Material do vysokeho zaru

vše co nejde zařadit nikde jinde

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
fronterman

Re: Material do vysokeho zaru

#31 Nový příspěvek od fronterman »

mastnacek píše:Vtipalku, radsi dej tipa na matros a ja to pak zdokumentuju. Vyzkum delam tak pet let vzdycky jak se zacne topit. Ze by wolfram? jako do zarovky? Edizone? :)
5 rokov sa s tým mrdáš a na nič si doteraz neprišiel. Tak to už je na zamyslenie. S pozdravom priateľ z energoportálu, IvanG
Keď nejdem oproti, tak aspoň vyčnievam z radu.

mastnacek

#32 Nový příspěvek od mastnacek »

Ivane :) Dyt to tam ctes kazdej den nekolikrat, tak sam vidis ze kotel provozuju az na maly nedostatky bez problemu.

fronterman

#33 Nový příspěvek od fronterman »

Veď ja sa nehádam :-) Tiež som skúšal všeličo. Podľa mňa nešpekuluj s pletivom, či sitom, ale zameraj sa na poriadny kus liatiny, ktorý vložíš do cesty spalín. Ten keď sa rozžhaví, tak aj po priložení vznikajúci dym na tej rozžhavenej liatine vyhorí. Podmienkou však je dostatok sekundárneho vzduchu a kotol hnať aspoň na osemdesiat stupňovC. U mňa sa to podarilo až po inštalovaní 2000 litrov akumulácie.
Keď nejdem oproti, tak aspoň vyčnievam z radu.

radas

#34 Nový příspěvek od radas »

tu litinu jsem psal někde na začátku. teď mě napadá kolik může vydržet to králíkářské pletivo 800 ? vždyť pokud už to je na cestě ve spalinách je to kousek od komína a ten by musel být do běla nebo se pletu ? pro takové teploty by možná chtělo udělat cihlu s dírama z vysokopecního lupku nebo jak se to jmenuje / otec to kdysi dovezl z vysokých pecí a spravuju tím vyzdívku v kotli na koks

mastnacek

#35 Nový příspěvek od mastnacek »

Pletivo atd jsem zavrhnul. Pri dalsich pokusech se zaneslo sazema, takze tudy cesta nevedel. Aaaale... udelal jsem vcera narychlo pred zatopem neco, co me potesilo. Kdo se trosku pohybuje okolo alternativnich topidel, tak mu jiste neco bude rikat pojem raketovy kamna, rocket stove... a k tomu pridam jeste vyraz vortex... inspiroval jsem se timhle japoncikem, kterej raketaky trosku upravil.

https://www.youtube.com/watch?v=d9jQukYHtn4

A vytoriil jsem toto. Vysledek predcil ocekavani. Musel jsem to ale demontovat, protoze musim pridat na zadni stenu samotku abych nepropalil diru do kotle.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

kono68

#36 Nový příspěvek od kono68 »

...ahoj...ocel Poldi AKX,ta bude to pravé ořechové...nevím,jestli jí ještě seženeš,sám mám doma poslední plát,3x1000x2000,nedám,vyrábím pro jednoho slévače zvonky na odvzdušnění hliníku...ale,mám (snad) ještě doma trubku,kterou jsem vyráběl do kotle Dakon,tam byla jako sekundární přisávání vzduchu,uprostřed...přečti si tohle:
17 153 (Poldi AKX) – obsah prvků v %: max. 0,2 C, 25 Cr

Ocel žáruvzdorná, feritická, chromová. Je za tepla dobře a za studena obtížně tvařitelná. S mořeným nebo obrobeným povrchem odolává korozi. Je vhodná na žáruvzdorná zařízení a nářadí (určena pro teploty nad 800 °C
při nižších teplotách cca 400 – 550 °C a 600 – 800 °C dochází ke křehnutí oceli ), zejména v atmosférách obsahujících sloučeniny síry a v atmosférách, kde dochází k intenzivnímu nauhličování a na žáruvzdorné součásti kotlů s vysokými provozními teplotami a nízkým mechanickým namáháním. Svařitelnost obtížná, doporučuje se předehřev na 200 – 300 °C.
kování 1050 až 600 °C
ihned přihřát a žíhat
základní žíhání 780 až 800 °C
popouštění 100 až 250 °C
...jakou to zmákne nejvyšší teplotu,to nevím...
...kdysi jsem od nás,z Kovohutí,sehnal pletivo (tahokov) z titanu a ten mám už asi 15 let jako mřížku,kam se dává dř.uhlí v grilu na kuřata...
...kovařina je krásná,jenom musím vědět,jak do toho praštit...

Odpovědět

Zpět na „Ostatní“