »

Zdravím místní odborníky a prosím o radu:Chci si koupit kvalitní elektrickou řetězovou pilu a mám dilema jakou.Zda Stihl,Husqvarnu nebo Narex.Kvalita rozhoduje,cena ne.
Mám to na práci okolo komína a řežu suché i mokré jehličnaté dřevo do průměru max.400 mm.Nechci se u toho moc nadřít,protože už mě bolí celej děda.P.S.:Benzínové nechci,mám dvě.Děkuji za rady.

Odpovědět

Zpět na „Ostatní“