Brambory

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
Vladimír2

Re: Brambory

#646 Nový příspěvek od Vladimír2 »

serpenton píše:...protože je sníš dřív než to stihnou ;-)
...ne , ne , snime tak půl řádku , zbytek normálně dozraje , ale bez květu...

vitex

#647 Nový příspěvek od vitex »

Vladimír2 píše:...přece na netu ... :smich: ...a Ty jsi tam tenkrát nebyl..? :smich: :smich: :smich:
Však Ty jsi tam nebyl také,vzpomínáš?

Ales.

#648 Nový příspěvek od Ales. »

No mě to snad na tom poli uschne, dneska slibovali déšť a nespadlo nic. nevim nevim, asi sem vyhodil peníze za sadbu... Nemam jak to zalít
Všechno je pudová záležitost - buď to pude nebo to nepude ...

DYK

#649 Nový příspěvek od DYK »

Dnes večer jdu na postřik proti plísni. Je to preventivní a osvěšilo se mi to, protože pak už je pokoj a asi za 24 hod, po plísni je na řadě mandelinka. Mlaďoši se už vylíhli, je jich tam čím dál víc a ti, co se dolíhnou si ublíží když si později ukousnou. Myslím si, že už není nač čekat.
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod

serpenton
Kontaktovat uživatele:

#650 Nový příspěvek od serpenton »

A co používáš na postřik ? Já Calypso na Mandelinku a Infinito na plíseň. I když letos jsem zatím ještě nepoužil ani jeden. Mandelinky poctivě sbíráme - dospělce a vajíčka a tak nemáme zatím larvy. Brambory už kvetou a Impaly pudou za 3 týdny ze země a RedAnna tak měsíc po nich. Takže proti mandelince to už možná ani stříkat nebudu, pokud se nějak výrazně nevymknou konrole. No a plíseň sleduju a pokud bude hrozit nějaký vlhký a studený počasí tak jeden postřik dám.
Co tu ale mám za chorobu, je černá noha. Ale na to žádnej postřik není, předchozí roky jsem to neměl a to jsem sadil registrovanou sadbu. No ale není to žádná tragedie, má ji pár rostlin.
Jinak Calypso i Infinito se dá stříkat v jedné aplikaci.

V jedné staré zahradnické knížce jsem četl, že zahradníci omotávali kořeny rajčat před zasazením měděným drátem, jako ochranu proti plísni. Napadlo mě jestli by u brambor neposloužily stejně 2-3 dráty natažené nad každým řádkem ... :chytry:
Jediný co má na světě cenu je hlína a co z ní vyroste ..

Dvordy

#651 Nový příspěvek od Dvordy »

Já teda proti plísni stříkám když jsou brambory zelené, protože když už plíseň chytí, tak postřik nepomáhá. Stříkám Acrobatem a mandelinku Mospilanem.

Akorát nevím, čím to může být, ale brambory mi každý rok udělají zprvu vysoké stonky s pár listama a pak se teprve začnou tvořit další listy a pomalu zakrývají brázdu. Když vidím porost Vladimíra, jak nemá brázdu vidět, tak o tom si můžu nechat zdát. Pravděpodobně bude problém v sadbě. Nechávám si sadbu z předchozího roku, kterou od někoho kdysi přinesl táta a bůhví, co to je za odrůdu.
Zetor 4011, Zetor 7341, JCB 3C III

DYK

#652 Nový příspěvek od DYK »

Našel jsem Kuprikol, tak plíseň Kuprikolem a brouka Regentem. Sbírat brouka na nějakých čtyřech tisících metrech osázené plochy fakt nebudu. Mandelinku stříkám vzduchem, protože se lístek větrem zatetelí a obliskne se postřikem i jeho spodní část. Já už odmítám sázet "staré" brambory, nebo když už tak jen jednou z předchozí sklizně uznané sadby. Neosvěčilo se mě to na množství, velikosti, tvaru a kvalitě pro uskadnění. A takový ty nabídky "prodám sadbové brambory" kde nikdo neví pokolikáté půjdou do země, kdy jediné kritérium je sadbová velikost hlíz, prostě jen přebraná sklizeň, tak z toho jsem vyléčenej. Ve výsledku jejich o něco nižší cena vyjde dráž.

Dvordy

#653 Nový příspěvek od Dvordy »

Co máš za postřikovač se vzduchem?
Zetor 4011, Zetor 7341, JCB 3C III

serpenton
Kontaktovat uživatele:

#654 Nový příspěvek od serpenton »

DYK píše:Sbírat brouka na nějakých čtyřech tisících metrech osázené plochy fakt nebudu. ....
To je jasný, já to mám na 2 arech a taky je to pakárna, ale ještě se to dá...
Jediný co má na světě cenu je hlína a co z ní vyroste ..

DYK

#655 Nový příspěvek od DYK »

Dvorty, normální zádovej SOLO Port, takže "po nožičkách". Plíseň stříknu klasickým polským 400L za traktor 12m záběr. Ale nelíbí se mi, že to jen na tu mandeliku prší z vrchu. Potřebuju aby ji i trefil i když je postřik i požerový a ona se skovává pod listy.

padesátka

#656 Nový příspěvek od padesátka »

Co to je ta černá noha-ted se mi u pár brambor objevilo to že nat spadne na zem a pak do dvou dnů shnije na kaši :-/ to je ta černá noha?Nikdy se nám to nestalo :vztek:

bratrH

#657 Nový příspěvek od bratrH »

Poraďte jak bojovat s hryzcem v bramborách?

Ales.

#658 Nový příspěvek od Ales. »

Já to slyšim asi potřetí a nevim na čem to máš ty, ale předtim to bylo vždy na Red Anna, proto sem si je nekoupil a zvolil Lauru. Ikdyž to tam mužu mít taky to neřikam. Já už dneska vybral trochu bellarosy. Sázel sem 5.dubna. Ještě ji ale v zemi necham, mam ve sklepě asi 20 kg koupenejch, tak než je sníme to necham v zemi.
Všechno je pudová záležitost - buď to pude nebo to nepude ...

Vladimír2

#659 Nový příspěvek od Vladimír2 »

...velké sucho se podepsalo na zkrácení vegetační doby a tím i výnosu...

Obrázek

JARDY

#660 Nový příspěvek od JARDY »

bratrH píše:Poraďte jak bojovat s hryzcem v bramborách?
Každá rada drahá.Letošní poznatek-sadil jsem svoje loňské drobňáky,celkem hustĕ dlouho předklíčenĕ na svĕtle tudíš nejdlé,tak že celkem prosperují.Protože mi chybĕlo,tak jsem dosadil koupenou sadbou ,katastrofa.Nebyla už tak dobře předklíčená a havĕti velmi šmakuje.Celkem vzrostlé rostliny najednou ukousnuté a finito.Nĕkteré ani pořádnĕ nevylezly .
Můj závĕr ,jedinĕ dobře předklíčené drobnĕjší a hustĕji.Když je sadba velká tak ji sežerou.Hryzce se zbavit nejde.
Až se jaro zeptá...no a co že už je,prostě nestíhám

Odpovědět

Zpět na „Zahrada“