jak správně osazovat plastová okna
- havrican
jak správně osazovat plastová okna
Zdravím, má tu někdo tipy a postřehy z praxe jak správně se mají osazovat nová plastová okna? Většinou naběhne parta s vodováhou a pěnou, ale jak by se to mělo dělat z hlediska tepelných mostů a dlouhé životnosti?
zatím mám pár postřehů:
-minimum pěny
- pěnu co nejdřív uzavřít (třeba akryl tmelem) - kvůli UV degradaci a taky kvůli vlhkosti
ještě sem někde viděl nějaké gumové pásky na špaletě, do kterých se teprve osazovalo a zaslechl sem o něco o asfaltových páskách.
Budu rád za další info
zatím mám pár postřehů:
-minimum pěny
- pěnu co nejdřív uzavřít (třeba akryl tmelem) - kvůli UV degradaci a taky kvůli vlhkosti
ještě sem někde viděl nějaké gumové pásky na špaletě, do kterých se teprve osazovalo a zaslechl sem o něco o asfaltových páskách.
Budu rád za další info
Re: jak správně osazovat plastová okna
U strýka sme zakladali takou čiernou páskou Zalepilo sa to a tuším do 24 hod. (alebo tak dajako) sa to malo nafúknuť, ale my sme to robili v jeseni a bolo len niečo nad nulou Už sme si mysleli, že to je na hovno a bude to treba prerábať, ale asi za týždeň sa oteplilo, pekne sa to nafúklo a zaizolovalo Takže chce to teplotu asi aspoň 15 stupňov
Když nám dělali v celém baráku nová plastová okna, tak jsme si je nechali zrovna i zazdit. Těch pár tisíc navíc se vyplatilo. Co jsem si všiml, používali celkem dost kvalitní materiály, nejen pěnu, ale i maltu a podobně. Třeba jejich maltou jsme zadělávali díry ve zdi u dveří rozdrápaných od psa, dneska tam pes neudělá ani rýhu, jak je ta malta po letech kvalitní.
Pokud ti můžu poradit, nešetři, a nech si od firmy ty okna i zazdit. Kamarádovi rodiče šetřili, a pak celý barák nových oken zdili tři neděle. A jak říkal kamarád, nikdy by to už nechtěl dělat znova.
Pokud ti můžu poradit, nešetři, a nech si od firmy ty okna i zazdit. Kamarádovi rodiče šetřili, a pak celý barák nových oken zdili tři neděle. A jak říkal kamarád, nikdy by to už nechtěl dělat znova.
V životě je potřeba se pro něco zapálit, v krematoriu už je pozdě.
parotěsná páska z obou stran, kvalitní pěna a pozor na spodek okna a montáž parapetů, tam při odfláknutý montáži vzniká tepelný most
- havrican
Matúš: jo, ta páska mně zajímá, nebo ta parotěska, bylo by i nějaké foto?
Dnes uz kazdy lepsi predajca ponuka montaz na pasky
https://www.youtube.com/watch?v=wsZ3gzUvXm0
Pena degraduje posobenim UV ziarenia
https://www.youtube.com/watch?v=wsZ3gzUvXm0
Pena degraduje posobenim UV ziarenia
...moj traktor... http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... =2&t=63446
- elbarto
- Kontaktovat uživatele:
Tohle je zajimave tema. Paska vypada dobre, ale neznam moc zedniku co tak vymazli otvory. U rekonstrukci uz vubec ne. Degradace peny UV by nemelo vadit, protoze zateplovak spoj zakryva. Mozna sem k tomu neco napise nejaky prosfik na zateplovani. 8 z 10 firem jede v pene.
Zdarec, tak záleží jestli okna montuješ do novostavby nebo do baráku kde se bydlí , spravna montaž je otazka času , u te novostavby je to jedno tam je času dost , ale u domu kde se bydlí je to problém . Správně by se mělo okno montovat do připraveneho otvoru , to je nahodí se špaleta maltou , na to natáhnout lepidlo a napenetrovat , okno olepit z obou stran parotěsnou páskou (počítej tak 20Kč za metr a vice z jedné strany) osadit okno do otvoru , zapěnit , zakotvit (plechove kotvy nebo turbošrouby) ořezat vytvrdlou pěnu , nalepit pásky na špaletu a znovu zahodit . Dá se použít i ta nabývací páska , ale počitej tak 100 Kč za metr a více ,podle vzniklé mezery a profilu okna .Ono je taky dobré uvažovat o budoucím zateplení a tomu přispusobit montaž , to je lícovat okno se starou fasádou(když pominu specialni montáže) , tak se dosáhne nejlepších parametrů .
Tak koukam ze loni v zari-rijen nam na bytovce tu vymenu asi odflakli nebo to neznaji.
Čeština neni moje silna stránka. Raději píšu bez diakritiky.
Na tomhle videu je vidět, že páska vyžaduje poměrně přesný rozměr okenního otvoru a pro různé mezery jsou různé pásky https://www.youtube.com/watch?v=CYdSmzjb85Y
Nevím, kolik okenních otvorů splní podmínky na přesnost a kolik firem bude mít s sebou více sil těch pásek. Je to asi nereálné, zvláště u nás, kde termín "parotěsná montáž" je pro spoustu firem sprostá nadávka. Mnohé firmy neochotně tu parotěsnou montáž nabídnou. Většinou je to pomocí nějaké z pásek od firmy ILBRUG. Každá páska má samolepku k oknu a na opačné straně - na stěnu se lepí butylovou páskou, která vyžaduje penetrovaný a soudržný povrch špalety. Některé pásky mají konec z perlinky a lepí se stěrkovým lepidlem. 'Učelem pásky je zakrýt pěnu směrem od místnosti a tím zabránit postupu par do pěny, kde by kondenzovaly.
Smysluplnost takové montáže je zpochybňována. Logicky je to správné avšak v praxi se to moc nepozná. Pokud není kolem okna zvenku provedena tepelná izolace, pak vnitřní špalety rády plesniví i s páskou. Jsou jednoduše studené. Ideální je obložit okenní otvor před montáží okna extrudovaným polystyrenem síly 30mm a teprve do toho co nejpřesněji nasadit rámy oken.Takové vyfikundace ale žádná montážní firma neudělá. A dělat si to sám - to je záhul.
V odkazu od quako2 je firma Slovaktual. Momentálně mají podle mě nejrozumnější trojsklenná okna se třemi těsněními za dobrou cenu. A na oknech mají velmi dobrý podkladní profil - to je ten hranolek pod oknem, který rád promrzá.
Pro Havřičana - Slovaktual je na Zlínsku dobře zavedený.
Nevím, kolik okenních otvorů splní podmínky na přesnost a kolik firem bude mít s sebou více sil těch pásek. Je to asi nereálné, zvláště u nás, kde termín "parotěsná montáž" je pro spoustu firem sprostá nadávka. Mnohé firmy neochotně tu parotěsnou montáž nabídnou. Většinou je to pomocí nějaké z pásek od firmy ILBRUG. Každá páska má samolepku k oknu a na opačné straně - na stěnu se lepí butylovou páskou, která vyžaduje penetrovaný a soudržný povrch špalety. Některé pásky mají konec z perlinky a lepí se stěrkovým lepidlem. 'Učelem pásky je zakrýt pěnu směrem od místnosti a tím zabránit postupu par do pěny, kde by kondenzovaly.
Smysluplnost takové montáže je zpochybňována. Logicky je to správné avšak v praxi se to moc nepozná. Pokud není kolem okna zvenku provedena tepelná izolace, pak vnitřní špalety rády plesniví i s páskou. Jsou jednoduše studené. Ideální je obložit okenní otvor před montáží okna extrudovaným polystyrenem síly 30mm a teprve do toho co nejpřesněji nasadit rámy oken.Takové vyfikundace ale žádná montážní firma neudělá. A dělat si to sám - to je záhul.
V odkazu od quako2 je firma Slovaktual. Momentálně mají podle mě nejrozumnější trojsklenná okna se třemi těsněními za dobrou cenu. A na oknech mají velmi dobrý podkladní profil - to je ten hranolek pod oknem, který rád promrzá.
Pro Havřičana - Slovaktual je na Zlínsku dobře zavedený.
Křístek píše o lícování na starou fasádu.
To je postup, který se používá od počátků izolací domů. Smyslem je neutopit okna a nechat je ve stejné hloubce, jak byla před izolací. Aby okna nebyla jako střílny. Tato filosofie ale neladí s poznatkem, že plastová okna přinesou nárůst vlhkosti v bytě a tím díky své nízké povrchové teplotě - se rády v dolní části rosí. Pak každý odborník řekne, že jsou špatně omývána cirkulujícím teplým vzduchem v místnosti. A tím vysazením ven to ještě zhoršíme.
To je postup, který se používá od počátků izolací domů. Smyslem je neutopit okna a nechat je ve stejné hloubce, jak byla před izolací. Aby okna nebyla jako střílny. Tato filosofie ale neladí s poznatkem, že plastová okna přinesou nárůst vlhkosti v bytě a tím díky své nízké povrchové teplotě - se rády v dolní části rosí. Pak každý odborník řekne, že jsou špatně omývána cirkulujícím teplým vzduchem v místnosti. A tím vysazením ven to ještě zhoršíme.
-
- Kontaktovat uživatele:
Leo: a zejména, když to sami bouraj. Když totiž vědí, že budou i zazdívat, dávaj sakra bacha na zbytečný bourání
Na jednu stranu parotěsná na druhou paropropustná. Jsou buď s perlinkou (tam kde to budeš ještě nahazovat) nebo samolepící na omítku (potom se to pouze přeštukuje). Na rám okna se to lepí a pěna to potom přitiskne. Pěny co nejméně.
Nedávno jsem to dělal, pásky jsem kupoval u nás v práci (vyrábíme okna), myslím od Soudala. Není to nic levného, zítra bych mohl vyfotit, jak to vypadá, dnes už se mi tam nechce.
Nedávno jsem to dělal, pásky jsem kupoval u nás v práci (vyrábíme okna), myslím od Soudala. Není to nic levného, zítra bych mohl vyfotit, jak to vypadá, dnes už se mi tam nechce.
Zetor 4011, Zetor 7341, JCB 3C III
Já bych ještě k té "dlouhé životnosti" o které zakladatel tématu píše.
Plastová okna budou podle mě spotřebním zbožím, které budeme měnit jako kuchyně, či koupelny. Rodiče bydlí v domku a na vstupní verandu jsme pořídili plastová okna v roce 94. Dodnes....spokojenost. Do panelákového bytu jsem dal okna v roce 2005. Kvalitní REHAU, skla IZOS 1,1. Oknama táhne, strašně se rosí od prvopočátku i při běžné vlhkosti v bytě. Dnes mám již dvě vyměněná za trojsklo a tři těsnění. A jsem přesvědčen, že ti,kterým prodejce doporučil dvojsklo, jsou jeho brzkými zákazníky na nová okna. A ne každé okno s trojsklem má současně i tři těsnící hrany. A ne každé takové má dobře zateplený podkladní profil. Každý výrobce si musí chystat práci do budoucnosti
Plastová okna budou podle mě spotřebním zbožím, které budeme měnit jako kuchyně, či koupelny. Rodiče bydlí v domku a na vstupní verandu jsme pořídili plastová okna v roce 94. Dodnes....spokojenost. Do panelákového bytu jsem dal okna v roce 2005. Kvalitní REHAU, skla IZOS 1,1. Oknama táhne, strašně se rosí od prvopočátku i při běžné vlhkosti v bytě. Dnes mám již dvě vyměněná za trojsklo a tři těsnění. A jsem přesvědčen, že ti,kterým prodejce doporučil dvojsklo, jsou jeho brzkými zákazníky na nová okna. A ne každé okno s trojsklem má současně i tři těsnící hrany. A ne každé takové má dobře zateplený podkladní profil. Každý výrobce si musí chystat práci do budoucnosti
mozte mat okna ake chcete najvecsi unik je cez skla tie polsko cesko slovenske okna stoja za kokot aj skla. aeste vecsi ich montuju viac ako 1 cm pur peny tam nesmie ist.lebo pena sa casom rozpadne