Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

vše co nejde zařadit nikde jinde

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
Uživatelský avatar
ota
Příspěvky: 22085
Registrován: úte říj 21, 2008 10:21 pm
Bydliště: Nepoměřice

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#1321 Nový příspěvek od ota »

Ahoj, no jestli není placu pro budoucí klobásky tak já se vobětuju a udělám si výlet do Chvaletic do firmy! Jezdím přez Vaší vesničku vždycky. Plácnul bych tři věci jednou ranou! Ale chtělo by to o víkendu, pak zavřou po víkendu ten nadjezd v Hoře a budu jezdit asi na Čáslav.
Pomohl bych Ti s uskladněním čerstvých klobás, stavil bych se ve firmě pro nějakou práci a nakonec bych si u kolegy vyzvedl letní gumáky na auto co u něj mám od podzima domluvený, že si je vezmu.
No parádní využití jedné cesty no ne?

Uživatelský avatar
padesátka
Příspěvky: 1745
Registrován: stř zář 15, 2010 2:50 pm
Bydliště: Kutnohorsko

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#1322 Nový příspěvek od padesátka »

Už jsi 3tí :tyty: oni se vejdou do toho mrazáku :ano:

Uživatelský avatar
padesátka
Příspěvky: 1745
Registrován: stř zář 15, 2010 2:50 pm
Bydliště: Kutnohorsko

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#1323 Nový příspěvek od padesátka »

Plnička - http://kuchyne-jidelna.cz/plnicky-kloba ... -pist.html konečně vyzkoušena a je s ní fakt radost dělat 8) za ty prachy to opravdu stálo-nelituju.

Uživatelský avatar
Jaryn82
Příspěvky: 2857
Registrován: sob črc 03, 2010 3:10 pm
Bydliště: Příbram

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#1324 Nový příspěvek od Jaryn82 »

Já jsem si jí udělal na 4kg ,taková jednoducha a funguje 8)
Obrázek

Uživatelský avatar
padesátka
Příspěvky: 1745
Registrován: stř zář 15, 2010 2:50 pm
Bydliště: Kutnohorsko

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#1325 Nový příspěvek od padesátka »

Zatím hotovo Obrázek

Obrázek běžný den---

kroutil80
Příspěvky: 209
Registrován: pát říj 30, 2015 10:21 pm
Bydliště: Hrochov

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#1326 Nový příspěvek od kroutil80 »

Mám dotaz, teď trochu odbočíme od klobás a uzného, ale zajímalo by mě zda zde někdo udil kuřecí čtvrtky, stehna? Měli jste to naložené? Jak dlouho? Jaká chuť? Díky 8)

creative
Příspěvky: 2852
Registrován: ned úno 20, 2011 10:54 am
Bydliště: okr.Vyškov

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#1327 Nový příspěvek od creative »

Já dělám v udírně kuře pravidelně. Vcelku. Jde tam vždy na oběd příštího dne, když udíme makrely. Makrely nechávám 4 hodiny a kuře 8 hodin. V udírně mám teploměr na dvířkách, topím do 90 st. Kuře klasika olej, bylinky, paprika, česnek, potřít 1-2dny předem.To samé ryby, tam ještě pomelu kmín. Kuře je krásně šťavnaté, většinou celé přes noc na oběd nevydrží.

Uživatelský avatar
Piston
Příspěvky: 388
Registrován: pon říj 22, 2007 7:22 pm
Bydliště: Místek u Frýdku

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#1328 Nový příspěvek od Piston »

O makrelách jsem uvažoval, má jejich uzení nějaký háček? Normálně bych se bál je nechat naložené více než pár hodin v lednici…
Pivo je moje palivo.

creative
Příspěvky: 2852
Registrován: ned úno 20, 2011 10:54 am
Bydliště: okr.Vyškov

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#1329 Nový příspěvek od creative »

Není ryba jako ryba, některý jsou jak bláto. Mě se osvědčily nekuchané. Mám v sousední vesnici řeznictví, kde je vedou. 59 Kč/kg. Dovezu, cca 3 hodiny, jak povolí vykuchnu, vydloubnu oči, umyju a hned lednice, plech a igelit okolo. V hrnku do oleje cca 3 stroužky, mletý kmín, sůl, a dávám koření, co zrovna je. Majoránka, petržel, libeček, je to nakonec jedno, co komu jde. Případně stačí sůl a česnek. Na druhý, max. třetí den věsím za hlavy do udírny na háček. Otvory po očích.

pajik
Příspěvky: 778
Registrován: úte čer 08, 2010 9:08 pm
Bydliště: Sichelsdorf

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#1330 Nový příspěvek od pajik »

Ahoj zkousel ste nekdo udit kralika? Letos se mam to celkem pomnozilo tak jsem si rikal jak by takovej ocouzenej kralik chutnal

andre.marek
Příspěvky: 719
Registrován: stř črc 05, 2017 8:24 am
Bydliště: Nový Jičín

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#1331 Nový příspěvek od andre.marek »

Uzený králík je moc dobrý, ale musí se sníst hned jak se vytáhne z udírny, ještě teplý. Pak to dost tuhne...

pajik
Příspěvky: 778
Registrován: úte čer 08, 2010 9:08 pm
Bydliště: Sichelsdorf

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#1332 Nový příspěvek od pajik »

Jeste bych mel jednu otazku jak korenite klobasy? Delali jsme klobasy cca 3x na zkousku takze zacatecnici nekde sem tady vycetl plus minus recept maso sem pokrajel ma kousky ty nasolil veprove hovezi zvlast... Nechal odpocivat cca 3-4 dny a pak sem to pomlel hovezi na jemnou sajbu 2x pridal koreni promichal veprove na hrubou sajbu promichal s hovezim pridal vodu od oka... Naplnit streva a vyudil klobasy byly fajn jen nektera byla vic slana nektera min... Napadlo me jestli by nebylo lepsi to hned semlet a nasolit a okorenit pomlete a nechat ty 3-4 dny odpocivat a az pak narazit do strev a udit... Dekuji za radu

kutil tim
Příspěvky: 1301
Registrován: pát srp 28, 2009 5:00 pm

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#1333 Nový příspěvek od kutil tim »

Maso na klobásy krájíme na kousky 1- 2 cm nasolíme 2 dkg a načesnekujeme 2-3 dkg na kg masa a necháme v chladu odležet i týden, navážíme koření, promícháme, přídáme ledovou vodu, vyprátujeme tzn. vymícháme až se voda ztratí, plníme do střev.Druhý den udíme na nižší teplotu kolem 60-70 st. 8- 10 hodin až tzv chrastí.Větší množství se mele, mi děláme kolem 10 kg.

pajik
Příspěvky: 778
Registrován: úte čer 08, 2010 9:08 pm
Bydliště: Sichelsdorf

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#1334 Nový příspěvek od pajik »

Aha takze kdyz maso krajis na 1-2cm tak uz potom nemeles? Pripadne kdyz mas vic masa nekrajis semeles nasolis a nechas odlezet? Jestli jsem to tedy dopre pochopil

kutil tim
Příspěvky: 1301
Registrován: pát srp 28, 2009 5:00 pm

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#1335 Nový příspěvek od kutil tim »

Dělám klobásy jen pro sebe, krájím.Řeznické něbo větší množství se mele, ale je potřeba být na to zařízen mlýnek , šajby , narážečka.My to narážíme na robotu a krájíme maso nožem, do robotu nedáme šajbu s otvory 1 cm . U nás když byla zabijačka se mlelo jen do jitrnic, ostatní se krájelo i sádlo!!!

Odpovědět

Zpět na „Ostatní“