Viadrus U 22 3C

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
liba23

Viadrus U 22 3C

#1 Nový příspěvek od liba23 »

Prosím o radu, poučení, zkušenosti a tak podobně

Zakoupil jsem použitý kotel Viadrus u 22 3 c , rok 2001, pro ty co přesně podle označení neví tak je to tříčlánkový, tedy čelní článek, jeden prostřední a zadní a prioritně určený asi na čer. uhlí a koks. Já jej budu používat na dřevo v kombinaci s čerpadlem a asi i nějakými akum. nádržemi. Prozatím jsem topil kondenzákem Junkers ale z ekonomických důvodů, možností a tak podobně bych rád přešel na dřevo. Dům máme sklep, přízení a patro a to na půdoryse cca 10 x 10, zatepleno na zelenou 14 poliš stěny, stropy ve sklepě a půda tuším 20 cm poliš, plast okna.
Ty tři články možná nebudou stačit tak bych jeden přihodil, v tom bych problém neviděl ale prozatím to rozjedu s těmi třemi.
Jde mi o to, jestli by někdo byl tak hodný a poradil co by s tím kotlem šlo podělat aby se z něj dostalo maximum, jestli udělat nějaké úpravy či vylepšení před instalací či spuštěním a tak podobně. Předem díky za reakce

UR1SK

Re: Viadrus U 22 3C

#2 Nový příspěvek od UR1SK »

Skús pozrieť sem:
http://www.energoportal.cz/forum/pevna- ... rusu-97416
Prejdi si to a máš tam všetky info.
Trojčlánok na uhlie a koks áno, ale drevo budeš musieť rezať na veľmi krátke dĺžky.

kaja.h

#3 Nový příspěvek od kaja.h »

Je to kotel na koks, dávej tam koks a budeš spokojenej. :)
Jede traktor, je to Zetor 3011

Japa

#4 Nový příspěvek od Japa »

8) za poslední názor.

liba23

#5 Nový příspěvek od liba23 »

kaja.h píše:Je to kotel na koks, dávej tam koks a budeš spokojenej. :)
Tak já tady píšu, že z určitých důvodů jdu do dřeva a vy mi poradíte at topím koksem. Ano výrobcem je tento kotel určen na koks a pod. ale výrobce dělá kotel i na dřevo který má o článek více a to je asi tak jediný rozdíl. To že tyto kotle nejsou asi zrovna nejvhodnější pro topení dřevem už jsem četl a diskuzi na toto téma tady nehodlám rozjíždět. Kotel už mám, palivo taky. Myslel jsem spíš tip na nějaké rošty, pak jsem viděl nějaké podstavce, taky jsem slyšel o nějakých spešl kouřovodech které využijí energii která by jinak letěla komínem a pod., v tomto duchu bych se tady rád poučil.

danyel

#6 Nový příspěvek od danyel »

Na tom energoportálu o tom píšou docela dost.Jinak když koukáš skrz kotel do komína tak na dříví to nikdy ideál nebude.

Britt

#7 Nový příspěvek od Britt »

Viadrus už je dávno překonaný a co jsem slyšel, tak je firma v konkurzu. Tyto kotle byly skutečně primárně určené pro topení koksem a jako alternativní palivo bylo černé uhlí. Na dřevo je Atmos ale osobně bych hledal jiného výrobce.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.

Japa

#8 Nový příspěvek od Japa »

Verner je v konkurzu, Viadrus bohužel vzkvétá, přál bych si, aby to bylo obráceně.

picus16

#9 Nový příspěvek od picus16 »

8)
Japa píše:Verner je v konkurzu, Viadrus bohužel vzkvétá, přál bych si, aby to bylo obráceně.

rezis

#10 Nový příspěvek od rezis »

Viadrus v konkurzu? Jsem neslyšel.
Pokud vím mají docela slušnou nabídku kotlů, včetně emisní třídy 3 a automatů...
Bydlím v Dětmarovicích udal bych i ulici, ale bohužel je tady nemáme

liba23

#11 Nový příspěvek od liba23 »

Tak díky všem za reakce ale mimo těch odkazů jste si asi špatně přečetli zadání

Šéďa

#12 Nový příspěvek od Šéďa »

Mám taky viadrus, ikdyž 8 článků. Aby jsi z něj dostal co nejvíc, potřebuješ mít žhavý na roštu. Pokud budeš máš jen 3 články a budeš topit dřevem, chtělo by to dodělat výměník za kotel na kouřovod, aby jsi neztrácel teplo. Nic víc asi nevymyslíš, pak ještě záleží na množství vody, kterou máš v systému. Buď použít čtyřcesťák nebo akumulační nádrž.
U viadruse je trochu problém, že dlouho drží teplo, takže ho musíš kontrolovat, aby nevyhasl. Když jsem měl starej plechovej kotel, tak když jsem měl vlažné radiátory, tak v kotli bylo ještě žhavé, stačilo rozhrabat a přiložit. U viadruse, když mám vlažné radiátory, tak už je kotel vyhaslej. A u dřeva, které rychle shoří to platí obvzlášť.

liba23

#13 Nový příspěvek od liba23 »

vody v systému moc nebude, rozvody v mědi a radiátory plechové ale ne staré klasické plecháče, mám takové ty nové. Jak jsem psal jsem smířen s tím, že jeden článek budu možná muset přihodit. Taky bych chtěl předem zkusit těsnost kotle a kdybych jej musel přetěsňovat tak tam ten jeden článek mrsknu rovnou. Jinak pohnutka byla taková, že dřevo už mám asi dva nebo tři roky v zahradě, polovinu kladovky. Za plyn dáme ročně asi 30 tis.. před touto zimou už jsme chtěli nějaký kotel pořídit ale vždycky do toho něco vlezlo. Náhodně jsem v pátek mrknul na nějaké bazarové kotle a byl tam za 5000 a 50 km daleko, tak jsem tam v sobotu zajel a za ty peníze nebylo ani co řešit tak jsme ho nasoukali do kufru na oct. combi a bylo. Kotel rok nejel a proto chci provést tu zkoušku tlak vodou. A pokud by mi tento kotel pošetřil nějaké kačky za plyn tak bych časem pořídil něco jiného.

radas

#14 Nový příspěvek od radas »

mám viadrusa ještě staršího /emka/ koks v tom jel super pak došel bezedný zdroj tak se přešlo na dřevo + výměna oken a zateplení. je tomu celkem jedno jakým dřevem topíš i když při fest mokrém dřevě odkapává voda přes rošt do popela :smich: na komíně to moc ochlazovat nejde nebo budeš co 14 dnů škrábat dehet. takže provozuju kotel bez úprav dřevo částečně suché částěčně mokré+ špalíky ze špalíkovače na zátop. vytápím 2 bytové jednotky rozměr baráku cca 10x10 M provoz samotíž, litinové radiátory, ventily pro samotíž, hlavice programovatelné servopohony. topím tak na 60 - 70 C pri zvýšení teploty otopné vody nad teplotu vody v boileru cca 300 L se automaticky připíná boiler, při oglazení se zase sám odpojí /servo a regulátor. do doby než mě donutí stát vyměnit kotel nehodlám na tom mimo přidání solaru jako předehřevu boileru nic měnit :)

stano 4011

#15 Nový příspěvek od stano 4011 »

liba23 píše:
kaja.h píše:Je to kotel na koks, dávej tam koks a budeš spokojenej. :)
Tak já tady píšu, že z určitých důvodů jdu do dřeva a vy mi poradíte at topím koksem. Ano výrobcem je tento kotel určen na koks a pod. ale výrobce dělá kotel i na dřevo který má o článek více a to je asi tak jediný rozdíl. To že tyto kotle nejsou asi zrovna nejvhodnější pro topení dřevem už jsem četl a diskuzi na toto téma tady nehodlám rozjíždět. Kotel už mám, palivo taky. Myslel jsem spíš tip na nějaké rošty, pak jsem viděl nějaké podstavce, taky jsem slyšel o nějakých spešl kouřovodech které využijí energii která by jinak letěla komínem a pod., v tomto duchu bych se tady rád poučil.
tak pridavne rostty na 22 nepotrebujes , a koks ti radia preto ze ten tvoj 3valec ma malicky prikladaci priestor ,to je jedine co vadi pri spalovani dreva , ano je prioritne urceni na koks, ale 90 %uzivatelov viadrusa v nom koks nikdy nemali ,prikladaciu komoru mas hlboku 20cm a siroku 30 takze davaj drevko napriec a nie pozdlzne a bude , tu netesnost kvoli rocnej odstavke kotla bi som neriesil to neni plechac radiator ktori mal korkove tesnenie ,

Odpovědět

Zpět na „Dům a stavba“