Viadrus U 22 3C
Viadrus U 22 3C
Prosím o radu, poučení, zkušenosti a tak podobně
Zakoupil jsem použitý kotel Viadrus u 22 3 c , rok 2001, pro ty co přesně podle označení neví tak je to tříčlánkový, tedy čelní článek, jeden prostřední a zadní a prioritně určený asi na čer. uhlí a koks. Já jej budu používat na dřevo v kombinaci s čerpadlem a asi i nějakými akum. nádržemi. Prozatím jsem topil kondenzákem Junkers ale z ekonomických důvodů, možností a tak podobně bych rád přešel na dřevo. Dům máme sklep, přízení a patro a to na půdoryse cca 10 x 10, zatepleno na zelenou 14 poliš stěny, stropy ve sklepě a půda tuším 20 cm poliš, plast okna.
Ty tři články možná nebudou stačit tak bych jeden přihodil, v tom bych problém neviděl ale prozatím to rozjedu s těmi třemi.
Jde mi o to, jestli by někdo byl tak hodný a poradil co by s tím kotlem šlo podělat aby se z něj dostalo maximum, jestli udělat nějaké úpravy či vylepšení před instalací či spuštěním a tak podobně. Předem díky za reakce
Zakoupil jsem použitý kotel Viadrus u 22 3 c , rok 2001, pro ty co přesně podle označení neví tak je to tříčlánkový, tedy čelní článek, jeden prostřední a zadní a prioritně určený asi na čer. uhlí a koks. Já jej budu používat na dřevo v kombinaci s čerpadlem a asi i nějakými akum. nádržemi. Prozatím jsem topil kondenzákem Junkers ale z ekonomických důvodů, možností a tak podobně bych rád přešel na dřevo. Dům máme sklep, přízení a patro a to na půdoryse cca 10 x 10, zatepleno na zelenou 14 poliš stěny, stropy ve sklepě a půda tuším 20 cm poliš, plast okna.
Ty tři články možná nebudou stačit tak bych jeden přihodil, v tom bych problém neviděl ale prozatím to rozjedu s těmi třemi.
Jde mi o to, jestli by někdo byl tak hodný a poradil co by s tím kotlem šlo podělat aby se z něj dostalo maximum, jestli udělat nějaké úpravy či vylepšení před instalací či spuštěním a tak podobně. Předem díky za reakce
Re: Viadrus U 22 3C
Skús pozrieť sem:
http://www.energoportal.cz/forum/pevna- ... rusu-97416
Prejdi si to a máš tam všetky info.
Trojčlánok na uhlie a koks áno, ale drevo budeš musieť rezať na veľmi krátke dĺžky.
http://www.energoportal.cz/forum/pevna- ... rusu-97416
Prejdi si to a máš tam všetky info.
Trojčlánok na uhlie a koks áno, ale drevo budeš musieť rezať na veľmi krátke dĺžky.
Je to kotel na koks, dávej tam koks a budeš spokojenej.
Jede traktor, je to Zetor 3011
za poslední názor.
Tak já tady píšu, že z určitých důvodů jdu do dřeva a vy mi poradíte at topím koksem. Ano výrobcem je tento kotel určen na koks a pod. ale výrobce dělá kotel i na dřevo který má o článek více a to je asi tak jediný rozdíl. To že tyto kotle nejsou asi zrovna nejvhodnější pro topení dřevem už jsem četl a diskuzi na toto téma tady nehodlám rozjíždět. Kotel už mám, palivo taky. Myslel jsem spíš tip na nějaké rošty, pak jsem viděl nějaké podstavce, taky jsem slyšel o nějakých spešl kouřovodech které využijí energii která by jinak letěla komínem a pod., v tomto duchu bych se tady rád poučil.kaja.h píše:Je to kotel na koks, dávej tam koks a budeš spokojenej.
Na tom energoportálu o tom píšou docela dost.Jinak když koukáš skrz kotel do komína tak na dříví to nikdy ideál nebude.
Viadrus už je dávno překonaný a co jsem slyšel, tak je firma v konkurzu. Tyto kotle byly skutečně primárně určené pro topení koksem a jako alternativní palivo bylo černé uhlí. Na dřevo je Atmos ale osobně bych hledal jiného výrobce.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.
Verner je v konkurzu, Viadrus bohužel vzkvétá, přál bych si, aby to bylo obráceně.
Japa píše:Verner je v konkurzu, Viadrus bohužel vzkvétá, přál bych si, aby to bylo obráceně.
Viadrus v konkurzu? Jsem neslyšel.
Pokud vím mají docela slušnou nabídku kotlů, včetně emisní třídy 3 a automatů...
Pokud vím mají docela slušnou nabídku kotlů, včetně emisní třídy 3 a automatů...
Bydlím v Dětmarovicích udal bych i ulici, ale bohužel je tady nemáme
Tak díky všem za reakce ale mimo těch odkazů jste si asi špatně přečetli zadání
Mám taky viadrus, ikdyž 8 článků. Aby jsi z něj dostal co nejvíc, potřebuješ mít žhavý na roštu. Pokud budeš máš jen 3 články a budeš topit dřevem, chtělo by to dodělat výměník za kotel na kouřovod, aby jsi neztrácel teplo. Nic víc asi nevymyslíš, pak ještě záleží na množství vody, kterou máš v systému. Buď použít čtyřcesťák nebo akumulační nádrž.
U viadruse je trochu problém, že dlouho drží teplo, takže ho musíš kontrolovat, aby nevyhasl. Když jsem měl starej plechovej kotel, tak když jsem měl vlažné radiátory, tak v kotli bylo ještě žhavé, stačilo rozhrabat a přiložit. U viadruse, když mám vlažné radiátory, tak už je kotel vyhaslej. A u dřeva, které rychle shoří to platí obvzlášť.
U viadruse je trochu problém, že dlouho drží teplo, takže ho musíš kontrolovat, aby nevyhasl. Když jsem měl starej plechovej kotel, tak když jsem měl vlažné radiátory, tak v kotli bylo ještě žhavé, stačilo rozhrabat a přiložit. U viadruse, když mám vlažné radiátory, tak už je kotel vyhaslej. A u dřeva, které rychle shoří to platí obvzlášť.
vody v systému moc nebude, rozvody v mědi a radiátory plechové ale ne staré klasické plecháče, mám takové ty nové. Jak jsem psal jsem smířen s tím, že jeden článek budu možná muset přihodit. Taky bych chtěl předem zkusit těsnost kotle a kdybych jej musel přetěsňovat tak tam ten jeden článek mrsknu rovnou. Jinak pohnutka byla taková, že dřevo už mám asi dva nebo tři roky v zahradě, polovinu kladovky. Za plyn dáme ročně asi 30 tis.. před touto zimou už jsme chtěli nějaký kotel pořídit ale vždycky do toho něco vlezlo. Náhodně jsem v pátek mrknul na nějaké bazarové kotle a byl tam za 5000 a 50 km daleko, tak jsem tam v sobotu zajel a za ty peníze nebylo ani co řešit tak jsme ho nasoukali do kufru na oct. combi a bylo. Kotel rok nejel a proto chci provést tu zkoušku tlak vodou. A pokud by mi tento kotel pošetřil nějaké kačky za plyn tak bych časem pořídil něco jiného.
mám viadrusa ještě staršího /emka/ koks v tom jel super pak došel bezedný zdroj tak se přešlo na dřevo + výměna oken a zateplení. je tomu celkem jedno jakým dřevem topíš i když při fest mokrém dřevě odkapává voda přes rošt do popela na komíně to moc ochlazovat nejde nebo budeš co 14 dnů škrábat dehet. takže provozuju kotel bez úprav dřevo částečně suché částěčně mokré+ špalíky ze špalíkovače na zátop. vytápím 2 bytové jednotky rozměr baráku cca 10x10 M provoz samotíž, litinové radiátory, ventily pro samotíž, hlavice programovatelné servopohony. topím tak na 60 - 70 C pri zvýšení teploty otopné vody nad teplotu vody v boileru cca 300 L se automaticky připíná boiler, při oglazení se zase sám odpojí /servo a regulátor. do doby než mě donutí stát vyměnit kotel nehodlám na tom mimo přidání solaru jako předehřevu boileru nic měnit
- stano 4011
tak pridavne rostty na 22 nepotrebujes , a koks ti radia preto ze ten tvoj 3valec ma malicky prikladaci priestor ,to je jedine co vadi pri spalovani dreva , ano je prioritne urceni na koks, ale 90 %uzivatelov viadrusa v nom koks nikdy nemali ,prikladaciu komoru mas hlboku 20cm a siroku 30 takze davaj drevko napriec a nie pozdlzne a bude , tu netesnost kvoli rocnej odstavke kotla bi som neriesil to neni plechac radiator ktori mal korkove tesnenie ,liba23 píše:Tak já tady píšu, že z určitých důvodů jdu do dřeva a vy mi poradíte at topím koksem. Ano výrobcem je tento kotel určen na koks a pod. ale výrobce dělá kotel i na dřevo který má o článek více a to je asi tak jediný rozdíl. To že tyto kotle nejsou asi zrovna nejvhodnější pro topení dřevem už jsem četl a diskuzi na toto téma tady nehodlám rozjíždět. Kotel už mám, palivo taky. Myslel jsem spíš tip na nějaké rošty, pak jsem viděl nějaké podstavce, taky jsem slyšel o nějakých spešl kouřovodech které využijí energii která by jinak letěla komínem a pod., v tomto duchu bych se tady rád poučil.kaja.h píše:Je to kotel na koks, dávej tam koks a budeš spokojenej.