Motorové pily
Re: Motorové pily
Je ale tvůj problém, že jsi věci nedokázal se servisem dotáhnout do konce. Jistě to není nic příjemného, ale je třeba i nepříjemné věci dotahovat do konce.
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod
Zítra jdu poprvé s Dolmarem těžit. Přidáváte na záběh víc oleje? V návodu jsem se to nedočetl (nebo jsem to neviděl)...
"Pokud nám vládnou špatní lidé, nemůžeme čekat lepší časy..."
Mělo by to být v manuálu uvedené. Já jsem první litr namíchal 1:40 a pak už jen 1:50
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.
Jardo jpár obrázků pro Tebe! Dneska žádnej soustruh, mačeta a pila v ruce. Mám zase trochu obliček. Teď ke konci to trochu natáhnu. Šel jsem vysekat pár silnějších, aby toho bylo opticky víc. Aby doma barák až se podívá na káru neřekl, jsi tam 6 hodin a vezeš toho po dné.
Seřízl jsem pár pařezů, abych všude mohl traktůrkem. Musím doma pohledat delší listu a řeťízek a nasadit si do Dolmara 119. Ten jeden jsem skoro neprojmul.
No jdu ještě pár klacků osekat a kolem 16 hodiny odjezd dom.
Seřízl jsem pár pařezů, abych všude mohl traktůrkem. Musím doma pohledat delší listu a řeťízek a nasadit si do Dolmara 119. Ten jeden jsem skoro neprojmul.
No jdu ještě pár klacků osekat a kolem 16 hodiny odjezd dom.
Dyku ,máš pravdu však to v závěru píšu. Ale o něčem to o prodejci vypovídá. Nechci nové zapalování zadarmo ,je mě to jasné měl jsem být neodbytný, ale celková neochota řešení mě zarazila.
Občané kteří neumí nakopat do ...... své zlorumpované mocné , nejsou schopní samostatné existence....
Dolmar oficiálně nedoporučuje a tím pádem ani neuvádí jiné poměry na záběh a běžný provoz za předpokladu, že se používá olej Dolmar a režim provozu motoru je dle návodu. Já jsem do té své taky dal hned 1:50 a netýral ji. Jediné co jsem udělal, hned od nova jsem jí dal řetěz Stihl. Ten co byl k pile jsem ani nevybalil. Jen teda nevím, co chceš s touto pilou těžit? Je třeba ji prohnat jednu nádrž ve dvacítkách apod a pak jí přidávat. A nezapomeň!! Buď plnej plyn nebo nic! Žádný šmrdlání. A odpočívat!
A to mám silné tušení, že už ani Stihl neřeší dvojí míchání.
A to mám silné tušení, že už ani Stihl neřeší dvojí míchání.
Oto, pěkná práce. Takhle jsem v sobotu krájel ty metrovky. Lišta mi nedosáhla skrz, tak jsem kolem toho křepčil jak šílenej derviš, ale pila se s tím prala překvapivě dobře. Mám tam hranatej řetěz a lezlo to tam samo. Minule jsem chytil nějakej šutr, jen se zablejskalo a bylo po řezání, protože jsem si sebou nevzal ten přípravek na broušení. Doma jsem ho přelíznul a teď to byly špony jako víno.
Dyk - trochu jsem to přimastil - to nemůže uškodit (první nádržka). Řetěz mám origo co byl k pile (je to made in Canada), náhradní (2) jsem koupil Oregon... Používám (do benzínu) olej Stihl, někde jsem se dočetl, že Husqvarna má ještě kvalitnější.
ty oleje jsou věda, podle mě fungují všechny stejně jen se liší barvou k záběhu bych víc nedával, jen bych spíš řezal lehčí věci a hned jí netýral
malej traktorista v malým traktoru
Jardo vždycky potřu pilníkem řetěz. Na přeřezávání klacků to stačí. Samo, že v tom marastu se chyťí sem tam kus hlíny a tak. Tuhle jsem v lese řezal a kurva co mi to tu pilu tak brzdí? Dopiče a v tom chumlu klacků, jehliček bylo kousek pleťiva co jsme měli okolo sazenic stroměčků. Jak to tahal traktorem s navijákem, zapletlo se mu to pletivo které bylo dané stranou. Přijdu dom a nasadím silnější brejle. A kurva to na pilník není. Vzal jsem brusku a nastavil a lehce políznul. V lese to šlo jako hutě. Ještě z toho těžím teď. Ty pařezy šly řezat líp než jsem myslel. Nesmím na to tlačit v klidu a jede to dobře. Já tyhle jak říká děda ,,rychlořezný" řeťízky nemám rád. Stačí málo a je po. Ten s radiusem to vydrží víc. Je jasný, když máš čistý dřevo jede to líp. Ale takhle v lese, sem tam kus hlíny, nebo u nás jílu to stojí za prd. Za dnešek 3 nádržky. Jedna na těch pařezech a dvě na klackách. Když jsem jel už poplace, že naložím a pojedu tak jsem jel okolo hromádek tak abych jel po suchu. Samolitr jsem to tam potopil. Ta kára je celkem těžká na červenýho. Předek dávám jak sjíždím z cesty do lesa. A tady jsem dal i uzávěrku. Kára tam lezla. Pořát všichni učenci na netu píšou, jaké je strašné sucho. Tolik vody v lese napamatuju. Vzadu v hustým ještě stojí voda. To nebývalo v tuhle dobu. Většinou už to bylo odteklí. Samo že jak se tam na té pasece jezdí, je to blemtačka. Ale tomu se vyhýbám. No už jsem měl strach, že budu muset volat přítele s traktorem na telefonu. Kára šla po nápravu. Ale traktůrek to nakonec vytáhnul. I když fůra byla menší než tuhe.
No budu mít teď chvíli klid třeba v sobotu bych mohl vyrazit. Jsem tak nějak v půlce paseky. Dneska jsem si zapoměl vidle a hrábě, tak nemám kousek načisto. Ale příště to doženu. Pěkná práce dneska. Sice po ránu trochu foukal vítr. Ale pak se to uklidnilo. Už začínají mušky blbnout. Ale docela to jde.
No budu mít teď chvíli klid třeba v sobotu bych mohl vyrazit. Jsem tak nějak v půlce paseky. Dneska jsem si zapoměl vidle a hrábě, tak nemám kousek načisto. Ale příště to doženu. Pěkná práce dneska. Sice po ránu trochu foukal vítr. Ale pak se to uklidnilo. Už začínají mušky blbnout. Ale docela to jde.
Přiznám se, že s pilníkem nésu kamarád. Sice jsem vyučený zámečník, pilování v učení "neurekom", ale na pařezu "lízat" řetěz, to ne. Raději totálně tupý dám kamarádovi s bruskou. Za "mrzký" peníz mi to nabrousí. Ubývá to "fest", naštěstí řetězy nejsou drahé (+- 300 peněz).
Já mám podmíněný refelex ještě z dob, kdy sehnat dobrý řetěz bylo jako vyhrát v lutrii. To byly řetězy s polovičním počtem zubů, jiné byly jako z gumy a člověk je nestačil napínat, další praskaly a dokonce jsem měl řetěz dělaný z jednotlivých článků. Jednou kdysi dávno jsem kácel u panímámy na chalupě hrušku a prdnul mi řetěz. Vzal mě přes stehno a serval ze mě montérky, ale jinak mi vůbec nic nebylo. Hurá do města perníku a v nějakém Baubau jsem koupil dva noname řetězy za pár kaček, abych to vůbec dodělal. To byly řetězy jako hrom a přišel jsem o ně díky broušení na brusce. Pak se začaly objevovat Oregony, ale taky to bylo každý pes, jiná ves, tak jsem se naštval a koupil si tenhle verglík.
Ten hranatej řetěz mám minimálně 5 let a opravdu stačí přejet 3x zub a je nabroušeno. Řetěz vypadá jako nový a na omezováky jsem ještě nesáhnul. Samo, že ho nesmíš dřít do poslední chvíle nebo s ním honit krtky jako Oco, ale jakmile tam přestane sám jít, přelíznu ho a za 10 minut vesele pokračuju.
Když mám řezat nějaký bordel, jako prkna ze stavby, palety nebo starý nábytek, tak na to mám starý kulatý řetízek, kterého mi není líto a mydlím to s ním.
Já nejsem žádný těžař, dřívím netopím, ale kolem baráku je každou chvíli potřeba něco ufiknout. Měl jsem barák obrostlý dvanácti desetimetrovými smrky, na zahradě 50 leté ovocné stromky a sem tam jdu na melouch někomu z rodiny. Dědovi jsem kácel ořešák jako kráva, sousedovi břízu, kterou měl na okrasu a nějak se mu to vymklo z rukou, takže měla taky dobrých 10 m, panímámě porcuju metrovky na topení a dědovi, kterému je 81 chodím pomáhat s dřívím, protože má úchylku a jak vidí kus klacku, který by se dal spálit v kotli, už popadne Teru, motorovku od Bédy Trávníčka a dvůr má zarovnaný dřevem. Čas od času ho popadne amok a nechá si přivézt krajinky, tak že se vůbec nenudím.
Koukám, že jsem se nějak rozkecal a už jsem jako Ota, takže šlus.
Ten hranatej řetěz mám minimálně 5 let a opravdu stačí přejet 3x zub a je nabroušeno. Řetěz vypadá jako nový a na omezováky jsem ještě nesáhnul. Samo, že ho nesmíš dřít do poslední chvíle nebo s ním honit krtky jako Oco, ale jakmile tam přestane sám jít, přelíznu ho a za 10 minut vesele pokračuju.
Když mám řezat nějaký bordel, jako prkna ze stavby, palety nebo starý nábytek, tak na to mám starý kulatý řetízek, kterého mi není líto a mydlím to s ním.
Já nejsem žádný těžař, dřívím netopím, ale kolem baráku je každou chvíli potřeba něco ufiknout. Měl jsem barák obrostlý dvanácti desetimetrovými smrky, na zahradě 50 leté ovocné stromky a sem tam jdu na melouch někomu z rodiny. Dědovi jsem kácel ořešák jako kráva, sousedovi břízu, kterou měl na okrasu a nějak se mu to vymklo z rukou, takže měla taky dobrých 10 m, panímámě porcuju metrovky na topení a dědovi, kterému je 81 chodím pomáhat s dřívím, protože má úchylku a jak vidí kus klacku, který by se dal spálit v kotli, už popadne Teru, motorovku od Bédy Trávníčka a dvůr má zarovnaný dřevem. Čas od času ho popadne amok a nechá si přivézt krajinky, tak že se vůbec nenudím.
Koukám, že jsem se nějak rozkecal a už jsem jako Ota, takže šlus.
Oto, to je moc pěkná práce, tu ti upřímně závidím Dělat tak na svojem, to je relax. A koukám, že 211 se vybláznila
Hobr, důrazně tě upozorňuju, že Dolmar lpí na svém oleji po dobu záruky! Zjistí-li v servisu, že nebyl použitý olej Dolmar, máš po záruce. S tím počítej. A tak to je. Toto mají zmáklé dokonale. Nevysvětlíš to ani v Brně. Olej Stihl je FC Dolmar FD a pila má katalizátor. Já nevím co je nebo byl za problém si s pilou koupit i olej.
Ubývání zcela tupého řetězu na brusce je jasné a je třeba se tomuto vyhnout. Celou tuto problematiku tupé řezné soupravy a její ničení jsme zde už dávno probrali.
Jo a Hobr, moc čteš! Jen škoda, že ne návody. Každý má oleje podle norem, ale snad jen dolmar má ten "základní" olej FD. Takové ty oleje na 1:100 apod, na to hned zapomeň.
Ubývání zcela tupého řetězu na brusce je jasné a je třeba se tomuto vyhnout. Celou tuto problematiku tupé řezné soupravy a její ničení jsme zde už dávno probrali.
Jo a Hobr, moc čteš! Jen škoda, že ne návody. Každý má oleje podle norem, ale snad jen dolmar má ten "základní" olej FD. Takové ty oleje na 1:100 apod, na to hned zapomeň.
-
Ja jsem si na "lizani" retezu poridil od cinana toto : https://www.rawa.cz/detail/ostricka-ruc ... gon-585015 .
Furt jsem se trapil z pilnikama a byl furt nespokojenej, tupej, zanesenej ..... Tohle je , pokud mas sebou auto nebo neco s baterkou, temer dokonale. Naostreno mas za chvilicku a k me spokojenosti. Jen je potreba to delat s citem aby jsi prilis nevyhral retez, ale to na stolni brusce hrozi taky.
Furt jsem se trapil z pilnikama a byl furt nespokojenej, tupej, zanesenej ..... Tohle je , pokud mas sebou auto nebo neco s baterkou, temer dokonale. Naostreno mas za chvilicku a k me spokojenosti. Jen je potreba to delat s citem aby jsi prilis nevyhral retez, ale to na stolni brusce hrozi taky.