Alternativní zdroje energie
Re: Alternativní zdroje energie
Jo já vím, baterku bych si dodal, tj cca 100litru.
Ale jestli by to fungovalo a šlo připojit do sítě na obousměrné hodiny.
Proč by to mělo mit 1/3 výkonu na fázi?? Problém bude v měnící ?? Zkus to prosím rozepsat.
Dekuji
Jara
Ale jestli by to fungovalo a šlo připojit do sítě na obousměrné hodiny.
Proč by to mělo mit 1/3 výkonu na fázi?? Problém bude v měnící ?? Zkus to prosím rozepsat.
Dekuji
Jara
To chceš pouze na světla? Měl jsem 1600 watů a bylo to málo. Když zapnul indukční spotřebič, tak bylo na světlech vidět problik. Stačilo, když sepla 60ti Wattová lednice, a pokud jsem měl již spotřebu kolem 800W, tak mi někdy vypla střídač. Teď mám 3200 a už se to dá používat. Pod 3kW je pouze na omezené používání bez indukčních spotřebičů.mastnacek píše: ↑ned čer 05, 2022 9:01 am Uzitecna krabka, musim nastudovat.
https://www.himalaj.cz/search?search=Hy ... 9Bni%C4%8D
No tak ses konečně dočkal. Tak Ti přeji, aby Ti to vyšlo.tomous píše: ↑stř čer 01, 2022 3:51 pm Tak baterky od včera zapojený. Uvidíme jak klesne spotřeba el. Do 14dní vymění elektroměr a pak hurá s přebytkama do sítě.
Jinak jsem slyšel,že už zamítají FVE (na moravě) z důvodů velkejch přetoků do sítě. Musím honem zažádat o navýšení a nechat dodělat 6 panelů.
Určitě ušetříš. Já jsem proti tobě s necelými 2 kWp troškař, ale i s malým kašpárkem se dá zahrát pěkné divadlo.
Ve středu mi přišlo vyučtování od ČEZu a mile mě to na dnešní dobu překvapilo.
Fotovoltaiku mám od konce října. Přes zimu napájela pouze světla, elektoniku v baráku a ledničku. Ale od března se na tom začalo i vařit. Od dubna mi již plně pokrývá spotřebu. Předpokládám, že to tak vydrží do září.
Mitsubishi MT21 - čtyřválec
Ostrovní FVE: mono 2Sx3P 320W (1900W). Regulátor Epever Tracer6415AN. Baterie Pb 48V/300Ah, LiFePo 285 + 200Ah 16 článků. Měnič (čína) sinus 3200W + 6000W/48V
Solární deskové termo panely KPS11 4ks 1800W (7200W)
Ostrovní FVE: mono 2Sx3P 320W (1900W). Regulátor Epever Tracer6415AN. Baterie Pb 48V/300Ah, LiFePo 285 + 200Ah 16 článků. Měnič (čína) sinus 3200W + 6000W/48V
protože je to daný konstrukcí měniče, ideální je asymetrický- ten umí část výkonu přelévat mezi fázemi
malej traktorista v malým traktoru
jara1303: je to jak to tady bylo napsáno a je tam více problémů. Ono FV v podstatě odkudkoli je problém neboť naše banánová republika podporuje FV jen hodně v uvozovkách a tedy třeba měnič prodávaný u nás a jinde má jiný firmware a je třeba u nás dost nepoužitelný.
a) Ten měnič který je v sestavě neumí baterky... takže pokud nesvítí slunko zrovna když potřebuješ tak nic.
b) Je symetrický - pro představu. Svíti slunce měnič tlačí do každé fáze svoje max. tedy 3,3kW a ty v jedné fázi budeš odebírat třeba 1kw v druhé 0,5kW a ve třetí zrovna pere pračka a zapneš konvici takže to vystřelí třeba na 5kW.... a tady on umí jen 3,3kW a zbytek tahá ze sítě i když jakoby má volného výkonu dost.
Asymetrický umí ten výkon poslat do jedné fáze.
a) Ten měnič který je v sestavě neumí baterky... takže pokud nesvítí slunko zrovna když potřebuješ tak nic.
b) Je symetrický - pro představu. Svíti slunce měnič tlačí do každé fáze svoje max. tedy 3,3kW a ty v jedné fázi budeš odebírat třeba 1kw v druhé 0,5kW a ve třetí zrovna pere pračka a zapneš konvici takže to vystřelí třeba na 5kW.... a tady on umí jen 3,3kW a zbytek tahá ze sítě i když jakoby má volného výkonu dost.
Asymetrický umí ten výkon poslat do jedné fáze.
Bydlím v Dětmarovicích udal bych i ulici, ale bohužel je tady nemáme
Mě teď megalomansky sere ten Victron co mám jako měnič - ni schopen udržet zátěž delší dobu a padne do přehřátí. Tak koukám po něčem jiném. A docela se mi líbí
https://www.fve-mp.cz/eshop/p/kombinova ... -10004-265
Co vy na to?
https://www.fve-mp.cz/eshop/p/kombinova ... -10004-265
Co vy na to?
Bydlím v Dětmarovicích udal bych i ulici, ale bohužel je tady nemáme
To jsi teda ušetřil.Kolik Tě ta sranda na střechu stála?A to máš spotřebu 14 MWh?RoKur píše: ↑ned čer 05, 2022 6:53 pmTo chceš pouze na světla? Měl jsem 1600 watů a bylo to málo. Když zapnul indukční spotřebič, tak bylo na světlech vidět problik. Stačilo, když sepla 60ti Wattová lednice, a pokud jsem měl již spotřebu kolem 800W, tak mi někdy vypla střídač. Teď mám 3200 a už se to dá používat. Pod 3kW je pouze na omezené používání bez indukčních spotřebičů.mastnacek píše: ↑ned čer 05, 2022 9:01 am Uzitecna krabka, musim nastudovat.
https://www.himalaj.cz/search?search=Hy ... 9Bni%C4%8D
No tak ses konečně dočkal. Tak Ti přeji, aby Ti to vyšlo.tomous píše: ↑stř čer 01, 2022 3:51 pm Tak baterky od včera zapojený. Uvidíme jak klesne spotřeba el. Do 14dní vymění elektroměr a pak hurá s přebytkama do sítě.
Jinak jsem slyšel,že už zamítají FVE (na moravě) z důvodů velkejch přetoků do sítě. Musím honem zažádat o navýšení a nechat dodělat 6 panelů.
Určitě ušetříš. Já jsem proti tobě s necelými 2 kWp troškař, ale i s malým kašpárkem se dá zahrát pěkné divadlo.
Ve středu mi přišlo vyučtování od ČEZu a mile mě to na dnešní dobu překvapilo.
Fotovoltaiku mám od konce října. Přes zimu napájela pouze světla, elektoniku v baráku a ledničku. Ale od března se na tom začalo i vařit. Od dubna mi již plně pokrývá spotřebu. Předpokládám, že to tak vydrží do září.
je to 1,4 MWh z pekla (tedy placeno), a zatím 0,7 MWh z nebe.
Zatím mě to vyšlo na 70 000.
Zatím mě to vyšlo na 70 000.
Ahoj Rezis, ten měnič Growatt SPF 5000ES je vysokofrekvenční. Ale umí toho dost. Vypadá že bude dobrý, i když je z číny.rezis píše: ↑úte lis 09, 2021 7:48 pm
Naopak v měničích celkem jasno mám a riskovat nic značkového nehodlám. Živí mě elektronika a vyhořelé jak měniče tak věci po přepětí vídávám celkem často. Navíc sám mám vyzkoušeno, že třeba pračka při vypouštění vody je velmi zajímavá věc pro měnič. Start lednice totéž. A představa že prostě měnič někam ulítne a vyhoří mě půl domácnosti mě děsí. Měniče s vysokofrekvenčním trafem nemají problém pustit při poruše na výstup třeba DC napětí na které ani nezareaguje následný chránič.... Proto když už na to připojit něco v domácnosti tak na něco čemu mohu věřit. Navíc zde se řeší i spotřeba v klidovém režimu..... Tedy Victron
Ale jak říkám. Čína ve fotovoltaice utekla celému světu.
Já mám raději modulární řešení, proti vše v jednom. Lépe si tak mohu složit výsledek podle toho, co mi vyhovuje a pokud se něco posere, tak jenom vyměním modul, který nestojí tolik, jako zařízení vše v jednom.
Zdarec,
tak asi seru na poláky, večer mě došla nabídka od mojého kamoša z Napajedel od české firmy.
Se všema rozbory, grafy, spotřebama a návratnostma na 25 let, elaborát..
FVE panel 450W Trina Sola...22x
Měnič Solax X3-Hybrid G4 10 + TRIPLE 11.6 kWh
Rozvaděč pro FVE
Elektromateriál (kabeláž, jistění)
Je to sice darda, tak uvažuji jestli do toho jít. Návratnost 8 let, ale nikdo neví jak půjde nahoru elektrika a co udělá ještě inflace a co udělá cena dílů FV do budoucna. Nyní mám fix u ČEZu do března 23 za 2,91 a 2,79, roční spotřeba cca 14-15 MWh
Co vy na to ??
Díky
Jara
to už je na tobě jak umíš počítat, a nějakým grafům od někoho bych až tak moc nevěřil u FVE je tolik proměnných závislích na konkrétních podmínkách na místě že jsou to takový počty který ti nikdo dělat nebude v rámci cenové nabídky...
malej traktorista v malým traktoru
Chlapi, tady resime, resite alternativy, pritom kdyby stat - CEZ odesel z Lipsky burzy, tak se fotovoltaika nikdy nezaplati
https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/ ... brGwEY_WUI
https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/ ... brGwEY_WUI
stačí,že jsi to dal do politiky. Jinak KDYBY pes nesral.......
Zdravím vespolek. Se strmě stoupající cenou energií přemýšlím co s tím. Už léta mám termosolární panely ale to je troška do mlýna a v zimě takřka nanic. FV by na tom byla podobně a bez bateríí takřka nepoužitelné. Co takhle malá domácí kogenerační jednotka? Motor diesel jednoválec stacionár a k tomu generátor. Do AKU nádrže topná el. spirála, chlazení také použít na otop, živit to LTO , provoz jen pár hod. denně. Možnost rozšíření o trakční baterie a nabíjet, potom zase použít na provoz domu. Motor se dá sehnat, i stará slavie, generátor by také byl ale nejsem eletrikář a nevím jak to zregulovat.
Ženou se na nás ceny cca 10 kč/kw , uhlí a plyn také draze. 100 t/kč za energie/rok to je problém.
Ženou se na nás ceny cca 10 kč/kw , uhlí a plyn také draze. 100 t/kč za energie/rok to je problém.
Doteď jsem nepochopil, co koho vede k provozu tepelného stroje, který s mizernou účinností vykřeše z tepla ušlechtilou formu energie - elektřinu, aby ji vzápětí zmařil ve spirále a udělal z ní znovu teplo. Vysvětlíš mi to?
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
„Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.”
„Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.”