Alternativní zdroje energie

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
Dáva

Re: Alternativní zdroje energie

#706 Nový příspěvek od Dáva »

Tak logicky co nejméně eletriky a co největší ucinnost :co?: Chobotku

chobotek

#707 Nový příspěvek od chobotek »

Ale samozřejmě, jako všechny zvídavé děti. Problém je, když to někoho nepustí ani po desítkách let. Ovšem kdyby ses chtěl posunout na novou úroveň, co třeba toto? https://www.nature.com/articles/srep32815
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.

Dáva

#708 Nový příspěvek od Dáva »

Chobotku ty se mě chceš evidentně zbavit z téhle diskuze viď :vysmech:
Já tomu nerozumím ale vím že roubenky se stavěly od jaktěživa protože itong opravdu nebyl k mání a vím že v každé chalupě byly kachlový kamna které zařídily právě tu báječnou akumulaci tepla. Takže z toho vyplývá že dřevo je špatný tepelný vodič tudíž v létě bylo v roubence příjemně páč stěny nenaakumolovaly teplo z venku atd..

Čárls

#709 Nový příspěvek od Čárls »

Dávo nenech se zviklat on nezná tvý podmínky ani já ne ale prostě v našem světě si to prostě musíš spočítat a vyzkoušet sám To je tak to samý se mnou chtěl sem pelety a kotel na pelety Když sem to spočítal při dnešních cenách je to 0 od 0 pojde + náklady Takže to prostě nechám osudu Podle loňské zimy je to nakonec podle včerejších počtu jen ohřev teplý vody a vaření plynem Jinak topím krbovkama a jelikož jsem doma tak byt nevychládá a mám solidní teplo v celým bytě jako zaloha je pak plyn pokud bych omarodil
Ono musí každý vždy počítat že ne všechny dny budou jen ružový
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/

fikejz

#710 Nový příspěvek od fikejz »

Chobotku, tohle ne. Sice nějak matně tuším, že v kvantové fyzice přestávají platit pravidla z fyziky, řekl bych "běžné", ale pro mě je to skoro stejné, jako kdybych četl nějaké cizojazyčné nadávky :typek: Musíš, se spokojit s tím, že nevymýšlím perpetuum ;-)
Za pravdu je různá sazba – jednou pomník, jindy vazba. Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zlomí vaz. (KHB)
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.

chobotek

#711 Nový příspěvek od chobotek »

Já nikoho nepřesvědčuju. Souhlasím s tím, že rozumně tlustá zeď, rozumně malé okno a rozumně nízká teplota je dostatečně dobrá odpověď na zateplovací šílenství. Akorát se mi to idealizování minulosti trochu příčí, no :)
Mimochodem, jak přestane pršet, jedu do vedlejší dědiny vyhrábnout jámu na dešťovku. Je to pro klasický moderní barák, zateplený, ale všude obrovské prosklené plochy. Jsem zvědav, kdy tam přibude tepelné čerpadlo - k tomu, aby v létě tahalo teplo z baráku.
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.

Čárls

#712 Nový příspěvek od Čárls »

Chobotek ona ta minulost je ověřená staletími a to je právě ono co chce těžit moudrost z minulosti předků a chce to zkloubit moderní technologie vytápění s těmi stavbami z minulých staletí Osobně být mladý tak prosklený barák jak vitrínu bych nechtěl ani omylem Mě by se líbila hezká dřevěnka pořádná hezká pec atd. ale to je už dnes pro mne utopie a hlavně vzpomínky na mládí a dračky peří kde jsme na tý peci právě poslouchali pohádky :-/
Teď vážně pokud ekologie tak truple neb ty jsou ekologicky nejmíň zatěžující přírodu a na českou vesnici prostě ty baráky patří :friends:

jenicek

#713 Nový příspěvek od jenicek »

Karle, stav se někdy na kafe, nemáš to zas tak daleko a můžem podiskutovat. Mám na to stejnej názor, skloubit starý ověřený s využitím dnešních materiálů. Myslím, že to celkem funguje a Chobotek může potvrdit.
Mám klasickou poloroubenici starou 10 let, není to pasiv, co se týče tepelnejch ztrát nikdo nic nepočítal, nikdo nic neměřil, v tabulkách na to nebyly kolonky (plnej různorodej kámen, ovčí vlna, nelepený dřevo...) :typek: a kupodivu to funguje za mě skoro na jedničku.

Čárls

#714 Nový příspěvek od Čárls »

Jo stavím jen co vycepuji drobek Elfinku ona je taková že jdu jen pro brambory a je voheň na střeše až ji vycepuji tak udělám okružní jízdu
Ono dnes se staví stejně jak z minulých staletí ale musí se koukat na místní podmínky Já toho sice hodně zažil ale nepostavil ani když sem ještě mohl tak nějak nám vyhovovalo na vesnici v bytovce a jezdit za rodičema ženy na víkend . Hodně sem toho vypozoroval a viděl to je jediný a pak hodně četl i zde na foru Povalkový strop a sadrokarton byl myslím tvuj napad jestli se nemýlím

Ještě k těm truplům co jsem viděl tak co blíž k horám tak tím silnější stěny se dělali Třeba v Králikách orlických u tety jsou už metr a něco silný stěny stavěno cca rok 1735 podle tabulky co jsme našli na půdě a v místě co jsem prožil mládí tak byli těch 50-60 cm Tak si to musíte přepočítat vždy dle svých podmínek Jinak se hodně stavěli roubenky a opravdu se to vycpávalo koudelí nebo ovčí vlnou a to zas podle podmínek a k čemu byl lepší přístup

ota

#715 Nový příspěvek od ota »

Čárlsi mám taky kamennej barák. Stěny jsou od 90 cm po 110 cm silný. Jsou to plošky povícero skládaný na červinku. Samozřejmě červinky s jílem a plevama a ještě tam je i řezanka ze slámy. Když jsem vybourával větší okno v obýváku byla z té díry festovní fůra kamena. :smich: Kamen co se sbíral po okolních polích leta letoucí a pak se z něho stavělo. Není to lomový kámen, na ten nebyly peníze. Strop byl sklenutej z cihel v půlce domu, to už po novotě. Tam se odedávna rovnalo seno až do hřebenu. Celoročně tam stále bylo. Zbytek domu z vrchu kuláčkovej záklop a odspodu už po novotě rákos nahozenej. Mezi stropem a záklopem asi 80 cm prostor vyplněnej plevama a řezankou. A taky hnízdem kde bylo tak vrchovatý kolečko skořápek! Strop šel dolů, ve ,,velký seknici" byl na středu 30 cm prohnutej. Pak když se to všechno sundalo byly to na fůry materiálu tak jsme zjistili, že dali ty spodní trámy slabý a ty se tak prohnuly. Ty nosný vrchní byly 30x30 cm. Kuláčky jak když vysoustruží, všechny stejný a hustý jako prase. Tak 90-100 letokruhů měly. A tak kolem 15 cm průměr!!
V baráku když je prudká změna teplot venku pocítíš nějaký rozdíl nejdřív po 14 dnech. V létě se nedostanu nad 22°C. A to můlže bejt venku pařák a nic. Doma je to jak v lednici. Ale v zimě opačně. Doma teplo, setrvačnost a venku zima. Ale je třeba temperovat průběžně v zimě. Když necháš vychladnout, natápí to tejden aby byl nějakej znatelnej pocit delšího trvajícího tepla.
Barák je starej jako svět. Dříve byl menší o 1/3. Vpředu byl roubenej. Pak to dostavěli. Zjistil jsem to až když jsem ze stěn velký seknice oloupal přizdívku plnou cihlou. Stěny byly z kamena jak kdyby je sešíznul pilou. Sem tam zbytky hliněné omítky. A samozřejmě obrys velké pece. Ta stála v rohu a vytápěla celej barák komínem. Ten měl tvar trychtýře a byl ve středové ( nosné ) zdi. Ta měla 60 cm tloušťku a celej ten kouřovod ustil do komína kterej měl na základně 140x110 cm a končil nad střechou s 50x50 cm otvorem. Ta pec měla z druhé strany dvoje dvířka. Na pečení chleba a jako trouba. Bohužel pec se vůbec nedochovala, jen obrys na zdi a ty dvířka zazděný a komín s tím labiryntem průduchu. Vše bylo zazděno kamenem a červinkou. Tedy hodně dlouho od toho. Jo a že byl kus roubenej se poznalo podle šmorců ve stěnách. Přišel strejda starej zedník a hned si jich všimnul. A vzal metr a proměřil a konstatoval, přední velká seknice se dostavovala, byla tady dřív roubenka podle rozměru šmorců. Jo a všemu kralovala do roku 1954 došková střecha. Na trámech je letapáně 1954 a ještě ručne tesaný. Ale to si pantatík pamatuje, když sundavali došky a ručně otesával novou vazbu. Babička s níma tenkrát nemluvila a brečela, když tu střechu sundávali. Taková to prej byla dobrá střecha ještě a byla by tady možná dodnes!
Čárlsi jak mnohokrát píšu, babička, strejda vyprávěli a já málo poslouchal. Jedním uchem tam druhým ven. Dneska toho lituju. Škoda, už mi to znovu neřeknou. Dědili to generace a generace a vše už jednou někdo vymyslel. A to babička si pamatovala i když byla u sedláka kolik ji platil za kterou práci a kolik i co stálo. Třeba dobejvat pařez vydražili s dědou ze 2 Kč u sedláka a nadřeli se, než ho konečně strčili do kamen!

Čárls

#716 Nový příspěvek od Čárls »

Doškový střechy pamatuji bylo jich u nás na vesnici docela dost a pak pálený tašky Ono dnes už doškovou střechu nikdo neuedělá není na to obilí co bejvalo a kdo dneska umí povřísla navíc by se muselo mlátit zas cepama a ne do mlátičky Pamatuji ještě jako capart když se stavěli panáci z posekanýho obilí u nás za barákem No nic to jsou starý časy co nikdo nevrátí
Takže to shrneme ty starý baráky měli co do sebe a jen sem kouknul na net a co nevidím :D https://www.cihelnabratronice.cz/vyroba-cihel
Lidově řečeno ona nás ta drahota k těm vepřovicím zas dožene a bude se stavět jako kdysi https://www.drevoastavby.cz/drevostavby ... o-revoluce
Docela si umím představit z toho domek na střeše fotovoltaiku a zateplení moderně třeba čedičovou stříkanou izolací na stropě uprostřed domu pořádná akumulační pec co v ní zatápíš jednou deně plnou dávku paliva a hřeje 24 hodin z akumulovanýho tepla Vše třeba na základový desce z betonu
Ono ty vepřovice maj jadnu nevýhodu a to je voda jak spodní tak pokud ti tam zatejká střechou nebo špatně odvedená voda z okapů
Ještě k tomu proč vepřovice a ne dřevostavba Ono totiž stavebního dřeva rapidně ubylo díky kurovcový kalamitě Palivového dřeva bude vždy dost ale už ne v těch pruměrech na který si lidi zvykli poslední roky
No dostali sme se někam jinam jak od obnovitelných zdrojů energie ale ono to s tím tak trochu souvisí

Chose11

#717 Nový příspěvek od Chose11 »

No já mám celej barák z kamene a nepálených cihel a materiál si předci nabrali přímo na zahradě, tady je to samej jíl.
Na světě mám nejraději tu rozmanitost, každej den mě nasere někdo jinej.

Dáva

#718 Nový příspěvek od Dáva »

Čárlsi akorát na tu doškovou střechu se budou trošku hůře přidělávat FV panely :smich: s tím asi naši předci tak trochu nepočítali.

Čárls

#719 Nový příspěvek od Čárls »

Dnes se sice dělá ale jen na historických budovách no a panely na doškovou opravdu nejdou ale dělají se pěkné lehké plechové krytiny Nebo nevím jak vydrží vypadá to jak eternit z recyklovaných kabelů vypadá to slušně Já bych na takový baráček viděl klasika pálený tašky :friends:

ota

#720 Nový příspěvek od ota »

Čárlsi zase pálené tašky. Jsou pálené tašky a pálené tašky. Já mám ty poctivé pálené. :vysmech: Za pár roků jim bude 100let. Jsou to 1931 r.v. Na dílně mám podobný ročník. Ale ty jsou Žert Kolín. Ty jsou o kus ještě lepší. Ani jedna se nehasí. Vedle přez silnici má soused asi 15 roků novou střechu a ta jeho vypadá o hodně hůř, než ta moje. :red: On to má samaj mech a barevně je to vybledlý jako prase. Ty moje stále stejný co tu jsem asi přez 30 roků. Mechu nepohledám ani smítko. Pak mám jednu střechu z 1954 a ty se haseji zase. Ale zatím nepropouští. tak mě asi přežijou taky. Ty starý ani omylem měnit. Ty tady budou asi i po mě. 8)

Odpovědět

Zpět na „Dům a stavba“