kotel Stropuva

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
radas

Re: kotel Stropuva

#76 Nový příspěvek od radas »

RoKur dobře jsi to popsal. já taky pár let vybírám pak zajdu na výstavu donesu tašku letáků a jsem zase tam kde jsem byl. nicméně nějací kandidáti jsou :)

mastnacek

#77 Nový příspěvek od mastnacek »

Hlavni je sei rict, ze asi neexistuje kotel UNI na vsecko palivo kterej by stal rozumonou korunu a cokoli s co nej ucinnosti spalil. Osobne proti kotli Stropuva nic nemam, svyho casu jsem po nem taky koukal a podobnej privod vzduchu mam ve viadrusu U26 drunou sezonu.

Josef Sivan

#78 Nový příspěvek od Josef Sivan »

Halooo kolego z Vrbna pod Pradedem, jisi muj clovek....... Pekne vysvetleno po lopate cus J.S.

ITS

#79 Nový příspěvek od ITS »

Je to pěkně vysvětleno, ale i tak přidám i svůj názor.
-Horní odhořívání je možno řešit jen tím posuvným mechanizmem. Všechno, co se tak nějak pohybuje bude zrovna v tomto prostředí zranitelné. Ale určitou dobu celkem funkční.
-Horní odhořívání má problém se zbytky nemají kam padat. Proto je kotel jen na nízkopopelnatá paliva.
-Hlavní, do očí bijící, rozdíl od ostatních kotlů, je malá snaha konstruktéra o dochlazení spalin. Na jednom videu na YOUTUBE je vidět, že se pokusili problém dohnat nějakým hadem z flexotrubek v horní části kotle.
-Vůbec nechápu debatu o délce hoření. To je přece závislé od struktury a výhřevnosti paliva. Ideálem jsou pelety nebo ořech v hořáku. Udělám tím intenzívní plamínek na malém prostoru. Stropuva se pokouší dělat ten intenzívní plamínek na hromadě paliva. To je ovšem limitováno vznikem popela pod plamínkem. Natahovat délku hoření je cesta k zadehtování kotle.

Není špatného kotle. Jen jsou špatní topiči a hloupí obchodníci.

Joe66

#80 Nový příspěvek od Joe66 »

Rokur v niecom s Tebou suhlasim ale zase fyzika plati pre vsetky kotliky. Cize ked z jedneho kilogramu ,,sucheho,, dreva co je 3kw energie tak nemozem z rovnakeho mnozstva dreva v kotliku pri rovnakom vykone v jednom pri rovnakej teplote horiet dajme tomu 6hodin a v druhom 18hodin. To sa oscat neda :jazyk: :vysmech:

RoKur

#81 Nový příspěvek od RoKur »

Ahoj Radas, Letáky ber s rezervou. Výstava je dobrá, aby jsi kotel viděl ze všech stran, ale stejně tam jseš pasírovaný marketingem. Musíš si představit, jak by si v tom kotli topil, jak ho čistil a jak Ti bude vyhovovat. Jaké máš možnosti k danému palivu. A zda se Ti ekonomicky vyplatí. Každý kotel má nějakou výhodu. Jenom nedoporučuji chodit do univerzálních kotlů. Pozor, u těch bývá marketing na velmi vysoké úrovni.
Letos se chystám po několika letech podívat na Infothermu. Tak se tam můžeme někde setkat a pokecat.

Ahoj Mastnacek, Jak se Ti změnila spotřeba paliva za sezonu oproti prohořívacímu spalování paliva ve viadrusu? Jak dlouho Ti to vydrží topit?
A jakou máš dobu mezi ukončním topením a novým zátopem?

Ahoj Josef, Nejsem ničí. Nárok na mě má pouze moje manželka. Jinak o tom Tvém kotli píši tak jak to vidím. Kolega ITS napsal níže velmi zdařilý příspěvek. Teď je to spíše na Tobě, jako majiteli tohoto kotle, který má praktické zkušenosti, aby jsi jeho příspěvek bez vášní okomentoval.
Například jaké máš zkušenosti s tím posuvným mechanismem. Zkoušel jsi v tom někdy topit jenom uhlím? Pokud ano, tak jak to vyhořelo?
A nyní k té teplotě spalin. Já na svém kotli, když normálně topím na 85°C, mohu holou rukou pohladit kouřovod hned za vyústěním z kotle, aniž bych se popálil. Jako kouřovod mám dvě tenká klasická varhánkovitá kolena na kterých jsou po třech topných sezonách ještě stále nalepené a čitelné cenovky. Topím tak, aby teplota spalin byla kolem +-140°C, a aby kotel pěkně zplyňoval.
Jakou máš asi teplotu spalin, když topíš na 80°C?

Ahoj ITS, pěkný komentář. 8)

Ahoj Joe, a o čem jiném tady celou dobu píši? Nebo máš snad jiný pocit? Poukazuji přeci na to, že délka hoření je odvislá od toho, kolik energie z kotle odeberu. A teplota kotle délku hoření nijak neovlivní. Tu ovlivňuje kyslík. Pokud roztopím jakýkoliv kotel, a vzduchotěsně ho uzavřu, a nebudu ho moc ochlazovat ,tak mi palivo vydrží hořet (doutnat) i několik dnů. Ale proč bych to dělal, když z toho nemám žádný užitek. Ale marketing z toho už užitek má a předhodí to veřejnosti. A je to pouze na tom, jak si to kdo přebere.
Mitsubishi MT21 - čtyřválec
Ostrovní FVE: mono 2Sx3P 320W (1900W). Regulátor Epever Tracer6415AN. Baterie Pb 48V/300Ah, LiFePo 285 + 200Ah 16 článků. Měnič (čína) sinus 3200W + 6000W/48V
Solární deskové termo panely KPS11 4ks 1800W (7200W)

Britt

#82 Nový příspěvek od Britt »

Rokur, moc pěkně popsáno. Topím v automatu na uhlí, který umí topit i dřevem. Na uhlí v automatickém režimu jede suprově a teplota spalin je 100-150°C. Když pálím dřevo a použiju reguátor přisávání, teplota vody kolísá v rozsahu 30°C a prakticky bych tam mohl stát a přikládat. Kotel je primárně určený ke spalování uhlí a automatickém režimu spálím při současných teplotách 30Kg uhlí/24H, včetně ohřevu TUV, díky prostorovému termostatu a ekvitermní regulací. Co víc si přát... Mám patrový barák 50 let starý a letos mám namontovaná plastová okna, nic víc.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.

mastnacek

#83 Nový příspěvek od mastnacek »

RoKur: cest tvoji praci, bohuzel ti neodpovim, protoze jsme nikdy neprohorival. Viadrus U26 jsem koupil uz s tim ze budu odhorivat. Byl to pro me cenove dostupnej kotel a diky odhorivani i vyborna obsluhla ohledne prikladani - v tomhle pripade neprikladani.
Momentalne topim hnedym uhlim, zatapim rano v 6-7 a pak znovu nekdy kolem 6-7 hodiny vecer. Podle teploty 2 nebo 3 kbeliky a jedno smrkovy poleno nastipany na trisky.
S prechodem na hnedy uhli holt musim zatapet 2x.

Blby je, ze kdyz jsem treba linej a dam kotel doplna tak na konci uz je toho popela moc a jak nejsem zvyklej rostovat, tak to zhavy mezi "studenym" popelem uz teplo moc nepredava. Kdyz prorostuju vcas, tak vyhori vsechno.

radas

#84 Nový příspěvek od radas »

rokur po novém roce upřesníme možná se tam potkáme. je to jak říkáš ty člověk si musí představit jestli to do kotelny napasuje. jsem teď zvědavý na nový kotel z Bohumína E68 prý je to vylepšená u 68, ale zase potřebuje proti u68 čerpadlo. tak uvidíme co na to budou lidi říkat. co jsem si pár kotlů obešel tak se nejvíc kloním ke splyňovacímu na dřevo od firmy attack.

RoKur

#85 Nový příspěvek od RoKur »

Ahoj chlapi, díky za Vaše příspěvky.
Radas, ani jsem si neuvědomil, že výstava už bude v příštím roce. Splyňovací kotel Attack mám již čtvrtou sezonu a spokojenost. Proti předchozímu kotli na hnědé uhlí, ve kterém jsem topil dřevem se to nedá srovnat.

Ale jsme tady ve vlákně kotle Stropuva, tak by jsme se hlavně měli bavit o něm.
Majitel Josef zatím bohužel nereagoval, a tak můžeme pouze teoretizovat. Napadá Vás ještě něco?

Můj názor k síle plechů je takový, že pokud se dodrží, aby teplota zpátečky neklesla pod 60°C, tak by kotel mohl vydržet hodně dlouho.
To aby se dodržela teplota zpátečky bude muset být oběhové čerpadlo a nějaký mixovací ventil. Je jedno, jestli to bude klasický třícestný, nebo bude použitý čtyřcestný ventil.
Ostrovní FVE: mono 2Sx3P 320W (1900W). Regulátor Epever Tracer6415AN. Baterie Pb 48V/300Ah, LiFePo 285 + 200Ah 16 článků. Měnič (čína) sinus 3200W + 6000W/48V

Atlan
Kontaktovat uživatele:

#86 Nový příspěvek od Atlan »

No neviem do klasickeho kotla mozes nalozit takmer hoci kedy. Zmyslim si ze potrebujem ist na 4 hodinky prec otvorim dosypem a mozem ist. A s ST kotli co.... Budem cakat kym dohori a tak pojdem alebo rozdrbem ohnisko nalozim nove to bude trvat min 20min.
Alebo sa na to vynodnem a necham to dohoriet ved ked nebude vonku - 20st tak nevadi ze vyhasne....
Ludi co nemaju dost rozumu som zablokoval. Ked raz nato niekto nema, tak skoda sa snim bavit.

RoKur

#87 Nový příspěvek od RoKur »

Ahoj Atlane, Můžeš klidně odejít také. Chce to ale přečíst i starší příspěvky, aby byl člověk v obraze. Ten kotel je určen pro ty, kteří topí cyklicky. To znamená naložím, zatopím, nechám dohořet a třeba za dva dny znova zatopím. Já tímto způsobem tak topím, a při teplotě -8°C mi za dva dny klesne teplota doma o 1 - 1,5°C. Proč bych tedy musel čekat, až mi dohoří kotel?
O stránku výše jsem napsal, že pro ty kdo nechtějí topit cyklicky, tento kotel vůbec není. http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 4#p1501634

Josef Sivan

#88 Nový příspěvek od Josef Sivan »

Ahoj chlapi topici - pozorne jsem cetl predchazejici vlakna a chtěl bych něco navrhnout, když bude v lednu Infoterma tak bychom udelali debatni krouzek v me kotelne na 1-2 dny, jidlo a piti si donesete sebou, ubytovani bych mohl poskytnout doma? Dlouho jsem se neozval jelikož jsem mel malou autonehodu, blondýna a učitelka mi nedala prednost. J.S.

Joe66

#89 Nový příspěvek od Joe66 »

Na inych portaloch mal pan co ,,upgradoval,, kotlik viadrus u26 s jeho povestnou JS trubkou + robil tusim aj predajcu alebo servisaka na dolmar pily tiez skratku ,inicialy J.S. Ze zhoda cisto nahodna? :)

mastnacek

#90 Nový příspěvek od mastnacek »

Taky by me to zaimalo :)

Odpovědět

Zpět na „Dům a stavba“