Vysušování zdiva pomocí různých metod včetně elektroosmózy
Vysušování zdiva pomocí různých metod včetně elektroosmózy
Jak jsem slíbil, tak dělám zatím toto vlákno jen založím a průběžně budu popisovat různé metody vysušování.
Předem píšu, že nejsu žádný profesionál, ale zkušeností mám jak praktické na vlastních realizacích a vícekrát jsem poradil známím a taky se dílo podařilo.
Obecně co se týká vlhkosti ve zdivu tak je nejdřív nutné zjistit příčinu a tu pokud možno odstranit a pak až řešit vlhkost samotnou...elektroosmóza vám bude prd platná , když při dešti stříká voda ze zdi...takže je nutné nejdřív obkopat barák dat drenáže nopovou fóli a takto snížit úroveň spodní vody...
Předem píšu, že nejsu žádný profesionál, ale zkušeností mám jak praktické na vlastních realizacích a vícekrát jsem poradil známím a taky se dílo podařilo.
Obecně co se týká vlhkosti ve zdivu tak je nejdřív nutné zjistit příčinu a tu pokud možno odstranit a pak až řešit vlhkost samotnou...elektroosmóza vám bude prd platná , když při dešti stříká voda ze zdi...takže je nutné nejdřív obkopat barák dat drenáže nopovou fóli a takto snížit úroveň spodní vody...
Re: Vysušování zdiva pomocí různých metod včetně elektroosmó
No já mám v baráku sklep ,a při delších deštích se tam stahuje od někud voda.Která se pak vsává do zdí a stoupá nahoru .Tak jsem uvažoval zda by nebylo dobré,vykopat ve sklepě nějakou studnu a při nahromadění vody,tuto vodu pomocí čerpadla odvádět jinam.Ale jinak si nechám rád poradit.
Mě vede podélně pod barákem pramen a ve sklepě je kvůli tomu přímo studánka (dům starý cca 180 let). Trochu jsem studánku ještě rozšířil a prohloubil, v létě je to zásobárna vody k nezaplacení a jabka ve sklepě vydrží až do léta jak kdyby byly otrhané včera. Když na jaře taje sníh nebo na podzim hodně prší, čerpadlo vytáhne ze studánky klidně 400l za 24 hodin
Ale - je třeba vodu pravidelně pumpovat ! Když jsem se do domu nastěhoval, nebydlelo se v něm 30 let a byl hodně provlhlý. Dal jsem do studánky kalové čerpadlo, které vodu už tři roky drží na stejné úrovni. Během prvního roku nic moc změna, zato cca po roce a půl asi během třech měsíců naráz popraskalo plno omítek po celém domě - barák prostě vyschl a trochu se pohnul. Od té doby se vlhkost drží v normě, omítky se dál nehýbou a to nejsou zatím ani podřezané zdi ani okopané základy. Studánka prostě stáhla úroveň spodní vody v celém okolí na hladinu, kterou čerpadlo drží Během pár let budeme kompletně rekonsturovat a věřím, že pokud se hladina bude nadále čerpadlem držet, barák už vlhký nebude a zdi praskat nebudou.
Ale - je třeba vodu pravidelně pumpovat ! Když jsem se do domu nastěhoval, nebydlelo se v něm 30 let a byl hodně provlhlý. Dal jsem do studánky kalové čerpadlo, které vodu už tři roky drží na stejné úrovni. Během prvního roku nic moc změna, zato cca po roce a půl asi během třech měsíců naráz popraskalo plno omítek po celém domě - barák prostě vyschl a trochu se pohnul. Od té doby se vlhkost drží v normě, omítky se dál nehýbou a to nejsou zatím ani podřezané zdi ani okopané základy. Studánka prostě stáhla úroveň spodní vody v celém okolí na hladinu, kterou čerpadlo drží Během pár let budeme kompletně rekonsturovat a věřím, že pokud se hladina bude nadále čerpadlem držet, barák už vlhký nebude a zdi praskat nebudou.
To stejný se nám stálo doma i sousedům. Nakonec si každý udělal v rohu sklepa jímku na vodu, z které se voda čerpá pryč. Čerpanou vodu nepouštět do země, to se hned vrátí do sklepa, ale do kanalizace nebo nějaké cisterny na vodu. Od té doby, co se čerpá, hodně klesla hladina spodní vody v celé oblasti. Takže už pumpujeme jen po velkých deštích. Jedni sousedi měli smůlu, ve sklepě narazili na pramen vody, tak pumpují i v největších suchách. Ale na druhou stranu mají vody dost, tak ji čerpají do nádrže a v baráku ji používají jako užitkovou.Allan píše:No já mám v baráku sklep ,a při delších deštích se tam stahuje od někud voda.Která se pak vsává do zdí a stoupá nahoru .Tak jsem uvažoval zda by nebylo dobré,vykopat ve sklepě nějakou studnu a při nahromadění vody,tuto vodu pomocí čerpadla odvádět jinam.Ale jinak si nechám rád poradit.
V životě je potřeba se pro něco zapálit, v krematoriu už je pozdě.
Kdysi jsem o této metodě četl v amatérském rádiu je to víc jak 20 roků a zrovna jednu stěnu takto vysušil a funguje to do teď.
Naposled jsem jsem vysušoval jednu místnost v loni v září nebo kdy...v místnosti stará shnilá dlážka a mapy na stěnách do výšky od 20 až po 110cm...momentálně jsou stěny naprosto suché...v jednom rohu místnosti bylo uplně mokré kolo a měl jsem obavy že až vyhodím dlážku že tam bude stát voda...
vytrhal jsem dlážku a odvozili jsme cca 5m3 zeminy a dostali se cca 30cm pod púvodní úroveň podlahy.
Navrtal jsem do stěn těsně u podlahy díry do hloubky 45cm a šikmo dolů. Vzdálenost jednotlivých dír od sebe jsem zvolil 50cm protože mapy sahaly tak vysoko jinak by stačilo cca 80cm.
Do vyvrtaných dír jsem nastrkal alektrody vyrobené z elektroinstalačního drátu o průřezu 6mm2.
Dělá se to následovně strčím drát do díry i s izolací a prstem si drát přidrřím a v této délce odstraním izolaci a zasunu drát opět do díry a postupuju dál takto:
u další díry vemu jiny drát a zasunu ho tam abych věděl hloubku a tuto přenesu na ještě zaizolovaný drát a odstraním izolaci a drát ohnu do tvaru smičky podobně jak pájecí očko a vsunu do díry a pokračuju dál....prostě co je v dírách je bez izlace a co je mezi jednotlivými elektrodamy tam je izolace ponechána.
Konec drátu je vhodné dat do krabice a tam přivést i drát od zemnící elektrody a propojit....
Když jsou jednotlivé konce elektrod v krabici rozpojené můžeme připojit milivoltmetr /multimetr s navoleným rozsahem 2000mv tak naměříme napětí od 100 do cca 700mv
Elektrody které jsou zasunuté ve dírách zalejeme řídkou maltou...
dělal jsem to tak že jsem pod díru dal kus lina ohnutý do tvaru U a nalil na něj maltu a druhým drátem jsem to našťouchal postupně do dír.
Jako uzemnění jsem použil zemnící tyč 1,5m dlouhou , kterou jsem zatloukl do zemi přímo v místnosti...
Na svorky zemnící tyče jsem připojil stejný cu drát o průřezu 6mm2 co byl použitý i na elektrody ve zdi.
spoj jsem nakonzeroval a omotal ještě PES folií normální obalová streč fólie.
Potom se udělala podlaha v následující skladbě
Cementový potěr B20 s kari sítí výška cca 8-10cm
Penetrace peneteral
2x křížem lepenka
podlahový polystyren 10cm
Pe folie a kolem stěn 1cm polystyren
cementový potěr B25 s kari sítí
stěrka
Naposled jsem jsem vysušoval jednu místnost v loni v září nebo kdy...v místnosti stará shnilá dlážka a mapy na stěnách do výšky od 20 až po 110cm...momentálně jsou stěny naprosto suché...v jednom rohu místnosti bylo uplně mokré kolo a měl jsem obavy že až vyhodím dlážku že tam bude stát voda...
vytrhal jsem dlážku a odvozili jsme cca 5m3 zeminy a dostali se cca 30cm pod púvodní úroveň podlahy.
Navrtal jsem do stěn těsně u podlahy díry do hloubky 45cm a šikmo dolů. Vzdálenost jednotlivých dír od sebe jsem zvolil 50cm protože mapy sahaly tak vysoko jinak by stačilo cca 80cm.
Do vyvrtaných dír jsem nastrkal alektrody vyrobené z elektroinstalačního drátu o průřezu 6mm2.
Dělá se to následovně strčím drát do díry i s izolací a prstem si drát přidrřím a v této délce odstraním izolaci a zasunu drát opět do díry a postupuju dál takto:
u další díry vemu jiny drát a zasunu ho tam abych věděl hloubku a tuto přenesu na ještě zaizolovaný drát a odstraním izolaci a drát ohnu do tvaru smičky podobně jak pájecí očko a vsunu do díry a pokračuju dál....prostě co je v dírách je bez izlace a co je mezi jednotlivými elektrodamy tam je izolace ponechána.
Konec drátu je vhodné dat do krabice a tam přivést i drát od zemnící elektrody a propojit....
Když jsou jednotlivé konce elektrod v krabici rozpojené můžeme připojit milivoltmetr /multimetr s navoleným rozsahem 2000mv tak naměříme napětí od 100 do cca 700mv
Elektrody které jsou zasunuté ve dírách zalejeme řídkou maltou...
dělal jsem to tak že jsem pod díru dal kus lina ohnutý do tvaru U a nalil na něj maltu a druhým drátem jsem to našťouchal postupně do dír.
Jako uzemnění jsem použil zemnící tyč 1,5m dlouhou , kterou jsem zatloukl do zemi přímo v místnosti...
Na svorky zemnící tyče jsem připojil stejný cu drát o průřezu 6mm2 co byl použitý i na elektrody ve zdi.
spoj jsem nakonzeroval a omotal ještě PES folií normální obalová streč fólie.
Potom se udělala podlaha v následující skladbě
Cementový potěr B20 s kari sítí výška cca 8-10cm
Penetrace peneteral
2x křížem lepenka
podlahový polystyren 10cm
Pe folie a kolem stěn 1cm polystyren
cementový potěr B25 s kari sítí
stěrka
tak tady je číst drenáže co jsem dělal před 4ma rokama na jiném baráku....
využil jsem toho, že je barák ve svahu a dolní konec drenáže jsem vyvedl normálně ven ze svahu a vzduch přirozeně proudí skreze drenážní trubku a urychlyl podstatně vysušení
využil jsem toho, že je barák ve svahu a dolní konec drenáže jsem vyvedl normálně ven ze svahu a vzduch přirozeně proudí skreze drenážní trubku a urychlyl podstatně vysušení
Pár fotek z poslední vysušovačky
no a tady je vysvětlení elektroosmotického jevu:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Elektroosmóza
tady taky něco z principu:
http://www.cojeco.cz/index.php?detail=1 ... desc=23722
no a prakticky to funguje takto:
tím že jednotlivé elektrody ve zdivu spojím se zemí tak " zruším zkratuju napětí" a voda přestane vzlínat do zdi to je pasivní elektroosmóza.
Pak je možné sušit aktivne a to tak že se přivede malé napětí na elektrody v obrácené polaritě a vysušení se výrazně urychlí, ale může dojít k rozpuštění elektrod ve zdi. toto je aktivní elektroosmóza
http://cs.wikipedia.org/wiki/Elektroosmóza
tady taky něco z principu:
http://www.cojeco.cz/index.php?detail=1 ... desc=23722
no a prakticky to funguje takto:
tím že jednotlivé elektrody ve zdivu spojím se zemí tak " zruším zkratuju napětí" a voda přestane vzlínat do zdi to je pasivní elektroosmóza.
Pak je možné sušit aktivne a to tak že se přivede malé napětí na elektrody v obrácené polaritě a vysušení se výrazně urychlí, ale může dojít k rozpuštění elektrod ve zdi. toto je aktivní elektroosmóza
Akou maltou to zalievas? Obycajnou vapnovo-cementovou?
V roku 1998 sa o to zaujimal moj brat, neviem kto mu to poradil, ale pametam si ze na zalievanie elektrod sa pouzivala nejaka specialna malta, nieco sa do nej pridavala. Nepametam si sice "recept" na tu maltu, ale bez tej speci malty to nemalo fungovat.
V roku 1998 sa o to zaujimal moj brat, neviem kto mu to poradil, ale pametam si ze na zalievanie elektrod sa pouzivala nejaka specialna malta, nieco sa do nej pridavala. Nepametam si sice "recept" na tu maltu, ale bez tej speci malty to nemalo fungovat.
Jo to ti nikdo neřekne je o tom spousta mítů a to proto aby si to amatérsky doma nikdo nedělal a zaplatil nechutně drahů firmu v některých článcích bylo psané cosi o modré skalici, která se přidávala do směsi. já to zalévám pytlovanou zdící maltou a funguje to
to že tam naměřím to napětí je důkazem že jsou elektrody dobře spojené se zdivem..proud který tam prochází při pasivní elektroosmóze jsem naměřil 20mA
- kachna.net
Chápu to správně, že na jednom konci je to uzemněné tyčí do země a druhý konec končí za smyčkami ve zdi ?kenybz píše:to že tam naměřím to napětí je důkazem že jsou elektrody dobře spojené se zdivem..proud který tam prochází při pasivní elektroosmóze jsem naměřil 20mA
Nešlo by to odfotiť alebo nákres?kachna.net píše:Chápu to správně, že na jednom konci je to uzemněné tyčí do země a druhý konec končí za smyčkami ve zdi ?kenybz píše:to že tam naměřím to napětí je důkazem že jsou elektrody dobře spojené se zdivem..proud který tam prochází při pasivní elektroosmóze jsem naměřil 20mA
Tá fotka drôtu okolo steny je dobrá ale neukazuje detaily. Šlo by viac ukázať - ak detaily spojov, zemniacej tyče a jej umiestnenia v miestnosti a pod.
Diki
MT8-070 (1991) s motorom BS VANGUARD 13 HP (2009)
zemnící tyč může být i v místnosti v podlaze ale klidně i za zdí to je jedno se zemnící tyčí se to propojí v krabici do sebe prostě všechny dráty od sond se spojí s drátem co vede od zemnící tyče
v díře je izolace z drátu odstraněná a mezi jednotlivýma elektrodama izolace zůstává...
smyčky jsou v dírách jen z toho důvodu aby se to nemsuelo spojovat protože agresivní prostředí by spoj mohlo porušit. zkusil jsem to nakreslit ale po ofocení je to nepoužitelné podrobné fotky nemám
v díře je izolace z drátu odstraněná a mezi jednotlivýma elektrodama izolace zůstává...
smyčky jsou v dírách jen z toho důvodu aby se to nemsuelo spojovat protože agresivní prostředí by spoj mohlo porušit. zkusil jsem to nakreslit ale po ofocení je to nepoužitelné podrobné fotky nemám
přesně tak..... je to jen propojené v krabici, aby k tomu byl přistup....je možné vést i samostatně dráty od každé sondy zvlášť a pak to vše propojit v jednom místě má to vyšší spolehlivost ale moc drátů které je potřeba umístnít pod omítku ale taky to múže vést v liště a dá se to udělat za provozu bez malování a zednických prací nebo taky z venku zdikachna.net píše:Chápu to správně, že na jednom konci je to uzemněné tyčí do země a druhý konec končí za smyčkami ve zdi ?kenybz píše:to že tam naměřím to napětí je důkazem že jsou elektrody dobře spojené se zdivem..proud který tam prochází při pasivní elektroosmóze jsem naměřil 20mA