Myslivost
Re: Myslivost
Půl lesíčka asi 50 smrčků a nějaké jiné jehličnany jsem vysadil před 25 roky sám,bez žádných plotů většina roste i dneska.Sem tam kůrovec něco skolí a uschne.Posledních pár let se snažím sázet douglasky a borovice .Poměrně drahé sazenice ještě školkuju ať mají alespoň metr .Mno pak to zasadím ven každé solo ochranu,všechno marné.Zkoušel jsem i všelijaké voňky nepomůže nic.Parchanti myslivci nestřelí ani veverku,asi mají taky hájení nebo co.By mě zajímalo kolik srn podle EU může uživit,1ha zeleně.Platím daně a dotace žádné neberu.Kdysi jsem podepsal nějaké lejstro o honitbě asi to byla chyba.
Až se jaro zeptá...no a co že už je,prostě nestíhám
Pro Tomas6-Myslím si že ta zvěř u vás byla určitě dřív než vaše stromky,takže pokud si chcete něco vysadit tak si tam dejte pořádný plot nebo nebrečte!Kvůli vašim stromkům byste chtěli vystřílet všechnu zvěř a Vaše děti se budou chodit dívat na zvěř akorát tak do ZOO, aby vůbec věděli ve škole jak vypadá!Že Myslivci střílí škodnou jako jsou lišky,kuny atd. a tím chrání vaši drůbež a zdraví nás všech to už nikdo neřekne(nehledě na to že to dělají zadarmo)!
Tak nevím. No tam kde mám stromky sem byl dřív jak zvěř. Když sem před nějakýma 30 ti rokama chtěl vidět srnku sem mosel jít s tatou do lesa a vzít si dalekohled. Dneska mi chodíja enom okolo chalupy 4. A lesti ti plot 180cm vysoký metr krát metr kolem stromka připadá málo... se škodnů. Slépky nemam kvůli kunám. Obnovit chov třikrát po sobě mne fakt nebavilo. A zadarmo? Tak proč u nás každý rok schvaluje zastupitelstvo finanční dar pro myslivecké sdružení. Navíc když už je teda nejaká rána z lesa slyšet tak za nejaký čas jede plkač a na korbě neco přikryté haluzama. Já když chcu maso tak mosím zabit ovcu které si za svoje uchovám. Neopase sa mi na sůsedovém a nepozbíře mu popadané ovoce. S tým komplet vystřílat sem to trochu přehnal, to jo.Ale držat jich v trochu rozumném počtu a hlavně tam kde patří, to jest v lese...
Můj 7045 horal (pokladnička)viewtopic.php?f=36&t=118233
Mám podobné zkušenosti jako to Tom.Můj miniaturní lesík je necelý kilometr od centra naší vesnice.Dědina má asi 80 tisíc lidí žijících jako já převážně v panelácích.Tolik masa, co se pase v okolí naší zahrádky si mnoho lidí neumí představit.Já když jsem zalesňoval,bývalou pastvinu,(soused tam občas pásl kozu),srnu jsem určitě deset let neviděl.Dneska děs.Asi nelze srovnávat s dědinou která má trošku menší hustotu obyvatel.Tak že není hektar jako hektar.Praxe je taková 100 hektarů lesa nebo průmyslové oblasti´=stejný počet kusů havěti bohužel.
Až se jaro zeptá...no a co že už je,prostě nestíhám
Já spočítám hektary LUK které mám a počet srnčího tak mi vychodí na hektar 1,5 kusů. Kdyby srna s mladýma tak dobře,ale tři staré, tři mladé a s nima srnec jak stodola. ..To na třech hektaroch co mám asi 50 od chalupy. K nejbližšímu lesu kilometr. Jak blb kupuju,sadím, střihám, hnojím a já nevím co eště abych děckám nemosel kupovat jedovaté ovoce v obchodě a pak tam přejde takové stádo. Co z toho asi tak ostane.
Když vemu sdružení nedaleko: kolem 45 členů z toho aktivních max 10,tak co můžou ulovit, když zbylý sedej za pecí a hovno. Čekaj až dostanou svůj příděl masa jednou ročně. Z lišky nic neni, tak co by stříleli, kunu už vůbec ne, takže řeč o ochraně slepic před škodnou je mimo. Před škodnou musí svá zvířata hospodář ochránit sám. Za další, největší pytlák je " myslivec"
Já také přijdu ročně a o pár stromků, nějakou tu zeleninu a ovoce, slepici a kačenu.
Každopádně jsem rád, že okolo to žije, beru to jako daň přírodě, v zimě se jim snažím přilepšit, v létě mají ode mne v remízku sůl, snažím se nic neposekat, snažím se u sekání přemýšlet a koukat.
Mrzí mne, že u nás mizí zajíci, koroptve a bažanti.
Zapřemýšlejte o kolik přirozeného prostředí divoká zvěř za poslední roky přišla, všude se staví, courají lidi, blíží se stupidní silvestrovské střílení, atd..
NEJSEM MYSLIVEC
Každopádně jsem rád, že okolo to žije, beru to jako daň přírodě, v zimě se jim snažím přilepšit, v létě mají ode mne v remízku sůl, snažím se nic neposekat, snažím se u sekání přemýšlet a koukat.
Mrzí mne, že u nás mizí zajíci, koroptve a bažanti.
Zapřemýšlejte o kolik přirozeného prostředí divoká zvěř za poslední roky přišla, všude se staví, courají lidi, blíží se stupidní silvestrovské střílení, atd..
NEJSEM MYSLIVEC
U nás nic takového co píšeš nemajů. V lese klid,není tady ani turistická značka. Sem tam nejaký hřibař. Na dřevo už také nikdo nejezdí. Dřív byl v lese výrazně větší provoz a přesto byla zvěř tam kde patří. V lese. Beru ju jako součást přírody, patřičně sa podle.toho chovám, když sečem také prochodím nebo chodí myslivec se psem. Ale stačilo by je držat v rozumných počtoch. Ne abych měl u baráku 7 kusů. To abych sušil seno aj pro ně. Šak sem mosel u kolně udělat vrata aby tam nelozili.
Nejsem myslivec,ale pohybuji se ve společnosti myslivců se kterými chodím jako honec na hony,jak u nás ve sdružení tak jezdíme i do jiných sdružení které nás pozvou,takže okrajově vím o čem píšu!O tom že to dělají zadarmo není pochyb,to že žádají obce o příspěvek je logická věc,protože ti aktivní členové chodí a zakrmují aby přes zimu měla zvěř co žrát!Redukování zvěřě tu už za dávných časů bylo a potom se opět nakupovala zvěř jako jsou jeleni a dančí!Dokonce i dnes některé sdružení za své peníze nakupují a snaží se odchovat bažanty, nebo zajíce aby opět byli v přírodě!Dalším příkladem je když nakupují speciální přípravky které aplikují kolem silnic aby zvěř nekončila v ještě větší míře pod koly aut a nezpůsobovala škody na autech nás všech!Na náboje jim taky nikdo nedá když loví jakoukoliv zvěř,aťˇuž je to škodná,černá atd.Znám člověka který obhospodařuje X hektarů a na myslivce nadával stejně jako vy,než se stal myslivcem a změnil názor o 180°!Já bydlím asi 300 metrů od lesa a nedokážu si představit jak přesvědčit zvěř aby byla jen v lese,což nikdy nebyla!To že škodnou loví to je taky bez řečí,na většině honů se uloví liška,vyjímečně i nějaká kuna a to vím z vlastní zkušenosti!To že ji neloví u vás na dvoře je jasné!Neznám hezčí pocit než když dcera přijde ze zahrady spokojená že tam viděla srnu se srnčetem nebo když u krmelce čas od času najde srnčí shoz a doma si je vystavuje a nemusí se jezdit dívat na zvěř která u nás žije do ZOO!Závěrem bych vám jen poradil aby jste si sedli s nějakým rozumným myslivcem který vám o myslivosti a způsobech lovu řekne víc než na myslivce začnete nadávat kvůli vašim pár stromkům!
Je zbytečné ťa přesvědčovat. Ty to vidíš z pohledu myslivca či jejich poskoka. Si přesvědčený o tom že když zvěř likviduje ostatním majetek tak je to vlastně v pořádku. Ale chtěl bych vidět tebe kdybych ti pustil např moje stádo ovcí do zahrádky. To bys asi nadšený nebyl. A věř tomu že by neudělaly takovů paseku jak jeden nasraný srnec kterému nejdu parohy důle.
A to není o páru stromků. Za posledních pár roků to bylo víc jak 10 stromků a když vezmu po 300 a práce s tým a všeckého. A není to enom o stromkách. Rozryté co sa kde dá, ohrady potrhané, to všecko stojí čas a peníze. A před nějakýma 15 rokama to nebylo. Tak nevím kde je chyba. Asi v tom že si neohradím 20 ha luk a polí ideálně dva metry vysoků zďů aby náhodů sa jim to pletivo nepodařilo rozbit.
Asi sa stanu myslivcem abych na ně nemohl nadávat a jabka budu radši kupovat jak sadit stromy. Ale to bych si první mosel kůpit nejakého teréňáka nebo 4kolku. Jináč nebudu in,když bych do lesa šel pěšky.
A to není o páru stromků. Za posledních pár roků to bylo víc jak 10 stromků a když vezmu po 300 a práce s tým a všeckého. A není to enom o stromkách. Rozryté co sa kde dá, ohrady potrhané, to všecko stojí čas a peníze. A před nějakýma 15 rokama to nebylo. Tak nevím kde je chyba. Asi v tom že si neohradím 20 ha luk a polí ideálně dva metry vysoků zďů aby náhodů sa jim to pletivo nepodařilo rozbit.
Asi sa stanu myslivcem abych na ně nemohl nadávat a jabka budu radši kupovat jak sadit stromy. Ale to bych si první mosel kůpit nejakého teréňáka nebo 4kolku. Jináč nebudu in,když bych do lesa šel pěšky.
Tak na hony lidi jsou, ale pak si jít v noci sednout, to už je horší. Hon je akce, která by měla být okamžitě zakázaná! Zvěř si máš vychodit a odsedět. Jak myslivci, tak honci by se měli dát do jednoho davu, a pak by je měl někdo taky hnát a střílet jim za prdelí!!!! Ten odchov bažantů je taky zajímavej. Z bažantnice to neumí lítat a pak zase pár magorů do toho střílí. Takže jen jatka, nic víc! To, že z toho nic nemaj, to už tu zase plácáš kapku kraviny. Máš daný, co si můžeš nechat + sou nějaký podíly. V tvém podání je myslivec úplnej dobrodinec a zachránce zvířat, bohužel tomu tak neni.
Tomas6:
A co teprve prasata, nezmiňuješ je tak třeba to u vás s nima není tak hrozný, ale to je teprve pakáž.
Jako kluk nepamatuju že bych dřív v lese prase zahlídnul, fakt ne, nebo že bych slyšel, že by někomu rozlámaly plot a vlezly na zahradu. Dneska to tady není problém uvidět z okna, nebojej se. A jak to po nich pak vypadá, to je teprve pastva pro oči. Fakt už mi to taky se zvěří připadá neúnosný, přesně jak píšeš.
A co teprve prasata, nezmiňuješ je tak třeba to u vás s nima není tak hrozný, ale to je teprve pakáž.
Jako kluk nepamatuju že bych dřív v lese prase zahlídnul, fakt ne, nebo že bych slyšel, že by někomu rozlámaly plot a vlezly na zahradu. Dneska to tady není problém uvidět z okna, nebojej se. A jak to po nich pak vypadá, to je teprve pastva pro oči. Fakt už mi to taky se zvěří připadá neúnosný, přesně jak píšeš.
Přesně jak píše Tomáš, lítat po loukách a zasetých polích v autech, to taky nemá nic s myslivostí společnýho, ale dnes je to in.
Prasata. No když sem jel z lesa a bachyňa s mladýma sa válala v kolaji po traktoru a mosel sem počkat až ju to přestane bavit abych mohl projet. To že sem loni mosel ctvrt hektara zorat a znova zaset trávů , jináč sa tam nedalo ani na krosce. Normálně 30cm hluboko. Ale to zas tak nebolí. Bylo to pod lesem, dajme tomu.
No s prasatama sa předváďajů myslivci v zamořené oblasti morem. Tam to mosíja řešit policajti s vrtulníkem. My sme mimo a tady majů myslivci za střelné prase 3000. No když sem jednoho toť potkal tak prej zatým ani jedno. Tak je to logické. Když bych si pozabíjal ovce také nebudu mět jehňata a budu bez klobásí.
No s prasatama sa předváďajů myslivci v zamořené oblasti morem. Tam to mosíja řešit policajti s vrtulníkem. My sme mimo a tady majů myslivci za střelné prase 3000. No když sem jednoho toť potkal tak prej zatým ani jedno. Tak je to logické. Když bych si pozabíjal ovce také nebudu mět jehňata a budu bez klobásí.
Jen pro informaci-policajt dostane vybavení s nočním viděním aby mohl prase střelit třeba na 500m a o nic víc se nestará,jen zadá do GPS souřadnice!Má po ruce stejně myslivce který musí prase vyvrhnout,vzít vzorky a odvést do kafiny nebo kontejneru(podle zóny)!Normální myslivec musí chodit do práce,podělat kolem baráku a večer si jít sednout na posed a DOUFAT že mu nějaké prase příjde,protože je závislý na tom jestli bude svítit měsíc,bude jasno nebo napadne třeba sníh aby mohl zvěř na kterou střílí obeznat,jestli třeba nestřílí na chlapa a ráno znova do práce!Proč když je to všechno tak jednoduché si vy všichni taky chytří místo pěstování ovcí a stromků neuděláte zbrojní průkaz,lovecký lístek a nemáte plné mrazáky masa ZADARMO?!