Brambory
- Ales.
Re: Brambory
Hele chlapi je na výsledku (úrodě) hodně znát, když se to upěchuje tim válcem?
Všechno je pudová záležitost - buď to pude nebo to nepude ...
Ono to nejni žádný moc velký pěchování. Ale trochu přimačknout ba se to asi mělo. Když se sázívalo ručně, bez ručního válce se to nikdy neobešlo. Asi proto, aby vzcházely stejnoměrně všechny najednou...
- Antony30011
- Kontaktovat uživatele:
Umáčknou by se to mělo, ale lehce. Ten můj válec má cca metrák a bere 3-4 řádky. Zase nějakej těžkej by tomu taky nedělal dobře..
- Ales.
Tak sem dneska rozbalil sadbu (www.europlant.cz) a sem docela zklamanej. Belana jsou korále a bellarosa, anushka, laura jsou strašně nevyrovnaný a některý jsou 7-8 cm možná.
Belana jsou korále, ale pečlivě si je hlídej, mamka tě pak pochválí, nedáme na ně ..dopustit !!Ales. píše:Tak sem dneska rozbalil sadbu (http://www.europlant.cz) a sem docela zklamanej. Belana jsou korále a bellarosa, anushka, laura jsou strašně nevyrovnaný a některý jsou 7-8 cm možná.
- Ales.
V to doufám, vybíral sem podle toho co sem se dočetl co kdo říkal o té které odrůdě v různych diskuzích po netu.
Opět mam začátečnickej dotaz:
Jak už bylo psáno výše tak sadba co mam je dost nevyrovnaná, doslechl sem se, že se brambory můžou při sadbě kráje vedví. Jakou s tim máte zkušenost? Jakej je postup? rozkrájet při sázení? pár dní předem? Nějaký moření na řezu? Jen vím, že na každé půlce musí být klíček.
Opět mam začátečnickej dotaz:
Jak už bylo psáno výše tak sadba co mam je dost nevyrovnaná, doslechl sem se, že se brambory můžou při sadbě kráje vedví. Jakou s tim máte zkušenost? Jakej je postup? rozkrájet při sázení? pár dní předem? Nějaký moření na řezu? Jen vím, že na každé půlce musí být klíček.
- serpenton
- Kontaktovat uživatele:
Brambory se půlí při nedostatku sadby , což myslím nemáš takže bych se na to vykašlal. Jinak se půlí hlavně ty větší a ničím se nemoří
Jediný co má na světě cenu je hlína a co z ní vyroste ..
- Antony30011
- Kontaktovat uživatele:
Přesně tak. Podle mě je lepší mít o 5 kilo sadby více, než rozkrajovat. Nebo naházet zbytek brambor od loni, vybrat z nich
-
Půlí se velké brambory a řez se může namáčet v dřevěném popelu
- Ales.
No já chci o víkendu zasázet velmi ranné (anuschka a bellarosa) mam od každé 10kg a na každou mam vyčleněno cca 50m řádku. když je dam po 30cm potřebuju jich cca 166, a mam jich asi po 100 a 120 ks (to sem magor že to počítam co? zbytek už sem nepočítal) tak sem myslel že to doženu takhle. Zbytek už neřeším. co mi bude chybět laura, to dožene belana. Kolik toho bude tolik toho zasadim. To zas nepotřebuju mít plný za každou cenu, letos sázím poprvé z loňska nemám. jen tu mám krmný, tak je tam kdyžtak rozhodim a pak je zařadim rovnou pro pašíka.
- Antony30011
- Kontaktovat uživatele:
To počítání já matiku tůze rád (fakt) ale tohle by mě nenapadlo Prostě to tam per a když ti dojde vprostřed řádku, píchni tam kolík a nasaď další odrůdu. Takle se to dělávalo u nás. Teďka to padá ze sazeče a až dochází, nasype se další a holt někde v řádku se to prostřídá ale chápu že s tím děláš vědu. Otec z toho vědu dělá i teď, když jezdíme sazečem
- serpenton
- Kontaktovat uživatele:
Nech si poradit. Nic nepul ani nemichej sadbový se starejma - zasaď co máš a fertig.
Jediný co má na světě cenu je hlína a co z ní vyroste ..
- Antony30011
- Kontaktovat uživatele:
Já neříkám, aby michal - ale když mi holt dojdou brambory vprostřed předposledního řádku, tak tam našupu loňský starý než to nechat ležet ladem. Nebo snad ne?!