Cestny zakon SVK - značky "C" na domácí malotraktory
-
Re: Cestny zakon SVK
osobne si myslim, ze je to blbost, dufam, ze mi pomozu znamosti, aj ked zatial ma na traktore ani raz nezastavili a na tatre ma zastavili len raz...
keby to aspon urobili tak, ze pokial sa doma robeny traktor nevyuziva na podnikatelske ucely a vyuziva sa len obcas, raz do tyzdna, pripadne mesiaca, tak podla toho poplatok, alebo len povolenie od obce...osobne som nebol dalej ako je hranica chotara, tak naco mi je spz??? ale jedna sa len o to, ze co ma spz, potrebuje stk, a tam je to uz pravidelny prijem...nech idu do riti!!! okrem ineho, parlamente sa schvali len to, co nejaky kkt vymysli...aj ked dobre nechapem, ze komu moze vadit traktor co ide raz za mesiac na cestu a clovek si na nom odvezie meter zemiakov z pola??? nedavno ma napadlo, ze ked ma clovek bicykel ktory ma spalovaci motor na dopomahanie prekonavanie prudkeho stupania, ci aj to potrebuje spz??? vsak tam uz potom nieje velky rozdiel od takej babety...
keby to aspon urobili tak, ze pokial sa doma robeny traktor nevyuziva na podnikatelske ucely a vyuziva sa len obcas, raz do tyzdna, pripadne mesiaca, tak podla toho poplatok, alebo len povolenie od obce...osobne som nebol dalej ako je hranica chotara, tak naco mi je spz??? ale jedna sa len o to, ze co ma spz, potrebuje stk, a tam je to uz pravidelny prijem...nech idu do riti!!! okrem ineho, parlamente sa schvali len to, co nejaky kkt vymysli...aj ked dobre nechapem, ze komu moze vadit traktor co ide raz za mesiac na cestu a clovek si na nom odvezie meter zemiakov z pola??? nedavno ma napadlo, ze ked ma clovek bicykel ktory ma spalovaci motor na dopomahanie prekonavanie prudkeho stupania, ci aj to potrebuje spz??? vsak tam uz potom nieje velky rozdiel od takej babety...
ja si myslím, že ten zákon nikto nerobil preto aby uľahčil ľudom život, také zákony sa u nás nerobia. tam len niekto videl priestor ako zasa z ľudí vytiahnuť peniaze, lebo je to ľahká matematika, stačí ísť na hocijakú dedinu a takýchto rôznych samohybov je tam plno a keď už len 25% z nich si zaplatí tých 33€ tak je to v globále pekný balík peňazí, ktorý si potom môže niekto rozkradnúť + je tam obrovská možnosť korupcie pri prihlasovaní alebo tej prípadnej STK..
- fabikmiroslav
Chalani budte radi že je tu konečne aj niečo pre ludi ako sme mi ,je mi jedno ako skončia tie peniaze ktore sa vyberu za EĆ .Spočitaj si kolko vyjde pokuta ked ta chytia .Osobne zaplatim 35 ečiek na tri roky ako prist o papiere na dva roky plus 300 ečiek ku tomu ako bonus
Dobre už bolo
Bude to viac ako 33€ minimálne o poistku. STK tam určite nebude potrebné, lebo STK ti bez otypovania nespravia. Sám som na to zvedavý. Cesty 3. triedy a iba za nezníženej viditeľnosti je určité obmedzenie, som zvedavý aké budú ďalšie. Zrejme v tom ešte budú nejaké ďalšie znevíhodnenia, lebo potom výde výhodnejšie vyhlásiť väčšine traktory z evidencie a prejsť na tieto značky.
to by som presne rovno spravil s traktorom, uvidíme aké tam je ale, lebo aj tak chodím s ním len okolo domu a poistka a STK a EK sú drahšie ako tých 33€ navyše na STK majú mať tie debilné kamery, tak už sa to pravdepodobne nebude dať z domu vybaviť. čosi tam ja o prívesoch písali, to by bolo tiež fajn keby sa dal prihlásiť takto
-
Poslanci v stredu schválili novely zákonov, ktoré umožnia vyjsť podomácky vyrobeným traktorom na cesty. Aj vyradenie neexistujúcich vozidiel bude jednoduchšie.
Čítajte viac: http://auto.sme.sk/c/6850450/poslanci-z ... zivot.html
Čítajte viac: http://auto.sme.sk/c/6850450/poslanci-z ... zivot.html
Tak nami túžobne očakávaná novela zákona o cestnej premávke (8/2009) je už schválená a vydaná v zbierke zákonov pod číslom 213/2013 s dátumom účinnosti od 1. 9. 2013
K nahliadnutiu napr. tu http://jaspi.justice.gov.sk/jaspiw1/htm ... &skupina=1
Mám aj verziu so zapracovaním novely do zákona 8/2009, ale keďže nie je možné vkladať prílohy s príponou .doc, . pdf, .rtf a pod., neviem to sem dať.
Každopádne z toho vyplýva, že od 1. 9. 2013 bude možné požiadať o vydanie dokladov a zvláštneho evidenčného čísla na dobu max. 3 roky v podstate na akékoľvek motorové alebo prípojné vozidlo používané na poľnohospodárske alebo lesné práce a tým ho legálne používať na cestách III. triedy, miestnych a účelových komunikáciách za nezníženej viditeľnosti.
Ďalej ak už budeme mať tieto doklady vydané, je možné:
"V mimoriadnych a nevyhnutných prípadoch a za predpokladu, že sa tým neohrozí bezpečnosť cestnej premávky, môže sa povoliť výnimka z
a) ustanovení § 35 ods. 1, § 39 ods. 1, 2, 5 až 7" - tu maximálne na jeden rok
Takže kto bude mať odvahu, môže žiadať výnimku, čím by pri priaznivom prístupe príslušného orgánu mohol získať oprávnenie používať vozidlo aj na cestách I. a II. triedy a tiaž za zníženej viditeľnosti. Píše sa tam síce o vymedzení času a trasy, ale keď že to nie je nijako bližšie konkretizované, viem si predstaviť udelenie vnimky napr. na cesty I. a II. triedy uččitého okresu.
Tak uvidíme, aká bude prax. Osobne sa chystám hneď po nabudnutí právoplatnosti žiadať vydanie dokladov na príves PAJ a následne aj výnimku.
K nahliadnutiu napr. tu http://jaspi.justice.gov.sk/jaspiw1/htm ... &skupina=1
Mám aj verziu so zapracovaním novely do zákona 8/2009, ale keďže nie je možné vkladať prílohy s príponou .doc, . pdf, .rtf a pod., neviem to sem dať.
Každopádne z toho vyplýva, že od 1. 9. 2013 bude možné požiadať o vydanie dokladov a zvláštneho evidenčného čísla na dobu max. 3 roky v podstate na akékoľvek motorové alebo prípojné vozidlo používané na poľnohospodárske alebo lesné práce a tým ho legálne používať na cestách III. triedy, miestnych a účelových komunikáciách za nezníženej viditeľnosti.
Ďalej ak už budeme mať tieto doklady vydané, je možné:
"V mimoriadnych a nevyhnutných prípadoch a za predpokladu, že sa tým neohrozí bezpečnosť cestnej premávky, môže sa povoliť výnimka z
a) ustanovení § 35 ods. 1, § 39 ods. 1, 2, 5 až 7" - tu maximálne na jeden rok
Takže kto bude mať odvahu, môže žiadať výnimku, čím by pri priaznivom prístupe príslušného orgánu mohol získať oprávnenie používať vozidlo aj na cestách I. a II. triedy a tiaž za zníženej viditeľnosti. Píše sa tam síce o vymedzení času a trasy, ale keď že to nie je nijako bližšie konkretizované, viem si predstaviť udelenie vnimky napr. na cesty I. a II. triedy uččitého okresu.
Tak uvidíme, aká bude prax. Osobne sa chystám hneď po nabudnutí právoplatnosti žiadať vydanie dokladov na príves PAJ a následne aj výnimku.
No ony ty vyjímky nejsou špatný a budou asi i nutný, protože třeba já nemám v širokém okolí k dispozici jedinou silnici třetí třídy a tedy by celý slavný zákon či novela byla pro mne úplně k hovnu. Uznám také, že si i s vyjímku nebudu moci jezdit jak se mi zamane, ale věřím tomu, že při udělování dojde na určitý kompromis tak, aby se dalo fungovat. Samozřejměto vše s vědomím, že jde o slovenské úpravy zákonů,které se čechů netýkají. I proto si dovolím a troufnu si napsat, že "místní komunikace" nemusí notně znamenat nějakou uličku byť vyasfaltovanou, ale aspoň v ČR může klidně jít i o komunikaci v obci označenou DZ "silnice pro motorová vozidla".
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod
K tým miestnym komunikáciám, podľa zákona č. 135/1961 je
§ 4b
Miestne komunikácie
(1) Miestnymi komunikáciami sú všeobecne prístupné a užívané ulice, parkoviská vo vlastníctve obcí a verejné priestranstvá, ktoré slúžia miestnej doprave a sú zaradené do siete miestnych komunikácií.
§ 4b
Miestne komunikácie
(1) Miestnymi komunikáciami sú všeobecne prístupné a užívané ulice, parkoviská vo vlastníctve obcí a verejné priestranstvá, ktoré slúžia miestnej doprave a sú zaradené do siete miestnych komunikácií.
Takže je to i na Slovensku jak jsem psal. Klidně nějaká čtyř proudovka v Bartislave může býti místní komunikací. Patřící městu, spravovanou a udržovanou městem a taky město si na ni dělá dle zákonů místní úpravy - dopravní značení. Až se silnice posere, ani kraj ani stát nemá povinnost opravy, ale je na městě, kolik do ní nasype. Pominu-li dotace.
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod
spotreba... koľko nalejem, toľko zožerie
- kantraktor
Bol som v piatok na policiji, zobral som tlačivo kde treba vyplnit meno atd. a približne parametre traktora širku, dlžku ,motor atd. a tri fotky (z predu, zo zadu, z boku Kedže byvam v blizkosti dvojky cesty musim požiadat o vynimku. Uvadza sa tam ešte obdobie, kedy sa bude použivat traktor a za akym učelom. Tento tyždeň idem všetko povybavovať a možem smelo na cestu
Páni, nevie niekto ako to bude u fabricky vyrobených vozidiel, ktoré kedysi mali klasicku SPZ, ale teraz su trvalo odhlásené z evidencie? Určite mnoho takýchto strojov stojí po stodolách. Bude možnosť prihlásiť aj toto vozidlo na C-čkové značky?
kantraktor: nepytal si sa nahodov na poistku? ci bude treba, lebo nikde sa oficialne o poistke nepise...
spotreba... koľko nalejem, toľko zožerie
- kantraktor
Nepital som sa na pojistku, tento tyžden budem mudrejši.