Cirkule - tož ukažte ty vaše vynáleze na čem špihlete dřevo
Re: cirkulě-tož ukažte ty vaše vynálěze na čem špihlěte dřev
Baťo to máš pravdu..ale, člověk musí pořád něco vymýšlet aby se šetřil,jenže aby to vymyslel a fungovalo to
my to na cirkule pořežeme na 35 cm a u kotle je malá štípačka.....
my to na cirkule pořežeme na 35 cm a u kotle je malá štípačka.....
Super 50 1963 ,1961,samodomo 4x2 r.v 85 1,2,teď vv 1,4D
no upravil jsem řemenice jak na motor tak ke kotůču
matroš už má taky skoro všecek...zítra vyfrézuju drážky na šponování motoru
a o víkendu ten rám snad svařím
podle stránek pilany můře mít 60-ka kotůč maximálně 2550otáček no s mojima řemenicama budu mět enom 1700 a to si myslím že je málo potřeboval bych řemenicu na motor aspoň 130mm
nemá někdo taků řemenicu 3. nebo 4 drážky na 13 ku řemeň díra středem 28mm?
matroš už má taky skoro všecek...zítra vyfrézuju drážky na šponování motoru
a o víkendu ten rám snad svařím
podle stránek pilany můře mít 60-ka kotůč maximálně 2550otáček no s mojima řemenicama budu mět enom 1700 a to si myslím že je málo potřeboval bych řemenicu na motor aspoň 130mm
nemá někdo taků řemenicu 3. nebo 4 drážky na 13 ku řemeň díra středem 28mm?
Našiel som ešte toto:
Tedy normálně řežu dříví nahoře na stole bez kolíbky.Ale před tady ten poslední vynález bych si fakt nestoup.
ja sem v sobotu udelal test ty benzinovy cirkulky 15 metru dreva v pohode porezala jen sem sundal stul a rezal v jeto 2 takt tak sem musel dat na vejfuk hadici kvuli smradu
Taky zajímavej stroj:
A tohleje taky dobrej nápad:
A tohleje taky dobrej nápad:
špekuluju nad jednů věců taký vahazovák na polénka všecko na to mám prostě odřezané polénko pneumatický válec vyhodí na kárku do soboty to nestihnu a tak jsem prozatím navařil na kolébku kus plechu aby polénka klůzaly do káry aj jsem to vyzkůšal no neni to špatné ale ten vyhazovák by byl lepší co vy na to? celé by to bylo demontovatelné /4 šrouby/
jak končí pístnice vlevo tak tam ba byl čep kolem kerého by sa ten plech otočil aj s polénkem šlo by samozřejmě nastavit tlaky a rychlosti "doletu"
jak končí pístnice vlevo tak tam ba byl čep kolem kerého by sa ten plech otočil aj s polénkem šlo by samozřejmě nastavit tlaky a rychlosti "doletu"
Trochu jsem to načmáral aby bylo vidět jak to myslím
ta páka k válci bude trochu jinak /šikmo v levo takto je to mrtvý úhel/ namaloval jsem to tak protože je to tak nafocené. Válec má vnitřní průměr 50mm zdvih 60mm síla tam bude cca 150kg ta se zmenší celkovou délkou korýtka na asi 35kg. a proč nad tím uvažuju? Prostě když řežu tak přivezu cirkulu k poskládanému dřevu v metroch a odebírám z hromady a řežu na pile jenže to budu dělat občas aj sám a furt sa ohýbat pod cirkulu a zbírat polénka to je o záda a tak bych přistavil kárku a nebo klec udělanů z palet a polénka by tam létaly pěkně nakopu /samozřejmě jen do určité výšky/
Paleťákem pak odvezu klec aj se dřevem do stodoly nebo na jiné místo na uskladnění.
Když to bude padat do kárky tak z té sa to pak poskládá ve stodole a odtud sa už bere dřevo na topení zasej do malé kárky...no ušetřím tým jednu manipulaci ale stále té manipulace zbude dost
co vy nato mám to udělat ? a nebo sa na to vykašlat?
ta páka k válci bude trochu jinak /šikmo v levo takto je to mrtvý úhel/ namaloval jsem to tak protože je to tak nafocené. Válec má vnitřní průměr 50mm zdvih 60mm síla tam bude cca 150kg ta se zmenší celkovou délkou korýtka na asi 35kg. a proč nad tím uvažuju? Prostě když řežu tak přivezu cirkulu k poskládanému dřevu v metroch a odebírám z hromady a řežu na pile jenže to budu dělat občas aj sám a furt sa ohýbat pod cirkulu a zbírat polénka to je o záda a tak bych přistavil kárku a nebo klec udělanů z palet a polénka by tam létaly pěkně nakopu /samozřejmě jen do určité výšky/
Paleťákem pak odvezu klec aj se dřevem do stodoly nebo na jiné místo na uskladnění.
Když to bude padat do kárky tak z té sa to pak poskládá ve stodole a odtud sa už bere dřevo na topení zasej do malé kárky...no ušetřím tým jednu manipulaci ale stále té manipulace zbude dost
co vy nato mám to udělat ? a nebo sa na to vykašlat?
Kde má to korýtko osu otáčení? Jestli je u kotouče, pak by válec tlačil nahoru, jestli je kus od válce, pak by tahal dolů. Obecně, jestli má to poléko kamsi letět, měla by být kinematika jiná. Takhle to vypadá, že v obou případech bude na polénku k nalezení bod, kolem kterého se točí. Jenže ten by měl ležet co nejdále od něj. Čím dále bude, tím bude hod polenem zdařilejší. Nebo to blbě chápu? Zkus to třeba načrtnout na papír a vyfotit, to bude asi snažší pro moji, dnes už dost spráskanou, představivost.
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
„Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.”
„Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.”
- Jakub
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj, tož nápad je to dobrý, jestli se Ti chce táhat k cirgule aji kompresór...
Pokud se nemýlím, ten plech se zvedne na P straně ve směru té zelené šipky a vystřelí polínko vlevo vzhůru. Plech je otočný na čepu blízko pneupístnice. Zde vidím problémek - polínko se vlivem odstředivé síly sveze v korýtku vpravo a místo na hromadu Tě trefí po kotrbě... To by se dalo vyřešit zarážkou. Nebo taky korýtko naklopit tak aby bylo kolmé k výslednici tíhové síly a odstředivé síly.
K těm silám střílení - vzduch má tu nevýhodu, že je stlačitelný, takže se může stát, že lehké polínko poletí daleko a těžké blízko.
Ale ten princip se mi líbí.
Síla 350 N - pokud by špalek letěl 45° vlevo a vážil 5 kg, dalo by se spočítat:
Pokud dráha korýtka bude 0,3m:
W=350x0,3=105J kinetické energie.
Potom bude rychlost u korýtka (v^2)=2Ek/m
a dolet výškový
potom dolet výškový Ymax=F*s/(2mg)
to je 1,0 m, ale hodně zjednodušeně - není započítána hmotnost korýtka , nelinearita převodu z posuvného na otočný, těžiště polínka od čepu, atd...
dostřel
tedy d=2*s*F*sin(2Alfa)/(m*g)
to je 4,3m
Pokud se nemýlím, ten plech se zvedne na P straně ve směru té zelené šipky a vystřelí polínko vlevo vzhůru. Plech je otočný na čepu blízko pneupístnice. Zde vidím problémek - polínko se vlivem odstředivé síly sveze v korýtku vpravo a místo na hromadu Tě trefí po kotrbě... To by se dalo vyřešit zarážkou. Nebo taky korýtko naklopit tak aby bylo kolmé k výslednici tíhové síly a odstředivé síly.
K těm silám střílení - vzduch má tu nevýhodu, že je stlačitelný, takže se může stát, že lehké polínko poletí daleko a těžké blízko.
Ale ten princip se mi líbí.
Síla 350 N - pokud by špalek letěl 45° vlevo a vážil 5 kg, dalo by se spočítat:
Pokud dráha korýtka bude 0,3m:
W=350x0,3=105J kinetické energie.
Potom bude rychlost u korýtka (v^2)=2Ek/m
a dolet výškový
potom dolet výškový Ymax=F*s/(2mg)
to je 1,0 m, ale hodně zjednodušeně - není započítána hmotnost korýtka , nelinearita převodu z posuvného na otočný, těžiště polínka od čepu, atd...
dostřel
tedy d=2*s*F*sin(2Alfa)/(m*g)
to je 4,3m
Zetor 25 A, štípač od Biboše s navijákem.
Á, už tomu rozumím. Jakési počítání napsal Jakub. Vidím dva problémy. Když tím jebneš moc zprudka, bude mít poleno snahu letět i od středu pryč, tedy proti kotouči, případně proti tvojí hlavě. Když bude jeba pístnicí moc líná, může se poleno sesunout středem. To se mě zdá málo pravděpodobné. Zkoušel bych ve svěráku a ne proti oknu. Kus pásoviny máš provrtané hned, to bude to rameno, které uděláš delší, aby se za to dalo vzít rukou. Uložení čepu chytneš do svěráku, dostavíš dobře kameru (každý foťák to teď solidně umí) a budeš házet polínka rukou - místo pístnice. Samo budeš mít další páku, tedy použiješ větší švih. Ze záznamu pak zjistíš úhlovou rychlost, aby to hezky lítalo. A jak píše Jakub, vzduch je stlačitelný a dosahovaná rychlost bude funkcí hmotnosti. Jinak se mě to jako nápad líbí, to zas jo, jen aby nebylo spolehlivější a nakonec snažší vyrobit pásový dopravníček...
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.