kotel Stropuva
Re: kotel Stropuva
J.S. je úplně někdo jiný. Je to Moravák a co vím, tak dělal prodejce jakýchsi pičovin na konce komínů - regulátor tahu či co. Ale živí se prací pro stát. Je fanda značky Dolmar.
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod
-
Ahoj chlapi topici: Abych Vas uvedl v omyl, ja J.S. nejsem zadny prodejce pi... ale obycejny kutil nastrojar ze 43letou praxi!!!! Do hlavicky jsem uvedl cele jmeno i prijmeni proto ze za to co napisu se nestydim a je to pravda!!! Vy se schovavate za ruzne prezdivky a trepete kokotiny atd-atd. Kdybych si nebyl pevny v patah tak bych Vas nezval do kotelny.....
Ted něco k predchazejicim dotazum: mam kotel Stropuva U-20Kw vytapim plochu 330m+160lit TUV, mam repasovane litinove radiátory celkem 195clanku. Spalovaci komora u stropuvy ma prumer 46cm x 100cm vlozim do nej 3ks zelenych prepravek od ovoce stavebniho mekeho odpadového drivi volne lozeno, doba horeni cca 12hod při teplote vody 70-80°C. Bukove drivi na hrubo nasekane aby proslo prikladacim otvorem 26x28cm cca 3ks prepravek doba horeni 15-18hod při teplote vody 75-85°C. Slunecnicove brikety o prumeru 8cm nakladka cca 60kg doba horeni 24-26hod při teplote 85-90°C. Agropelety o prumeru 1cm nakladka 85kg doba horeni 28-30hod při teplote 80-95°C (moc nedoporucuji ) ohreje to moc bojler TUV . Mnozstvi popela za 14 dnu cca 1,5 kyble 10lit. Hnede a cerne uhli hori obdobne cca 18-20hod ale vznika po jednom zatopeni velke množství bílého popela cca pul spalovaci komory, nejhorsi je cerne uhli z PL. Při teplotah horni ohrate vody 80°C do okruhu se mi vraci zpet do kotle voda 60-65°C. Teplota spalin kolisa mezi 120-140°C podle toho jak se otevira regulacni klapka komínového tahu. Na radiátorech mam všude termo ventily. Při teplote nissi jak 60°C vznika dehet a kotel se rychle zanasi a hodne smrdi!!! Uvedeni kotle do provozu (zatopeni) trva cca 20min a vic ni. To je asi tak vse, kdo neveri at sem bezi infi tel. 777 125 234 J.Sivan
Ted něco k predchazejicim dotazum: mam kotel Stropuva U-20Kw vytapim plochu 330m+160lit TUV, mam repasovane litinove radiátory celkem 195clanku. Spalovaci komora u stropuvy ma prumer 46cm x 100cm vlozim do nej 3ks zelenych prepravek od ovoce stavebniho mekeho odpadového drivi volne lozeno, doba horeni cca 12hod při teplote vody 70-80°C. Bukove drivi na hrubo nasekane aby proslo prikladacim otvorem 26x28cm cca 3ks prepravek doba horeni 15-18hod při teplote vody 75-85°C. Slunecnicove brikety o prumeru 8cm nakladka cca 60kg doba horeni 24-26hod při teplote 85-90°C. Agropelety o prumeru 1cm nakladka 85kg doba horeni 28-30hod při teplote 80-95°C (moc nedoporucuji ) ohreje to moc bojler TUV . Mnozstvi popela za 14 dnu cca 1,5 kyble 10lit. Hnede a cerne uhli hori obdobne cca 18-20hod ale vznika po jednom zatopeni velke množství bílého popela cca pul spalovaci komory, nejhorsi je cerne uhli z PL. Při teplotah horni ohrate vody 80°C do okruhu se mi vraci zpet do kotle voda 60-65°C. Teplota spalin kolisa mezi 120-140°C podle toho jak se otevira regulacni klapka komínového tahu. Na radiátorech mam všude termo ventily. Při teplote nissi jak 60°C vznika dehet a kotel se rychle zanasi a hodne smrdi!!! Uvedeni kotle do provozu (zatopeni) trva cca 20min a vic ni. To je asi tak vse, kdo neveri at sem bezi infi tel. 777 125 234 J.Sivan
Josef Sivan: tak ted trepete kokotiny vy. Cerne uhli z polska je kvalitni, jen clovek nesmi kupovat ani to nejlevnejsi ani to nejdrazsi a vyzkouset. Takze ted at napisete cokoli, tak to je pro me nerelevantni. Nemam rad zjednodusovani.
Uhlí z Polska jsem měl jen jednou a co jsem do kotle nasypal horem, spodem jsem vybral. V kotli to svítilo jako o dušičkách, doma zima jako v morně. Před zmrznutím mě zachránilo tvrdé dřevo, kdy to trochu hořelo. Pravda je, že bylo levné.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.
Ahoj Josef, konečně po dlouhé době si napsal něco trochu více o svém kotli Stropuva. Už jsem si myslel, že z Tebe nic nedostanem.
Ještě by to chtělo i něco ohledně toho posuvného mechanismu pro přívod vzduchu k ohništi.
Jinak je úplně jedno, jestli tady napíšeš celé jméno, nebo jenom nick. Jméno nebo nick, nic na tom nezmění to, jakou tady za sebou necháš stopu a jak Tě ostatní budou brát.
Ještě by to chtělo i něco ohledně toho posuvného mechanismu pro přívod vzduchu k ohništi.
Jinak je úplně jedno, jestli tady napíšeš celé jméno, nebo jenom nick. Jméno nebo nick, nic na tom nezmění to, jakou tady za sebou necháš stopu a jak Tě ostatní budou brát.
Mitsubishi MT21 - čtyřválec
Ostrovní FVE: mono 2Sx3P 320W (1900W). Regulátor Epever Tracer6415AN. Baterie Pb 48V/300Ah, LiFePo 285 + 200Ah 16 článků. Měnič (čína) sinus 3200W + 6000W/48V
Solární deskové termo panely KPS11 4ks 1800W (7200W)
Ostrovní FVE: mono 2Sx3P 320W (1900W). Regulátor Epever Tracer6415AN. Baterie Pb 48V/300Ah, LiFePo 285 + 200Ah 16 článků. Měnič (čína) sinus 3200W + 6000W/48V
No ked som si to precital a trochu porovnal tak pri tolkych clankoch u radiatoroch -taky pocet je skoro u dvojdomu a ked som prepocital objem komory+ straty pri nasypani-medzery ktore vzniknu a teplote na kotly mi pri danych kilogramoch co sa zmesti do kotla neako nevychadza aby makke drevo vydrzalo horiet 12hodin pri 70 az 80stupnovej teplote lebo aj tych 10stupnov rozdiel urobi dost rozdiel na spotrebe dreva + nevieme ci mas dom zatepleny ale keby si pustal do radiatorov 70 az 80stupnovu vodu tak dom zatepleny nebude a pri takom dome treba alebo kurit nonstop s mensou teplotou-cize staloziar alebo narazovo vacsou teplotou napriklad cez den na vacsiu izbovu teplotu az 25stupnov a v noci netopit a rano alebo na obed na druhy den zase odznova natapat cely system od znova a to spotrebuje vtedy dost dreva len na natopenie systemu na pozadovanu teplotu .Ze neako neverim na tak dlhe casy horenia s makkym drevom pri takom kg mnozstve a na taku vysiu teplotu 70 az 80 stupnov. Pri kvalitnych briketach by som tomu aj uveril alebo keby to bolo nastavene na nizsiu teplotu
Ahoj Joe, nemá cenu to řešit. Pouze teplota délku hoření ovlivní minimálně. Na výpočet musíš mít průtok a rozdíl teplot. Proto nemám důvod Josefovi ty časy nevěřit. Vždyť ani nevíme na jakou teplotu vytápí místnosti. Jak mu kolísá teplota ... Prostě pokud to chce někdo řešit, tak ať si k němu zajede. Vždyť nás zve. Já k němu v lednu pojedu, ale rozhodně ne, aby jsem měřil, jak dlouho mu vydrží hořet kotel. Zajímají mě úplně jiné věci.
-
Ahoj po tydnu jsem opet tady. V predchazejicim popisu jsem podrobne vysvetlil provoz kotle! Zapomel jsem jen uvest ze barak mam na patro podsklepeny, plastove okna dvousklo, fasáda 10cm polis. strecha rovna castecne zateplena. Obehove cerpadlo mam na tu nejnisi rychlost cca 8lit/min. Při vyssim prutoku se kotel ochlazuje a dehtuje... Ten privod vzduchu jsem trochu od orginalu vylepsil dle videa kolegu topicu v Rusku na yutube..... Cus J.S.
Ahoj Josef, ten leden nedám, ale pokud nemáš nic proti, tak bych na čumendu přijel v sobotu 2.2.2019 dopoledne.
Je možné s naložením kotle a se zátopem počkat, než přijedu?
Dík.
Je možné s naložením kotle a se zátopem počkat, než přijedu?
Dík.
Musím souhlasit s Mastňačkem . Býval jsem v pohraničí přes 20 let. Do Polska pro uhlí kousek. Jak říká - musí se to vyzkoušet .Černého uhlí mají několik druhů , jsou mezi nimi s vysokým obsahem síry , ty nechávají hodně popela . Ale mají i hodně kvalitní , má vyšší výhřevnost jak Ledvice a minimum popela . A cenovka o něco lepší.
Stejně jsem pak přešel na hnědouhelné brikety , a nechal si to vozit
Stejně jsem pak přešel na hnědouhelné brikety , a nechal si to vozit
-
Halooo do Vrbna p.P. Pisni SMS a ja pockam u vrat cus J.S
Ahoj chlapi,
v sobotu jsem byl na čumendu kotle Stropuva u Josefa Sivana, a pokusím se zde napsat své dojmy.
Začnu zápory toho rozporuplného kotle, který díky prodejcům vyvolává vášně.
1. Cena. Kotel je u nás nehorázně předražený.
A to je k záporům toho kotle asi všechno.
Pravda je, že v tom kotli palivo vydrží déle, než v mém kotli Attack 25 DPX Profi. Prostě lépe zplyňuje a není v něm takový průvan.
Popel je více struskovitý, jak u mého kotle pod tryskou. To nasvědčuje tomu, že je ve Stropuvě větší teplota při spalování, než pod tryskou mého kotle.
Tím, jak postupně z vrchu odhořívá, tak v tom páse největšího žáru pálí ze stěn kotle veškeré usazeniny. Tím si sám čistí stěny spalovací komory.
Jediné čištění mimo vybírání popela s popelníku jednou za čas, je vymetení trochy popílku z vrchu u kouřovodu štětkou. Zabere to max 1 minutu.
Naložení je také velmi jednoduché a rychlé. A pak již stačí na dřevo hodit kousek PePo a zapálit. A to je vše.
Hodně dlouhou dobu už nemusím ke kotli vůbec zajít. Ta hodně dlouhá doba znamená až na druhý den. Kotel podle mého odhadu v pohodě vydrží hořet 15 - 20 hodin. Podle toho, kolik se nechá volného prostoru mezi palivem.
A teď ještě říci to B, aby to nebyla marketingová pohádka prodejců.
Kotel se nesmí dusit, jinak okamžitě začne dehtovat. Musí mít svůj příděl kyslíku. Proto k tomu kotli musí být akumulační nádrž na přebytky.
Komín musí mít dostatečný tah, aby zajistil dostatečný přístup kyslíku do kotle. Je lepší, aby tah komínu byl větší a následně ho regulovat automatickou komínovou klapkou.
Oco, dovedu si představit v tom kotli topit špalíky, které by se prosypali pilinami, nebo štěpkou. Kotel by ti hořel 15 - 20 hodin, a další hodiny by jsi pak odebíral teplo z akumulační nádrže.
Musel bys ale mít ten univerzální kotel pro libovolné palivo, aby jsi v něm mohl pálit to na co jseš zvyklej.
Já už mám jasno, který další kotel budu mít, až mi ten můj odejde, pokud mě ovšem nepřežije.
akorát bych ho nekupoval tady u nás (pokud by to nebyla dobrá koupě na inzerát za 20 - 25 tisíc), ale zajel bych si pro něj rovnou do Litvy.
Tady jsou nějaké fotky.
První obrázek je prostor nad spalovací komorou.Pak následuje založení dřevem a prosypání briketami ze slunečnicových semen. Další založení a prosypání
Poslední vrstva, trochu třísek a zapálení. Předposlední fotka je po jedné hodině od zapálení, a poslední fotka je po 4 hodinách od zapálení. Tam je vidět, jak to pěkně zplyňuje, a také to, že toho paliva moc neubylo.
v sobotu jsem byl na čumendu kotle Stropuva u Josefa Sivana, a pokusím se zde napsat své dojmy.
Začnu zápory toho rozporuplného kotle, který díky prodejcům vyvolává vášně.
1. Cena. Kotel je u nás nehorázně předražený.
A to je k záporům toho kotle asi všechno.
Pravda je, že v tom kotli palivo vydrží déle, než v mém kotli Attack 25 DPX Profi. Prostě lépe zplyňuje a není v něm takový průvan.
Popel je více struskovitý, jak u mého kotle pod tryskou. To nasvědčuje tomu, že je ve Stropuvě větší teplota při spalování, než pod tryskou mého kotle.
Tím, jak postupně z vrchu odhořívá, tak v tom páse největšího žáru pálí ze stěn kotle veškeré usazeniny. Tím si sám čistí stěny spalovací komory.
Jediné čištění mimo vybírání popela s popelníku jednou za čas, je vymetení trochy popílku z vrchu u kouřovodu štětkou. Zabere to max 1 minutu.
Naložení je také velmi jednoduché a rychlé. A pak již stačí na dřevo hodit kousek PePo a zapálit. A to je vše.
Hodně dlouhou dobu už nemusím ke kotli vůbec zajít. Ta hodně dlouhá doba znamená až na druhý den. Kotel podle mého odhadu v pohodě vydrží hořet 15 - 20 hodin. Podle toho, kolik se nechá volného prostoru mezi palivem.
A teď ještě říci to B, aby to nebyla marketingová pohádka prodejců.
Kotel se nesmí dusit, jinak okamžitě začne dehtovat. Musí mít svůj příděl kyslíku. Proto k tomu kotli musí být akumulační nádrž na přebytky.
Komín musí mít dostatečný tah, aby zajistil dostatečný přístup kyslíku do kotle. Je lepší, aby tah komínu byl větší a následně ho regulovat automatickou komínovou klapkou.
Oco, dovedu si představit v tom kotli topit špalíky, které by se prosypali pilinami, nebo štěpkou. Kotel by ti hořel 15 - 20 hodin, a další hodiny by jsi pak odebíral teplo z akumulační nádrže.
Musel bys ale mít ten univerzální kotel pro libovolné palivo, aby jsi v něm mohl pálit to na co jseš zvyklej.
Já už mám jasno, který další kotel budu mít, až mi ten můj odejde, pokud mě ovšem nepřežije.
akorát bych ho nekupoval tady u nás (pokud by to nebyla dobrá koupě na inzerát za 20 - 25 tisíc), ale zajel bych si pro něj rovnou do Litvy.
Tady jsou nějaké fotky.
První obrázek je prostor nad spalovací komorou.Pak následuje založení dřevem a prosypání briketami ze slunečnicových semen. Další založení a prosypání
Poslední vrstva, trochu třísek a zapálení. Předposlední fotka je po jedné hodině od zapálení, a poslední fotka je po 4 hodinách od zapálení. Tam je vidět, jak to pěkně zplyňuje, a také to, že toho paliva moc neubylo.
Konečne prvé objektívne svedectvo, ktorému aj naozaj verím.
Je to len dojem alebo princíp spalovania pripomína staré piliňáky?
Je to len dojem alebo princíp spalovania pripomína staré piliňáky?
Ahoj Rokur. No rozmyslam ako zacat pisat. Tak kebyze mam si vybrat ci stropuva alebo liepsneel tak ta liepsnele ci ako sa vola ked som ju videl a porovnal z vystavy je lepsie kvalitnejsie spracovana ,ze by mala aj dlhsie vydrzat. No a teraz k kotliku Si videl kolko dreva tam sa da nasypat do zasobnika? A sam vies kolko kw z jedneho kg suseneho dreva sa da dosiahnut idealnym spalovanim. Ze aj tu platia fyzikalne zakony a kotlik urcite nebude horiet tak dlho pri udavanom vykone a udavanej spotrebe lebo by muselo byt vacsie mnozstvo dreva-kg v nasypke komore ale kedze su tam brikety tak dlzka horenia sa predlzi kedze aj brikety vydaju viac energie ako drevo ked pamatam . skor finta je v tom ,ze po rozhoreni uz kotol nevydava taky vykon stale aky je deklarovany a paradox je ze predajcovia ho hlavne odporucaju bezakumulacnej nadrze a vedia preco. Sam vies dobre ,ze dajme tomu 10kg dreva v jednom kotliku aj v druhom kotliku v rovnakej sustave pri rovnakej teplote bude horiet priblizne rovnaku dobu,ze zazraky sa nekonaju ani v tomto valci Cize Rokur v tomto kotliku bez akumulacky je vyhoda,ze sa zmesti trochu viac paliva ako do obycajneho kotlika s malou nasypkou-komorou prikladaciou ale ked by chcel clovek v nom topit tak si z praxe musi odhadnut kolko nalozit aby to nehorelo dlhsie a nepretapal zbytocne barak na rozdiel od normalneho klasickeho kotlika kde sa podla teploty este rozhodne ci pojde prilozit alebo uz nie . Ale iste je ,ze pri nastavenej dajme tomu 65stupnovej vody na tomto kotliku a aj na takom ocovom dakone tie ,,3,, vedra od primalexu s spalikmi budu horiet rovnaky cas v obydvoch kotlikoch Len do dakona sa uz viacej nezmesti a bude treba prilozit a do toho valca sa musia odhadnut a dat viacej ,,vedier ,, nazaciatku aby to horelo dlhsie lebo inak sa uz dosypat nemozu :)Ale to vsetko bys adalo pekne spocita,ze kolko kg dreva sa do kotlika vlozilo a kolko kw sa vyprodukovalo,ze treba pockat ci niekto to este nedotiahne do uspesnejsieho konca a poladi neake muchy ktore take spalovanie a ten kotlik ma
Ahoj Joe, nechci tady vychvalovat kotel Stropuva, ale musím reagovat na Tvůj příspěvek, protože jsi ho nenapsal přesně.
To jestli si pořídit kotel značky Stropuva, nebo Liepsnele nechám na zájemci. Jenom ten hlavní rozdíl není v materiálu kotle, ale to, kde je vyroben.
Stropuva je vyrobena v EU, s papírama a s certifikáty, které jsou v EU platné. Zatím co kotle Liepsnele jsou vyrobeny na Ukrajině.
A teď k té výhřevnosti. Je jasné a dané, že každé palivo má svoji energetickou výhřevnost, a tudíž se dá teoreticky spočítat, jaké teplo z něho dostanu. Bohužel ve Tvém příspěvku nebereš v úvahu dvě věci.
1. Průtok vzduchu v kotli. Ten v prvé řadě kotel ochlazuje. Ve druhé řadě, palivo rychleji hoří. No a ve třetí řadě větším průtokem vzduchu v kotli, více nevyužitého tepla vyletí komínem.
2. Teplotu plamene. Jak jsem zjistil a napsal, tak při spalování paliva v kotli Stropuva je podstatně vyšší teplota v plamenu, než u mého kotle pod tryskou. Tudíž ve Stropuvě shoří i látky, které mým kotlem pouze projdou bez jakéhokoliv užitku.
A tyto dvě, docela zásadní věci ovlivňuji délku hoření a tím účinnost kotle.
Proto vůbec nejde uvažovat nad tím, že pokud do dvou různých kotlů stejného výkonu dáme stejné množství stejného paliva, že budou hořet stejně dlouho a dodají do topného systému stejné množství energie.
Joe, proto musíš s tou účinností také začít počítat. A pak už nenapíšeš to co jsi v předchozím příspěvku napsal a proč jsem musel reagovat.
To jestli si pořídit kotel značky Stropuva, nebo Liepsnele nechám na zájemci. Jenom ten hlavní rozdíl není v materiálu kotle, ale to, kde je vyroben.
Stropuva je vyrobena v EU, s papírama a s certifikáty, které jsou v EU platné. Zatím co kotle Liepsnele jsou vyrobeny na Ukrajině.
A teď k té výhřevnosti. Je jasné a dané, že každé palivo má svoji energetickou výhřevnost, a tudíž se dá teoreticky spočítat, jaké teplo z něho dostanu. Bohužel ve Tvém příspěvku nebereš v úvahu dvě věci.
1. Průtok vzduchu v kotli. Ten v prvé řadě kotel ochlazuje. Ve druhé řadě, palivo rychleji hoří. No a ve třetí řadě větším průtokem vzduchu v kotli, více nevyužitého tepla vyletí komínem.
2. Teplotu plamene. Jak jsem zjistil a napsal, tak při spalování paliva v kotli Stropuva je podstatně vyšší teplota v plamenu, než u mého kotle pod tryskou. Tudíž ve Stropuvě shoří i látky, které mým kotlem pouze projdou bez jakéhokoliv užitku.
A tyto dvě, docela zásadní věci ovlivňuji délku hoření a tím účinnost kotle.
Proto vůbec nejde uvažovat nad tím, že pokud do dvou různých kotlů stejného výkonu dáme stejné množství stejného paliva, že budou hořet stejně dlouho a dodají do topného systému stejné množství energie.
Joe, proto musíš s tou účinností také začít počítat. A pak už nenapíšeš to co jsi v předchozím příspěvku napsal a proč jsem musel reagovat.
A ten kotel neureguluješ množstvím paliva. Protože se ti termohlavice začnou uzavírat a ten kotel moc neuškrtíš. Rychle klesne teplota plamene a je to v pytli. Okamžitě začne kouřit a dehtovat. Ta akumulačka k tomuto typu kotle je nezbytná. Ten kotel má totiž malý rozsah regulace v optimálním provoze, a pokud se dostaneš mimo rozsah, tak je zle. Proto je tolik negativních příspěvku na tento kotel. Ale chyba není na straně kotle, ale je na straně toho, kdo v něm topí.Joe66 píše:Sam vies dobre ,ze dajme tomu 10kg dreva v jednom kotliku aj v druhom kotliku v rovnakej sustave pri rovnakej teplote bude horiet priblizne rovnaku dobu.
Ale iste je ,ze pri nastavenej dajme tomu 65stupnovej vody na tomto kotliku a aj na takom ocovom dakone tie ,,3,, vedra od primalexu s spalikmi budu horiet rovnaky cas v obydvoch kotlikoch