Alternativní zdroje energie

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
jara1303

Re: Alternativní zdroje energie

#661 Nový příspěvek od jara1303 »

Jo já vím, baterku bych si dodal, tj cca 100litru.
Ale jestli by to fungovalo a šlo připojit do sítě na obousměrné hodiny.
Proč by to mělo mit 1/3 výkonu na fázi?? Problém bude v měnící ?? Zkus to prosím rozepsat.
Dekuji
Jara

RoKur

#662 Nový příspěvek od RoKur »

mastnacek píše: ned čer 05, 2022 9:01 am Uzitecna krabka, musim nastudovat.
https://www.himalaj.cz/search?search=Hy ... 9Bni%C4%8D
To chceš pouze na světla? Měl jsem 1600 watů a bylo to málo. Když zapnul indukční spotřebič, tak bylo na světlech vidět problik. Stačilo, když sepla 60ti Wattová lednice, a pokud jsem měl již spotřebu kolem 800W, tak mi někdy vypla střídač. Teď mám 3200 a už se to dá používat. Pod 3kW je pouze na omezené používání bez indukčních spotřebičů.
tomous píše: stř čer 01, 2022 3:51 pm Tak baterky od včera zapojený. Uvidíme jak klesne spotřeba el. Do 14dní vymění elektroměr a pak hurá s přebytkama do sítě.
Jinak jsem slyšel,že už zamítají FVE (na moravě) z důvodů velkejch přetoků do sítě. Musím honem zažádat o navýšení a nechat dodělat 6 panelů.
No tak ses konečně dočkal. Tak Ti přeji, aby Ti to vyšlo.
Určitě ušetříš. Já jsem proti tobě s necelými 2 kWp troškař, ale i s malým kašpárkem se dá zahrát pěkné divadlo.

Ve středu mi přišlo vyučtování od ČEZu a mile mě to na dnešní dobu překvapilo.
Obrázek

Fotovoltaiku mám od konce října. Přes zimu napájela pouze světla, elektoniku v baráku a ledničku. Ale od března se na tom začalo i vařit. Od dubna mi již plně pokrývá spotřebu. Předpokládám, že to tak vydrží do září.
Mitsubishi MT21 - čtyřválec
Ostrovní FVE: mono 2Sx3P 320W (1900W). Regulátor Epever Tracer6415AN. Baterie Pb 48V/300Ah, LiFePo 285 + 200Ah 16 článků. Měnič (čína) sinus 3200W + 6000W/48V
Solární deskové termo panely KPS11 4ks 1800W (7200W)

Sadra17

#663 Nový příspěvek od Sadra17 »

jara1303 píše: ned čer 05, 2022 12:00 pm
Proč by to mělo mit 1/3 výkonu na fázi?? Problém bude v měnící ?? Zkus to prosím rozepsat.
protože je to daný konstrukcí měniče, ideální je asymetrický- ten umí část výkonu přelévat mezi fázemi 8)
malej traktorista v malým traktoru

rezis

#664 Nový příspěvek od rezis »

jara1303: je to jak to tady bylo napsáno a je tam více problémů. Ono FV v podstatě odkudkoli je problém neboť naše banánová republika podporuje FV jen hodně v uvozovkách a tedy třeba měnič prodávaný u nás a jinde má jiný firmware a je třeba u nás dost nepoužitelný.
a) Ten měnič který je v sestavě neumí baterky... takže pokud nesvítí slunko zrovna když potřebuješ tak nic.
b) Je symetrický - pro představu. Svíti slunce měnič tlačí do každé fáze svoje max. tedy 3,3kW a ty v jedné fázi budeš odebírat třeba 1kw v druhé 0,5kW a ve třetí zrovna pere pračka a zapneš konvici takže to vystřelí třeba na 5kW.... a tady on umí jen 3,3kW a zbytek tahá ze sítě i když jakoby má volného výkonu dost.
Asymetrický umí ten výkon poslat do jedné fáze.
Bydlím v Dětmarovicích udal bych i ulici, ale bohužel je tady nemáme

rezis

#665 Nový příspěvek od rezis »

Mě teď megalomansky sere ten Victron co mám jako měnič - ni schopen udržet zátěž delší dobu a padne do přehřátí. Tak koukám po něčem jiném. A docela se mi líbí
https://www.fve-mp.cz/eshop/p/kombinova ... -10004-265

Co vy na to?
Bydlím v Dětmarovicích udal bych i ulici, ale bohužel je tady nemáme

bratrH

#666 Nový příspěvek od bratrH »

RoKur píše: ned čer 05, 2022 6:53 pm
mastnacek píše: ned čer 05, 2022 9:01 am Uzitecna krabka, musim nastudovat.
https://www.himalaj.cz/search?search=Hy ... 9Bni%C4%8D
To chceš pouze na světla? Měl jsem 1600 watů a bylo to málo. Když zapnul indukční spotřebič, tak bylo na světlech vidět problik. Stačilo, když sepla 60ti Wattová lednice, a pokud jsem měl již spotřebu kolem 800W, tak mi někdy vypla střídač. Teď mám 3200 a už se to dá používat. Pod 3kW je pouze na omezené používání bez indukčních spotřebičů.
tomous píše: stř čer 01, 2022 3:51 pm Tak baterky od včera zapojený. Uvidíme jak klesne spotřeba el. Do 14dní vymění elektroměr a pak hurá s přebytkama do sítě.
Jinak jsem slyšel,že už zamítají FVE (na moravě) z důvodů velkejch přetoků do sítě. Musím honem zažádat o navýšení a nechat dodělat 6 panelů.
No tak ses konečně dočkal. Tak Ti přeji, aby Ti to vyšlo.
Určitě ušetříš. Já jsem proti tobě s necelými 2 kWp troškař, ale i s malým kašpárkem se dá zahrát pěkné divadlo.

Ve středu mi přišlo vyučtování od ČEZu a mile mě to na dnešní dobu překvapilo.
Obrázek

Fotovoltaiku mám od konce října. Přes zimu napájela pouze světla, elektoniku v baráku a ledničku. Ale od března se na tom začalo i vařit. Od dubna mi již plně pokrývá spotřebu. Předpokládám, že to tak vydrží do září.
To jsi teda ušetřil.Kolik Tě ta sranda na střechu stála?A to máš spotřebu 14 MWh?

RoKur

#667 Nový příspěvek od RoKur »

je to 1,4 MWh z pekla (tedy placeno), a zatím 0,7 MWh z nebe.
Zatím mě to vyšlo na 70 000.
Ostrovní FVE: mono 2Sx3P 320W (1900W). Regulátor Epever Tracer6415AN. Baterie Pb 48V/300Ah, LiFePo 285 + 200Ah 16 článků. Měnič (čína) sinus 3200W + 6000W/48V

RoKur

#668 Nový příspěvek od RoKur »

rezis píše: úte lis 09, 2021 7:48 pm
Naopak v měničích celkem jasno mám a riskovat nic značkového nehodlám. Živí mě elektronika a vyhořelé jak měniče tak věci po přepětí vídávám celkem často. Navíc sám mám vyzkoušeno, že třeba pračka při vypouštění vody je velmi zajímavá věc pro měnič. Start lednice totéž. A představa že prostě měnič někam ulítne a vyhoří mě půl domácnosti mě děsí. Měniče s vysokofrekvenčním trafem nemají problém pustit při poruše na výstup třeba DC napětí na které ani nezareaguje následný chránič.... Proto když už na to připojit něco v domácnosti tak na něco čemu mohu věřit. Navíc zde se řeší i spotřeba v klidovém režimu..... Tedy Victron
Ahoj Rezis, ten měnič Growatt SPF 5000ES je vysokofrekvenční. Ale umí toho dost. Vypadá že bude dobrý, i když je z číny.
Ale jak říkám. Čína ve fotovoltaice utekla celému světu.
Já mám raději modulární řešení, proti vše v jednom. Lépe si tak mohu složit výsledek podle toho, co mi vyhovuje a pokud se něco posere, tak jenom vyměním modul, který nestojí tolik, jako zařízení vše v jednom.

jara1303

#669 Nový příspěvek od jara1303 »

Sadra17 píše: ned čer 05, 2022 8:06 pm
jara1303 píše: ned čer 05, 2022 12:00 pm
protože je to daný konstrukcí měniče, ideální je asymetrický- ten umí část výkonu přelévat mezi fázemi 8)
Zdarec,
tak asi seru na poláky, večer mě došla nabídka od mojého kamoša z Napajedel od české firmy.
Se všema rozbory, grafy, spotřebama a návratnostma na 25 let, elaborát..
FVE panel 450W Trina Sola...22x
Měnič Solax X3-Hybrid G4 10 + TRIPLE 11.6 kWh
Rozvaděč pro FVE
Elektromateriál (kabeláž, jistění)
Je to sice darda, tak uvažuji jestli do toho jít. Návratnost 8 let, ale nikdo neví jak půjde nahoru elektrika a co udělá ještě inflace a co udělá cena dílů FV do budoucna. Nyní mám fix u ČEZu do března 23 za 2,91 a 2,79, roční spotřeba cca 14-15 MWh
Co vy na to ??
Díky
Jara

Sadra17

#670 Nový příspěvek od Sadra17 »

to už je na tobě jak umíš počítat, a nějakým grafům od někoho bych až tak moc nevěřil u FVE je tolik proměnných závislích na konkrétních podmínkách na místě že jsou to takový počty který ti nikdo dělat nebude v rámci cenové nabídky...
malej traktorista v malým traktoru

mastnacek

#671 Nový příspěvek od mastnacek »

Chlapi, tady resime, resite alternativy, pritom kdyby stat - CEZ odesel z Lipsky burzy, tak se fotovoltaika nikdy nezaplati
https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/ ... brGwEY_WUI

tomous

#672 Nový příspěvek od tomous »

stačí,že jsi to dal do politiky. Jinak KDYBY pes nesral.......

mastnacek

#673 Nový příspěvek od mastnacek »

:D nemel

Lupa

#674 Nový příspěvek od Lupa »

Zdravím vespolek. Se strmě stoupající cenou energií přemýšlím co s tím. Už léta mám termosolární panely ale to je troška do mlýna a v zimě takřka nanic. FV by na tom byla podobně a bez bateríí takřka nepoužitelné. Co takhle malá domácí kogenerační jednotka? Motor diesel jednoválec stacionár a k tomu generátor. Do AKU nádrže topná el. spirála, chlazení také použít na otop, živit to LTO , provoz jen pár hod. denně. Možnost rozšíření o trakční baterie a nabíjet, potom zase použít na provoz domu. Motor se dá sehnat, i stará slavie, generátor by také byl ale nejsem eletrikář a nevím jak to zregulovat.
Ženou se na nás ceny cca 10 kč/kw , uhlí a plyn také draze. 100 t/kč za energie/rok to je problém.

chobotek

#675 Nový příspěvek od chobotek »

Doteď jsem nepochopil, co koho vede k provozu tepelného stroje, který s mizernou účinností vykřeše z tepla ušlechtilou formu energie - elektřinu, aby ji vzápětí zmařil ve spirále a udělal z ní znovu teplo. Vysvětlíš mi to?
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.

Odpovědět

Zpět na „Dům a stavba“