Topinambur
Re: Topinambury
jo je to peknej plevel
Spíš si je ochutnej , pěstovat se dají jako brambory .
Slízet se dají tak jak brambory nebo se dají obryvat hlízy které dorostou ,dokáží prezimovat.
Mě nechutnájí batáty i topinambura, vyzkoušel jsem si na malém záhonu.
Když nezkusíš nevíš, pýr je horší, jde to rošmělcovat rotavátorem nebo zaorat hlouběji.
Slízet se dají tak jak brambory nebo se dají obryvat hlízy které dorostou ,dokáží prezimovat.
Mě nechutnájí batáty i topinambura, vyzkoušel jsem si na malém záhonu.
Když nezkusíš nevíš, pýr je horší, jde to rošmělcovat rotavátorem nebo zaorat hlouběji.
Pěstuju je už několik let-spíš u mě rostou.
Měl jsem a snad ještě mám bílé i červené ,tak i divočinu ta roste okolo plotu zahrady.
Teď teprve začínají kvézt.A pomalu od spodu na listech se objevují flíčky plísně.
Výška natě při dobré půdě a vyhnojení dva metry i víc.V Keřkově je známej pěstoval na poli ve velkým.Sklízeli to normálně kombajnem na brambory.
Dříve jsme je i jedli,ale brambor je brambor.Poslední dobou nesklízím.To co vyroste,
tak to zelený zkrmím králíkama a hlízy,když se urodí nastrouhám zasyrova slepicím.
Přezimujou normálně v brázdě,ještě nevymrzly,ale ani tady na vysočině už nejsou mrazy
jak za našich mladejch časů.
Milan
Měl jsem a snad ještě mám bílé i červené ,tak i divočinu ta roste okolo plotu zahrady.
Teď teprve začínají kvézt.A pomalu od spodu na listech se objevují flíčky plísně.
Výška natě při dobré půdě a vyhnojení dva metry i víc.V Keřkově je známej pěstoval na poli ve velkým.Sklízeli to normálně kombajnem na brambory.
Dříve jsme je i jedli,ale brambor je brambor.Poslední dobou nesklízím.To co vyroste,
tak to zelený zkrmím králíkama a hlízy,když se urodí nastrouhám zasyrova slepicím.
Přezimujou normálně v brázdě,ještě nevymrzly,ale ani tady na vysočině už nejsou mrazy
jak za našich mladejch časů.
Milan
taky je krmim kralikum a slepicim kdysy sem je branama a rotasem roztahal po zahonech a ted rostou vsude
Re: Topinambur
Tak som sa chcel spýtať kto by mi vedel poslať, no skúsil som googliť a za 10€ 2 kilá z Alegra som objednal bez starosti.
Nikdy nehovor: To nejde. Vždy sa nájde blbec ktorý nevie že to nejde a urobí to.
Jak píše Pavel nedávat na pole a pod, roztahá se to všude, jedině do záhonu rozdělaného ručně. Lituju, že jsem to dotáh, podvodníci to vychválí ale že člověk nemá enzym na štěpení inulinu a bude ti z toho tak akorát zle už ti neřeknou. Kdo chce jíst nestravitelný polysacharid tak doporučuju piliny, nutričně to vyjde na stejno a bez práce.
Některé střevní bakterie jej tráví docela úspěšně a vesele množí. Kdo chce levně krmit laktobacily asi nic lepšího nesežene
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
„Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.”
„Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.”
Ja som to videl kedysi u nás u lesa na takom poli kde pestujú pre lesnú zver kukuricu a už tam neni ani stopa po nich. Tak asi to nebude také nezničiteľné.
Nikdy nehovor: To nejde. Vždy sa nájde blbec ktorý nevie že to nejde a urobí to.
U nas tymto bordelom mame zaplienene jedno male pole cca.1,5ha. uz dobrych 15 rokov. Nikto nevie ako sa to tam vzalo Cokolvek sa tam zasialo, furt tam nic nezišlo. U nas to volame ťuťovka. Kedysi o tom bola aj reportaz vo Farmarska revue. Tam o tom tvrdili ze aky kolvek postrek je neucinny. Jedine mechanicka likvidacia vyorat vykopat vyzbierat.
Vedra: jedině co s toho je meteorismus.
Nic ve zlém,ale nemám odvahu.Jak říká můj kamarád,ani do prdele bych to nestrčil.