Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

vše co nejde zařadit nikde jinde

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
Petan
Příspěvky: 30
Registrován: stř pro 05, 2007 11:26 pm
Bydliště: jsem lenivý své bydliště vypsat

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#841 Nový příspěvek od Petan »

ola píše:Ahoj,také sem udíl boky a žebra alě na nejakků tu fotku sem si zpoměl až byly všecky žebra a štyři menší bočky zebrané,tož si říkám bľéjsknu to aj tak a potom to vyfotím znovu všecko ve sklěpě.Samozřéjmě,že sem na to už zapoměl a pak už to moja naházala do mražáka.Právě včiľ sme si se synem dali uvařiť žebérka co ešče byly nechané v lědnici a byla to mňamka.Domácí boky dáváme udiť dycky všecky a naporcujeme do mražáka a na klobáse ke skopovině dycky kůpíme,on ten kupovaný boček na uzení je úplně sto a jedna.A klobáse sme dělali před nejakým měsícem a sem to nenafotíl,cosi to s tyma fotkama zaíčnám ojebávať.
Obrázek
Ahoj Olo, převařuješ buček před uzením, nebo ho po naložení a omytí rovnou šupneš do udírny??

Uživatelský avatar
ola
Příspěvky: 6104
Registrován: úte říj 21, 2008 8:09 pm
Bydliště: Kůsek od Vsetína

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#842 Nový příspěvek od ola »

Ahoj,už sem to tu určitě aj gdesi psál,za ty roky sem vyzkůšál gdecovšecko a to nejedenkráť.Aj předem povařiť,aj v poly udění trocha povařiť,to samé sem pozkůšál aj se zaroľovanýka kolěnama,tajak to nekeří dělajů se salámama,mimochodem aj s tyma salámama sem to vyzkůšál a také sem sa na to pak vysrál a udím jich v kusi nejaké štyři hodiny.Boky vytáhnu z pácu gde dám enom trocha vody aby sa v ní rozpustikla sůľ,zamíšál česnek a daly tým potříť poltíky.Prstama trocha zetřu,hlavně takové ty věčí hrče česneku,ty oschlější poltíky z vrchu naopak ešče trocha očápu tu vodů a navěšám do udírny.Udím z kraja trochu ražňéj a potom po poľénku tak aby ně tam nezdechlo deset a věc hodin.
Čím věčí kladivo, tým věčí odborník, kurva podaj ně to pořádné kladivo!
Kůkni na triála.http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... =2&t=19240

Uživatelský avatar
Veselda
Příspěvky: 723
Registrován: čtv úno 16, 2012 5:38 pm
Bydliště: Ústí nad Orlicí

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#843 Nový příspěvek od Veselda »

Pánové,
chtěl bych Vás poprosit zda by bylo možné vkládat obrázky v horší kvalitě.

Jak koukám na ty pěkné štráfky a klobásky tak už mám zase v klávesnici naslintáno. :D :D :D :D

SUPER - chválím Vaše šikovné ručičky 8)
Majitel stavebnice značky "ZETOR" - model Z3011 - M1:1 ( viewtopic.php?f=32&t=43465 )
OSEVAN S03-060 (viewtopic.php?f=7&t=57185&p=821538#p821538)

ISEKI TA235

Uživatelský avatar
radas
Příspěvky: 3191
Registrován: ned úno 03, 2008 7:35 pm
Bydliště: Orlová

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#844 Nový příspěvek od radas »

no to máš dobré, my tam zase máme nadrobeno :smich: :smich:
Přílohy
10148_4318625737921_935306347_n.jpg

Uživatelský avatar
Veselda
Příspěvky: 723
Registrován: čtv úno 16, 2012 5:38 pm
Bydliště: Ústí nad Orlicí

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#845 Nový příspěvek od Veselda »

radas píše:no to máš dobré, my tam zase máme nadrobeno :smich: :smich:
To se povedlo - pěkný rýpaneček :D :D :D :D
Majitel stavebnice značky "ZETOR" - model Z3011 - M1:1 ( viewtopic.php?f=32&t=43465 )
OSEVAN S03-060 (viewtopic.php?f=7&t=57185&p=821538#p821538)

ISEKI TA235

Petan
Příspěvky: 30
Registrován: stř pro 05, 2007 11:26 pm
Bydliště: jsem lenivý své bydliště vypsat

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#846 Nový příspěvek od Petan »

Ahoj uzenáři, tak se nám ochladilo a chutě na něco doma vyuzeného jsou čím dál častější. V sobotu jsme udili několik kousků klobásek a bůčků. Samozřejmě se po tom jen zaprášilo...to byla bašta :) Jak jste na tom vy, už jste taky někteří oprášili udírny? Petr
Přílohy
P1050773.JPG
P1050767.JPG
P1050794.JPG
P1050799.JPG

Uživatelský avatar
killkoo69
Příspěvky: 170
Registrován: ned srp 19, 2012 2:47 pm
Bydliště: Mnichova Lehota

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#847 Nový příspěvek od killkoo69 »

Zdravim páni , robil niekto z vas nasolene udene Bravčove ( vepšove) jazyky ? Dajte nejaku inšpiraciu
http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 13&t=46853 - náš stroj mickey :)
Príroda nie je chrám, ale dielňa a človek je v nej robotníkom.

rourek
Příspěvky: 229
Registrován: stř úno 02, 2011 12:26 pm
Bydliště: Jižní čechy

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#848 Nový příspěvek od rourek »

Peťan, musím pochválit, máš to krásné na pohled a na chut to musí být "elegance harfy tón!" :D
Chystám se už delší dobu letos v zimě něco šoupnout na zkoušku do naší staré udírny a při hledání na internetu mě to zaválo na známé stránky našetraktory.
Mohl by jsi teda prosím dát pár rad ohledně samotného uzení? Mám na mysli teplotu, čas, dříví atd..
Mám dřevěnou udírnu ve svahu s topeništěm spojeným cca 2m kameninovou rourou a akátové dříví. Chtěl bych si občas trochu vylepšit jídelníček, ale u nás v rodině už neni kdo by předal zkušenosti, tak prosím o radu tady...
Těžká práce stroji patří, proč se dřít, když dělá za tři..

kutil tim
Příspěvky: 1301
Registrován: pát srp 28, 2009 5:00 pm

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#849 Nový příspěvek od kutil tim »

Já udím jedině trnkovým, má to nejlepší vůni a chuť, teplotu tak, aby špeky nepouštěly tuk ,tak okolo 60- 80 stupňů a tak 12- 14 hodin maso špek , klobásy 9 .Napřed se osuší vyšší teplotou, ale maso a špek dávám proteplit do vody 80 stupňů a udržuji 2 hodiny tuto teplotu.Potom přikládám po silnějším polenu a udržuji ,aby to nezdechlo.

romus145
Příspěvky: 3676
Registrován: úte srp 18, 2009 10:32 am
Bydliště: Kraj Vysočina

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#850 Nový příspěvek od romus145 »

Dedecek udi jedine trnkou, jabloni, hruskou, spendlikem, tresni, visni. Ma to pekne naskladane pod sopou. :)
Věrný člen agresorů.com

Sadra17
Příspěvky: 6319
Registrován: ned led 01, 2012 11:59 pm
Bydliště: Netolice

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#851 Nový příspěvek od Sadra17 »

já udim olší 8)
malej traktorista v malým traktoru

Uživatelský avatar
ota
Příspěvky: 21956
Registrován: úte říj 21, 2008 10:21 pm
Bydliště: Nepoměřice

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#852 Nový příspěvek od ota »

Já taky udím olší, protože je ji doma dost. Ale ke konci to střídám se švestkou. Tak 1:1 aby to chytlo trošku z té švestky šmak. Udím v plechuvé mobilní udírně. Poskládám večer a ráno v 8 tam jde maso. Navečer tak kolem 16 hodiny zkouška špeků a případně ven a udíse dál. Maso a nekonec tam jsou kolena. Ty tam necháváme nejdýl. Ty trvají aby byly i uvnitř dobře udělaný. Naposledy jsem vytáhnul nějakej teploměr. Vzpoměl jsem si že jsem ho dostal. Nikdy jsem neudil na teploměr, leta. A manželka že by jsme to mohli zkusit s tím teploměrem. Tak jsme to tam dali a udili na něj. Aby to mělo pořát co nejlíp stejnou teplotu. A bylo to dobré prej možná lepší než bez něj.
Obrázek

Petan
Příspěvky: 30
Registrován: stř pro 05, 2007 11:26 pm
Bydliště: jsem lenivý své bydliště vypsat

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#853 Nový příspěvek od Petan »

rourek píše:Peťan, musím pochválit, máš to krásné na pohled a na chut to musí být "elegance harfy tón!" :D
Chystám se už delší dobu letos v zimě něco šoupnout na zkoušku do naší staré udírny a při hledání na internetu mě to zaválo na známé stránky našetraktory.
Mohl by jsi teda prosím dát pár rad ohledně samotného uzení? Mám na mysli teplotu, čas, dříví atd..
Mám dřevěnou udírnu ve svahu s topeništěm spojeným cca 2m kameninovou rourou a akátové dříví. Chtěl bych si občas trochu vylepšit jídelníček, ale u nás v rodině už neni kdo by předal zkušenosti, tak prosím o radu tady...
Ahojky,děkuji. Co se týče uzení, jsem samouk. Nějakou dobu trvalo, než se dostavily takové výsledky. Mám udírnu plechovou s topeništěm mimo udírnu umístěnou v dílně, tak se fajn udí ikdyž fouká vítr, padá sníh atd. Používám dřevo, které právě je a to buk, jablko, hruška, třešeň, olše. Klobásky udím 7 hodin při teplotě 70 stupńů a maso 13 hodin při teplotě 80 stupňů. S tím akátovým dřevem co máš nemám zkušenosti, tak v tom ti neporadím. Hlavně je lepší z počátku zkoušet na malém množství a třeba jen přeudit např. trampské cigáro a časem zkoušet více a vlastních výrobků. Ať se ti daří a držím pěsti. Dej pak vědět jak se ti daří s uzením, zatím.
Petr

rourek
Příspěvky: 229
Registrován: stř úno 02, 2011 12:26 pm
Bydliště: Jižní čechy

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#854 Nový příspěvek od rourek »

Díky za cenné rady pánové!! Přes zimu se na to vrhnu, tak do te doby musim sehnat nějaké to ovocné dřevo, když na akátu nikdo nejede :smich: .
Přesně jak říkáš Petře, začnu malými dávkami tak 4 kg, pěkně se na tom vyučit a dát tomu, co to chce. Známej začátečník právě koupil udírnu, velká akce, 15 Kg klobás a nedalo se to jíst, jak to bylo přeuzené až to pálilo na jazyku. Cmudil to tam 20 hodin pod heslem čím díle, tím lépe....
Těžká práce stroji patří, proč se dřít, když dělá za tři..

Uživatelský avatar
Brit
Příspěvky: 955
Registrován: sob dub 16, 2011 4:41 pm
Bydliště: Nymburk

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#855 Nový příspěvek od Brit »

Včera ta moje přivezla jehněčí klobásky. Nechala si je udělat od pána, který se tím baví už 40 let. Materiál si dodala, pán ho zpracoval a musím uznat, že to skutečně umí.

Odpovědět

Zpět na „Ostatní“