Cirkule - tož ukažte ty vaše vynáleze na čem špihlete dřevo
Re: cirkulě-tož ukažte ty vaše vynálěze na čem špihlěte dřev
tak..no ano korýtko bude zešikmené směrem od kolénbky asi 20mm "spádu" od posledního žebra kolébky i přez to uvažju o zarážce rychlost bude stejně postupně narůstat, protože válec má brždění jak nazačátku tak nakonci bohužel to uněho neni moc dobře řešené a tak asi cca prvních 10mm dráhy bude zrychlujících a konec zase 10mm dráhy válce spomalující a to pomůže omezit odstředivou sílu v kritické úrovni /počátek zvedání/ pak už působí gravitace a nebude hrozit střelba polénka pohubě. Možnosti nastavení jsou za 1 celkový tlak, 2. škrcení na každém z přívodů vzduchu do válce a taky nastavení dobržedění v obou polohách
nicméně zarážka bude nejspolehlivější protože jak si napsal hmotnost polének bude různá...
vzduch je sviňa a působí stlačitelná energie proti proměnlivé hmotnosti..... no nemám dostatek znalostí abych to fundovaně popsal...
nicméně zarážka bude nejspolehlivější protože jak si napsal hmotnost polének bude různá...
vzduch je sviňa a působí stlačitelná energie proti proměnlivé hmotnosti..... no nemám dostatek znalostí abych to fundovaně popsal...
To máš jedno, tohle je spíš na experimentování než na teoretizování. Asi je jasné, že to korýtko musí být delší než nejdelší řezané polínko ne? Čím vetší bude poměr, tím lépe to bude létat.
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
„Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.”
„Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.”
su rád že sa to tu rozběhlo pánové jetě k tom kompresoru ten je pojízdný a budu řezat vrámci dvora zařízení bude snadno demontovatelné . včera jak jsem udělal to korýtko tak jsem to zkoušel růčo vyhazovat a pak porovnal rychlosti pohybu válce a mělo by to tak nějak vycházet....dopravník mám slíbený ale jak sa říká slíbené dlůho vydrží a sám k tomu dodávám nekeré sliby sa aj dědíjů /šak dědáček říkaly až umřů že to bude moje/....
ještě mám takový dotaz ohledně minimalizace manipulace s palivovým dřevem prostě co nejmíň brat každé polénko do ruk jak to kdo děláte od dopravy dřeva až po házení do kotle kolikrát?
ještě mám takový dotaz ohledně minimalizace manipulace s palivovým dřevem prostě co nejmíň brat každé polénko do ruk jak to kdo děláte od dopravy dřeva až po házení do kotle kolikrát?
Nepočítaně krát… Naposledy sem dělal dřevo u kamaráda na dvoře fabriky. To máš nařezat, pak špalek na štípačku, naházet do vleku, složit u baráku a pak z toho složeného a už vyschlého do beden a ke kamnům. A pak, a je to tady, se to poleho přiloží. No, takže bude buď automat a bedny na dřevo nebo štěpka. Nebo se na celou slavnou biomasu zvysoka tamto a přivezu uhlí.
no on by šel udělat pákový mechanizmus který by to urychloval ale nedokážu to spočítat takže jedině experimentovat a zkůšat varianty
taky jsem uvažoval místo pneuválce dát posuvnou tyč a páku vedle kolébky buď na ruční ovládání, nebo pedál
taky jsem uvažoval místo pneuválce dát posuvnou tyč a páku vedle kolébky buď na ruční ovládání, nebo pedál
Ty máš rád ty transmise, že? Mohl bys třeba vačkou natahovat pružinu a pak ji pedálem odjišťovat. Nebo ji odjistit po přitlačení kolíbky. Bylo by to takové steampunkové.
no jasně
jenže musela by tam být nějaká spojka aby mě to nežduchalo do toho korýtka aj gdyž řežu bo korýtko sa hýbe aj s kolébků vyhoda by byla že by to byl stále stějně rychlý pohyb vrámci výkonu pohonu a schopnosti ho přenésti ho skreze-vá ploché řemeňě
jenže musela by tam být nějaká spojka aby mě to nežduchalo do toho korýtka aj gdyž řežu bo korýtko sa hýbe aj s kolébků vyhoda by byla že by to byl stále stějně rychlý pohyb vrámci výkonu pohonu a schopnosti ho přenésti ho skreze-vá ploché řemeňě
Pche, už to mám v hlavě vymyšlené, mechanicky natahované silou motoru. Ale to teda do soboty nestihneš určitě, aj kdybych to hned teď letěl nakreslit. Odjistilo by se to až když kolíbka dosáhne dorazu - to už je poleno uříznuté.
- Jakub
- Kontaktovat uživatele:
Takle, jak to máš nakreslené leží třetina polínka v luftě, to se teprv odstředivou silou sveze a spadne na kotouč. Musel bys to korýtko hodně natočit od kotouče ven, aby sjelo samováhou na doraz na opačné straně a pak je vystřelit, ovšem s čepem otáčení v "původní" výšce, aby korýtko zachytilo odstředivou sílu svým dnem a ne zarážkou.
Na zarážku bych se vyprdl, dělají se kdejaké patvary dřeva, jednou to přes zarážku naběhne a hned máš zlomené nos nebo otřes mozku...
Na zarážku bych se vyprdl, dělají se kdejaké patvary dřeva, jednou to přes zarážku naběhne a hned máš zlomené nos nebo otřes mozku...
Zetor 25 A, štípač od Biboše s navijákem.
Ahoj kenybz,ty volě,zaséj máme jednu stéjnů myšlenku.Přesně toto řešení ňa také napadlo lětos před zimů,gdyž sem musél řezať nejaké dřevo aj sám a měl sem teho pľné brýlě.Gdyž sem o tem potom párkrát přemýšľál,tož ňa napadaly přesně trakové myšlenky jak tady ogary.Mám s nečím takovým už jednu zkušenost gdyž sem dělávál v kovárni a do téj doby než sem tam došél,tož ogaři u obstřihu,ty výkovky,aj prostřižky vytláčali rukama,no doslova do živých.Je zbytečné to tady rozváďať,ty tlaky sa tam měnily podľa teho kolik si tam kerý nechál spadnůť výkovků a nebo lěsti stačíl vyhazovať po každém kusi a podľa teho tam po tem potom musél tolik a tolik šľápnůť.No chuj s tým,skrátka sme tam najebali prachobyčejný vzduchový váľěc z veésky aj s tyma kľůčama,aj s pedálem a fungovalo to parádně.Tady k téj cirkuli sem to alě nakonec toť tak zamít,no,nakonec na to asi ani nedójde vůbec,protože stéjně řežů dřevo pověčinů ogaři,keří majů ruky zdravé.Alě gdyby na to náhodů došlo tož bych to asi udělál nejak tak dlůhé a tak vysoko,že by sa to zdvihalo enom pomeněj aby s tým dřevem enom tak trochu pohodilo aby po tem korýtku enom zjelo důlě a spadlo do vlěčky.Alě Aj toť teho jak to myslíš Ty bych sa až tak nebál,tajak už tu kerýsi zpomíníál,že to bude ľétať hneď málo a hneď moc podľa velikosti polěna,tož bych tom po nejakých tych zkůškách,dál takovů celkovů déľku,páku a razancu aby tým polěnem švihlo jakgdyby až za vlěčku a na tu protější stranu bych to dál enom nejaků,třeba dřevěnů,plěchovů,nebo aj nejaků plětivovů stěnu kerá by to odrazila na vlěčku či vozík.A podľa teho jak máš veliký ten vozík,tož by to ešče chtělo aj nejaký boční výkyv aby sa to dalo otáčať po celéj vlěčce.
Čím věčí kladivo, tým věčí odborník, kurva podaj ně to pořádné kladivo!
Kůkni na triála.http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... =2&t=19240
Kůkni na triála.http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... =2&t=19240
šak nasobotu tam mám navařený obyčejný šus plech po kerém to do téj kárky bude klůzat ale enom do téj doby než všecky polénka budů až po kotůč pak sa to bude moset odházat....jsem to chtěl eště vylepšit ale dneskaj jsem rozbíhal v jednej firmě automatizaci /manipulátory atd/...a došel celkem pozdě ...no a už sa mě do toho nesce a tak to tu řeším a su rád že ste sa přidali mám rád funkční věci a je jedno esi je tam procesór a nebo páka vačka, kladka a jiné mechanické vehementy no ale jak víš chobotku tak radši mám mechaniku
olo čoveče ty máš stejnaké nápady asi zme byli v minulosti rodina či co...
teďkaj o víkendu pořežu aspoň pět metrů bez vyhazováku a pak to zkusím nejak zmastit a gdyž nic tož to rozeberu šak sa aspoň zabavím.....psal jsem tam o tej kleci z palet to mělo fachčit aby to ty polénka nepřestřelily ono podle teho co sa tu napsalo nebude problém to dostřelit do dálky ale do výšky...protože výška korýtka je cca 80cenťáků a a hore sa mu nebude chtět fakt je ten že aj gdyž už bude hromádka ve stejnéj výšce jak je kolébka tož gdyž to bude mět pořádný švung tož sa to odrazí od polének v hromadě a doletí to aj vyšéj no šak sa uvidí
teďkaj o víkendu pořežu aspoň pět metrů bez vyhazováku a pak to zkusím nejak zmastit a gdyž nic tož to rozeberu šak sa aspoň zabavím.....psal jsem tam o tej kleci z palet to mělo fachčit aby to ty polénka nepřestřelily ono podle teho co sa tu napsalo nebude problém to dostřelit do dálky ale do výšky...protože výška korýtka je cca 80cenťáků a a hore sa mu nebude chtět fakt je ten že aj gdyž už bude hromádka ve stejnéj výšce jak je kolébka tož gdyž to bude mět pořádný švung tož sa to odrazí od polének v hromadě a doletí to aj vyšéj no šak sa uvidí
no šlo by to pořešit že by tam bylo kus šus plechu a vyhazovák dál od kotůča ale zase by to bylo níž tak jak to mám vymyslené bude stejně vyhazovák v činnosti, když bude klébka u obsluhy tzn mimo kotouč proti výhozu přez hubu tam může být kryt no su rád že sa to tu tak rozjelo ono co vypadá napohled jednoduché jak facka može byt v konečném důsledku aj nebezpečené tak pište dál ...pak udělám nejaké pokusyJakub píše:Takle, jak to máš nakreslené leží třetina polínka v luftě, to se teprv odstředivou silou sveze a spadne na kotouč. Musel bys to korýtko hodně natočit od kotouče ven, aby sjelo samováhou na doraz na opačné straně a pak je vystřelit, ovšem s čepem otáčení v "původní" výšce, aby korýtko zachytilo odstředivou sílu svým dnem a ne zarážkou.
- Jakub
- Kontaktovat uživatele:
To jsem si jenom zvolil, že polínko poletí pod úhlem 45° při opuštění vyhazováku. Pokud to bude třeba 60° už to doletí výš.ono podle teho co sa tu napsalo nebude problém to dostřelit do dálky ale do výšky...
Dosáhnout toho - no umístit čep vyhazováku výš a zbytek stejně, ale pozor aby si vyhazovák nebrnkl o kotouč.
A nad přmočarým pohybem jsi neuvažoval? Nějaké dvě trubky jako vodítka a zespodu to tlačit pneuválcem. Ale jestli by měl pneuválec dostatečnou rychlost takhle napřímo...
To mechanické natažení a zajištění pružiny by mě zajímalo, nevím, co si mám představit...
Toto by bylo s přímočarým výhozem:
PS: Jo, tak pokud to bude mimo kotouč... při otevřené kolíbce - ok.
Zetor 25 A, štípač od Biboše s navijákem.
Ten přímočarý vyhazovák, to už je skoro kuš. Pružina se dá natáhnout třeba nosem na řetázku, ten je hnaný motorem cirkule a nos na jednom článku chytne pružinu, natáhne ji na zarážku a tam ji zanechá. Při dalších průchodem už chodí kolem. Ta zarážka se odjišťuje doražením kolíbky nebo pedálem. Pak zbývá mechanické blokování toho unášecího nosu, když je pružina uvolněná zrovna když jede kolem. To taky není težké, ale už to chce kreslit a já tu mám jen klávesnici a nic čím bych fotil. Nakonec na to jistě přijde ctěné čtenářstvo samo. Beztak je to kravina, s takovým úsilím už máš pomalu poloautomat.