Ahoj Olo, převařuješ buček před uzením, nebo ho po naložení a omytí rovnou šupneš do udírny??ola píše:Ahoj,také sem udíl boky a žebra alě na nejakků tu fotku sem si zpoměl až byly všecky žebra a štyři menší bočky zebrané,tož si říkám bľéjsknu to aj tak a potom to vyfotím znovu všecko ve sklěpě.Samozřéjmě,že sem na to už zapoměl a pak už to moja naházala do mražáka.Právě včiľ sme si se synem dali uvařiť žebérka co ešče byly nechané v lědnici a byla to mňamka.Domácí boky dáváme udiť dycky všecky a naporcujeme do mražáka a na klobáse ke skopovině dycky kůpíme,on ten kupovaný boček na uzení je úplně sto a jedna.A klobáse sme dělali před nejakým měsícem a sem to nenafotíl,cosi to s tyma fotkama zaíčnám ojebávať.
Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
-
- Příspěvky: 30
- Registrován: stř pro 05, 2007 11:26 pm
- Bydliště: jsem lenivý své bydliště vypsat
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Ahoj,už sem to tu určitě aj gdesi psál,za ty roky sem vyzkůšál gdecovšecko a to nejedenkráť.Aj předem povařiť,aj v poly udění trocha povařiť,to samé sem pozkůšál aj se zaroľovanýka kolěnama,tajak to nekeří dělajů se salámama,mimochodem aj s tyma salámama sem to vyzkůšál a také sem sa na to pak vysrál a udím jich v kusi nejaké štyři hodiny.Boky vytáhnu z pácu gde dám enom trocha vody aby sa v ní rozpustikla sůľ,zamíšál česnek a daly tým potříť poltíky.Prstama trocha zetřu,hlavně takové ty věčí hrče česneku,ty oschlější poltíky z vrchu naopak ešče trocha očápu tu vodů a navěšám do udírny.Udím z kraja trochu ražňéj a potom po poľénku tak aby ně tam nezdechlo deset a věc hodin.
Čím věčí kladivo, tým věčí odborník, kurva podaj ně to pořádné kladivo!
Kůkni na triála.http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... =2&t=19240
Kůkni na triála.http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... =2&t=19240
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Pánové,
chtěl bych Vás poprosit zda by bylo možné vkládat obrázky v horší kvalitě.
Jak koukám na ty pěkné štráfky a klobásky tak už mám zase v klávesnici naslintáno.
SUPER - chválím Vaše šikovné ručičky
chtěl bych Vás poprosit zda by bylo možné vkládat obrázky v horší kvalitě.
Jak koukám na ty pěkné štráfky a klobásky tak už mám zase v klávesnici naslintáno.
SUPER - chválím Vaše šikovné ručičky
Majitel stavebnice značky "ZETOR" - model Z3011 - M1:1 ( viewtopic.php?f=32&t=43465 )
OSEVAN S03-060 (viewtopic.php?f=7&t=57185&p=821538#p821538)
ISEKI TA235
OSEVAN S03-060 (viewtopic.php?f=7&t=57185&p=821538#p821538)
ISEKI TA235
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
To se povedlo - pěkný rýpanečekradas píše:no to máš dobré, my tam zase máme nadrobeno
Majitel stavebnice značky "ZETOR" - model Z3011 - M1:1 ( viewtopic.php?f=32&t=43465 )
OSEVAN S03-060 (viewtopic.php?f=7&t=57185&p=821538#p821538)
ISEKI TA235
OSEVAN S03-060 (viewtopic.php?f=7&t=57185&p=821538#p821538)
ISEKI TA235
-
- Příspěvky: 30
- Registrován: stř pro 05, 2007 11:26 pm
- Bydliště: jsem lenivý své bydliště vypsat
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Ahoj uzenáři, tak se nám ochladilo a chutě na něco doma vyuzeného jsou čím dál častější. V sobotu jsme udili několik kousků klobásek a bůčků. Samozřejmě se po tom jen zaprášilo...to byla bašta Jak jste na tom vy, už jste taky někteří oprášili udírny? Petr
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Zdravim páni , robil niekto z vas nasolene udene Bravčove ( vepšove) jazyky ? Dajte nejaku inšpiraciu
http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 13&t=46853 - náš stroj mickey :)
Príroda nie je chrám, ale dielňa a človek je v nej robotníkom.
Príroda nie je chrám, ale dielňa a človek je v nej robotníkom.
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Peťan, musím pochválit, máš to krásné na pohled a na chut to musí být "elegance harfy tón!"
Chystám se už delší dobu letos v zimě něco šoupnout na zkoušku do naší staré udírny a při hledání na internetu mě to zaválo na známé stránky našetraktory.
Mohl by jsi teda prosím dát pár rad ohledně samotného uzení? Mám na mysli teplotu, čas, dříví atd..
Mám dřevěnou udírnu ve svahu s topeništěm spojeným cca 2m kameninovou rourou a akátové dříví. Chtěl bych si občas trochu vylepšit jídelníček, ale u nás v rodině už neni kdo by předal zkušenosti, tak prosím o radu tady...
Chystám se už delší dobu letos v zimě něco šoupnout na zkoušku do naší staré udírny a při hledání na internetu mě to zaválo na známé stránky našetraktory.
Mohl by jsi teda prosím dát pár rad ohledně samotného uzení? Mám na mysli teplotu, čas, dříví atd..
Mám dřevěnou udírnu ve svahu s topeništěm spojeným cca 2m kameninovou rourou a akátové dříví. Chtěl bych si občas trochu vylepšit jídelníček, ale u nás v rodině už neni kdo by předal zkušenosti, tak prosím o radu tady...
Těžká práce stroji patří, proč se dřít, když dělá za tři..
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Já udím jedině trnkovým, má to nejlepší vůni a chuť, teplotu tak, aby špeky nepouštěly tuk ,tak okolo 60- 80 stupňů a tak 12- 14 hodin maso špek , klobásy 9 .Napřed se osuší vyšší teplotou, ale maso a špek dávám proteplit do vody 80 stupňů a udržuji 2 hodiny tuto teplotu.Potom přikládám po silnějším polenu a udržuji ,aby to nezdechlo.
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Dedecek udi jedine trnkou, jabloni, hruskou, spendlikem, tresni, visni. Ma to pekne naskladane pod sopou.
Věrný člen agresorů.com
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Já taky udím olší, protože je ji doma dost. Ale ke konci to střídám se švestkou. Tak 1:1 aby to chytlo trošku z té švestky šmak. Udím v plechuvé mobilní udírně. Poskládám večer a ráno v 8 tam jde maso. Navečer tak kolem 16 hodiny zkouška špeků a případně ven a udíse dál. Maso a nekonec tam jsou kolena. Ty tam necháváme nejdýl. Ty trvají aby byly i uvnitř dobře udělaný. Naposledy jsem vytáhnul nějakej teploměr. Vzpoměl jsem si že jsem ho dostal. Nikdy jsem neudil na teploměr, leta. A manželka že by jsme to mohli zkusit s tím teploměrem. Tak jsme to tam dali a udili na něj. Aby to mělo pořát co nejlíp stejnou teplotu. A bylo to dobré prej možná lepší než bez něj.
-
- Příspěvky: 30
- Registrován: stř pro 05, 2007 11:26 pm
- Bydliště: jsem lenivý své bydliště vypsat
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Ahojky,děkuji. Co se týče uzení, jsem samouk. Nějakou dobu trvalo, než se dostavily takové výsledky. Mám udírnu plechovou s topeništěm mimo udírnu umístěnou v dílně, tak se fajn udí ikdyž fouká vítr, padá sníh atd. Používám dřevo, které právě je a to buk, jablko, hruška, třešeň, olše. Klobásky udím 7 hodin při teplotě 70 stupńů a maso 13 hodin při teplotě 80 stupňů. S tím akátovým dřevem co máš nemám zkušenosti, tak v tom ti neporadím. Hlavně je lepší z počátku zkoušet na malém množství a třeba jen přeudit např. trampské cigáro a časem zkoušet více a vlastních výrobků. Ať se ti daří a držím pěsti. Dej pak vědět jak se ti daří s uzením, zatím.rourek píše:Peťan, musím pochválit, máš to krásné na pohled a na chut to musí být "elegance harfy tón!"
Chystám se už delší dobu letos v zimě něco šoupnout na zkoušku do naší staré udírny a při hledání na internetu mě to zaválo na známé stránky našetraktory.
Mohl by jsi teda prosím dát pár rad ohledně samotného uzení? Mám na mysli teplotu, čas, dříví atd..
Mám dřevěnou udírnu ve svahu s topeništěm spojeným cca 2m kameninovou rourou a akátové dříví. Chtěl bych si občas trochu vylepšit jídelníček, ale u nás v rodině už neni kdo by předal zkušenosti, tak prosím o radu tady...
Petr
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Díky za cenné rady pánové!! Přes zimu se na to vrhnu, tak do te doby musim sehnat nějaké to ovocné dřevo, když na akátu nikdo nejede .
Přesně jak říkáš Petře, začnu malými dávkami tak 4 kg, pěkně se na tom vyučit a dát tomu, co to chce. Známej začátečník právě koupil udírnu, velká akce, 15 Kg klobás a nedalo se to jíst, jak to bylo přeuzené až to pálilo na jazyku. Cmudil to tam 20 hodin pod heslem čím díle, tím lépe....
Přesně jak říkáš Petře, začnu malými dávkami tak 4 kg, pěkně se na tom vyučit a dát tomu, co to chce. Známej začátečník právě koupil udírnu, velká akce, 15 Kg klobás a nedalo se to jíst, jak to bylo přeuzené až to pálilo na jazyku. Cmudil to tam 20 hodin pod heslem čím díle, tím lépe....
Těžká práce stroji patří, proč se dřít, když dělá za tři..
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Včera ta moje přivezla jehněčí klobásky. Nechala si je udělat od pána, který se tím baví už 40 let. Materiál si dodala, pán ho zpracoval a musím uznat, že to skutečně umí.