Brambory

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
serpenton
Kontaktovat uživatele:

Re: Brambory

#496 Nový příspěvek od serpenton »

Podle mně ne, ale je to na osobním názoru každého. Napíšu jen proč podle mne ne. Nejhlavnější důvod, proč kupovat novou sadbu je ochrana před vir. nemocemi, která jde v podstatě dělat pouze na úrovni sadby. Použitím staré sadby se zvyšuje riziko zavlečení vir. chorob do půdy a koupě cert. sadby pak postrádá smysl.
No a řez do brambory je potenciální brána pro různá onemocnění a je to další risk na to že se něco pokazí.
Jediný co má na světě cenu je hlína a co z ní vyroste ..

Antony30011
Kontaktovat uživatele:

#497 Nový příspěvek od Antony30011 »

Tak to seš asi dál než já. Dva roky po sobě sem sázel loňský brambory velikosti sadby a žádný viry sem nepozoroval - brambory OK. Teď už vím kolik sadby si nakoupit tak si ji nakoupím. Ale když ti příjde lepší nechat volný pole :D z hlíny a plevela se každej nenají :)

serpenton
Kontaktovat uživatele:

#498 Nový příspěvek od serpenton »

Však to nemusí nechat volný, může dosadit zelí, celer ....
Ae jak jsem psal je to na osobním názoru každého. I já jsem už sadil brambory z lo'nského roku ....
Pokud by to bylo tak, že je málo sadby nebo žádná je to samozejmě lepší zasadi loňské a velké půlit - pokud to ale není nutný je to zbytečný hnízdo potenciálních problémů...
Jediný co má na světě cenu je hlína a co z ní vyroste ..

kutil tim

#499 Nový příspěvek od kutil tim »

Dnes se nedoporučuje sadbu krájet, musel by se nůž po každém řezu desinfikovat :pistol: viry nezůstavají v půdě, ale v bramborách a přenášejí se z napadených brambor sáním žravého hmyzu v době růstu zelených částí rostlin.I v nové sadbě můžou být přítomny virozní brambory až do 10% u sadby stupně množení B a 4% jestli se nepletu u A.Tím , že vybíráte ve sklepě drobné brambory /většinou virozní bývají drobné/ vlastní sadbu tím více degerujete.

cont33

#500 Nový příspěvek od cont33 »

Čo znamená stupeň množenia A (C1) a B(C2) a E ?

V praxi to znamená, že sadivo C2 je možné použiť na výsadbu len raz. Pri správnej agrotechnike sadenia a množenia sadiva možno C1 použiť 2x , E až 3x.

Čo znamená rozdelenie zemiakov na varný typ A, B, C?

Zemiaky možno rozdeliť podľa varného typu na:

Typ A – lojovitý, nerozvarivý s jemnou štruktúrou, tento typ je vhodný na zemiakový šalát alebo prílohu

Typ B - slabo múčny a slaborozvarivý s jemnou štruktúrou, tento typ je vhodný ako príloha, na výrobu hranoliel

Typ C - múčnatý, stredne rozvarivý s polohrubou štruktúrou, vhodný na výrobu kaše

Typ D - silne múčnatý a rozvarivý s hrubou štruktúrou, vhodný pri výrobe liehu
ak niekto niečo chce tak pisať na cont7133@gmail.com Už tu niesom. V poslednom čase zaberá miesto každý príspevok.

vitex

#501 Nový příspěvek od vitex »

Ales. píše:No já chci o víkendu zasázet velmi ranné (anuschka a bellarosa) mam od každé 10kg a na každou mam vyčleněno cca 50m řádku. když je dam po 30cm potřebuju jich cca 166, a mam jich asi po 100 a 120 ks (to sem magor že to počítam co? zbytek už sem nepočítal) tak sem myslel že to doženu takhle. Zbytek už neřeším. co mi bude chybět laura, to dožene belana. Kolik toho bude tolik toho zasadim. To zas nepotřebuju mít plný za každou cenu, letos sázím poprvé z loňska nemám. jen tu mám krmný, tak je tam kdyžtak rozhodim a pak je zařadim rovnou pro pašíka.
Krájej při sázení,dělám to u věších hlíz asi 35 roků a jsem zavirován.Pokud máš zájem o dřevěný popel,přijeď kdykoliv po grilování a nebo po topné sezóně.Mívám ho 300 litrů ročně.

sanyo

#502 Nový příspěvek od sanyo »

Naše babičky předem brambory rozkrájely, nechaly zpevnit klíčky a hlavně nechaly řeznou plochu brambor zatáhnout škrobovou blánou. Jinak v praxi není čas a prostor plánovat, kolik že mi to bude scházet, takže brambory se krájejí až případně na poli, okamžité půlení v praxi vůbec nevadí.. Jinak pokud někdo tady radí, že míchají brambory jak oříšky v osudí, tak ať si je míchají sami u sebe, správný hospodář by měl vědět, jaké brambory sází, jejich sadbové stáří, charakterisku, varný typ atd., atd. Takže vitexi, nenech se odradit a neplácej tam páté přes deváté. Snad jediná zodpovědná metoda, pokud máš jedno políčko, a nemáš místo měnit parcelu a chceš min. 2 druhy brambor, tak sázet 1 žlutou a 1 červenou odrůdu, aby se to opticky a ihned poznalo. Jinak se ti to do příštího roku pomíchá a je vymalováno.. Pokud ti to jedno, sázej tak, jak už někdo radil..

Ales.

#503 Nový příspěvek od Ales. »

dyt já taky mam dvě řady velmi ranných (anuschka, bellarosa) a na pozdní sklizen mam Belana a Laura právě kvuli tomu, že chci abych já nebo kdokoli kdo se chystá vařit přišel do sklepa a věděl co jde dělat a jestli chce Bčka nebo Ačka (červená, žlutá)
Všechno je pudová záležitost - buď to pude nebo to nepude ...

vitex

#504 Nový příspěvek od vitex »

sanyo píše:Naše babičky předem brambory rozkrájely, nechaly zpevnit klíčky a hlavně nechaly řeznou plochu brambor zatáhnout škrobovou blánou. Jinak v praxi není čas a prostor plánovat, kolik že mi to bude scházet, takže brambory se krájejí až případně na poli, okamžité půlení v praxi vůbec nevadí.. Jinak pokud někdo tady radí, že míchají brambory jak oříšky v osudí, tak ať si je míchají sami u sebe, správný hospodář by měl vědět, jaké brambory sází, jejich sadbové stáří, charakterisku, varný typ atd., atd. Takže vitexi, nenech se odradit a neplácej tam páté přes deváté. Snad jediná zodpovědná metoda, pokud máš jedno políčko, a nemáš místo měnit parcelu a chceš min. 2 druhy brambor, tak sázet 1 žlutou a 1 červenou odrůdu, aby se to opticky a ihned poznalo. Jinak se ti to do příštího roku pomíchá a je vymalováno.. Pokud ti to jedno, sázej tak, jak už někdo radil..
Nezlob se ale neplácám páté přes deváté ale z praxe jsem ironicky podotknul "zavirování"a nabídl jsem popel z dřevěného uhlí. :-/

sanyo

#505 Nový příspěvek od sanyo »

vitexi, sorry, to patřilo Alešovi.., prohodil jsem to..

Ales.

#506 Nový příspěvek od Ales. »

tak velmi ranné v zemi. nakonec jsem je rozhodil tak aby to vyšlo akorát, nic sem nekrájel ani nepřidával.
Všechno je pudová záležitost - buď to pude nebo to nepude ...

Antony30011
Kontaktovat uživatele:

#507 Nový příspěvek od Antony30011 »

Ja du zejtra se sazecem, ale jen na kousek. To hlavni teprva ceka 8)

DYK

#508 Nový příspěvek od DYK »

To říkáš furt :vysmech:
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod

Antony30011
Kontaktovat uživatele:

#509 Nový příspěvek od Antony30011 »

Mám dva kousky a jeden kus ;-) když hezky poprosíš, tak ti udělám exkurzi :D jak přijedeš pro mulčovač...

Vladimír2

#510 Nový příspěvek od Vladimír2 »

Obrázek

Odpovědět

Zpět na „Zahrada“