Cirkule - tož ukažte ty vaše vynáleze na čem špihlete dřevo
Re: Cirkule - tož ukažte ty vaše vynáleze na čem špihlete dřevo
Přemýšlím , mám nachystané dva 4kW motory do cirkule, chystám se jednu koupenou generálkovat, jeden 1490ot a druhý 2800ot, kotouč klasika plech 600 až 700mm, vydrží takové otáčky a není to zbytečné, nebo naopak?
Na světě mám nejraději tu rozmanitost, každej den mě nasere někdo jinej.
600 kotouč má 1800 otáček zaleží i na síle větší bude mít míň proto se dáva na tyhle velký motor 14set otáček 4Kw a převoduje do ryhla dávají se 4 až 5 x klíňáky 14 kvůli ohybu
2800 bys musel převodovat do pomala a tím pádem si zmenšuješ řezaný průměr z důvodů velikosti řemenice
2800 bys musel převodovat do pomala a tím pádem si zmenšuješ řezaný průměr z důvodů velikosti řemenice
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/
To zní rozumně, teď jsem koukal kolik maximálních ot/min uvádí Pilana na plechovém kotouči na řezání palivového dřeva, 600mm-2550ot/min a 700mm-2150ot/min. Asi tedy motor 1490ot mírně na hřídeli zrychlím.
Ještě jsem koukal že kotouče na přípravu dřeva s SK plátky v průměru 600mm mají maximální otáčky 3180ot/min. Zamyslím se zda tuhle pilu nepostavit tímto směrem.
Chose11 mám 600 mm kotouč. Klasika plecháč. Sám šraňkuju, sám ostřím. Otáčky cca 2000/ min. Elektromotor 7,5 kW 1450 ot/min. Za mě ideální. Párkrát jsem řezal na tom 4,5 kW tovární cirkulce. A je to jako když jezdíš na 500 motorce a pak sedneš na 125. Pořát jsem ji zastavoval. A pekloval se s řezáním. No já řežu asi 25 metrů na zimu ze štěpin tak 3 řezy na kusu. A než jdu řezat, udělám si kotouč a pak jen přidržuju. Jde ta samo. Letos jsem si první den řezání říkal kotouč možná neměl pantatík v práci! To by mohl šmikat. No já se nadřel! V poledne jsem ho sundal a chca nechca naostřil. No pak bájo! Jen jsem přidržoval. Většinou dřevo sám spíchnu za sobotu, neděli. 5+5 vrchovatejch kár bylo letos. Jindá je to 6+6. Ale zbylo od minulé sezony.
Teď si dovezu takovou lehkou cirkulku co je po tátovi. Už jsem ji chtěl minule vzít. Jenže nezbylo místo v káře. Až udělám technickou, přivezu si ji dom. Tam je 5,5 kW motor a 600 mm kotouč. Ten motor je starej jako svět. Kapsovej. Takže do něj nejdou piliny. Ale cirkulka je lehká, šikovná na kolečkách. Ta bude na slabší kousky.
Chose11 ještě k té plátkové pile. Máme tu 600 kotouč s destičkama. Je to jemnozubý kotouč. Pantatík ho kdysi dovezl z Polska. Řezali jsme s ním jednou. Má málo šraňku a svíralo nám to když řežeš pazgřivec a pálilo to jako čert. Já mám na plecháči větší šraňk. A je to v pohodě. Jinak oblice řežu na malinké cirkulce. Tam mám 250 mm plátkovej kotouč z kovošrotu. Cca 25 zubů? Naostřil jsem ho a ten jde. Ale mám 4500 ot/min. Ale když mám křivé klacky je to bídnější řezání.
No kdybych si měl vybrat 600 kotouč na klasické palivové dřevo co tu mám vezmu plecháč a ten s SK plátkama tam nechám.
Teď si dovezu takovou lehkou cirkulku co je po tátovi. Už jsem ji chtěl minule vzít. Jenže nezbylo místo v káře. Až udělám technickou, přivezu si ji dom. Tam je 5,5 kW motor a 600 mm kotouč. Ten motor je starej jako svět. Kapsovej. Takže do něj nejdou piliny. Ale cirkulka je lehká, šikovná na kolečkách. Ta bude na slabší kousky.
Chose11 ještě k té plátkové pile. Máme tu 600 kotouč s destičkama. Je to jemnozubý kotouč. Pantatík ho kdysi dovezl z Polska. Řezali jsme s ním jednou. Má málo šraňku a svíralo nám to když řežeš pazgřivec a pálilo to jako čert. Já mám na plecháči větší šraňk. A je to v pohodě. Jinak oblice řežu na malinké cirkulce. Tam mám 250 mm plátkovej kotouč z kovošrotu. Cca 25 zubů? Naostřil jsem ho a ten jde. Ale mám 4500 ot/min. Ale když mám křivé klacky je to bídnější řezání.
No kdybych si měl vybrat 600 kotouč na klasické palivové dřevo co tu mám vezmu plecháč a ten s SK plátkama tam nechám.
To se nechá spočítat https://kutiluv-zapisnik.cz/vypocet-rem ... o-prevodu/Vycházej z pruměru na řemenici dývá se asi tak 90mm až 100 mm venkovní průměr a to podle hřídele a pokliček na hřídeli a opravdu dej ty13-14 klíňáky snesou tohle opásání a dej alespoň 4 až 5 kousků aby jsi přenesl sílu motoru a neničili se řemeny prokluzem
Mě to dycky spočítal konstrukterský podle tabulek a přenášený síly motorem
Jinak já měl na cirgulích tak 3Kv motor a 550 nebo600 kotouč Mě to stačilo a 30 kmen sem na ni bezproblému fiknul
Ještě jedna rada ke kolíbce Podle toho jak dlohý polínka budeš řezat tak aby bylo za řezem na kolíbce na zachycení a musel jsi uříznutý odhodit ne aby padalo na zem Pokud není kotouč zespodu zakrytovaný pak se lechce stane že se poleno nakopne od kotouče Něco jinýho pokud budeš řezat na stole
To jen moje zkušenosti Já nakonec raději pilu dal z domu a vše řežu motorovkou Na slabý mám pořízek kam narovnám a motorovkou rozfikám na polínka
To vše jen na okraj
Mě to dycky spočítal konstrukterský podle tabulek a přenášený síly motorem
Jinak já měl na cirgulích tak 3Kv motor a 550 nebo600 kotouč Mě to stačilo a 30 kmen sem na ni bezproblému fiknul
Ještě jedna rada ke kolíbce Podle toho jak dlohý polínka budeš řezat tak aby bylo za řezem na kolíbce na zachycení a musel jsi uříznutý odhodit ne aby padalo na zem Pokud není kotouč zespodu zakrytovaný pak se lechce stane že se poleno nakopne od kotouče Něco jinýho pokud budeš řezat na stole
To jen moje zkušenosti Já nakonec raději pilu dal z domu a vše řežu motorovkou Na slabý mám pořízek kam narovnám a motorovkou rozfikám na polínka
To vše jen na okraj
No právě klasickej plecháč, když je správně nabroušený, ten jede jako blázen, nejvíc vydrží ty starý, ty novější to už není ono, mám asi 4kusy. Ale v práci kolega objednal do kombinované pily nový kotouč s plátkama a řezání se nedá absolutně porovnat. Nejvíc mi v hlavě vychází sehnat silnější motor nad ty 4kW co mám a otáčky 2800, kdysi ho tu někdo nabízel, pak z toho nějak sešlo.
Spravně nabroušený a našraňkovaný kotouč dělá nejvíc pak to jsou doporučený otáčky výrobcem kotouče Ono se dělali ruzný tloušťky 3 , 4 a6 mm Ty 6 byly do sámovaček na prkna
Pamatuji si pantátu když sem mu udělal cirguli a kotouč měl otáčky co má mít uplně jiný řezání Tenkrat tak chrochtal blahem a pořezal všechno dřevo co měl ve štusech Já pak celý léto jezdil štípat ty sukatý polena No tenkrat mi bylo 33
Pamatuji si pantátu když sem mu udělal cirguli a kotouč měl otáčky co má mít uplně jiný řezání Tenkrat tak chrochtal blahem a pořezal všechno dřevo co měl ve štusech Já pak celý léto jezdil štípat ty sukatý polena No tenkrat mi bylo 33
Ještě chci někde nastudovat správnou geometrii kolíbky vůči kotouči a spodní zakrytování kotouče je jasné, na to už jsem přišel na té co mám nyní. I ten plech v kolíbce na odříznutou část bude dobrá věc. Já prostě raději řežu na cirguli, než s motorovkou, ale tohle je projekt až na zimu v dílně, nejprve musím dodělat pětadvacítku a STK.
Chose11 mám tu jak klasiku stůl u cirkulky tak jen kolíbkovou cirkulu. Řeknu Ti z mé zkušenosti na té kolíbce jsem řezal jeden den. A od té doby to někde stojí v kopřivách. Je to pantatíka stroj. Přijde mi to pomalé řezání. A je to domaděl a je to asi blbě navrhnutý a není to ono. I když je to dělaný jako kopie továrního stroje. Já řežu štěpiny a házím je hned vedle do káry. Přemýšlel jsem, že bych si dal ještě malej dopravníček co tu mám. Ale musel bych ho udělat otáčecí, nebo popojet kousek károu. Abych ji nalifroval jako když to házim rukou. U té kolíbky bych musel schejbat, je nízko osa hřídele a sebrat odříznutej baliček a hodit do káry. Cirkulu mám hned u štosu dřeva a jen beru ze štosu a řežu.
Je to o zvyku. Snažím se, nejebat se s tím, abych to měl za víkend hotové, zavřu vrata dřevníku kde to skládám dopravníkem a řežu cirkulou na linu 150 cm širokým. Rozkulím podle štosu dřeva 10m délky. Postavím cirkulu a jedu. Pak smetu piliny a zbytky, šoupnu do sudu a v zimě proženu krbovkama v dílně.
Je to o zvyku. Snažím se, nejebat se s tím, abych to měl za víkend hotové, zavřu vrata dřevníku kde to skládám dopravníkem a řežu cirkulou na linu 150 cm širokým. Rozkulím podle štosu dřeva 10m délky. Postavím cirkulu a jedu. Pak smetu piliny a zbytky, šoupnu do sudu a v zimě proženu krbovkama v dílně.
ano, je to o zvyku, něco řežu na stole, něco v kolíbce, ale kolíbka je dost vysoko abych se nehrbil, ale mám jen 180cm výšky
to už jme tu řešili, nejlepší by mělo být aby řezaný dřevo bylo "v rovině" s kotoučem, když bude nad tak ho bude kotouč tlačit pryž z řezu a když pod tak ho může zatáhnout....
malej traktorista v malým traktoru
No hledám jestli někde o tom něco nenajdu.
Podľa mňa je lepsie aj keď náročnejšie na výrobu keď chodí kotúč a dreno stojí ako mám ja ...
Zo 400 mm kotucom dám caa 160 - 170 mm drevo. Caa priemer 25 cm otočím a Fík ho .
Vlezie mi tam max 500 pila
Ale načo hrubšie
A otáčky podľa výrobcu, to určite áno .
Kotúč z Poľska za 25 € mi vydrží tak 2-3 sezóny, robím tak 25 m dreva jeden - dva rezy , lebo mám kotol na polmetrove polená .
A motor 2,2 kw
Zo 400 mm kotucom dám caa 160 - 170 mm drevo. Caa priemer 25 cm otočím a Fík ho .
Vlezie mi tam max 500 pila
Ale načo hrubšie
A otáčky podľa výrobcu, to určite áno .
Kotúč z Poľska za 25 € mi vydrží tak 2-3 sezóny, robím tak 25 m dreva jeden - dva rezy , lebo mám kotol na polmetrove polená .
A motor 2,2 kw
Vždy je na vine len malé kladivo
Zabi bobra zachrániš strom
http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 13&t=65774
nieco z youtube https://www.youtube.com/watch?v=fooaNIi ... wl&index=2
Zabi bobra zachrániš strom
http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 13&t=65774
nieco z youtube https://www.youtube.com/watch?v=fooaNIi ... wl&index=2
Nevím já kolíbky vždy dělal 1 navohejbaný z 2 plechu apodložený jeklem a kolíbku jen aby byl krátký přehup a šla do řezu dá se říci vlastní vahou
Z plechu z toho duvodu že se nešprajcujou suky a jde lehčeji posouvat a neskřípne se pila když to na suku povolí tam kam odpadávalo do kolíbky poleno bylo vždy o fous níž Po odtažení jsi jej musel odhodit bokem Pro někoho blbost pro někoho to správný Chtěl jsem předělávat tu doma a kolíbku vyrušit udělat pojezd s tím na stul dáš kládu a šoupeš s celým stolem a jak přisunuješ vyjiždí kotouč z krytu stolu Nedošlo na to Neb jakmile jsem zjistil že městský prodávají kládovku a koupil motorovku a štípačku už k realizaci nedošlo
To byla pro mně kdysi pré ale většinou jsem řezal na stole Neb byli jen krajinky a sehnat kládovku v mým okolí bylo prostě unikum
škoda že nemám fotky těch cirgulí co jsem vyrobil bylo jich celkem 5 Tenkrát to byli vyřazený motory z fabriky co jsem si opravil (vyvložkoval na ložisku)
Hřídele jsem si dělal sám nekupoval Pokud vím tak všechny do dneška někde slouží
Z plechu z toho duvodu že se nešprajcujou suky a jde lehčeji posouvat a neskřípne se pila když to na suku povolí tam kam odpadávalo do kolíbky poleno bylo vždy o fous níž Po odtažení jsi jej musel odhodit bokem Pro někoho blbost pro někoho to správný Chtěl jsem předělávat tu doma a kolíbku vyrušit udělat pojezd s tím na stul dáš kládu a šoupeš s celým stolem a jak přisunuješ vyjiždí kotouč z krytu stolu Nedošlo na to Neb jakmile jsem zjistil že městský prodávají kládovku a koupil motorovku a štípačku už k realizaci nedošlo
To byla pro mně kdysi pré ale většinou jsem řezal na stole Neb byli jen krajinky a sehnat kládovku v mým okolí bylo prostě unikum
škoda že nemám fotky těch cirgulí co jsem vyrobil bylo jich celkem 5 Tenkrát to byli vyřazený motory z fabriky co jsem si opravil (vyvložkoval na ložisku)
Hřídele jsem si dělal sám nekupoval Pokud vím tak všechny do dneška někde slouží