Broušení starého nátěru dřeva

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
_luky_

Broušení starého nátěru dřeva

#1 Nový příspěvek od _luky_ »

Čeká mě obnovení nátěru na dřevěném podbití chaty. Je to udělané z palubek. Obložené jsou okapové hrany, v obou štítech je kompletně dřevěný balkon. Staré je to cca 15-20 let. Je to celkem malá chata (tak 50m2+podkroví). Bylo to natřené fermeží, potom nějakým Luxolem. Teď už se ale lak na místech kam prší loupe. Navíc je to severní svah v lese, takže to dřevo moc nemá šanci vyschnout a tak je pod lakem vidět, že to dřevo plesniví (černé tečky).

Nátěr samotný je mi jasný - nejdřív nějaké napouštědlo, aby to neplesnivělo. Potom vrchní odolný nátěr - nějaký Lazurol nebo tak něco. Nejlépe něco co se při obnovení nátěru nemusí brousit.

S čím mám problém je odstranění starého nátěru. Ještě jsem to nezkoušel, ale mám zkušenost, že vibrační bruska ten nátěr ohřeje a začne to lepit, což zalepí brusný papír. Ručně to dělat nemůžu, nemám na to celé léto.
Máte někdo nějaký dobrý tip, jak to sundat?
Hrubý smirek do vibrační brusky a nenechat to zahřát?
Drátěný kartáč na vrtačce?
Chemický odstraňovač?
... ?

fajlla
Kontaktovat uživatele:

Re: broušení starého nátěru dřeva

#2 Nový příspěvek od fajlla »

Mě čeká to samé takže se připojuji s prosbou o radu jak sundat starej lak dolu.

Miniagro

#3 Nový příspěvek od Miniagro »

Zdarec chlapi,brusný papír,ručně lehce přejet,omést smetáčkem a nový nátěr rozpouštědlovou lazurou ,malinko tmavším odstínu než je stávající.Sundávat zcela starý nátěr nemá cenu. Co tam drží bude držet dál a nový držet bude taky.

peny

#4 Nový příspěvek od peny »

asi najlepsi sposob, vybrusit to do nova nema zmysel, strasne pracne a vysledny efekt nestoji za to, normlane smirglom poobrusovat odpadavajuce casti, poometat, a naniest nejaku tmavsiu lazuru

P.S.

#5 Nový příspěvek od P.S. »

Opálit to nejde?

tichys

#6 Nový příspěvek od tichys »

Miniagro píše:Zdarec chlapi,brusný papír,ručně lehce přejet,omést smetáčkem a nový nátěr rozpouštědlovou lazurou ,malinko tmavším odstínu než je stávající.Sundávat zcela starý nátěr nemá cenu. Co tam drží bude držet dál a nový držet bude taky.
Čeká mně to taky asi 40m2 plochy na zahradním domku, takže dík za radu, trochu se mi ulevilo, že to nemusím sedřít všechno.

P.S. píše:Opálit to nejde?
Taky řešení. A kdybych to vzal dostatečně velkým plamenem, tak bude to nafurt a už to ani nebudu muset nově natírat :makarena:.

P.S.

#7 Nový příspěvek od P.S. »

Já myslel opálit, ne zapálit.

peny

#8 Nový příspěvek od peny »

ak tam nie je nejaka extra hruba vrstva stareho nateru tak opalovat je to zbytcne, a aj tak neviem ci by to slo, keby to bolo namalovane nejakym emailom alebo olejovkou tak hej

aj odstranovac naterov je fajn vec ale musi byt stary nater v hrubej vrstve ale znova najlepsie funguje na olejovkach

J.A.Y.
Kontaktovat uživatele:

#9 Nový příspěvek od J.A.Y. »

nebylo by lepší dát nový podbití? Časově to vyjde podobně jako opalování nebo broušení, jen výsledek by moh bejt lepší. Palubky by se daly natřít v pohodě "na zemi" a ze všech stran včetně perodrážky...

frturek1

#10 Nový příspěvek od frturek1 »

ja sem doma vrata od stodoly co byli kdysi namydleny vyjetakem brousil takovim kotoucem do flexi s takovima nalepenyma kaminkama,jako klasickej smirglovej kotoucek na suchej zip akorad o hodne hrubci, tet to nikde nemuzu najit, bralo to hodne na hrubo ale vybralo se to dost skoro na cisty drevo

Hannes

#11 Nový příspěvek od Hannes »

Trámy a zahradní nábytek jsem dělal flexu a tímto http://centrum-naradi.cz/katalog/extol- ... m__108575/ a smirgl kotoučky hrubost 60

ota

#12 Nový příspěvek od ota »

Ahoj, kámoš má známého a ten k němu přijel a měl takovou mašinku a říkal tomu drátovka. Je to vlastně jako bruska a místo kotouče to má takovej drátovej kotouč. Asi to nemá nijak velké točky, aby se to netavilo a napatlalo se to na ten ježatej kotouč. On s tím pojezdil celou plochu. Ono to těma drátkama pěkně vybralo starou barvu co už nedržela a byla odfouklá. Ta co ještě držela kloudně, tak to trochu zdrsní. Potom tu plochu vysál vysavačem. To aby se to zbavilo i prachu. Dále to lze rovnou natřít. Nebo to jde taky napustit napouštědlem. To se koupí a je to přímo na to určené. Mám toho někde pixlu doma, musel bych se podívat jek se to přesně jmenuje. Jo a ta bruska se nechá půjčit v kloudnější a vybavenější půjčovně nářadí.
Ale jinak mám velmi dobrou zkušenost s nátěrovou hmotou která se jmenuje Belinka. Vyrábějí to ve Slovinsku. Je to tenkovrstvá lazura. Nějakej Luxol mi vůbec už nedoporučovali. Už to není co bejvalo. Nedrží to a loupe se. Ta Belinka je celkem hustá. Skoro jako džus. Při prvním nátěru to hrozně cucá a byl jsem z toho celej špatnej, že toho spotřebuju sud, když jsem natítral kůlnu. A při prvním se to může krapet naředit jako napouštědlo. Dal jsem tři nátěry a je to pořát stejný už leta. Potom to stačí zase přejezdit válečkem a je to. Dělají různé odstíny.
Co jsem scháněl barvy, tak je to střední cesta. Levná cesta je Luxol a to mi nikdo už nedoporučoval. Střední cesta je tato Belinka. Potom je nejdražší cesta ty olejové barvy. Jenže ne jako byly dřív, jsou to zase lazury a ceny se pohybují o proti té Belince ( 2,5 kg asi 800 Kč ) tak 4x i více tolik. Tam stálo stejné množství 2,5 kg kolem 3500 Kč! Ale je to kvalita to jo. Ale myslím, že ta Belinka je hodně dobrá taky.
Tak toliko z mé zkušenosti s barvami na dřevo které jsou vystavené povětrnostním vlivům. Co jsem měl od kdysi natřeno Luxolem, přetřel jsem Belinkou a zatím spokojenost s tím.

fajlla
Kontaktovat uživatele:

#13 Nový příspěvek od fajlla »

tak za mě díky za rady. Oto zajímala by mě ta bruska. Měl se v ruce ladas co ale takové mašince slyším prvně

_luky_

#14 Nový příspěvek od _luky_ »

Miniagro píše:Zdarec chlapi,brusný papír,ručně lehce přejet,omést smetáčkem a nový nátěr rozpouštědlovou lazurou ,malinko tmavším odstínu než je stávající.Sundávat zcela starý nátěr nemá cenu. Co tam drží bude držet dál a nový držet bude taky.
Jsem rád, že někdo je názoru, že to nebude třeba úplně obrousit. Rozpouštědlovou lazurou myslíš lazuru, která není ředitelná vodou?

Můžete mi někdo doporučit nátěr, který bude držet i na starém nátěru Luxolem?

Miniagro

#15 Nový příspěvek od Miniagro »

Zdarec chlapi,pokud jseš velkej ekolog,použij i vodou ředěnou lazuru.Je tam podstatně horší údržba po letech.Ze syntetických lazur je jedno co použiješ. Luxol se již nedělá,ale pokud ho máš ,neboj se ho.Můžeš do něj dát i zbytek starý syntetiky,nic se neděje.Když jsem se před lety o lazury zajímal, tak jsem po dlouhém hledání rozumů narazil na starýho chlapa co u toho byl celý život a ten mě jednoznačně uvedl do problematiky. V Evropě jsou 3 až 4 výrobci komponentů do barev a všichni výrobci barev to od nich berou a míchaji buďto s vodou nebo ředidlem.Čím hustší ,tím dražší a kvalitnější. Na značce celkem nezáleží.To vychválené je jen subjektivní dojem. Jiná značka by tam sloužila stejně. Na dešti ale platí slebá vrstva a obnovit přes rok. Silná vrstva nezabrání shnití plotu,jen to líp vypadá a shnilé je to pod nátěrem.

Odpovědět

Zpět na „Dům a stavba“