Motorové pily

vše co nejde zařadit nikde jinde

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
Čárls

Re: Motorové pily

#8101 Nový příspěvek od Čárls »

461 je na podélný řezy slabé jak psal Joe 661 je na to top největší problém je aby utáhla dlouhou lištu a umazala lištu i tak dávají přidavný mazání
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/

kolbenpres

#8102 Nový příspěvek od kolbenpres »

Ty podélné řezy jsou myšleny okrajově. U těch vodítek všude píšou 3 kW+, 461 má 4,5 kW, tak sem vycházel z toho, že něco by to dát mohlo. Je mi jasný, že 5,5 kW u 661 bude znát, ale na moje ostatní práce mi to přijde brutální.

sita

#8103 Nový příspěvek od sita »

ja bych se teda vubec nebal 462. Bratranec si ji ted koupil novou nekde z bazose nekde od Olomouce. Bez dokladu, bez zaruky a ta pila jede, s prominutim, jak hovado. Srovnavam to se svoji HQ372XP a musim rict, ze je lepsi. Vubec bych se nebal to dat do toho "fosnorezu" a valit s tim podelne s 24" listou. Opravdu bych se rad nazivo podival na pripad kdy to neutahne :D Co se tyce mazani, tak je jasny, ze je potreba to hlidat a ne se do toho oprit jako kdyz tlacis chciplou jawu 350 a po nekolika metrech rict "hm, lista v prdeli, retez v prdeli, tohle malo maze, dejte mi jinou pilu"... :smich:

EDIT: rezali jsme podelne 60cm prumer odenek orechu se starickou HQ266 s 65cm cm listou od zatech a zvladla to dobre. Pokud se s tim nekdo chce "zivit" tak jasne, cim silnejsi a vetsi pila tim lip, ale kdo si potrebuje riznout fosny, s tema 3kw+ to udela
Naposledy upravil(a) sita dne stř zář 06, 2023 10:45 am, celkem upraveno 5 x.

Joe66

#8104 Nový příspěvek od Joe66 »

440 je spolahlivejsia ako 441. Mam doma este napriklad aj ms 290 + teraz dalsiu od znameho a aj po 15rokoch je to super pilka nato,ze je farma trieda. A karburator jednoduchy + lacny servis. Lebo pri novsich pilach sa casto stava,ze ked je pila odlozena niekolko mesiacov v regale a berie sa len na prilezitostne rezanie okolo domu tak to jej nerobi dobre .Karburatory su zlozitejsie a potom je problem. Inak 462 bude ist lepsie ako 440 ale po rokoch ta 440 bude spolahlivejsia +lacnejsia na servis a nebude taka citliva na benzin a to lezanie v regale . Za mna 462 a vsetko co konci na 2 ani nahodou. Ina kava by bola ked by pila bola v tazbe a makala kazdy den a po 2rokoch na vymenu . Ale v tazbe je oblubena 362 pre jej vahu a 500 :)

sita

#8105 Nový příspěvek od sita »

Co se tyce 361 a 462: osobne jsem mel moznost s obema pracovat v lese a daleko lepsi mi pasuje ta 462. Hmotnostni rozdil zanedbatelnej, rozdil ve vykonu dost znacnej. Na odvetvovani neni idealni ani jedna, ale na velky rezy se clovek nadre se silnou pilou min, protoze to ma daleko driv hotovy...

kolbenpres

#8106 Nový příspěvek od kolbenpres »

Jak píše kolega výše, ležení v regálu delší dobu je u mě vysoce pravděpodobné. Mám to pouze pro vlastní potřebu do lesa, doma navíc co jde řežu na cirkulárce v kolíbce. Pravidelný "zápřah" nehrozí. I z toho důvodu si myslím, že je pro mě výhodnější "neřízený" karburační model, než třeba "stříkaná" 500. Ale jsou to jen domněnky.

Čárls

#8107 Nový příspěvek od Čárls »

No mě cirgulárka přešla chuť hned poprvý co mi dovezli kládovku 30až40 cm pruměry zvedat do kolíbky ani omylem tak vše rovnou na špalky a rozštípat na polínka cirguli sem dal z domu akorád překážela :friends: Na slabý mám pořízek a to taky de dost rychle

kolbenpres

#8108 Nový příspěvek od kolbenpres »

Já velký průměry štípu palice + klín, v metrech. Obvykle rovnou v lese. Líp se to nosí, dobře se to rovná a pak se to na cirkuli luxusně řeže. Polena nemám doma kde moc skladovat. Nikomu to nevnucuju, ale vyhovuje mi to.

kolbenpres

#8109 Nový příspěvek od kolbenpres »

...myslel jsem samozřejmě že špalky nemám jak skladovat....

ota

#8110 Nový příspěvek od ota »

Mám stejný postup jako Ty. Akorát s rozdílem, že z lesa vozím vcelku. Neštípu v lese. Nakládáme to nakladačem rovnou v lese třeba v 6m, nebo i v 110 cm na které standartně dělám. Doma vyklopíme fůry na zahradě a když je čas k tomu, tak to krátíme a rovnou štípeme. Pak poštípu doma elektrikou honěnou štípačkou a rovnám do štosů a nechávám min 3 roky přikryté schnout. A pak cirkule házím do káry zajedu k dřevníku, pásový dopravník.
V lese, manipulace, štípání děláme se synem a pantatíkem. Pak řežu na cirkule už sám i na dopravník z káry přistrkávám taky sám. Za 1 víkend naplním dřevník sám. Baj voko 24 metrů dřeva. Uplně v pohodě. Vyschlé čisté. Všechny způsoby jsem v minulosti vyzkoušel a zakotvil u téhle. Ty štěpinky kolem 35 cm délky mi nešly rovnat dobře do štosů na vyschnutí. Bo já mám třeba 100 metrů naštípáno ve štosech. V těch 110 cm je to o mnoho jednodužší rovnání.
Jak píšeš, každej to dělá jak mu to vyhovuje. Já vyzkoušel kde co už a takhle je to pro mě nejmíň pracný.
Teď asi 5 let mám vychytávku, vlastně za ní může soised. Na zahradě štos štěpin. Rozbalím vedle něj 150 cm široké lino třeba 10m dlouhé. Na něj cirkulu a jedu. Pak smetu bordel z lina smotám ho do rule a jdu dom a plac nepoznat, že jsem řezal.

kolbenpres

#8111 Nový příspěvek od kolbenpres »

Já to v lese dělám hlavně proto, že 99% času to dělám sám, vozím na vleku za OA. JInak na cirkuli řežu pro změnu na takovym strašně silnym igelitu, ani nevim, kde se vzal. Možná původně ze silážní jámy??? Sice už je trochu potrhanej, ale lepší nemám. Úklid se značně urychlí, zejména, když to dělám na nezpevněnym povrchu (hlína, tráva...).

Čárls

#8112 Nový příspěvek od Čárls »

Každej jak mu to vyhovuje :friends: Ja sem udělal dřevníčky a po rozřezání a rozštípání + srovnání už nemusím řešit Taky mám jen jedny krbovky a stačí 6 rovnanejch mětrů na zejmu
Mám 3 + něco na paletách tak to tak nějak točím
Takovýhle
Obrázek

ota

#8113 Nový příspěvek od ota »

Nojo to já bych těhle ,,pidi dřevníčků" potřeboval tak 30. Myslel jsem si, že si udělám z beden na brambory giterboxy. Udělal jsem dva na zkoušku. Mám ještě 16 rámů na zahradě a asi by se daly sehnat další. Ale je to jako nic. Málo se tam vejde. Mám i 3 stohovatelné bedny od souseda. Ta bedna vyjde tak na 10 dnů topení v dílně. Topím troje krbovky a pantatík čtvrté. Až nastěhuju pantatíkovi za ořech ten ,,dřevníček" co pořídil syn dám čumkartu. No bylo by třeba sebou hodit a už nastěhovat. A pak ho dopravníkem ,,nakrmím". Je to 6x2,6m a výška 3m. Trochu ubere na výšku střecha. Uvidíme. Asi mu těch 45 kubíků řezat nebudu. Bylo by toho moc a on by pak topil o 106!

bourač

#8114 Nový příspěvek od bourač »

podélné řezání klád - nezkoušel někdo system: právník Jegorov? To je rusák, má na YT spousty videí, stavěl srub v lese (i jiné věci)
řezal klády tak že dělal jen drážky špičkou lišty, obyčejnou "slabou" pilou s krátkou lištou. Jen v ruce žádný přípravky. :shock:
jsem línej to video hledat ale výsledek vypadal zajímavě.
Chci to sám zkusit, hned jak budu mít od hajnýho nějaký pořádný souše.
Něco nejde? Je třeba tvrdit: "mě to nejde"
Vždy se najde někdo kdo to dokáže.

Čárls

#8115 Nový příspěvek od Čárls »

Jo to jsem viděl a taky jeho zničenou pilku Uvařil ji dělal repas :smich: Uno to tak jde akorád musíš carvingovou lištou Takle vypadá Jinak jde roltop do háje
Někde jsem o tom četl diskuzi a tam jeden psal hlavě pomaloučku polehoučku a jde to hrozně pomalu

Odpovědět

Zpět na „Ostatní“