Brambory

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
jenicek

Re: Brambory

#4051 Nový příspěvek od jenicek »

Jabka a brambory jsem dával asi 2 roky do jednoho sklepa a upustil jsem od toho. Bandor potřebuje vyšší vlhkost jak jabko. Takže bandory dávám do sklepa a jabka do regálu před sklepem pod úrovní podlahy stodoly. Aby jabka v zimě nezmrzly, stačí když přes ně hodim plachtu. Takhle nám bandory vydržej do druhejch a zimní jabka do června.

mastnacek

#4052 Nový příspěvek od mastnacek »

Uroda letos velice pekna. 3/4 venku za dnesek, zejtra snad po praci stihnem zbytek.

ceratio1

#4053 Nový příspěvek od ceratio1 »

Letos spousta nahnilých :vztek: kdyby nebyly pohnité tak by byla ůroda dobrá https://photos.app.goo.gl/EXj2vuk6gggyrQFZ7

Chose11

#4054 Nový příspěvek od Chose11 »

Já vyndával brambory koncem srpna a spokojenost, sice občas ještě držely na natích, ale natě byly suché a plevel po kolena vysoký. Jeden den posekl kosou a uklidil, druhý den byly brambory doma. Jaká paráda když poprvé jen jedno políčko a stejně mám navíc, každej rok se muselo osázet všechno a pak to stejně šlo k sousedům praseti. Akorát 100% na jaře chci koupit novou sadbu, už to není ono, to co se celé roky dávalo. Belana co byla druhý rok na zkoušku tu jde naprosto bezvadně, navíc poprvé střídám pole obrok, tak uvidím co to udělá, hned po bramborách jsem všude nasel kombinaci řepky a svazenky, ale je sucho, nic moc to neroste.
Na světě mám nejraději tu rozmanitost, každej den mě nasere někdo jinej.

mastnacek

#4055 Nový příspěvek od mastnacek »

Cbose, mame na jednom fleku 12let po sobe, vynos ok, kvalita stejna. Hnojeno asi 3x

Chose11

#4056 Nový příspěvek od Chose11 »

Mám těžkou jílovitou půdu, snažím se ji postupně upravit, hnojím jak to jde, jak seženu hnůj.
Na světě mám nejraději tu rozmanitost, každej den mě nasere někdo jinej.

murár

#4057 Nový příspěvek od murár »

murár píše: stř srp 23, 2023 2:49 pm Doniesol som z bytu od manželky staré zemiaky čo sme nepojedli lebo už varí nám dobroty z nových zemiakov. Tak ich idem posadiť tam kde boli uhorky aby nebola prázdna záhradka. Jedna vyoravačka zemiakov ma čaká na budúci týzden a tieto asi až niekedy na Vianoce vykopem! :smich:
Obrázek
Tak som dnes tie zemiaky zryloval. Na vňati už boli čierne bodky asi už pleseň. Niekde boli 3-4 nové malé zemiaky ale vetšia časť bola len sadba z vňatov a bez nových zemiakov. Včera som doviezol hnoj tak som to dnes poryloval aby mama mohla posadiť cesnak.

jenicek

#4058 Nový příspěvek od jenicek »

Asi seš moc chytrej sedlák, to já měl bandor... :D

sekalsemmalo

#4059 Nový příspěvek od sekalsemmalo »

něco k povzbuzení do dalšího pěstitelskýho roku .úplná lékárna!! https://www.prozeny.cz/clanek/zdravi-a- ... .seznam.cz
sekalsemmalo-ten,co ho zasáhl za bouřky blesk ve dřezu na nádobí

thovt

#4060 Nový příspěvek od thovt »

Hnojením jen npk se úplná lékarna nekonná.

vitex

#4062 Nový příspěvek od vitex »

thovt píše: ned říj 29, 2023 12:40 pm Hnojením jen npk se úplná lékarna nekonná.
Von to špatně napsal.Ne lékárna ale lekárna.

thovt

#4063 Nový příspěvek od thovt »

murár

#4064 Nový příspěvek od murár »

Neviem či je to ptakovina ale niekedy tie "babské" recepty aj fungujú. Neskúšal som to lebo mám dve pivnice. Jedna ešte po predkoch kamenná ktorú sme z otcom pred 25 rokmi opravili a druhá je betónová ktorú sme v1985 roku prerobili z nepoužívaného hnojiska na pivnicu. Teraz viuživam len tu betónovú lebo je blízko pri dome.

ota

#4065 Nový příspěvek od ota »

Kluci jsem vyjímka v uskladnění brambor! Dávno jsme měli brambory ve sklapě pod barákem. Krásný roubený půlkruhový starý sklep. Min 150 roků. Vždy brambory tam. Třeba 40 metráků. Jenže pak je všechny vynosit v půlkoši ven po těch točitejch schodech, skrz dům ven. Porod hotovej! Pak když se přestalo ,,blbnout" s bramborama dávali jsme je do malého sklípku co je v druhém stavení za bývalou prádelnou. Je to jen malá místnost v rohu budovy asi 80 cm pod urovní terénu. Tam se brambory dávaly. Jednu zimu tam zmrzly. Pak se tam ještě párkrát dávaly. No a když se zrušily zviřátka doma v chlévě, celej chlév jsem opravil. Oházel, naštukoval. Snížil strop podhledem ze sádráku a vycpal vatou původní klenutí. Teď je tam skladiště. V létě tam vytáčíme med. Nebo se tam zimují kytky. Mimo jiné tam jsou i brambory. Zrovna minulej tejden jsem donesl bedýnky a vysypal brambory z pytlů do nich. Asi teď 200 kg brambor. To by mělo stačit na celou sezonu. Vydrží tam lepší než v tom starém sklepě. Musel bych se podívat, ale poslední brambory z minulého roku jsem tuším donesl k uvaření někdy když už se vařily letošní. To že tam zbylo trochu, tak jsem je přinesl. Byly vzhledově tak akorát rovnou sázet. Naklíčené. V té místnosti se netopí. Je tam stálá teplota. Metrové kamenné zdi. Brambory v bedynkách bokem, abych přez ně nemusel přelejzat. Pouze přehozený nějakým závěsem, co jsme dřív měli na oknech. Aby na ně nešlo světlo. Žádný vlhký sklep, žádná zima. Nevím, musel bych tam dát teploměr. Ale je tam chladno. Nechce se mi prostě s těma bramborama nikam lézt do sklepa. Tak je mám tam. Vydrží tam uplně stejně jak ve sklepě. Akorát když jsem dával do bedýnek, bylo tam pár shnilejch. Letošní budou hnít. Jsou to brambory co přivezla manželka od známého. Dostala je. Ale co jsme měli vloni, jestli jsem z 200 kg vyhodil 10 špatnejch za celou dobu, než jsme je snědli. Víc ne. Tyhle ty mají suchou hnilobu. Brambora na pohled v pohodě, akorát je trochu tmavá. Zmáčknu ji a rozlomí se a uvnitř je celá zhnilá.

Odpovědět

Zpět na „Zahrada“