Motorové pily

vše co nejde zařadit nikde jinde

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
Čárls

Re: Motorové pily

#8536 Nový příspěvek od Čárls »

Osobně pokud je to tak častá zavada jak čtu asi bych přemýšlel o nějakém krycím plechu pod výfuk pokud je nějaký to místo minimalně by to odclonilo teplo :-/
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/

Slávek55

#8537 Nový příspěvek od Slávek55 »

Trochu opožděně,ale reaguji na filtr fikejze.Lze vyprat v jarové vodě ale nedával bych horkou,píše se vlažnou.Jemným štětečkem v mydlinách oboustraně ošistit a dobře propláchnout vodou.Ale to není to,proč píšu.Tady se asi jedná o pilu H 51,H55.Takže fikejz by určitě udělal dobře,kdyby po těch letech koupil filtr nový.Za chvíli již nemusí být.Píšeš,že ji používáš radši,než H 455.Nedivím se ti a proto by jsi si měl H 51-55 hodně vážit.Ta H 455 přežije.Byly to jedny z nejlepších pil farmářek a byly konstrukčně téměř schodné s profi.A náhradní díly jsou i po čtvrt století stále sehnatelné.A dobře se opravují.Andre.marek jsem dal foto krásně udržované 30 let staré H 40.To je něco kvalitou a životností podobné.Pro zajímavost kliková hřídel je stejná a vyhověla i obsahu 55 ccm.Takže si těchto starých modelů važte,to se nedá vůbec srovnat s modely H340,H345.H350, a již vůbec ne s modely H 435.H440.H445.H450.H455.
Fikejz a co se týká toho,že nedrží volnoběh,tak to je po těch letech potřeba prověřit.Ono to může být již netěstnostmi gufer či sání a impulzu.Je to otázka do 1000 kč a měla by sloužit zase 25 let.Při použití originál dílů.Ta H 455 na netěsnost gufer umře,pokud se včas nepozná.Na to jsou motory s předvýplachem hodně háklivé.
Když bude ta H 51-55 dobře nastavená,tak musí udržet bez zakopnutí volnoběh na stojato,na levém i pravém boku,dolů lištou i nahoru.Takže ve všech polohách.
Teď mne asi někdo napadne,že propaguji 25 let staré modely a nejdu s dobou.Ale pokud jste alespoň trochu strojaři,tak nepotřebujete beznářaďové napínání řetězu či napínání z boku a další moderní vychytávky,které jsou spíše poruchové.A to nemluvím o předvýplachu či eko palivu.

Slávek55

#8538 Nový příspěvek od Slávek55 »

Sadro,ono to neštěstí se možná nechalo vypozorovat dříve.Občas je potřeba se pod horní kryt podívat a černé mastnoty napoví.To jsme zde probírali již u té co jsi dal nový blok.Piliny pod výfukem jsi asi neměl,ale výfuk se také jen tak nepovolí.Koukám,máš tam svorník,ne šroub.Je to originál? Pokud ano,tak tam patří matice.Ale pozor,ne každá.Originál Husqvarna má spešl matice které nezareznou a jsou do půlky nařízlé,aby se nepovolily.

Sadra17

#8539 Nový příspěvek od Sadra17 »

to nejni svorník ale zbytek šroubu (rupnul po pokusu o dotažení- ještě kousek zbývalo, nerval jsem ho přes doraz) 8) pod výfukem to bylo relativně čistý, tohle všechno způsobil jen ten povolevý výfuk :'(
už asi i vim proč se to stalo, v minulosti jsem brousil na řetězu omezováky podle špatný měrky a podle nový měrky jsou moc ubraný :'( tak zřejmě od vibrací to povolilo
malej traktorista v malým traktoru

Tomas6

#8540 Nový příspěvek od Tomas6 »

Mám mimo jiné husku 257. Bohužel je to pila, kterou vemu jednou dvakrát do roka. Teď jsem ji vzal po měsíci a půl a přestala držet volnoběh. Zatím jsem do karbecu nevrtal, celých 30 let či kolik má, nebylo krom výměny membrán potřeba do nastavení vrtat, tak mne to celkem překvapilo. Chytnout chytne pěkně, v tahu jede jedna báseň, pustím plyn tak chcípne. Zkusím poladit šroubek, doufám že to pomůže.
Jinak s těma starýma strojená máš Slávku pravdu. Takovou pilu už dneska nikdo nevyrobí. Mám ještě letitý křoviňák Husqvarna 345, svojí chybou jsem ho zadřel, no už to bude dobře 10 let, tehdá jsem za těžké peníze koupil nový píst a válec, všichni mne od toho odrazovali, že to brzo klekne na klice, no dal jsem nové ložiska gufera, píst válec, křoviňák jede dál. Sice teď už nedostává takové kapky jako dřív, mám ještě výkonnější stihl, ale svoje si za těch 10 let už taky odsekl. Když se podívám jak jsou ty dnešní pily dělané, tak mi z toho je na blití. Švagr má nějakou farmářku husq, no nevím teď označení a když to porovnám s tou 257, nebo i co mám hlavní pilku MS 260, tak je to hrozný plastový paskvil.
Můj 7045 horal (pokladnička)viewtopic.php?f=36&t=118233

vitex

#8541 Nový příspěvek od vitex »

A nyní Vás přátelé poprosím o radu.Bábinka mě chce koupit jen tak z ničeho nic tu malinkatou jednoruční aku řetězovku.Já jsem pro ale chci značkovou,se dvěma akumulátory,nabíječkou a s náhradním řetězem.Poraďte prosím a nekoukejte na cenu,pouze na kvalitu.Jsem jelito a nevyznám se.

winch

#8542 Nový příspěvek od winch »

Mám STIHL, a som spokojný. Bateria mohla mať viac kapacity, ale tiež mám dve, a je to v pohode. V sade mám rady po 10 stromkov, vek 25 rokov, a s tou jednou bateriou ten jeden rad orežem. Za ten čas sa druhá stihne nabiť. Nožnice už takmer nepoužívam, keď je správne vedená- po vláknach, tak je rez pekný a čistý. Horný kryt som z nej zhodil- zavadzal mi, no treba ju používať s ohľadom na bezpečnosť, sily má dosť. Raz, ak by som nemal pevné rukavice, bol by som mal na palci zopár stehov.
Obrázek
Starý, dobrý je to stroj, som rád že mám traktor môj.

vitex

#8543 Nový příspěvek od vitex »

Ta se mě líbí,jaká je cenovka?

Sadra17

#8544 Nový příspěvek od Sadra17 »

koknul bych na Procraft, je to perspektivní "český" výrobce a jako jedni z mála maji i u týhle malý pilky mazání https://procraft.cz/products/aku-rucni- ... ecky-pka20 navíc jako bonus to žere makita baterie takže je můžeš používat i v jiným nářadí 8)

recenze zde: https://www.youtube.com/watch?v=8QBCg_gAoYc
https://www.youtube.com/watch?v=IVjl9KUu_fA
malej traktorista v malým traktoru

andre.marek

#8545 Nový příspěvek od andre.marek »

Záleží také, jaké má být určení. Jestli jen řez větví, tak možná ten Stihl vyhoví, ale osobně se mi moc nelíbí jak řeže - ale znám jen z videa.
Šel bych raději do něčeho s relativně "klasickou koncepcí" jednoruční řetězové pily. Něco jako HUSQVARNA T535i XP®, nebo Echo DCS-2500T.
Samozřejmě cena bude jinde, ale kvalita také.
Nebo Makita DUC254Z za méně než polovinu ceny, pokud třeba už máš akumulátory.
Tyhle všechny půjde využít i na příležitostné uříznutí trámku apod..

vitex

#8546 Nový příspěvek od vitex »

Jak jsem psal.Nekoukejte na cenu ale na kvalitu.Klidně půjdu i do Husy,do Stihlu.Šmejdy nechci.Na hrubší práce mám 3 pily.

andre.marek

#8547 Nový příspěvek od andre.marek »

Jasně že na hrubší věci máš techniku, ale myslel jsem třeba takové "tesařské přiříznutí" někde na střeše apod., nebo když se ti nebude chtít startovat motor, protože ty akumulátory jsou návykové. Je pravda, že v pile je ještě nemám, ale to protože mám skvělou malou, relativně novou Echo jednoručku.
A taky třeba s těmi co jsem posílal půjde pokácet menší strom, nebo alespoň ořezat větve v koruně apod.. To s tou Stihl co posílal winch určitě nepůjde, nebo to bude hodně nekomfortní. Je to fakt tak na prořezávku stromků a na to právě by se motorové pily moc používat neměly...
Takže na co to má primárně být?

vitex

#8548 Nový příspěvek od vitex »

Občas ukrojit nějakou větev po vichřici a z ní naporcovat něco na ohýnek.Prořezávky starších stromů ve výškách.(Moc vysoko ve svém věku nevylezu).

ota

#8549 Nový příspěvek od ota »

Syn má tuhle malou bateriovou pilu do jedné ruky. Je v kufříku a lehonká. Má malou nádržku na olej. Tedy ta malá lišta se maže olejem. No když jdeme na zahradu bere ji sebou vždycky. Má doma hafo strojků od té firmy, tedy asi 6 baterek? Všechny jdou dávat do všech strojků.
Nebudu psát značku, protože Víťa chce něco profi. Tak nemá cenu se o tom neprofi rozepisovat. Ale na tu jednu baterku zděláme větve z půlky ořezené zahrady. Běžně chodím s jednoručkou od Fiskarsu. Takovou tu vysunovací. Teď co je doma tahle bateriová, chodíme s ní. Tuhle jsme dovezli trakař plnej větví a štěpkovali jsme to. V pohodě tu bateriovku u ruky. Co je tlustý na nůžky bereme tím. Tuhle jsem držel oblice a syn je fikal rovnou do soudku do kamen do dílny. Stromotechnik nám ošmikal z jara ořech a všechno jsme pak na zemi vyřezali tím. Soused teď ořezával u známého nastojato jívu. Ale kurevský koště. Půjčil mu kámoš tuhle jednoruční pidipilku. Povídal paráda. Na karabinku na opasek a lezl po stromě. Nemusí startovat a je to lehonký. Druhou baterku na nabiječce a celej den využíval na ořez.
Myslím že ta Stihlka vyjde něco kolem 4000 Kč. Celkově mám jen kladnou zkušenost s pilama a výrobkama Stihl.

andre.marek

#8550 Nový příspěvek od andre.marek »

vitex píše: čtv dub 04, 2024 10:24 pm Občas ukrojit nějakou větev po vichřici a z ní naporcovat něco na ohýnek.Prořezávky starších stromů ve výškách.(Moc vysoko ve svém věku nevylezu).
Tak to bych určitě nebral tu Stihl GTA 26.
Já jsem spokojen s tou Echo, jsou známí hlavně těmi malými pilami pro řezbáře a stromolezce.

Odpovědět

Zpět na „Ostatní“