Broušení řetězů motorových pil

vše co nejde zařadit nikde jinde

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
DYK

Re: Broušení řěťezů motorových pil

#16 Nový příspěvek od DYK »

chavier píše:brusku mam Güde 2500 http://www.akunaradi.cz/bruska-na-retez ... 0/d-70650/
řetězy Husqvarna H30 hl.úhel 80°, boční 30°, podřezání 10°

když tam dám origo nový, a podle něj brusku nastavim, ukáže se mi 60° 35° a 10°

jinak je to furt lepší než broušení v Mountfiledu apod, za 2kč zub, nebo ručně.
Na té tvé HQ by měl být řetěz 325" 1.3 síla článku tak si myslím, že by v brusce měl být kotouček 3.2 mm. K brusce jsi dostal orovnávač se šablonou, tak předpokládám, že i ten rádius na hraně je OK. Bruska má nastavitelné všechny úhle, tak by nemě být problém.
PS: než jsem to dopsal, tak jsi napsal ty co vlastně máš za brusku. Podle mě je to kopie Jolly od oregonu
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod

DYK

#17 Nový příspěvek od DYK »

zde píše:
DYK píše:Zdeno, problém je v tom, že nenabrousíš správně novou řadu oregon. Tam se má brousit 55° a to rameno SKS má šedesát a nehne se. Kdybych si já dnes pořizoval brusku na doma tak jedině tuto http://www.gude.cz/naradi/ostricky-rete ... -gude.html Existuje i levnější její varianta, ta má ale plastový upínák. Nic si z toho nedělej, já jsem taky brousil řetězy Stihl obdobou SKS. Je to jednoduší bruska a tím pádem je třeba o broušení něco vědět, aby si pomohl ke zdárnému výslednu. Jinak o broušení a bruskách se psalo v motorových pilách myslím na desáté stránce.
:friends: tak ta je super , ale potom by som musel asi vyberat tie 2 kc /alebo 0,10 € / :smich: mne staci aj moja :)
Jestli brousíš řetězy Stihl mělo by to být celkem jedno, ale horší je, že i Stihl v těch novývh svých řadách taky přechází na 55°. Je fakt, že řetěz je klidnější vřezu, tudíž nižší vibrace a prý vydrží dýl ostrý.

DYK

#18 Nový příspěvek od DYK »

chavier píše:
DYK píše:Zdeno, problém je v tom, že nenabrousíš správně novou řadu oregon. Tam se má brousit 55° a to rameno SKS má šedesát a nehne se. Kdybych si já dnes pořizoval brusku na doma tak jedině tuto http://www.gude.cz/naradi/ostricky-rete ... -gude.html Existuje i levnější její varianta, ta má ale plastový upínák. Nic si z toho nedělej, já jsem taky brousil řetězy Stihl obdobou SKS. Je to jednoduší bruska a tím pádem je třeba o broušení něco vědět, aby si pomohl ke zdárnému výslednu. Jinak o broušení a bruskách se psalo v motorových pilách myslím na desáté stránce.
tu kterou bys chtěl, tak tu mám Güde 2500, ale jak píšu předepsané úhly nejsou stejné jak úhly nového řetězu
Zkusim se ješte podívat jaký řetěz nabízí Oregon.
Jo a bacha ta bruska má jednu zvláštnost. Na těch stupnicích jsou hodnoty braný z jiné roviny, než je na všech normálních bruskách, proto prostuduj tu tabulku přiloženou k brusce a možná ti začnou uhly sedět. Hold to jsou ty kopie, no. Ale furt lepší než originál za přes desítku a na doma tuplem.

chavier
Site Admin

#19 Nový příspěvek od chavier »

DYK píše:
chavier píše:
tu kterou bys chtěl, tak tu mám Güde 2500, ale jak píšu předepsané úhly nejsou stejné jak úhly nového řetězu
Zkusim se ješte podívat jaký řetěz nabízí Oregon.
Jo a bacha ta bruska má jednu zvláštnost. Na těch stupnicích jsou hodnoty braný z jiné roviny, než je na všech normálních bruskách, proto prostuduj tu tabulku přiloženou k brusce a možná ti začnou uhly sedět. Hold to jsou ty kopie, no. Ale furt lepší než originál za přes desítku a na doma tuplem.
bohužel můj typ řetězu v tabulce od výrobce brusky neni. Díky za ten odkaz, zitra přečtu.

zde

#20 Nový příspěvek od zde »

zajtra tu dam foto krabicky od retaze H30 husqvarna su tam vsetky uhly ja mam pilu husqvarna 142e

chavier
Site Admin

#21 Nový příspěvek od chavier »

už asi vím kde je problém
na krabičce od H30 jsou úhly 80° 30° 10°
H30 = 325" , šířka článku 050"/1.3mm
což podle návodu brusky vyhodí úhly: 60° 25° 10° nebo 60° 30° 10° nebo 50° 5° 10°

zkusím nabrousit 2 řetězy a pak zjistím, který úhel je lepší. Třetí variantě s úhlem ostří 5° šanci nedávam, to se mi nezdá. Moc nevěřím těm čínanům co dávají ty lepky s úhly na ty brusky.

bastler

#22 Nový příspěvek od bastler »

lidi tak nevim proč řešite strojni broušení je to cele na chuj ja to brousim zasadně ručo je teda fakt že je to dřina a chce to cit v rukach a zkušenosti jednou sem si to nechal nabrousit strojně a bylo to uplně na chuj a ty prachy taky jde o to jaky dřevo řežete měké dřevo má mít uhel ostřejší a tvrdé dřevo tupější jde taky o podbroušení paty zubu a o vyšku omezovacích zoubku hold rukou se to dá nabrousit uplně umělecky ale zasada je jediná řetěz i lišta oregon a udržovat v absolutni čistotě a pořádně mazat jinak je to cely broušení v pr... tak snad vám to všem s bruskou pujde lip jak mě rukou ;-)

Petr 55

#23 Nový příspěvek od Petr 55 »

Mě by zajímalo, proč se řetězy dělají tak měkké. :shock: Asi aby šly nabrousit pilníkem. :ano:
Ferda Mravenec - můj vzor.

Olpik

#24 Nový příspěvek od Olpik »

Petr 55 píše:Mě by zajímalo, proč se řetězy dělají tak měkké. :shock: Asi aby šly nabrousit pilníkem. :ano:
Jsou i tvrde retezy, do lesa perfektni nemusis dlouho brousit ,ale musis si priplatit a brousit kotoucem na SK platky pilnik se nechyta. :friends: Pouzivame na rezani papiru DURO retez protoze normalni retez neureze ani pulku role a duro retez nareze 50 rezů z roli o prumeru 1,5m a pak se mosi nabrousit-papir je sviňa :prace: Maji jedinou nevyhodu cena a opatrne zachazeni protoze desticky se rady vystipnou pri zajeti do hrebiku nebo zarostleho bordelu
Přílohy
003.JPG
001.JPG

DYK

#25 Nový příspěvek od DYK »

Duro je do lesa úplně, ale úplně na nic. Není dražšího řezání a to broušení je proti všem možným problémúm to nejmenší. Je to řetěz, který se používá při záchranařině a jde-li se likvidovat polom(y) na silnici řetěz se přehazuje na normální. Střechy se řežou Durem.

MichMio

#26 Nový příspěvek od MichMio »

Zdravim, chci si koupit brusku na řetězy, neřežu moc, ale chci pořezat pár kubíků dřeva na trámy, takže budu řezat podél. Samozřejmě se mi nechce moc investovat, a má to být víceméně jednorázová záležitost, tak se dívám po levnějších variantách.
Nejlevnější Berglan 600,-
http://www.bergland24.cz/dilna-a-naradi ... a-ostricka
se značkou mám dobré zkušenosti, je to levné a obyčejně použitelné. vypadá že má kovový stolek, ale má krátké vedení řetězu. Jak je to s nastavováním úhlu nevím.
Druhá varianta Proteco BPR-108-85 1000,-
http://www.naradijanousek.cz/bruska-pil ... 73077.html
Mají ji u nás v domácích potřebách "v akci" někde jsem četl, že snad není špatná. Neměl bych to daleko s reklamací.
třetí varianta SKS 85 Einhell 1000,-
http://www.dobre-naradi.cz/zbozi/ostric ... =srovnavac
četl jsem nějaké diskuze, kde všichni co ji měli si ji chválili. Mě připadá hodně plastová
Co vy na to, může někdo poradit?

frturek1

#27 Nový příspěvek od frturek1 »

mam tu od einhelu, ma dost nepresny ulozeni listy na retez pri otaceni na druhy zuby se muze dost zmenit poloha v tom stredu jinak nema co ji vytknout

Dvordy

#28 Nový příspěvek od Dvordy »

Teď jsem byl tři dny na školení na motorové pily a přednášel nám tam pán, kterému je 70 let a od vyučení dělá v lese a servisuje motorové pily. Mimo jiné nás tam učil brousit řetězy pilníkem a tyhle brusky a brusiče moc nechválil. Za prvé se zuby bruskama zakalí a potom nejdou přiostřit pilníkem. A za druhé srazí omezováky všechny na jednu výšku, takže se každý zub zakusuje jinak.

Řetezy jsem si vždycky brousil ručně a už jsem jich několik brousil, ale můžu říci, že pod jeho vedením jsem si řetěz nabrousil tak, že mi pilka dřevo krásně krájí.
Zetor 4011, Zetor 7341, JCB 3C III

DYK

#29 Nový příspěvek od DYK »

A v tom je ta podstata. Šmrdlat nějakým kulatým pilníkem po zubu může kde kdo, ale jen ten, který zná jakým průměrem pilníku a proč a jak správně a dokáže to předat dál má výsledky a úspěch. Proto je pro většinu příležitostních řezáčů bruska lepší volba, protože lidi z lesa není třeba učit brousit řetěz.
Na podélný řez je třeba koupit buď lištu a řetěz na podélné řezy, nebo aspoň na notmálním řetězu změnit úhel ostří.

jafi

#30 Nový příspěvek od jafi »

Tak chlapi,ja mam hore spominanu brusku na retaze Gude, a maximalna spokojnost. Brusim s nou celu retaz raz max. dva krat, a to iba ked nieco chytim,inak v pohode nabrusim aj pilnikom. Ako profesionalny pilič, mozem povedat, ze dnesne pilniky stoja za prd! Kedysi vydrzal pilnik na celu retaz,teraz vobec :vztek:
Chcem este povedat ze pri pileni makkeho alebo tvrdeho dreva nezohrava uhol ale rozdielne zuby a to bud s ostrou hranou alebo s oblou hranou.
Zetor 3011
Zetor 7245 HS

Odpovědět

Zpět na „Ostatní“