Broušení řetězů motorových pil
Re: Broušení řěťezů motorových pil
Pred brúsením vždy trochu zarežem do dreva, aby nebol na zuboch olej, potom to tak nekĺže. Pilníky používam nejaké Sviss made, sa mi zdá vydržia o niečo viac ako HQ a Oregon, ale tiež to nie je ktoviečo. Brúsim iba ručne, ostričku som volakedy kúpil asi za tisícku, no nestálo to za vela, pilníkom to ide rýchlejšie a je to poznať aj na reze. Uhol dávam podla špeciálnej rúčky na pilníku, a hlavne podla výrobcu reťaze - (Oregon) Najviac ma se*i, že brúsievam všetkým susedom, na tom by nebolo nič zlé, no každý donesie zodratý pilník, čo sa ani klinca nechytí.
Starý, dobrý je to stroj, som rád že mám traktor môj.
-
Jestli ti klouže pilník,tak ho vem a zahoď hodně daleko , kup si novej a uvidíš jak to půjdeMichMio píše:Přiznám se, že nejsem z lesa a tak něco při broušení řetězu dělám špatně, pilník mi klouže po řetězu a nebere, než něco nabrousím je to opravdu fuška, nedovedu si představit, že bych tak měl brousit víc řetězů. Pilník mám ze značkové prodejny Husgvarny takový ten klasický s dřevěnou ručkou a kovovým vodítkem s vyznačenými úhly průměr 4mm protože takový je předepsaný pro řetěz dle návodu. Mám použít větší pilník? abych sáhl víc na ostří a nebral celou plochu, nebo je nějaký fígl s čištěním pilníku aby se nezanášel a víc bral???
chlapi asi sa zhodneme na tom ze sucasne pilniky stoja
Zetor 3011
Zetor 7245 HS
Zetor 7245 HS
špatně nabroušený řetez?
zdravím vás kolegové. Používám motorovou pilu už asi 10 let. Poslední dobou mi při řezání mi pila řeže jakoby do "oblouku". Lištu mám cca měsíc starou. Řetěz si brousím sám. Pokaždé se mi pila stáčí do leva.
Poradíte mi, v čem je problém, a jak ho odstranit? Díky
Poradíte mi, v čem je problém, a jak ho odstranit? Díky
Re: špatně nabroušený řetez?
špatně nabroušený řetěz.
tím jak brousíš v ruce, tak jedna strana řetězu je nabroušena "lépe" než druhá. pod výrazem lépe může být jiná geometrie zubu, vyšší opotřebení zubu na jedné straně a jistě i řada dalších vlivů.
mluvím z vlastní zkušenosti, léta jsme si brousil pilu v ruce a někdy v řezu také zatáčela. v poslední době používám na broušení brusku z lidlu, sice poloviční plast, ale vyhovující. při použití je jednak jeden zub jako druhý a navíc myslím že dochází k menšímu úběru zubu při broušení bruskou než pokud brousíš pilníkem.
tím jak brousíš v ruce, tak jedna strana řetězu je nabroušena "lépe" než druhá. pod výrazem lépe může být jiná geometrie zubu, vyšší opotřebení zubu na jedné straně a jistě i řada dalších vlivů.
mluvím z vlastní zkušenosti, léta jsme si brousil pilu v ruce a někdy v řezu také zatáčela. v poslední době používám na broušení brusku z lidlu, sice poloviční plast, ale vyhovující. při použití je jednak jeden zub jako druhý a navíc myslím že dochází k menšímu úběru zubu při broušení bruskou než pokud brousíš pilníkem.
-
Na jednž straně řetězu máš buď kratší nebo tupější zuby (nebo obojí). Klasika vzniklá povětšinou tím, že se pila při broučení upne za ličtu do svěráku a na jednu stranu se to prostě brousí líp než na druhou. A kde se to brousí líp jsou kratší zuby.
- exot
- Kontaktovat uživatele:
Nech ho nabrousit bruskou a máš pokoj (bruska brousí stejně z každé strany) ono stačí když jednou stranou chytneš o kamínek a už to podřezává.
Vše co potřebujeme k běžnému životu nás učili v základní škole!
Nejvetší problém je mezi sedačkou pedálama a volantem!
Svareni to je moje:)
přesně srovnat zuby a řeže to jak fík. já kvůli toho koupil novou lištu a pak brusku
lišta se mi stáčí vždycky doleva. Které zuby jsou špatně nabroušené, nebo která strana je špatná?
nebádej nad tím, která strana je blbě nabroušená. jseš levák nebo pravák? jednu stranu brousíš přes ruku. 4 přede mnou (vč. mojí maličkosti) ti napsali, že máš blbě nabroušeno, asi s tím mají svoje zkušenosti.
vyndej řetěz, nech nabrousit strojově - lhostejno na čem, zda na čudle z lidlu nebo na profesionální brusce a uvidíš výsledek.
vyndej řetěz, nech nabrousit strojově - lhostejno na čem, zda na čudle z lidlu nebo na profesionální brusce a uvidíš výsledek.
Ahoj, gdyž to brůsíš, tož dávaj stéjné počty tahů, slěduj stéjný sklon zubů a do teho tahu sa snaž dávať stéjnů silu a musí to řezať jak pila. A gdyž už máš ty zuby věcéj zjeté, což je asi teď tvůj případ, tož sa s tým pohraj a dívaj sa jak sů veliké a to na obuch starách. A gdyž sa Ti bude zdáť nekerý zub a nebo celá strana řetázku, což sa také stává, věčí, tož mu hneď daj nejaký ten tah navíc abys to srovnál s ostatníma. Prostě sa snaž abys měl ty zuby všecky jak jeden muž a né, že přiáš tem, kerý sa ti zdá byť tupý a nebo, gdyž lízneš negde jednů stranů nejaký ten šutr, tož celéj téj straně.
Čím věčí kladivo, tým věčí odborník, kurva podaj ně to pořádné kladivo!
Kůkni na triála.http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... =2&t=19240
Kůkni na triála.http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... =2&t=19240
-
No mne instruktor učil brousit řetěz z jedné strany víc o tah a z druhé méně. Přez ruku nemáš takovou sílu jako z druhé strany.Dělám palivové dřevo 2 roky a po zkoušek na pilu mne naučily jak celej řetez brousit bez brusky, která ten řetěz akorát spálí a pilník se zkurví,máme odbyt 200 sypaných metru měsíčně plus nějaká těžba.Jsem rád za neomezené zkoušky na motorovku.Jinak stou bruskou,když jsou vychcaný prodejci tak to zbrušujou hodně, zuby spálý pilníkem to nenabrousíš a musíš si koupit novej řetěz to je obchodní taktika.Nebudu dělat reklamu ale řetěz oregon je sračka,stihl je dobrej a já používám KOX už 2 roky a spokojenost.
Ahoj ja tedy se snažim brousit v ruce taky už nejakej ten pátek ale po dokončení dřeva si to stejně nechamm přejet na bruscce. ale jek psal vlklodlak tak občas když si řetěz vyzvednu tak i když ni brousí dva tři najednou tak každý řeže jinak a zdá se mi že pakk jde húř přebrousit v ruce a ja sem zatim nejlíp spokojenej s husqvarnáckými řetezi. mam i husqvarnu a ten stiláckej řetěz mi nejak nepásl. každej si oblíbí holt něco jineho.
Mám rád trktůrky a nestidim se za to :D
muj traktůrek Zelňák http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... =2&t=77816
muj traktůrek Zelňák http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... =2&t=77816
- exot
- Kontaktovat uživatele:
Jako u všeho záleží na tom kdo a jak to dělá dřív jsem brousil pilníkem ale když jím máš nabrousit 8 řetězu najednou tak to fakt ne koupil jsem pořádnou brusku a od té doby jsem nevzal skoro pilník do ruky.ono pokud někdo přinese domrvenej řetěz tupej jako kráva tak se holt ubrousit musí je jedno jestli pilníkem(dřina) nebo bruskou ,rozhodně od te doby co brousím bruskou mi řetězy víc neubývají.jen nebýt línej a brusku si pěkně na každý řetěz nastavit.
Vše co potřebujeme k běžnému životu nás učili v základní škole!
V ruce nikdy nenabrousíš řetěz jako na mašině. Měl jsem stejný problém ale když jsem si ho nechal nabrousit na brusce, bylo po 3 broušení nutné koupit nový řetěz.
Pak jsem si pořídil tohle a nevím co to je koupit nový řetěz. Pravda je, že neřežu každý den od rána do večera.
http://www.piloveretezy.cz/testeschopu/ ... ych-retezu
Pak jsem si pořídil tohle a nevím co to je koupit nový řetěz. Pravda je, že neřežu každý den od rána do večera.
http://www.piloveretezy.cz/testeschopu/ ... ych-retezu
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.