Sušenie kôstok (pecek)

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
oco13

Sušenie kôstok (pecek)

#1 Nový příspěvek od oco13 »

Čaute
Práve som bol v pálenici pre marhulovicu a kamarát mi ponúkol kôstky (pecky) na kúrenie. vraj je to lepšie ako koks ,len musím vymyslieť ako ich sušiť. Počuli ste už niekto o kúrení s takýmto materialom? :typek:

Veteranista!

Re: Sušenie kôstok (peciek)

#2 Nový příspěvek od Veteranista! »

Jako je, topit se tím dá, ale ta představa to sušit v nějakém větším množství ...
Nemám doma bordel, to je neuspořádané muzeum!

kenybz

#3 Nový příspěvek od kenybz »

no nějaká bubová solární sušička by mohla fungovat ale bacha abys nepřetopil hoří to jak autogen v jádrech je olej takže než se to pořádně rozhoří tak to chvíli trvá a pak bílý plamen
problém jsou zbytky dužiny to je jak lepidlo a kostky se na sebe lepí a lepí všchno okolo

oco13

#4 Nový příspěvek od oco13 »

Teraz idú marhule a sú celkom čisté, on tam má nakope už aj také skoro suché. Sám mi povedal že najlepšie sú marhulové ,slivkové už menej :chytry:

Kapo
Kontaktovat uživatele:

#5 Nový příspěvek od Kapo »

Teraz je sušenie vcelku jednoduché. Rozprestrieť niekde na rozpálený asfalt-betón a za deň-dva pozbierať do vriec a šups na povalu....
V3S S3 HR3001, Bielorus EO 2621, Gaz 69, PK26, Patrol GR, MT365, HDJ80...
http://www.4x4nazory.sk

oco13

#6 Nový příspěvek od oco13 »

Len na kubík kôstok by som potreboval parkovisko pred Tescom. :-/ Bohužial nemám spevnenú plochu (volnú). Skôr rozmýšlam nad sitom na preosievanie štrku. Alebo aj ten vitexov nápad na bubnovú sušičku nie je zlý 8)

Kapo
Kontaktovat uživatele:

#7 Nový příspěvek od Kapo »

Ak máš sito vo velkosti parkoviska pred tescom, tak super riešenie.... :D

Peter768

#8 Nový příspěvek od Peter768 »

Oco13, ja si myslím, že ťa pozná a vie že spáliš skoro všetko, tak hladá niekoho komu by posunul starosť a robotu s odpadom. Ty sa na to ulakomíš, narobíš sa so sušením, prekladaním,skladovaním a on sa Ti bude za rohom smiať. Kašli na to, paliet a špalíkov budeš mať na kúrenie dosť, nie?

oco13

#9 Nový příspěvek od oco13 »

Sít mám niekolko - volakedy sa sušili orechy. Tie sa dajú skladovať , asfaltovú alebo betonovú plochu nemám a z trávy by sa to zle potom vyberalo. :-/
A nie je to jeho starosť lebo kôstky sa vracajú majitelovi pri preberaní pálenky. Len ludia to sypú kade tade po jarkoch a to je dosť škoda - ja keď vidím aj zlomenú haluz pri ceste tak ju zoberiem :-/ Zmenil som robotu a tak palety už kupujem (pod bagy so štiepkou)

Kapo
Kontaktovat uživatele:

#10 Nový příspěvek od Kapo »

Veď treba využiť, čo je. A hlavne toto počasie. Tiež nemám plochy nazvyš, ale napadlo ma hneď niekolko možností, kde by sa to dalo na chvílku rozhrnúť. Výhoda, že to môže trochu splesnieť, zmoknúť, nikto to neukradne, a nič to nezožerie. :ano:

A ak to bude na kúrenie dobré, a je to bez dalších ivestícií, tak prečo to neskúsiť?

Inak, kedysi sa z toho doma bežne robil olej. Lisovali sa veškeré kôstky aj oleje. Aj dnes sa dá kúpiť hotový olej. Manželka používa na mastičky olej z hroznových zrniečok.

Napr. málo kto vie, že na šiškách sa perfektne griluje..... :pohar:

oco13

Re: Sušenie kôstok (pecek)

#11 Nový příspěvek od oco13 »

Takže som toho dovliekol tak pol kubíka Obrázek Obrázek
Tú plnšiu kaďu som už ledva odviezol. Zatial stačí - na vyskúšanie. :typek:

Britt

#12 Nový příspěvek od Britt »

To máš superpalivo a stejně tak hoří ořechy nebo jejich skořápky. Výhřevnost jako hrom a popel prakticky žádný. Vyzkoušel jsem to v automatu, když se doktořici dali Moli do starých ořechů.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.

Coule

#13 Nový příspěvek od Coule »

Dle informace paliče pěstitelské pálenice jim to při spalování většího množství zalepilo komín, hoří to ale prý moc dobře. Sušili to na betoně venku.
Aktuálně to vyváží po zkušenostech na pole.

ceratio1

#14 Nový příspěvek od ceratio1 »

Jako palivo jsem to používal 1 sezonu, pecky jsem sušil na sítech ze staré čističky obilí, proložené na špalíkách, u nás dost fouká tak to bylo i v zimě suché za týden. Spaloval jsem to v uhelném kotli dakon ur 29 odhořívacím způsobem, musel jsem ale zúžit spalovací prostor vložením šamotových cihel a snížit přepážku první komory takovým svařencem aby se do spalovacího prostoru sypalo jenom minimum pecek. když jsem plamen dokrmil sekundárním vzduchem tak hořely modrým plamenem, z komína se jenom tetelil vzduch a spotřeba v mrazech tak kýbl od fasády na 6- 7 hodin, kotel a komín čistý jak slovo boží, a z popelníka jsem bral tak jednou za 14 dní popel který se sfouknul z lopatky než jsem ho dal do kýble... zkusím najít fotky...

ceratio1

#15 Nový příspěvek od ceratio1 »

mám tu jedno video

Odpovědět

Zpět na „Dům a stavba“